Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολωνία και Ουγγαρία απειλούν να μπλοκάρουν το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ - Επί τάπητος το βέτο και στον προϋπολογισμό

Πολωνία και Ουγγαρία απειλούν να μπλοκάρουν το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ - Επί τάπητος το βέτο και στον προϋπολογισμό
Η ΕΕ απαιτεί ομόφωνη έγκριση μεταξύ των μελών για δανεισμό από τις αγορές προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το πακέτο ανάκαμψης
Μια πιο επιθετική στάση ενάντια στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξει τα κράτη μέλη εν μέσω πανδημίας υιοθετούν Πολωνία και Ουγγαρία, απειλώντας μάλιστα και με βέτο στον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Τόσο ο πρόεδρος της Πολωνίας, Andrzej Duda, όσο και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Viktor Orbán, δείχνουν ότι δεν θα αποδεχτούν τους όρους της ΕΕ για την αποδέσμευση των κονδυλίων της, ενώ δεν διστάζουν να θέσουν βέτο στη διαδικασία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, "η Πολωνία προσχώρησε στην Ουγγαρία απειλώντας να θέσει βέτο στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ λόγω των προσπαθειών των Βρυξελλών να διασφαλίσει ότι τα κεφάλαια προορίζονται μόνο για χώρες που τηρούν τα δημοκρατικά πρότυπα".
Στην τεχνοκρατική γλώσσα της ΕΕ, η τήρηση των «δημοκρατικών προτύπων» τείνει να σημαίνει τα πάντα, από ανοιχτά σύνορα της ΕΕ, κρατικές υπηρεσίες για όλους τους μετανάστες, έως επαναπροσδιορισμό του γάμου, παραχώρηση κυριαρχίας σε μια δέσμη γραφειοκρατών στις Βρυξέλλες, αναφέρουν κατά καιρούς οι δύο ηγέτες.
Και οι δύο χώρες έχουν θεωρηθεί ως «σοβαροί παραβάτες» τέτοιων αρχών, δεδομένης της αντίδρασης της Ουγγαρίας στη μετανάστευση και της Πολωνίας στους νόμους κατά της άμβλωσης.
Ήδη υπό επίσημες έρευνες της ΕΕ, και οι δύο χώρες έχουν αντιληφθεί τις τελευταίες προσπάθειες να συνδέσουν τα πακέτα προϋπολογισμού και τόνωσης με τη συμμόρφωση με τη ιδεολογία της ΕΕ - ή αυτό που οι Βρυξέλλες θεωρούν ως "κράτος δικαίου".
Την περασμένη εβδομάδα ο Orban είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ότι «η Ουγγαρία δεν μπορεί να εκβιαστεί».
"Η συζήτηση για το κράτος δικαίου ακούγεται σαν να αφορά το νόμο αλλά είναι μια πολιτική συζήτηση".
Και τώρα η Πολωνία εντάσσεται στην Ουγγαρία, κάτι που όλο και περισσότερο φαίνεται ότι η κοινή συνεργασία τους προχωρά.
Εν τω μεταξύ, το περιοδικό Foreign Policy σχολίασε καυστικά ότι ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών Tadeusz Koscinski είπε ότι οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα".
Βέβαια, η άρνηση των δύο ηγετών έχει σημαντικές επιπτώσεις.
Στον προϋπολογισμό διακυβεύεται εάν η ΕΕ μπορεί να παραδώσει γρήγορα εκατοντάδες δισεκατομμύρια για την καταπολέμηση της απότομης ύφεσης που έχει καταγραφεί, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τα χρήματα δεν χρησιμοποιούνται σε λάθος επενδύσεις από χώρες όπου οι δημοκρατικοί έλεγχοι και οι ισορροπίες είναι αδύναμοι.
Και οι δύο χώρες έχουν τώρα το όπλο του βέτο στον προϋπολογισμό και στη δέσμη μέτρων τόνωσης, δεδομένου ότι η ΕΕ απαιτεί ομόφωνη έγκριση μεταξύ των μελών για δανεισμό από τις αγορές προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το πακέτο ανάκαμψης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης