Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nagorno Karabakh: Οι Αρμένιοι αποχωρούν καίγοντας τα σπίτια τους μετά το τέλος του πολέμου

Nagorno Karabakh: Οι Αρμένιοι αποχωρούν καίγοντας τα σπίτια τους μετά το τέλος του πολέμου
Η Αρμενία βρέθηκε κοντά σε μια οδυνηρή πολεμική ήττα που θα της στοίχιζε το σύνολο των εδαφών του Nagorno Karabakh
Οι Αρμένιοι του Nagorno Karabakh καίνε τα σπίτια τους πριν τα εγκαταλείψουν και περάσουν στα χέρια Αζέρων, μετά την κατάπαυση του πυρός που υπεγράφη ανάμεσα σε Αζερμπαιτζάν, Αρμενία αι Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου.
Το κείμενο της συμφωνίας προβλέπει ότι ένα τμήμα του θύλακα, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες αποτέλεσε πεδίο σφοδρών συγκρούσεων, θα τεθεί υπό τον έλεγχο των αζέρικων δυνάμεων ασφαλείας.
Παράλληλα, προβλέπει την ασφαλή μετακίνηση των αρμενικών πληθυσμών των συγκεκριμένων περιοχών προς τα υπόλοιπα τμήματα του Nagorno Karabakh, τα οποία παραμένουν εκτός της κυριότητας των Αζέρων.
Έτσι, αρκετοί Αρμένιοι αποφάσισαν, προτού φύγουν και παραδώσουν τα σπίτια τους, να βάλουν φωτιά και να τα κάψουν.«Είναι το σπίτι μου, δεν μπορώ να το αφήσω στους Τούρκους» -όπως συχνά χαρακτηρίζονται οι Αζέροι από τους Αρμένιους- λένε οι Αρμένιοι.
«Όλος ο κόσμος θα πυρπολήσει σήμερα το σπίτι του.
Μας έχουν δώσει προθεσμία έως τα μεσάνυχτα για να φύγουμε. Μεταφέραμε και τον τάφο των γονιών μας, οι Αζέροι θα θελήσουν να τους βεβηλώσουν, είναι αβάσταχτο».
Η ειρηνευτική συμφωνία, η οποία υπεγράφη μεταξύ του Γερεβάν και του Μπακού, υπό την αιγίδα της Μόσχας, έδωσε τέλος στις σφοδρές συγκρούσεις, διάρκειας σχεδόν επτά εβδομάδων, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.
Βάσει της εκεχειρίας, το Αζερμπαϊτζάν θα ανακτήσει μεγάλα εδάφη, τα οποία τελούσαν υπό τον έλεγχο των Αρμένιων, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Η κατάπαυση του πυρός υπεγράφη, προκειμένου η Αρμενία να αποφύγει μια οδυνηρή πολεμική ήττα, η οποία ενδεχομένως θα της στοίχιζε το σύνολο των εδαφών του Nagorno Karabakh, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας του θύλακα, Στεπανακέρτ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης