Τελευταία Νέα
Πολιτική

ΣτΕ: «Πράσινο» φως στην απαγόρευση συναθροίσεων για το Πολυτεχνείο - Σφοδρή πολιτική κόντρα - «Εμφύλιος» και στη δικαιοσύνη

tags :
ΣτΕ: «Πράσινο» φως στην απαγόρευση συναθροίσεων για το Πολυτεχνείο - Σφοδρή πολιτική  κόντρα - «Εμφύλιος» και στη δικαιοσύνη
«Εμφύλιος» και στη δικαιοσύνη για την απαγόρευση
(upd)
Λόγους δημοσίου συμφέροντος επικαλείται η Δικαιοσύνη απορρίπτοντας και επισήμως, την αίτηση του γραμματέα του ΜέΡΑ 25 Γιάννη Βαρουφάκη και υπολοίπων προσφευγόντων για ακύρωση της απόφασης του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.
Με αυτήν δεν επιτρέπονται εορταστικές εκδηλώσεις για την αυριανή (17/11) επέτειο του Πολυτεχνείου και ισχύει απαγόρευση συναθροίσεων.
Ειδικότερα, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικράτειας Μαίρη Σάρπ απέρριψε την αίτηση για έκδοση προσωρινής διαταγής για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημοσίας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του COVID-19.
Η κυρία Σαρπ εισήγαγε την αίτηση των προσφευγόντων στην Ολομέλεια του ΣτΕ και απέρριψε την αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής.
Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση των εορτασμών της επετείου του Πολυτεχνείου παραβιάζει το άρθρο 11 του Συντάγματος που αφορά το δικαίωμα των πολιτών για δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, όπως επίσης παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.
Ακόμη, υποστηρίζουν ότι η προσβαλλόμενη απόφαση δεν έχει νόμιμη αιτιολογία όπως απαιτεί το Σύνταγμα.
Νωρίτερα όπως μετέδιδε το BN
Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση έχει προκαλέσει η καθολική απαγόρευση συναθροίσεων σε όλη τη χώρα, εν όψει των εορτασμών για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Η απόφαση της ελληνικής αστυνομίας και η στάση της κυβέρνησης κατάφεραν να ενώσουν την αριστερά, καθώς ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ 25 υπέγραψαν κοινό κείμενο κατά της απόφασης, ζητώντας την ανάκλησή της.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρει σε σημερινή του δήλωση ότι είναι αδιανόητο κάποιοι να στήνουν σκηνικό σύγκρουσης εν μέσω της πανδημίας και κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να καταθέσουν όλοι μαζί ένα λουλούδι, με επικεφαλής την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έκανε λόγο για κλιμακούμενη προσπάθεια πόλωσης από την κυβέρνηση και απέρριψε την πρόταση Μητσοτάκη.

Νωρίτερα, το ΜέΡΑ 25 ανακοίνωσε ότι προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της απόφασης.
Σημειώνεται ότι το κείμενο αρνήθηκε να υπογράψει το Κίνημα Αλλαγής, με την πρόεδρο Φώφη Γεννηματά να αναφέρει ότι «δεν θα παίξει το παιχνίδι του Μητσοτάκη» και τον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα να χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη στάση της.
Την ίδια ώρα, «πόλεμος» έχει ξεσπάσει και στη δικαιοσύνη, με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων να χαρακτηρίζουν αντισυνταγματική την απόφαση, την ώρα που διακεκριμένοι συνταγματολόγοι όπως ο Νίκος Αλιβιζάτος και Αντώνης Μανιτάκης, εκφράζουν αντίθετη άποψη.

Σακελλαροπούλου (ΠτΔ) για Πολυτεχνείο: Προέχει το εθνικό συμφέρον και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής

«Στις κρίσιμες ώρες που διέρχεται η χώρα προέχει το εθνικό συμφέρον, η αλληλεγγύη και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής» δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετά τη συνάντησή της με αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, του ΚΚΕ, του ΜέΡΑ25, καθώς και του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ), οι οποίοι της επέδωσαν ψήφισμα με αντικείμενο την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων.
 Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν πνεύμα συνεννόησης, τονίζοντας ότι «είναι καθήκον όλων και ελάχιστο χρέος στη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου».
 Αναφορικά με την απαγόρευση των δημοσίων συναθροίσεων, η κ. Σακελλαροπούλου επισήμανε ότι «για την κρίση της νομιμότητας της απόφασης αυτής αρμόδιες είναι οι δικαστικές αρχές, ενώπιον των οποίων το ζήτημα εκκρεμεί».

Παρέμβαση Μητσοτάκη για Πολυτεχνείο: Στήνουν σκηνικό σύγκρουσης – Καλώ όλα τα κόμματα σε αυτοσυγκράτηση

Παρέμβαση στην αντιπαράθεση που έχει προκύψει σχετικά με τις εορταστικές εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο έκανε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ζήτησε από όλα τα κόμματα να δείξουν αυτοσυγκράτηση ενώ κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να συμμετάσχουν σε μια κοινή, λιτή εκδήλωση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
«Το πραγματικό μήνυμα των αγώνων του λαού μας για ελευθερία και δημοκρατία απαιτεί, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας, να τιμήσουμε την ιστορία μας και την επέτειο του Πολυτεχνείου με διαφορετικό τρόπο.
Φέτος δεν γιορτάσαμε ούτε την 25η Μαρτίου ούτε την 28η Οκτωβρίου.
Αλλά αυτό δεν μείωσε τη σημασία τους.
Ελεύθερα επιλέγουμε οι ίδιοι να περιορίσουμε κάποια δικαιώματά μας για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, αυτούς που αγαπάμε αλλά και το κοινό καλό.
Γιατί ελευθερία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς υπευθυνότητα.
Απέναντι στον κίνδυνο της χούντας, οι πρωτοπόροι του Πολυτεχνείου στάθηκαν άοπλοι.
Απέναντι στον κίνδυνο του θανάτου, εμείς οπλιζόμαστε με τη συνείδησή μας.
Γιατί κυρίως αυτή μας επιβάλλει, φέτος, να τιμήσουμε τη μεγάλη επέτειο όπως θα ήθελαν και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της: Προφυλάσσοντας την υγεία όλων.
Ειλικρινά πιστεύω ότι η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τη μεγάλη συζήτηση που γίνεται για τον φετινό εορτασμό σε συνθήκες πανδημίας.
Η απόφαση να μην γίνουν μαζικές εκδηλώσεις και πορεία επιβάλλεται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και μόνο.
Μόλις χθες θρηνήσαμε την απώλεια 71 συμπολιτών μας.
Είναι αδιανόητο, λοιπόν, κάποιοι να στήνουν σκηνικό σύγκρουσης την ώρα που απαιτείται ενότητα και προσήλωση στις οδηγίες των ειδικών.
Αυτή την κρίσιμη στιγμή, δεν μπορεί η ιστορική επέτειος να γίνεται αιτία διχασμού και οι ανθρώπινες ζωές πεδίο κομματικών πειραματισμών.
Γι’ αυτό και καλώ όλα τα κόμματα σε αυτοσυγκράτηση.
Και τους πολιτικούς αρχηγούς σε μία από κοινού πρωτοβουλία τιμής στο Πολυτεχνείο.
Με επικεφαλής την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Με μία λιτή επίσκεψη και με ένα λουλούδι.
Αλλά με πολλή ευθύνη για το καλό των Ελλήνων και της πατρίδας» αναφέρει ο κ.Μητσοτάκης.

Τσίπρας: Βλακώδης και προβοκατόρικη απόφαση

Να αποσύρει την αντισυνταγματική διάταξη, όπως τη χαρακτήρισε, που απαγορεύει για 4 μέρες τις συναθροίσεις άνω των τεσσάρων ατόμων σε όλη τη χώρα, κάλεσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε δήλωσή του έξω από το περιστύλιο της Βουλής.
Παράλληλα, έκανε λόγο για «προβοκατόρικη, βλακώδη και αχρείαστη», απόφαση της κυβέρνησης κατηγορώντας την ότι, αποφάσισε αντί το δρόμο του διαλόγου και της συνεννόησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το δόγμα του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».
Ο κ. Τσίπρας απέρριψε το κάλεσμα του πρωθυπουργού, να πάνε οι 6 πολιτικοί αρχηγοί μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και να καταθέσουν στεφάνι για την επέτειο του Πολυτεχνείου, κάνοντας λόγο για τεχνητή όξυνση ενώ τον κατηγόρησε ότι ο ίδιος δημιούργησε το διχασμό και του καταλόγισε αδυναμία και πανικό.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διευκρίνισε ότι το κόμμα του δεν θα βρεθεί αύριο στο χώρο του Πολυτεχνείου, αλλά θα γιορτάσει συμβολικά την επέτειο της εξέγερσης, με επίσκεψη πενταμελούς κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας του στο χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ.
«Επικοινώνησα με τους 4 αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σε σχέση με την απόπειρα κλιμάκωσης της όξυνσης, μιας τεχνητής έντασης, από την πλευρά της κυβέρνησης, με αφορμή τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου.
Νομίζω και οι 4 συμμερίζονται αυτή την ανησυχία. Η κυβέρνηση χωρίς κανένα λόγο, ενώ γνωρίζει ότι όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, 8 μήνες, έχουν δείξει τη μέγιστη υπευθυνότητα απέναντι στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, αποφάσισε όχι τον δρόμο του διαλόγου όχι να συνεννοηθεί μαζί τους, αλλά το δόγμα του αποφασίζομεν και διατάσσομεν. Μια αντισυνταγματική διάταξη για την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων σε όλη τη χώρα για 4 μέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Τσίπρας και πρόσθεσε:
«Αυτή η απόφαση, δεδομένου ότι κανείς δεν είχε πρόθεση να θέσει σε δεύτερη μοίρα την προστασία της υγείας, ήταν βλακώδης, αχρείαστη, προβοκατόρικη. Και το λέω με όλη την επίγνωση του όρου».
Και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε:
« Ο κ. Μητσοτάκης βγήκε σήμερα να κάνει μια δήλωση, μιλώντας δήθεν ενωτικά απέναντι στο διχασμό που ο ίδιος όμως δημιούργησε. Για άλλη μια φορά προανήγγειλε τη θέση και στάση της Προέδρου της Δημοκρατίας και μας κάλεσε να πάμε οι 6 αρχηγοί -και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας 7- να καταθέσουμε λουλούδια, παραβιάζοντας δηλαδή την ίδια τη διάταξη που ο ίδιος ανακοίνωσε χθες.
Κατανοώ ότι βρίσκεται σε πανικό και σε αδυναμία να απευθυνθεί με ευθύνη απέναντι στις πολιτικές δυνάμεις και στους πολίτες. Εμείς, για άλλη μια φορά τον καλούμε να αποσύρει αυτή την αντισυνταγματική διάταξη».
Ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους πολίτες, «να καταδικάσουν αυτές τις πρακτικές αλλά ταυτόχρονα και να μη συμμετάσχουν σε μαζικές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου φέτος ή σε εκδηλώσεις που δεν θα είναι απολύτως διασφαλισμένη η προστασία της δημόσιας υγείας».
«Είναι ευθύνη όλων μας να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία αλλά είναι και υποχρέωσή μας να τιμήσουμε τους νεκρούς του Πολυτεχνείου και να μην αφήσουμε να μπει σε καραντίνα και η δημοκρατία μας», είπε και συμπλήρωσε:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ αύριο θα προβεί σε μια συμβολική πράξη.
Δεν θα βρεθούμε στο χώρο του Πολυτεχνείου, για πρώτη φορά μετά από 47 χρόνια, γιατί η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν μια όαση και μια εξέγερση για την ελευθερία και δεν μπορεί 47 χρόνια μετά να γιορτάζεται σε ένα στρατόπεδο καταστολής με την παρουσία εκατοντάδων ίσως και χιλιάδων ανδρών των Μονάδων Αποκατάστασης Τάξης».
«Το Πολυτεχνείο μπορεί να γιορταστεί στις καρδιές μας, στην ψυχή μας, στο κάθε σπίτι, σε κάθε νοικοκυριό, σε κάθε οικογένεια, σε κάθε μήκος και πλάτος της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα το γιορτάσει συμβολικά, θα τιμήσει τους νεκρούς με αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής μας ομάδας αλλά και των μελών της Επιτροπής Συντονιστικής Κατάληψης του 1973, στο χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ σε μια εκδήλωση τιμής και μνήμης.
Ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα σε κάθε νομό πενταμελής αντιπροσωπεία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει στεφάνι τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα για να τιμήσει τους νεκρούς διότι για εμάς ο αγώνας για τη Δημοκρατία είναι ένας αγώνας που δεν τελειώνει, είναι διαρκής και είναι ένας αγώνας που αφορά κάθε μέρα, στο σήμερα και στο αύριο αυτού του τόπου», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

ΣΥΡΙΖΑ για παρέμβαση Μητσοτάκη για Πολυτεχνείο: Κρεσέντο υποκρισίας – Ο φαρισαϊσμός του ξεπερνά κάθε φαντασία

Για κρεσέντο υποκρισίας κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη με αφορμή τη σημερινή παρέμβαση για τον αυριανό εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου.
«Ο κ. Μητσοτάκης σε ένα κρεσέντο υποκρισίας και αφού έχει αναστείλει το Σύνταγμα με απαγόρευση συναθροίσεων πανελλαδικά και έχει απειλήσει κόμματα και φορείς με συλλήψεις αν τιμήσουν συμβολικά τη μνήμη της επετείου του Πολυτεχνείου, μιλάει τώρα εναντίον του διχασμού.
Του διχασμού που ο ίδιος δημιούργησε.
Και για ακόμη μία φορά προαναγγέλλει και μάλιστα δημόσια τη στάση και τη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας, μη αντιλαμβανόμενος ότι ο θεσμός του Αρχηγού του κράτους δεν είναι επικουρικός στο ρόλο της κυβέρνησης.
Ωστόσο, η πρότασή του για τη συμμετοχή των έξι πολιτικών αρχηγών από κοινού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσκρούει στην ίδια διάταξη δημοσίων συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων, την οποία η κυβέρνησή του ανακοίνωσε.
Ο φαρισαϊσμός του κ. Μητσοτάκη ξεπερνά πλέον κάθε φαντασία» υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΚΕ: Το μόνο που απομένει στην κυβέρνηση είναι να αποσύρει την απαράδεκτη και αυταρχική απαγόρευση

«Αυτός που επέλεξε να στήσει σκηνικό σύγκρουσης είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, με την απόφασή τους για την ακύρωση του εορτασμού του Πολυτεχνείου και με την κατάπτυστη κι αυταρχική κυβερνητική απαγόρευση των συναθροίσεων» τονίζει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.
«Ο στόχος τους είναι προφανής: Να αποπροσανατολίσουν απ' τις τεράστιες ευθύνες του στη διαχείριση της πανδημίας, που οδηγούν στην κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας και στα καθημερινά ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων.
 Αυτό αποδεικνύεται, άλλωστε, και απ' την ύπουλη προσπάθεια του πρωθυπουργού να προκαλέσει συνειρμούς ανάμεσα στα θύματα της πανδημίας και στον εορτασμό του Πολυτεχνείου, που οργανώνεται υπεύθυνα, με τον απαραίτητο συμβολισμό που έχει φέτος, και με όλα τα μέτρα προστασίας.
Μέτρα προστασίας τα οποία η ίδια η κυβέρνηση αρνείται να πάρει στα μέσα μεταφοράς, στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, στους οίκους ευγηρίας κ.α, με τραγικές συνέπειες» επισημαίνει το ΚΚΕ
Προσθέτει ότι «όσο για τις άλλες επετείους, όπως είναι η 28η Οκτωβρίου, ενημερώνουμε τον πρωθυπουργό ότι πάλι κι αυτές γιορτάστηκαν με υποδειγματικό τρόπο από σωματεία, συλλόγους, μαζικούς φορείς του λαού και της νεολαίας».
«Το μόνο που απομένει στην κυβέρνηση της ΝΔ είναι να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση απαγόρευσης των συναθροίσεων άνω των 3 ατόμων, για τον γιορτασμό και την πορεία του Πολυτεχνείου!
Τίποτα διαφορετικό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από το λαό και τη νεολαία!» καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

Βελόπουλος: Η κυβέρνηση καλλιέργησε το κλίμα διχασμού εν όψει Πολυτεχνείου

Ευθύνες στην κυβέρνηση για το κλίμα πολιτικής αντιπαράθεσης ενόψει της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, καταλογίζει με δήλωσή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.   
«Ο πρωθυπουργός των συναθροίσεων στο Εφετείο μέσω πανδημίας, των κλειστών εκκλησιών και ανοικτών τζαμιών, της "συνέχειας του κράτους" για την προδοσία της Μακεδονίας, του "είμαι υπερήφανος για τους (παράνομους) μετανάστες", της φτωχοποίησης των Ελλήνων, των κλειστών καταστημάτων και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, σήμερα χαρακτήρισε "αδιανόητο το σκηνικό σύγκρουσης επί της επετείου του Πολυτεχνείου», αναφέρει σε δήλωσή του ο Κυριάκος Βελόπουλος και προσθέτει:
 «Σκηνικό που όμως η κυβέρνηση του καλλιέργησε, προκειμένου να αλλάξει την ατζέντα από τις τεράστιες ευθύνες, τόσο για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και για την τροπή που λαμβάνουν τα εθνικά μας θέματα.
Ο πρωθυπουργός υποκαθιστώντας ακόμα και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να τιμήσουν την επέτειο με ένα λουλούδι.
Μακάρι να είχε επιδείξει την ίδια ευαισθησία και για την 28η Οκτωβρίου, όπου ο ίδιος και οι πολιτικοί αρχηγοί που σήμερα "ευαισθητοποιούνται" απουσίαζαν επιδεικτικά.
Είχα άλλωστε προειδοποιήσει από την πρώτη στιγμή ότι το κλίμα διχασμού που καλλιεργήθηκε από κυβέρνηση και μέρος της αντιπολίτευσης, συνιστά επικίνδυνο λάθος».

Ψήφισμα διαμαρτυρίας ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 σε Κ. Σακελλαροπούλου, Κ. Τασούλα και Γ. Γεραπετρίτη

Ψήφισμα διαμαρτυρίας για την απαγόρευση συναθροίσεων παρέδωσε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα και τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, αντιπροσωπεία των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.
Η αντιπροσωπεία των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης επισκέφθηκε αρχικά τον πρόεδρο της Βουλής, στο γραφείο του, και του εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της για την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις συναθροίσεις για τέσσερεις ημέρες.
Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία, που εκπροσωπείται από την Όλγα Γεροβασίλη (ΣΥΡΙΖΑ), τον Θανάση Παφίλη (ΚΚΕ), τη Σοφία Σακοράφα και τον Κλέονα Γεωργιάδη (ΜέΡΑ25), συναντήθηκαν, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον υπουργό Επικρατείας, στον οποίο παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας.
Στη συνέχεια ενημέρωσαν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικ. Σακελλαροπούλου/
«Επισκεφθήκαμε σήμερα, ως συνυπογράφοντες ένα κείμενο που κυκλοφόρησε σήμερα, τον Πρόεδρο της Βουλής, το Μέγαρο Μαξίμου όπου είδαμε τον κ. Γεραπετρίτη και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτό το οποίο διατυπώσαμε σε όλους είναι ότι η πανδημία δεν μπορεί να γίνει πρόσχημα με αυταρχικές μεθόδους, με απόφαση του αρχηγού της Αστυνομίας να αίρεται άρθρο του Συντάγματος», δήλωσε η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη μετά τη συνάντηση εκπροσώπων φορέων και κομμάτων με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
«Η απαγόρευση της συνάθροισης άνω των 4 ατόμων σε όλη την επικράτεια για τέσσερις ημέρες είναι απολύτως αντισυνταγματική, πλήττει τον πυρήνα της δημοκρατίας και βεβαίως δεν απαντά στα ζητήματα της πανδημίας» πρόσθεσε η Όλ. Γεροβασίλη.
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης ανέφερε: «Παραδώσαμε και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας το κείμενο με τις εκατοντάδες, μπορεί να είναι και χιλιάδες, υπογραφές οι οποίες συνεχίζονται και οι οποίες εκφράζουν την κάθετη αντίθεση σε αυτή την απαράδεκτη, αντισυνταγματική απόφαση της κυβέρνησης για γενική απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των 4 ατόμων».
Προσέθεσε δε τα εξής:
«Επισημάναμε, ταυτόχρονα, την υποκρισία της κυβέρνησης που χρησιμοποιεί την πανδημία του κορονοϊού, και λέμε υποκρισία γιατί ενώ τις συμβολικές συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο (η κυβέρνηση) τις θεωρεί υγειονομική βόμβα, δεν μας είπε και δεν μας λέει για την υγειονομική βόμβα κάθε μέρα στο μετρό, στα λεωφορεία, στους εργασιακούς χώρους όπου υπάρχει ζούγκλα, όπου εκατομμύρια άνθρωποι είναι απροστάτευτοι και δεν έχει πάρει κανένα μέτρο [...]Έχουμε αποδείξει» επισήμανε στη συνέχεια «ότι όχι μόνο τηρούμε τα υγειονομικά μέτρα, αλλά τα τηρούμε και καλύτερα απ' ό,τι η κυβέρνηση και το κράτος γιατί ενδιαφερόμαστε για τη ζωή και προστασία των εργαζομένων πρώτα απ' όλα».
«Επομένως αυτή η απόφαση της κυβέρνησης θυμίζει άλλες εποχές και καλούμε το λαό να την πληρώσει με το ανάλογο νόμισμα» τόνισε, προσθέτοντας πως «εκδηλώσεις συμβολικές θα γίνουν, δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε στο στόχο, που τον έχουν ονειρευτεί κι άλλοι, να καταργηθούν οι εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου και ιδιαίτερα η παρουσία στην αμερικάνικη πρεσβεία» είπε ο Θ. Παφίλης.
Ερωτηθείς σε τι συμβολικές εκδηλώσεις καλεί το ΚΚΕ, απάντησε «τις συμβολικές εκδηλώσεις θα τις αποφασίσουν οι φορείς -ΣΦΕΑ, συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι- κι όχι τα πολιτικά κόμματα […] Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Δεν είμαστε στον ουρανό, ούτε είναι μια συνηθισμένη κατάσταση. Από την αρχή επισημάναμε ότι στηρίζουμε εκδηλώσεις που γίνονται παίρνοντας υπόψη την κατάσταση που υπάρχει. Από αυτό, μέχρι να μας κλείσει το στόμα και να μας απαγορεύσει να μαζευόμαστε πάνω από τέσσερις, υπάρχει μια τεράστια απόσταση και δεν θα πειθαρχήσουμε» υπογράμμισε.
«Επισκεφθήκαμε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και της επιδώσαμε το κείμενο των πολιτών με τις υπογραφές τους εναντίον του αυταρχισμού της κυβέρνησης, μιας κυβέρνησης που καταφέρεται και εναντίον της δημοκρατίας, αλλά και εναντίον του Συντάγματος κάτι που επισήμανε και ο σύνδεσμος των Ελλήνων Δικαστών και Εισαγγελέων» δήλωσε η βουλευτής του Μέρα25 και αντιπρόεδρος της Βουλής, Σοφία Σακοράφα.
«Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να προασπίζουμε την δημοκρατία, αλλά παράλληλα να προασπίζουμε και την υγεία των πολιτών. Για μας δεν υπάρχει το ένα ή το άλλο, για μας είναι δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική η κυβέρνηση ούτως ώστε να μη διχάσει την κοινωνία με τέτοιου είδους αποφάσεις» τόνισε.
«Εμείς ως Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών της περιόδου της δικτατορίας έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι σε ζητήματα απαγόρευσης και περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων», δήλωσε ο γραμματέας του ΣΦΕΑ, Νίκος Τριανταφύλλου, ο οποίος προσέθεσε: «Στην περίοδο της δικτατορίας είχαμε (για) συγκέντρωση άνω των πέντε ατόμων στρατοδικείο, σήμερα έχουμε (για) συγκέντρωση άνω των τριών ατόμων (πρόστιμα) εφορία: τριχίλιαρα, τριακοσάρια, πεντοχίλιαρα κ.λπ. Θεωρούμε ότι τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες δεν πρέπει να περιστέλλονται, ακόμα και για τέτοια ζητήματα, τη στιγμή που εμείς ως φορέας ο οποίος διοργανώνει τις εκδηλώσεις έχουμε δεσμευτεί για το συμβολικό χαρακτήρα των κινητοποιήσεων που θα γίνουν προς τιμήν του Πολυτεχνείου και έχουμε από την πρακτική αποδείξει ότι είμαστε σε θέση να παίρνουμε όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας μας σε όλες τις κινητοποιήσεις που κάνουμε. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά οι εκδηλώσεις που θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν έχουν ως αντικείμενο να ζητήσουμε από την πολιτεία να πάρει σοβαρότερα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού μας».

Είπε επίσης ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους είπε ότι τους άκουσε, όπως ακούει και όλους τους φορείς και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της «θεωρεί ότι η πανδημία είναι ένα σοβαρό ζήτημα το οποίο όλοι θα πρέπει να πάρουν υπόψη τους για να αποσυρθεί το κείμενο που υπάρχει».

Πέτσας: Δεν επιτρέπονται πορείες και διαδηλώσεις

«Στις δύσκολες αυτές ώρες είναι αυτονόητο πως πρέπει να τιμήσουμε την αυριανή επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου με έναν διαφορετικό τρόπο.
Όπως διαφορετικά γιορτάσαμε το Πάσχα και όπως διαφορετικά – χωρίς παρελάσεις – τιμήσαμε την 25η Μαρτίου και της 28η Οκτωβρίου. (…)
Συγκεντρώσεις και πορείες την ώρα που ισχύει γενικό lockdown δεν επιτρέπονται», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Όπως σημείωσε, θα έδιναν το λάθος μήνυμα και θα προκαλούσαν ρήγμα στην ομοψυχία που είναι απαραίτητη για να τηρηθούν τα μέτρα ώστε να βγούμε από το lockdown όπως έχει προγραμματιστεί.
«Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να καλεί τους πολίτες για απείθεια στα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. (…) Σε μία πορεία ο μόνος που θα γιορτάσει είναι ο κορωνοϊός» υπογράμμισε ο κ.Πέτσας.

Επικοινωνία Τσίπρα με Γεννηματά και Βελόπουλο

Τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, και τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, είχε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέχεια των χθεσινών του τηλεφωνικών επαφών με τον γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα και του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.
Σύμφωνα με κομματικές πηγές, κατά τις συνομιλίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εξέφρασε την ανησυχία του για τη στάση της κυβέρνησης και την «κλιμακούμενη προσπάθεια πόλωσης του πολιτικού κλίματος, με αποκορύφωμα την αντισυνταγματική διάταξη απαγόρευσης των συναθροίσεων με απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.», ανησυχία την οποία συμμερίστηκαν και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, κατά τις ίδιες πηγές.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε στους συνομιλητές του ότι «με δεδομένη την έξαρση της πανδημίας, η καθιερωμένη πορεία του Πολυτεχνείου δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, αλλά συμβολικές πρωτοβουλίες για την επέτειο, με ευθύνη για την τήρηση των μέτρων προστασίας, μπορούν και πρέπει να πραγματοποιηθούν».
«Η εκ προοιμίου δε απαγόρευσή τους από τον κ. Μητσοτάκη, απαντά μονάχα σε σχεδιασμούς τεχνητής όξυνσης, πόλωσης και αποπροσανατολισμού από τις σοβαρότατες κυβερνητικές ευθύνες για την εξέλιξη της πανδημίας», σημείωσε.

Προσφεύγει στο ΣτΕ το ΜεΡΑ25: Καταθέτει ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόφασης για απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγει το ΜεΡΑ25 προκειμένου να καταθέσει αίτηση ακύρωσης και αίτησης αναστολής (“ασφαλιστικά μέτρα”) κατά της απόφασης απαγόρευσης της πορείας του Πολυτεχνείου.
Οι σχετικές αιτήσεις κατατίθενται νωρίς σήμερα Δευτέρα 16/11 το πρωί στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τους δικηγόρους του κόμματος και υπογράφονται από τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη και το Κόμμα.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΜεΡΑ25, «οι λόγοι ακύρωσης της σχετικής κατάπτυστης απόφασης του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. αφορούν την παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας (βασιζόμενοι και στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και την σχετική απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου του Αμβούργου τον Απρίλιο) και την έλλειψη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας του περιορισμού του δικαιώματος του συνέρχεσθαι».
«Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έχει ήδη τοποθετηθεί σχετικά με την κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και την ουσιαστική αναστολή του άρθρου 11, καθώς περιορίζεται καθολικά ο ίδιος ο πυρήνας του σχετικού δικαιώματος των πολιτών.
Ελπίζουμε και το ΣτΕ να κάνει δεκτές τις σχετικές αιτήσεις μας και να ακυρώσει αυτή την αντιδημοκρατική και αυταρχική απόφαση της Κυβέρνησης» αναφέρει το ΜεΡΑ25.

ΚΚΕ: Επικοινωνία Κουτσούμπα με Τσίπρα, Βαρουφάκη και Γεννηματά
 
Τις τελευταίες ώρες διακινείται κείμενο υπογραφών ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης και του αρχηγού της αστυνομίας για την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων σε όλη τη χώρα και για τέσσερις ημέρες, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Δημήτρη Κουτσούμπα με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη, το κείμενο υπογράφουν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές του ΜΕΡΑ 25.
Ο Δ. Κουτσούμπας επικοινώνησε τηλεφωνικά και με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, «η οποία αρνήθηκε οι βουλευτές του κόμματός της να υπογράψουν το κείμενο, γιατί όπως είπε με αυτό τον τρόπο «παίζεται το παιχνίδι του Μητσοτάκη».
Ο Δ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε «απαράδεκτη τη στάση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, η οποία αρνείται να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία ενάντια στην αντιδημοκρατική απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ».
Το κείμενο αυτό απευθύνεται και θα παραδοθεί στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό, στον Πρόεδρο της Βουλής, στα πολιτικά κόμματα και στους αρμόδιους φορείς.

Το κοινό κείμενο ΚΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ - ΜέΡΑ25

Κείμενο ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης και του αρχηγού της αστυνομίας για την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων σε όλη τη χώρα και για τέσσερις ημέρες, με αφορμή τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, συνυπογράφουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ  και του ΜΕΡΑ 25.
Το κείμενο υπογράφουν συνδικαλιστές από διάφορους πολιτικούς χώρους, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, άνθρωποι του πολιτισμού, οι οποίοι απαιτούν από την κυβέρνηση να αποσύρει αυτή την απαράδεκτη απόφαση.

Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

«Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη.
Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη τη χώρα και για τέσσερις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές.
Πρόκειται για μια απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό.
Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις.
Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.
Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας.
Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους.
Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος.
Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη για αυτήν την εξέλιξη.
Ακόμα και τώρα πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση».

Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ συνυπογράφει το κείμενο

Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνυπογράφει το κείμενο για την απόσυρση της «απαράδεκτης απόφασης που αναστέλλει το άρθρο του Συντάγματος με απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.».
Αναλυτικά, στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρεται:
«Οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία συνυπογράφουν το παρακάτω κείμενο, το οποίο υπογράφουν συνδικαλιστές από διάφορους πολιτικούς χώρους, πολιτικά κόμματα, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, άνθρωποι του πολιτισμού οι οποίοι απαιτούν από την κυβέρνηση να αποσύρει αυτή την απαράδεκτη απόφαση που αναστέλλει άρθρο του Συντάγματος με απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ:
«Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη.
Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη τη χώρα και για τέσσερις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές.
Πρόκειται για μια απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό. Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.
'Αλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους.
Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη για αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση.»

ΜέΡΑ 25

 Θετικά αποτιμά το ΜέΡΑ 25 την πρωτοβουλία συνεννόησης που ανέλαβε ο γραμματέας του κόμματος Γιάνης Βαρουφάκης και την επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση ο κ. Βαρουφάκης πραγματοποίησε τις επαφές «για κοινή αντιμετώπιση του κυβερνητικού αυταρχικού παραληρήματος από τα κόμματα της αντιπολίτευσης».
Σήμερα, Κυριακή 15η Νοεμβρίου, δύο μέρες πριν την Επέτειο του Πολυτεχνείου, «το ΜέΡΑ25 βρέθηκε σε αγωνιστική εγρήγορση με σκοπό την εξεύρεση κοινού τόπου με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης», σημειώνεται.
Ο κ. Βαρουφάκης πρώτα συνομίλησε με τον γγ του ΚΚΕ, με τον οποίο συμφώνησαν πως η απαγόρευση της διαμαρτυρίας ακόμα και σε ολιγομελείς ομάδες βουλευτών - και μάλιστα με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας - συνιστά ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης στη Δημοκρατία και τα πολιτικά δικαιώματα.
Μετά από πρόταση του κ. Κουτσούμπα, ο κ Βαρουφάκης συμφώνησε οι βουλευτές του ΜέΡΑ25, μαζί με τους βουλευτές του ΚΚΕ, να προσυπογράψουν κείμενο διαμαρτυρίας που συντάχθηκε από ομάδα νομικών και άλλων προσωπικοτήτων - καθώς και να ζητηθεί η συνυπογραφή από τα μέλη του ΜέΡΑ 25.
Αργότερα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 τηλεφώνησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ,  Α. Τσίπρα, «στον οποίο μετέφερε την ειλικρινή του αγωνία για την αυταρχική στροφή της κυβέρνησης η οποία, κρυπτόμενη πίσω από την καλπάζουσα πανδημία, στόχο έχει τη μονιμοποίηση της κατάργησης βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων».
Ο κ. Τσίπρας , σύμφωνα με την ανακοίνωση, «συμφώνησε με την εκτίμηση αυτή και δήλωσε πως και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προσυπογράψουν το κείμενο διαμαρτυρίας που υιοθετήθηκε από τους βουλευτές του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25. Στο ερώτημα του κ Βαρουφάκη σχετικά με το πώς προτίθεται ο ΣΥΡΙΖΑ να αντισταθεί την Τρίτη 17 Νοέμβρη στην παράνομη και αντιδημοκρατική απαγόρευση ακόμα και μιας συμβολικής πορείας βουλευτών, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα συγκεντρωθούν για να καταθέσουν στεφάνι στο ΕΑΤ/ΕΣΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας».
Η ανακοίνωση του ΜέΡΑ 25 επισημαίνει ότι «δεν είναι μόνο ότι οι μέρες αυτές εγκυμονούν κινδύνους για την Δημοκρατία και την λαϊκή ενότητα.
Επί πλέον, ο αχαλίνωτος αυταρχισμός της κυβέρνησης υπονομεύει και τη δυνατότητα της κοινωνίας να παραμείνει ενωμένη εναντίον μιας πανδημίας της οποίας τον έλεγχο η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πλήρως απωλέσει».

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Αντισυνταγματική απόφαση

Αντισυνταγματική χαρακτηρίζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων την απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας για την απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια και ζητά από την Πολιτεία να προχωρήσει στην ανάκλησή της.
Η Ένωση επισημαίνει ακόμα ότι η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, χωρίς όμως να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου.

Η ανακοίνωση

Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αναφέρεται: «Με την υπ’ αριθμό 1029/8/18 (ΦΕΚ 5046 Β’/ 14-11-2020) απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας αποφασίστηκε η απαγόρευση όλων των δημόσιων υπαίθριων συγκεντρώσεων στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από 15 Νοεμβρίου και ώρα 06.00’ μέχρι 18 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 21.00’, στις οποίες συμμετέχουν 4 ή και περισσότερα άτομα με την απειλή επιβολής κυρώσεων.
Το άρθρο 11 παρ. 2 του Συντάγματος ορίζει ότι "υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής γενικά αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια…".
Η γενική απαγόρευση δεν παύει και αυτή να αφορά συγκεκριμένη συνάθροιση η οποία έχει εξαγγελθεί για ορισμένο τόπο και χρόνο με το ένα ή άλλο περιεχόμενο.
Δεν μπορεί να επεκταθεί σε απαγόρευση και κάθε άλλης συνάθροισης σε ολόκληρη γεωγραφική περιοχή (πχ σε Νομό ή πολύ περισσότερο σε όλη την Επικράτεια) διότι τούτο θα ισοδυναμούσε με αναστολή της ισχύος του άρθρου 11 του Συντάγματος κάτι που μόνο στις έκτακτες συνθήκες του άρθρου 48 του Συντάγματος (κατάσταση πολιορκίας) μπορεί να συμβεί (Σβώλου/Βλάχου, Το Σύνταγμα της Ελλάδος , Β’ , 1955, 228 και σε Κ. Χρυσόγονο, Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, έκδ. 2006, 489).
Η δε ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 5 του Συντάγματος, την οποία επικαλείται η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αφορά στη λήψη ατομικών διοικητικών μέτρων περιορισμού της ελεύθερης κίνησης (πχ θέση σε καθεστώς καραντίνας συγκεκριμένου πολίτη) και δεν βρίσκει έδαφος εφαρμογής στις μαζικές υπαίθριες συναθροίσεις για τις οποίες προβλέπει αποκλειστικά και μόνο το άρθρο 11.
Επιπρόσθετα θα πρέπει να τονιστεί, ότι για τις συναθροίσεις κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου όπως και της Πρωτομαγιάς, σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 3 του ΠΔ 73/2020 που εκδόθηκε για τη ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων του ν. 4703/2020, δεν οφείλεται γνωστοποίηση στις Αρχές.
Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου.
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θεωρεί ότι η σχολιαζόμενη απόφαση για γενική απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια βρίσκεται εκτός Συνταγματικού πλαισίου και θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί».

Δύο μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων καταγγέλουν το προεδρείο

Δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), ο Δημήτριος Φούκας και η Ελευθερία Κώνστα, σε κοινή δήλωσή τους, αναφέρουν ότι το προεδρείο της Ένωσής τους έχει πολιτικοποίηση των συνδικαλιστικό τους φορέα και έχει επιλέξει «να τοποθετήσει την Ένωση στην πολιτική διαμάχη και μάλιστα σε ηγετικό ρόλο».
Ακόμη, τα δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕ υπογραμμίζουν ότι «ο πρόεδρος της ΕΔΕ επιλέγει να ενταχθεί σε ένα πολιτικό μέτωπο, καταρρακώνοντας όχι μόνο το καταστατικό, αλλά και τη φύση της Ένωσης», ενώ κάνουν λόγο για εκτροπή του προεδρείου της Ένωσης και καλούν του δικαστές και εισαγγελείς, «ανεξάρτητα από τις επιλογές τους στις πρόσφατες αρχαιρεσίες, σε εγρήγορση για την επαναφορά της Ένωσης στο ρόλο της, ως προασπιστή του ρόλου της Δικαιοσύνης και προστασίας των μελών της και των μετεχόντων στην απονομή του Δικαίου».

Το κείμενο της δήλωσης των δύο μελών του Δ.Σ. της ΕΔΕ έχει ως εξής:

«Το Προεδρείο της ΕνΔΕ, με την από 15-11-2020 ανακοίνωσή του, έχει επιλέξει να τοποθετήσει την Ένωση στην πολ

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης