Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κρίσιμη εβδομάδα μετά το ρεκόρ διασωληνωμένων και θανάτων λόγω κορωνοϊού - Βαρόμετρο η Αττική – Προς παράταση το lockdown

tags :
Κρίσιμη εβδομάδα μετά το ρεκόρ διασωληνωμένων και θανάτων λόγω κορωνοϊού - Βαρόμετρο η Αττική – Προς παράταση το lockdown
Μόλις 10 κλίνες διαθέσιμες στη Θεσσαλονίκη και 64 στην Αττική - Υπό ασφυκτική πίεση το ΕΣΥ – Τηλεκπαίδευση από σήμερα και στα δημοτικά
(Συνεχές upd) Ανεξέλεγκτα εξακολουθεί να εξαπλώνεται η επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση και τους επιστήμονες να αναμένουν με αγωνία να δουν πως θα κυλήσει αυτή η εβδομάδα, καθώς προσδοκούν ότι από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα υπάρξει μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων έτσι ώστε να αρχίσουν σταδιακά να μειώνονται και να χαλαρώνει η πίεση στο ΕΣΥ.
Πάντως, αυτή τη στιγμή το δημόσιο σύστημα υγείας περνά τις πιο δύσκολες στιγμές του, με τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη να βρίσκονται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση.
Μόνο χθες Κυριακή 15/11 ανακοινώθηκαν 71 θάνατοι (πληροφορίες κάνουν λόγο για άλλους 45 νεκρούς τις τελευταίες ώρες) ενώ οι διασωληνωμένοι έφτασαν ακόμα και τους 444.
Πρόκειται για αριθμούς ρεκόρ από την έναρξη της επιδημίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου έχουν καταγραφεί σχεδόν οι μισοί θάνατοι από την επιδημία (πάνω από 480, εκ των οποίων οι 8 ήταν άνθρωποι έως 40 ετών) τη στιγμή που ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει υπερδιπλασιαστεί μέσα σε 10 ημέρες.
Ενδεικτικό της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ είναι ότι οι περίπου 3.500 ασθενείς νοσηλεύονται με κορωνοϊό, τη στιγμή που το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη και στη βόρεια Ελλάδα λειτουργεί εδώ και ημέρες στα όρια του.
Για αυτό το λόγο είναι κρίσιμο μέσα στις επόμενες 7 ημέρες να αντέξει η Αττική όχι μόνο γιατί εάν ξεφύγει η επιδημία στο Λεκανοπέδιο, τότε «χάθηκε» ολοκληρωτικά το παιχνίδι όσο κυρίως γιατί μπορεί να υποδεχθεί ασθενείς και από άλλες περιοχές της χώρας, έτσι ώστε να μη ζήσουμε και στην Ελλάδα εικόνες Ιταλίας σχετικά με το ποιοι ασθενείς θα ζήσουν ή όχι.
Υπό αυτά τα δεδομένα, κυβέρνηση και ειδικοί αναμένουν να δουν πως θα κυλήσει η τρέχουσα εβδομάδα.
Η κρίσιμη ημερομηνία είναι η 20η Νοεμβρίου, καθώς συμπληρώνονται δύο εβδομάδες από την επιβολή του δεύτερου καθολικού lockdown στην Ελλάδα.
Τότε είναι που θα κριθεί τι θα συμβεί με το lockdown, αν δηλαδή θα παραταθεί ή όχι, αν και όλα τα ευρήματα δείχνουν πως θα είναι βέβαιη η παράταση του τουλάχιστον έως τα μέσα Δεκεμβρίου, αν τουλάχιστον κρινεί κανείς από τις αντοχές του ΕΣΥ και τις εκτιμήσεις των επιστημόνων.

Μόλις 10 κλίνες ΜΕΘ διαθέσιμες στη Θεσσαλονίκη, 64 στην Αττική

Ενδεικτικό του οριακού σημείου, στο οποίο βρίσκεται το ΕΣΥ είναι ότι στη Θεσσαλονίκη είναι διαθέσιμες μόλις 10 κλίνες ΜΕΘ, ενώ στην Αττική άλλες 64.
Βάσει στοιχείων του υπ.Υγείας, σε όλη την χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.177 κλίνες ΜΕΘ.
Από αυτές, 914 είναι κατειλημμένες και 263 κενές (ποσοστό 22%).
Συγκεκριμένα:

- Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 589, οι 451 είναι κατειλημμένες και οι 138 κενές (ποσοστό 23,5%).
- Οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 588. Από αυτές, 463 είναι κατειλημμένες και 125 κενές (ποσοστό 21%).
Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 192.
Από αυτές, 182 είναι κατειλημμένες και 10 κενές (ποσοστό 5%).
Στα Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 212, εκ των οποίων οι 148 είναι κατειλημμένες και 64 κενές (ποσοστό 30%).

Πέτσας: Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες στη μάχη με τον κορωνοϊό

Ως τις πιο κρίσιμες χαρακτήρισε τις επόμενες ημέρες στη μάχη με τον κορωνοϊό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος και με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, τόνισε ότι δεν επιτρέπονται πορείες και συγκεντρώσεις.
«Οι επόμενες μέρες είναι οι πιο κρίσιμες στη μάχη μας με τον κορωνοϊό και χρειάζεται να είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στο στόχο μας.
Με τη βοήθεια της επιστήμης είμαστε κοντά στο εμβόλιο, το γεγονός αυτό μας επιτρέπει να δούμε μέσα από την καταχνιά της πανδημίας την κορυφή του βουνού στο οποίο ανεβαίνουμε τόσους μήνες.
Ας μην χαλαρώσουμε για να μην κυλίσουμε πίσω.
Η χώρα μας εξασφάλισε 25 εκατ. δόσεις και προχωρά στο σχεδιασμό εντάσσοντας στις πρώτες φάσεις το υγειονομικό προσωπικό και τις ευπαθείς ομάδες.
Αύριο στις 14:00 στο υπουργείο Υγείας, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου θα ενημερώσουν τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις επιστημονικές εξελίξεις ανάπτυξης των εμβολίων COVID19 και τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας όπως όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θα προμηθευτεί μέσω κοινού μηχανισμού τα εμβόλια.
Θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί το σχέδιο του εμβολιασμού του πληθυσμού» είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ.Πέτσας.

Θα επιμείνει η πίεση στο σύστημα υγείας

«Κατ’ αρχάς να γνωρίζουμε ότι αυτή την εβδομάδα θα δούμε δύο αντιφατικές εξελίξεις και πρέπει να τις κατανοούν οι πολίτες. Πρώτον, θα συνεχίσει να υπάρχει μία αυξημένη πίεση στο σύστημα υγείας.
Οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και οι διασωληνωμένοι, δυστυχώς και οι θάνατοι θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και αυτή την εβδομάδα.
Αυτή την εβδομάδα θα δούμε τις συνέπειες των υψηλών κρουσμάτων των προηγούμενων εβδομάδων.
Αντίθετα θα ξεκινήσει η σταδιακή κάμψη του αριθμού των κρουσμάτων το επόμενο χρονικό διάστημα.
Άρα αυτό που κοιτάζουμε είναι να περιορίσουμε την κινητικότητα για να έχουμε πιο γρήγορη πτώση της καμπύλης και του αριθμού των κρουσμάτων για να φύγει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και η πίεση από το σύστημα υγείας.
Αυτή τη στιγμή πρόσθετα μέτρα δεν υπάρχουν στο τραπέζι παρά μόνο τήρηση των υφιστάμενων μέτρων.
Το σχέδιο μας προβλέπει lockdown μέχρι 30 Νοεμβρίου εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ικανοποιητικά τότε θα προχωρήσουμε στον αρχικό σχεδιασμό.
Αν τα επιδημιολογικά δεδομένα επιβάλουν κάποια καθυστέρηση στο άνοιγμα της οικονομίας τότε θα κινηθούμε με βάση το σχέδιο μας το οποίο θα λάβετε έγκαιρα υπόψιν», είπε ο Στέλιος Πέτσας.

Εξαδάκτυλος: Ελάχιστες έως καθόλου οι πιθανότητες να λήξει στις 30/11 το lockdown

Τη θέση ότι είναι ελάχιστες έως καθόλου οι πιθανότητες να λήξει το lockdown στις 30 Νοεμβρίου διατύπωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Σε δηλώσεις του ο κ.Εξαδάκτυλος είπε ότι τα μηνύματα από τα κρούσματα δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, θεωρώντας σχεδόν δεδομένο πως θα πάμε για παράταση του lockdown.
«Εάν δεν έχουμε ελπιδοφόρα μηνύματα την επόμενη εβδομάδα, δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων μέτρων.
Θα ακουστώ δυσάρεστος, αλλά δεν είμαι υπερβολικός όταν λέω ότι πρέπει να περιοριστούμε στο στενό οικογενειακό περιβάλλον και μόνο.
Έξοδος από το σπίτι μόνο για πολύ απαραίτητους λόγους.
Δεν κοιτάζω για χαλάρωση τα Χριστούγεννα με όσα συμβαίνουν στην Θεσσαλονίκη.
Η εικόνα δεν μας αφήνει περιθώρια να κάνουμε Χριστούγεννα όπως θα θέλαμε.
Μόνο ένα θαύμα θα βάλει τέλος στο lockdown στο τέλος Νοεμβρίου» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ.Εξαδάκτυλος.
Ερωτηθείς για την κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ο κ.Εξαδάκτυλος ανέφερε πως υπάρχει τεράστια ανάγκη για χέρια, τονίζοντας ότι καλούν γιατρούς από κάθε ειδικότητα να κάνουν μαθήματα ταχύρρυθμης εκπαίδευσης, ώστε να βοηθήσουν τα νοσοκομεία.
«Δεν υπάρχει πολυτέλεια να ψάχνουμε για ειδικευμένους γιατρούς στη Θεσσαλονίκη.
Χρειάζονται όλοι.
Οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής εξαντλούνται και χρειαζόμαστε ενίσχυση γρήγορα.
Η πόλη ζει μια κατάσταση που δεν θέλαμε ποτέ να ζήσουμε.
Όλοι πρέπει να παρακολουθήσουμε την εκπαίδευση για να βοηθήσουμε» υποστήριξε ο κ.Εξαδάκτυλος.

Τούντας: Ανησυχητική αύξηση νεκρών και κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες

Την εκτίμηση πως και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει μια ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων και των νεκρών διατύπωσε ο καθηγητής κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής του πανεπιστημίου Αθηνών, Γ. Τούντας, ο οποίος υποστήριξε πως η Ελλάδα δεν έχει φτάσει ακόμα στην κορύφωση του β’ κύματος της επιδημίας.
«Τις επόμενες μέρες θα δούμε ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων και των νεκρών.
Για να αποδώσουν τα μέτρα που ελήφθησαν, χρειάζεται να περάσουν ακόμα 7-10 μέρες.
Όμως αυτό δεν εξαρτάται μόνο από τα μέτρα αλλά και από την εφαρμογή των μέτρων.
Ο ιός διαδόθηκε πολύ στην ελληνική κοινωνία.
Οποιαδήποτε χαλάρωση των μέτρων, αφού καταφέρουμε να τιθασεύσουμε το δεύτερο κύμα, πάλι θα οδηγήσει σε έξαρση.
Μέχρι το εμβόλιο θα είμαστε σε κατάσταση ακορντεόν.
Θα χαλαρώνουμε τα μέτρα για να αναπνεύσει η οικονομία αλλά πολύ πιθανόν να χρειάζεται να ξανά παίρνουμε αυστηρά μέτρα όταν ξεφεύγουν πάλι οι αριθμοί» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Τούντας.
Όπως είπε, το β’ κύμα ήρθε πιο ορμητικό εξαιτίας των συναθροίσεων του καλοκαιριού, ενώ εκτίμησε ότι σε δέκα μέρες αναμένεται σταθεροποίηση των «σκληρών» δεδομένων της επιδημίας όπως οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και οι θάνατοι.
«Η σταθεροποίηση φαίνεται από τους θανάτους και τους διασωληνωμένους.
Όχι από τα κρούσματα.
Τα κρούσματα αντανακλούν τον αριθμό των εξετάσεων που γίνονται» είπε ο κ.Τούντας.

Βατόπουλος: Εντός της εβδομάδας αναμένουμε μείωση των κρουσμάτων – Ελπίζω πως δεν θα γίνουμε Ιταλία

Την εκτίμηση πως εντός της εβδομάδας αναμένουμε μείωση των κρουσμάτων διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος πάντως υποστήριξε πως αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει και ελάττωση σε θανάτους και διασωληνωμένους.
«Δεν πρόκειται να δούμε ελάττωση των θανάτων και των διασωληνώσεων γρήγορα.
Είναι περιστατικά που έχουν κολλήσει εδώ και αρκετές μέρες.
Πρώτα κολλάς και μετά βαραίνεις.
Θέλει περίπου μία εβδομάδα ακόμα για να δούμε ελάττωση.
Από εκεί και πέρα ελπίζω σιγά σιγά να βλέπουμε ελάττωση στα κρούσματα από αυτήν την εβδομάδα και αν όλα πάνε καλά» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha ο κ.Βατόπουλος.
Ερωτηθείς αν πιστεύει πως η Θεσσαλονίκη θα ζήσει στιγμές όπως στο Μπέργκαμο, ο κ.Βατόπουλος εξέφρασε την ελπίδα πως αυτό δεν θα γίνει.
«Γίνονται τεράστιες προσπάθειες και από τους γιατρούς και από την Πολιτεία.
Κάνουν ότι μπορούν για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Ελπίζω ότι θα το ξεπεράσουμε» είπε ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος ερωτήθηκε και για την εικόνα στην Αττική.
«Η κίνηση δεν θα μειωθεί, ο κόσμος προτιμά το αυτοκίνητό του για να αποφύγει τις συγκοινωνίες.
Τα βράδια έχει ενδιαφέρον να δούμε τι γίνεται, αν γίναμε όλοι αθλητικοί τύπου και βγαίνουμε στους δρόμους.
Πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα και να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα μείζον πρόβλημα, στο οποίο δεν πρέπει να φοράμε μάσκα για το πρόστιμο, αλλά για να μην αρρωστήσουμε και να προφυλάξουμε τους γύρω μας.
Επίσης ακόμα ένα μήνυμα που θέλω να στείλω είναι η μύτη μέσα.
Φοράμε τη μάσκα με τη μύτη μέσα, αλλιώς ακυρώνουμε την προσπάθεια» υπογράμμισε ο κ.Βατόπουλος.

Παγώνη: Πάνω από 3.000 ασθενείς με κορωνοϊό στα νοσοκομεία – Σταθεροποίηση από το Σάββατο 21/11

Στην εκτίμηση ότι περισσότεροι από 3.000 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Ελλάδας με κορωνοϊό διατύπωσε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt έχει περάσει το 1, «και πάει προς το 2».
Επιπλέον, υποστήριξε ότι τα 1.698 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε την Κυριακή ο ΕΟΔΥ δεν θα πρέπει να τα λάβουμε υπόψη μας, καθώς τα δείγματα ήταν τα μισά δηλαδή έγιναν περίπου 14.000 μοριακά τεστ και 1.600 rapid, επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να βασιζόμαστε στους αυξημένους  θανάτους που είχαμε όχι μόνο χθες, αλλά τις τελευταίες ημέρες».
«Οι θάνατοι δικαιολογούνται από την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων και των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες Covid-19 στα νοσοκομεία» είπε η κα.Παγώνη, η οποία υποστήριξε ότι στην Αττική και στις άλλες πόλεις πλην της Θεσσαλονίκης, αναμένεται σταθεροποίηση των κρουσμάτων από το προσεχές Σάββατο (21/11) καθώς θα έχει περάσει ένα 15θήμερο από την εφαρμογή των νέων μέτρων.
«Η σταθεροποίηση αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί για 3 με 4 ημέρες και το παραπάνω Σάββατο (28/11) να ξεκινήσει η μείωση των κρουσμάτων» είπε η κα.Παγώνη, επισημαίνοντας ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια περίπτωση ιδιαίτερη και χρειάζεται πιο πολύ χρόνο καθώς συγκριτικά με τον πληθυσμό της τα κρούσματα ήταν πάρα πολλά.
«Συνεπώς η τάση σταθεροποίησης θα ξεκινήσει μαζί με την Αθήνα και τις άλλες πόλεις, παρότι ξεκίνησαν τα περιοριστικά μέτρα στη Θεσσαλονίκη μία εβδομάδα νωρίτερα» υποστήριξε η κα.Παγώνη.
 
Κλειστά από σήμερα Δευτέρα 16/11 δημοτικά και νηπιαγωγεία - Αρχίζει η τηλεκπαίδευση

Κλειστά θα παραμείνουν από σήμερα Δευτέρα 16 Νοεμβρίου και για τις επόμενες τουλάχιστον δύο εβδομάδες τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία της χώρας, ενώ ανοιχτά θα παραμείνουν τα σχολεία ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.
Ειδικότερα, αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων όλης της χώρας και πλέον, η πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα λειτουργήσει εξ αποστάσεως με δύο αλληλένδετους τρόπους, την την εκπαιδευτική τηλεόραση και τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση.
Υπενθυμίζεται ότι είναι ήδη κλειστά και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας, επίσης για 2 ακόμη εβδομάδες.
Έτσι, από το πρωί της Δευτέρας 16/11 ξεκινά η προβολή εκπαιδευτικών προγραμμάτων από την ΕΡΤ 2, ενώ η τηλεκπαίδευση ξεκινά από την Τετάρτη και στις πλατφόρμες δεν θα υπάρξει χρέωση δεδομένων.
Ειδικότερα, τη  Δευτέρα 16 Νοεμβρίου επανέρχεται στην ΕΡΤ2 η ειδική τηλεοπτική ζώνη εξ αποστάσεως μαθημάτων «Μαθαίνουμε στο σπίτι», που δημιουργήθηκε στη δημόσια τηλεόραση και απευθύνεται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Έτσι, από Δευτέρα έως Παρασκευή τις ώρες 09:00 έως τις 12:00, η εκπαιδευτική τηλεόραση του υπουργείου Παιδείας επιστρέφει στην ΕΡΤ προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες της εποχής.
Η τηλεκπαίδευση θα ξεκινήσει την Τετάρτη, μετά τη σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου.
Θα είναι υποχρεωτική και η  κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30’.
Θα πραγματοποιείται από τις 14:00 έως τις 17:00 μ.μ. για τα δημοτικά, και από τις 14:00 έως τις 16:20 μ.μ. για τα νηπιαγωγεία, συμπεριλαμβανομένων σύντομων διαλειμμάτων.

Ρεκόρ θανάτων και διασωληνωμένων

Ρεκόρ θανάτων και διασωληνωμένων ανακοίνωσε χθες Κυριακή 15/11 ο ΕΟΔΥ.
Όπως ανακοίνωσε, εντοπίστηκαν 1.698 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Πλεον, ο  συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 74.205, εκ των οποίων το 54.0% άνδρες.
Image
Image
Τα 4.648 (6.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 19.081 (25.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ακόμη, 392 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 ετών. 
Οι 121 (30.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. 
To 78.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 
Επίσης, 376 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 71 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1.106 θανάτους συνολικά στη χώρα. 
Οι 451 (40.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. 
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
 Image
Image

Image

Image


Ο χάρτης του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Πιο αναλυτικά, τα νέα κρούσματα κορωνοϊού καταμένονται ως εξής:
* 25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας 
* 405 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής 
* 435 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
* 9 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
* 4 κρούσματα  στην Π.Ε. Αργολίδας
* 4 κρούσματα  στην Π.Ε. Αρκαδίας
* 11 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
* 24 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαϊας
* 4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
* 38 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
* 29 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
* 28 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
* 4 κρούσματα  στην Π.Ε. Εύβοιας
* 8 κρούσματα  στην Π.Ε. Ευρυτανίας
* 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
* 37 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
* 20 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
* 6 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
* 11 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
* 26 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
* 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου 
* 44 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
* 1 κρούσμα  στην Π.Ε. Καστοριάς
* 5 κρούσματα  στην Π.Ε. Κέρκυρας
* 22 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
* 8 κρούσματα  στην Π.Ε. Κοζάνης
* 7 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
* 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
* 76 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
* 30 κρούσματα  στην Π.Ε. Λέσβου
* 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας
* 43 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
* 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
* 27 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
* 69 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
* 74 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
* 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
* 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
* 20 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
* 5 κρούσματα  στην Π.Ε. Ρόδου
* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου
* 30 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
* 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων
* 3 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου
* 22 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
* 4 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
* 9 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
* 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
* 30 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
* 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου
* 12 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 – Ποιοι εξαιρούνται

Σε ισχύ μέχρι τις 30/11 (που τέθηκε από την Παρασκευή 13/11)  η απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες και συγκεκριμένα από τις 21:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί.
Όπως έχει γίνει γνωστό, οι μετακινήσεις που θα επιτρέπονται κατ’εξαίρεση σε αυτές τις ώρες, θα είναι αυστηρά και μόνο για λόγους εργασίας, για εξαιρετικές περιπτώσεις υγείας και συνοδείας των κατοικίδιων ζώων των πολιτών σε κοντινή απόσταση από την κατοικία.
Κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εξακολουθεί να απαιτείται η αποστολή SMS προς το 13033 σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους υγείας (sms με κωδικό 1) ή συνοδείας κατοικίδιου ζώου (sms με κωδικό 6), καθώς και η βεβαίωση εργαζομένου σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους εργασίας.

Τι προβλέπεται για την εργασία

Όσον αφορά την τηλεργασία, κάθε οργανισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υποχρεούται να διαθέτει ανά πάσα στιγμή έκθεση που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας.
Επιπλέον συστήνεται στους τηλεοπτικούς σταθμούς να προσαρμοστούν στα συγκεκριμένα κριτήρια, μειώνοντας στον απολύτως απαραίτητο αριθμό τους παρουσιαστές εκπομπών και τους προσκεκλημένους που βρίσκονται στο στούντιο.
Η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση από τον εργοδότη, η οποία εκδίδεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη.
Αν για οποιονδήποτε λόγο είτε επειδή υπάρχουν προβλήματα στο σύστημα ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο δεν μπορεί να εξασφαλιστεί τότε μπορεί να ισχύσει και η βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr.
Για τα νομικά πρόσωπα η βεβαίωση παρέχεται από τον νόμιμο εκπρόσωπό τους, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επιχειρηματίες από τους ίδιους.

Επιτρέπονται delivery, take away

Παράλληλα κατά τις ώρες 21.00 - 05.00, επιτρέπονται τόσο οι υπηρεσίες παράδοσης κατ' οίκον (delivery) όπως και η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away).
Σχετικά με την παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) τονίζεται ότι ναι μεν συνεχίζεται μετά τις 21.00 και καθ' όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους, όχι όμως ως αυτοτελή λόγο μετακίνησης, αλλά στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων κατά τις ώρες αυτές.

Τι επιτρέπεται με κυνήγι, ψάρεμα και άθληση

Σημειώνεται ότι το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπονται.
Επίσης, η ατομική άθληση δεν αφορά την άθληση/προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων, αλλά αυστηρά και μόνο την ατομική άθληση σε συνθέσεις έως 3 άτομα, ενώ έχει απευθυνθεί σύσταση η άσκηση να πραγματοποιείται κατά προτίμηση κοντά στην οικία των πολιτών.
Σημειώνεται ότι οι μετακινήσεις επιτρέπονται για μετάβαση από και προς την εργασία ή συνοδεύοντας το παιδί στο σχολείο, αλλά και για λόγους έκτακτης ανάγκης.

Σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, περίπτερα

Τα σούπερ μάρκετ θα κλείνουν στις 20:30.
Συγκεκριμένα, με απόφαση του υπ.Ανάπτυξης προβλέπεται ότι:
- Τα καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), τα φαρμακεία και τα συνεργεία αυτοκινήτων θα λειτουργούν έως τις 20.30.
- Ειδικά, για τις υπεραγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ) και τα μίνι μάρκετ διευκρινίζεται ότι μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες delivery και μετά τις 20.30 και έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα.
- Τα περίπτερα μπορούν να λειτουργούν καθ' όλο το 24ωρο.

Τι λειτουργεί

Των μέτρων της απαγόρευσης εξαιρούνται και θα λειτουργούν:
- Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, κλπ) παραμένουν ανοιχτά
Την Κυριακή 15/11 μπορούν να λειτουργήσουν από τις 09:00 έως 17:00.
- Καθαριστήρια
- Περίπτερα (24ώρο)
- Φαρμακεία
- Πρατήρια καυσίμων, με εφικτή τη διανομή πετρελαίου θέρμανσης κατ’ οίκον
- Υπηρεσίες υγείας, κτηνιατρικών υπηρεσιών
- Ξενοδοχεία, στα οποία, ωστόσο, δίνεται δυνατότητα αναστολής
- Pet shops
- Καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης, που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες.
- Καταστήματα πώλησης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μόνο για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.), καθώς και τις υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών.
- Ακόμη, επιτρέπονται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.), ενώ
- Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και καθ΄ οδόν εξυπηρέτησης (drive through) επιτρέπονται μόνον στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται στην ΚΥΑ, δηλαδή δεν μπορεί κάποιος να βγει από το σπίτι μόνο για να παραλάβει έτοιμο φαγητό.
Κλειστή, ωστόσο, παραμένει συνολικά η εστίαση.
- Λαϊκές αγορές, με τη συμμετοχή του 50% των δραστηριοποιούμενων και απόσταση πάγκων 5 μέτρων.

Tο βράδυ, η κυκλοφορία επιτρέπεται μόνο για:
1) εργασία,
2) για έκτακτη ανάγκη και
3) για βόλτα κατοικιδίου.
Για τον εργαζόμενο, επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο με έγγραφο από την Εργάνη, είτε με βεβαίωση κυκλοφορίας από επιχείρηση.
Ειδικότερα, η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση από τον εργοδότη, η οποία εκδίδεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη.
Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο είτε επειδή υπάρχουν προβλήματα στο σύστημα ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο δεν μπορεί να εξασφαλιστεί, τότε μπορεί να ισχύσει και η βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr.
Για τα νομικά πρόσωπα η βεβαίωση παρέχεται από τον νόμιμο εκπρόσωπό τους, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επιχειρηματίες από τους ίδιους.
Σημειώνεται ότι τα σχετικά έντυπα και αναλυτικές οδηγίες είναι διαθέσιμα στην ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr.

Αεροπορικές μετακινήσεις

Όσοι θέλουν να εισέρχονται στη χώρα, αυτό θα γίνεται μόνο με αρνητικό τεστ PCR.
Ειδικότερα, οι επιβάτες των πτήσεων εξωτερικού, όπως και όσοι εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα, πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ PCR που να έχει διεξαχθεί μέχρι 72 ώρες πριν.
Σημειώνεται ότι υπάρχει μια μεταβατική περίοδος και τα παραπάνω μέτρα ξεκινούν να εφαρμόζονται από την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου.
Επίσης, υποχρεωτική παραμένει η συμπλήρωση της φόρμας PLF και η επίδειξη του QR code για όλους όσους έρχονται από το εξωτερικό.
Από την Τρίτη 10 Νοεμβρίου όλοι οι Έλληνες που ταξιδεύουν προς χώρες του εξωτερικού θα πρέπει να συμπληρώσουν τη φόρμα PLF στη σελίδα travel.gov.gr., ένα 24ωρο πριν το ταξίδι.
Στη φόρμα περιλαμβάνονται τα στοιχεία προέλευσης του ταξιδιώτη, τα στοιχεία διαμονής στη χώρα προορισμού καθώς και τα στοιχεία των μελών της οικογένειας που ταξιδεύουν μαζί.
Μια φόρμα ανά οικογένεια είναι αρκετή.
Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό της χώρας, η αεροπορική μετακίνηση επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία, επανένωση οικογενειών, επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας.
Για τη επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας απαιτείται αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας Ε1 ή Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται από τον ιστό τόπο www.aade.gr.
Δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις μεταξύ νομών, με εξαίρεση τους παραπάνω 4 λόγους.
Στο μεταξύ, στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός αεροδρομίων, καθώς και κατά τη διάρκεια όλων των αεροπορικών πτήσεων εσωτερικού και εξωτερικού, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μη ιατρική μάσκα προστασίας.
Επίσης, οι επιβάτες υποχρεούνται να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού των αεροδρομίων ή των αεροπορικών εταιρειών που επιφορτίζεται με τα καθήκοντα εποπτείας, διαχείρισης πλήθους και υποβοήθησης των επιβατών, προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση-αποβίβαση και αναμονή προς αποφυγή συνωστισμού.

Μεταφορές

Όσον αφορά τις μεταφορές/ μετακινήσεις παραμένει η πληρότητα στο 65% για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ για τα ταξί και τα ΙΧ επιτρέπεται 1 επιβάτης.
Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται και η μεταφορά δεύτερου επιβάτη, εάν η μεταφορά εκτελείται για λόγους υγείας και για για ιατρικούς λόγους.
Ο περιορισμός δεν ισχύει και στην περίπτωση γονέων με ανήλικα τέκνα.
Αναλυτικά, προβλέπεται ότι:
- Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λειτουργούν διασφαλίζοντας επαρκή κίνηση, με μέγιστη πληρότητα 65%.
- Επιτρέπεται μέχρι ένας επιβάτης πλέον του οδηγού σε ταξί και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης.
- Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.
- Επιτρέπονται μέχρι δύο άτομα πλέον του οδηγού στα διπλοκάμπινα, μικτής χρήσης και τύπου ΒΑΝ οχήματα.
- Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη.
- Στα ΙΧ η χρήση της μάσκας δεν είναι υποχρεωτική εάν επιβαίνει σε αυτό μόνο ο οδηγός, εάν οι επιβαίνοντες είναι σύζυγοι ή συμβιούντες, καθώς και εάν είναι συγγενείς α’ και β’ βαθμού.
- Η λειτουργία επιβατηγών υπηρεσιακών οχημάτων που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά προσωπικού από και προς την εργασία επιτρέπεται μόνο με επίδειξη βεβαίωσης του εργοδότη και σχετικού δελτίου κίνησης, από το οποίο προκύπτει η διαδρομή του οχήματος, και υπό την προϋπόθεση της κάλυψης κατ’ ανώτατο όριο του 50% των διαθέσιμων θέσεων επιβατών.
- Σε περίπτωση, που επιβάτης δεν φέρει μάσκα, δεν του επιτρέπεται η είσοδος στο μέσο μεταφοράς.
- Για τη μη τήρηση των υγειονομικών μέτρων, που αφορούν σε επιβατηγά δημοσίας χρήσεως, λεωφορεία αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ ή ΚΤΕΛ ΑΕ, λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητιστών άγονων γραμμών, τουριστικά λεωφορεία και ειδικά τουριστικά λεωφορεία περιήγησης πόλεων ανοικτού ή κλειστού τύπου, λεωφορεία ιδιωτικής χρήση, λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, καθώς και λεωφορεία αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΑΣΘ ΑΕ επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ στον οδηγό του οχήματος ή/και στους επιβάτες κατά περίπτωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης