Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Επίθεση Τουρκίας σε ΕΕ για Αμμόχωστο: Θύματα οι Τουρκοκύπριοι - Μοντέλο λύσης δύο κρατών

Επίθεση Τουρκίας σε ΕΕ για Αμμόχωστο: Θύματα οι Τουρκοκύπριοι - Μοντέλο λύσης δύο κρατών
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιτίθεται στην ΕΕ με αφορμή τις δηλώσεις Borrell για τα Βαρώσια
Στο στόχαστρο της Τουρκίας μπήκε για ακόμα μία φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση με αφορμή τις δηλώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου, Josep Borrell, για τα Βαρώσια.
Η Τουρκία επιμένει στη θέση περί «θυματοποίησης των Τουρκοκυπρίων» αλλά και στη λύση των δύο κρατών.
«Τα μέρη του Κυπριακού είναι ξεκάθαρα. Μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση είναι δυνατή μόνο εάν ληφθεί ως βάση η βούληση των δύο "λαών" στο νησί που είναι κοινοί ιδιοκτήτες του νησιού.
Η ΕΕ η οποία έχει αποκτήσει την συνήθεια να αγνοεί την ύπαρξη και τα δικαιώματα των Τ/Κ, τώρα τολμά να απορρίπτει τη βούληση του "Τ/Κ" λαού για λύση.
Η ΕΕ η οποία δεν αναφέρεται στον "Τ/Κ λαό" σε καμιά από τις δηλώσεις της και που έχει επιβραβεύσει την "ΕΚ διοίκηση νοτίου Κύπρου" με ένταξη, που δεν έχει εκπληρώσει καμιά από τις υποσχέσεις της στους Τ/Κ, δεν αναμένεται να συμβάλει στη λύση», υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ.
 Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «η απόφαση που έλαβε η τδβκ για τα Βαρώσια και την οποία στήριξε πλήρως η Τουρκία, στοχεύει όχι στην πρόκληση νέας θυματοποίησης, αλλά στην κατάργηση της παρούσας θυματοποίησης».
«Οι αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ δεν υπερισχύουν των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας.
Με τον ίδιο τρόπο, οι αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ δεν υπερβαίνουν τη βούληση του "λαού".
Στις τελευταίες "εκλογές" η βούληση του "Τ/Κ λαού" διαμορφώθηκε για να διαπραγματευτεί το μοντέλο λύσης των δύο κρατών», αναφέρεται.
Όλοι, προστίθεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, «συμπεριλαμβανομένης και της ΕΕ, πρέπει να σέβονται αυτή την βούληση.
Το δικοινοτικό, διζωνικό ομοσπονδιακό μοντέλο λύσης δοκιμάστηκε για 50 χρόνια στην Κύπρο, και δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα επειδή η Ε/Κ πλευρά δεν βλέπει τον "Τ/Κ λαό" ως ισότιμο εταίρο και δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία και την ευημερία».
«Εάν η ΕΕ θέλει να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, πρέπει πρώτα να λάβει υπόψη την ύπαρξη και τη βούληση του "Τ/Κ λαού" και να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το 2004», καταλήγει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι δηλώσεις Borrell

Αναφερόμενος στη φιέστα του Erdogan στα Κατεχόμενα αλλά και στις δηλώσεις περί λύσης δύο κρατών, η ΕΕ μέσω του Josep Borrell εξέφρασε χθες (15/11/2020) τη λύπη της «για τις σημερινές ενέργειες σχετικά με το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων και για δηλώσεις που αντιβαίνουν στις αρχές του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού».
Ο ίδιος τόνισε ότι τέτοιες κινήσεις «θα προκαλέσουν μεγαλύτερη δυσπιστία και ένταση στην περιοχή και θα πρέπει να αντιστραφούν επειγόντως».
Παράλληλα, ο Borrell δήλωσε ότι «ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάπτυξη συνεργατικών και αμοιβαία επωφελών σχέσεων μεταξύ όλων των εταίρων της περιοχής, διμερώς και πολυμερώς, είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ».
Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι «οι σημερινές εξελίξεις στα Βαρώσια έρχονται σε μια στιγμή που συνεχίζονται οι προσπάθειες δημιουργίας χώρου για διάλογο και απαιτείται η ταχεία επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για μια συνολική διευθέτηση και επανένωση με βάση την επιτευχθείσα πρόοδο μέχρι τώρα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη αυτών των διαπραγματεύσεων και στην εξεύρεση μόνιμων λύσεων».
Τέλος, ανέφερε ότι «η ΕΕ έχει δεσμευτεί πλήρως για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού και για την επανένωση που βασίζεται σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης