Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστρία - κορωνοϊός: Ο Kurz προανήγγειλε τη διενέργεια μαζικών τεστ μετά την λήξη του lockdown2

Αυστρία - κορωνοϊός: Ο Kurz προανήγγειλε τη διενέργεια μαζικών τεστ μετά την λήξη του lockdown2
O S. Kurz παραδέχθηκε ότι ακολουθούν τώρα δύσκολες εβδομάδες
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη ισχύος του δεύτερου lockdown στην Αυστρία από την Τρίτη 17/11 και ο ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος S. Kurz έσπευσε από σήμερα, Κυριακή 15/11, να προανήγγειλε την διενέργεια μαζικών τεστ με την λήξη ισχύος του στις 7/12,  κατά το πρότυπο της Σλοβακίας.
Πρόθεση είναι «να χρησιμοποιηθεί ακόμη μία φορά επίσης πριν τα Χριστούγεννα το όργανο των μαζικών τεστ» και τα αντίστοιχα βήματα για την λογιστική διαδικασία θα προετοιμαστούν μαζί με τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της χώρας, ανέφερε ο ίδιος σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση.
Η κυβέρνηση προς το τέλος της εβδομάδας θα ενημερώσει τον πληθυσμό για τα σχεδιαζόμενα μαζικά τεστ, που αρχικά θα γίνουν, μεταξύ άλλων, σε εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς από την 7η Δεκεμβρίου τα σχολεία επιστρέφουν στην κανονική λειτουργία τους, ενώ θα ανοίξει και το εμπόριο, πρόσθεσε ο S. Kurz.
Ο ίδιος ανέφερε πως η ερώτηση ως προς τον "στόχο" των νέων περιοριστικών μέτρων (που σχετίζεται με νέες μολύνσεις) είναι δύσκολο να απαντηθεί, αποφεύγοντας να προσδιορίσει έναν συγκεκριμένο αριθμό από τον οποίο θα εξαρτηθούν τα βήματα ανοίγματος.
Σημείωσε ότι «στο πρώτο lockdown, οι νέες μολύνσεις περιορίστηκαν κάτω των 50, και ένας μέσος όρος επτά ημερών με 50 μολύνσεις ημερησίως (σ.σ. σήμερα ο αριθμός αυτός βρίσκεται πάνω από το 500) θα ήταν ένας τέλειος αριθμός».
Πρόσθεσε πως δεν μπορεί να γνωρίζει εάν αυτό μπορεί να επιτευχθεί τώρα τον χειμώνα, καθώς θα πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες όπου η κατάσταση θα είναι υπό έλεγχο.
Ακόμη, ο Αυστριακός καγκελάριος υπεραμύνθηκε των μέτρων για τα σχολεία στο πλαίσιο του δεύτερου lockdown (μετάβαση στην τηλεκπαίδευση), τονίζοντας ότι είναι λάθος πως οι μαθητές δεν μολύνονται, τη στιγμή που υπάρχουν "χιλιάδες" παιδιά και νέοι στην Αυστρία που έχουν μολυνθεί.
Σχετικά με την έρευνα σε δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και σε ανώτερης βαθμίδας δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπου μόνον 40 στους 10.000 συμμετέχοντες ήταν θετικοί, ο καγκελάριος παρατήρησε ότι κάνοντας κανείς αναγωγή φτάνει σε χιλιάδες, και άρα τα σχολεία συμβάλλουν σημαντικά στη διαδικασία μόλυνσης.
Σε γενικές γραμμές, δεν είναι εύκολο να επιβληθεί ένα σκληρό lockdown, "αλλά η πανδημία δεν μας αφήνει άλλη επιλογή", υπογράμμισε ο S. Kurz.
Σε ερώτηση εάν τα μέτρα ήλθαν πολύ αργά, παρατήρησε ότι, ο ίδιος, ως καγκελάριος, δεν μπορεί να αποφασίσει μόνος του, ενώ πρόσθεσε ότι ήταν πάντα υπέρ της πρόωρης δράσης.
Ακόμη, ο S. Kurz παραδέχθηκε ότι ακολουθούν τώρα δύσκολες εβδομάδες και πως ο ίδιος πιστεύει ότι το lockdown θα επιδράσει τώρα,λέγοντας πως  «μπορούμε να σώσουμε τα Χριστούγεννα, και θέλουμε να κατεβούμε γρήγορα από το σκληρό βήμα».
Μίλησε για κόπωση στον πληθυσμό που  δεν είναι αυστριακό φαινόμενο, καθώς υπάρχει και σε όλες τις άλλες χώρες, σημειώνοντας πως «εάν συμμετέχουν όλοι, μπορούμε να μειώσουμε τις μολύνσεις, άλλες χώρες θα μπορούσαν πιθανώς να προχωρήσουν σε "ημι-lockdown ή σε μερικό lockdown, αλλά αυτό δεν το θέλουμε».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης