Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ταμείο Ανάκαμψης: Δεν επετεύχθη ομοφωνία, «όχι» από Ουγγαρία και Πολωνία - Απειλούν με βέτο στον προϋπολογισμό της ΕΕ

Ταμείο Ανάκαμψης: Δεν επετεύχθη ομοφωνία, «όχι» από Ουγγαρία και Πολωνία - Απειλούν με βέτο στον προϋπολογισμό της ΕΕ
Ουγγαρία και Πολωνία ζητούν αναθεώρηση της ρήτρας που εξαρτά την εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων από τον σεβασμό του κράτους δικαίου
(upd) Δεν επετεύχθη ομοφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης στη συνεδρίαση των μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών - μελών της ΕΕ, λόγω της αρνητικής στάση από την Ουγγαρία και την Πολωνία.
 Ουγγαρία και Πολωνία απειλούν να προβάλουν βέτο στον προϋπολογισμό της ΕΕ 2021-2027, λόγω της αντίθεσής τους στη σύνδεση με τον σεβασμό του κράτους δικαίου. 

Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης, η Ουγγαρία θα προβάλει βέτο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2021-2027 και στο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της επιδημίας του κορωνοϊού, εκτός και αν οι Ευρωπαίοι εταίροι της Βουδαπέστης αναθεωρήσουν την ρήτρα που εξαρτά την εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων από τον σεβασμό του κράτους δικαίου από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης.
Στην Βαρσοβία, ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η Πολωνία οφείλει επίσης να ασκήσει βέτο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Ούγγρου ομολόγου του Victor Orban.
Νωρίτερα, η ιστοσελίδα portfolio.hu έγραψε ότι η γερμανική προεδρία θα ζητήσει εντός της ημέρας από τα κράτη μέλη να διατυπώσουν την πολιτική τους άποψη για την εφαρμογή της αρχής της αιρεσιμότητας στην εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων και ότι η ουγγρική κυβέρνηση θα προβάλει βέτο τόσο στον πολυετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, όσο και στο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης απέναντι στην επιδημία του κορονοϊού και τις οικονομικές της επιπτώσεις στην Ένωση.

Οργή Weber (ΕΛΚ) κατά Ουγγαρίας και Πολωνίας - Αδιανόητο να κρατούν την ΕΕ σε ομηρία

Tην οργή του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέκρινε Manfred Weber,  προκάλεσε η απειλή άσκησης βέτο από την Ουγγαρία και την Πολωνία για τον συμφωνηθέντα προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Είναι απλώς αδιανόητο μεμονωμένα κράτη να κρατούν σε ομηρία ολόκληρη την Ευρώπη για εγωιστικούς λόγους.
Απευθύνω έκκληση στον Ούγγρο πρωθυπουργό Viktor Orban και στην πολωνική κυβέρνηση.
Όποιος ισχυρίζεται ότι δεν εμποδίζει την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης και της Δικαιοσύνης δεν χρειάζεται να φοβάται τον νέο μηχανισμό για την τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου», δήλωσε σήμερα ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU)  πολιτικός στο «Δίκτυο Συντακτών της Γερμανίας (Redaktionsnetzwerk Deutschland / RND) .
Ο Weber χαρακτήρισε τη συμφωνία της Ουγγαρίας και της Πολωνίας για τον μηχανισμό του κράτους δικαίου ως «σημαντική δοκιμή για τη λειτουργικότητα της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αποδεσμεύσει το τεράστιο χρηματικό ποσό μόνο εάν όλα τα κράτη μέλη τηρούν τον ευρωπαϊκό κανόνα αξιών.
Ο  Orban πρέπει τουλάχιστον να δώσει στον μηχανισμό μια ευκαιρία. Αυτό θα ήταν καλό σημάδι, διότι ο μηχανισμός τελικά απολιτικοποιεί τη διαμάχη για το κράτος δικαίου», τόνισε.
«Δεν είναι η πολιτική εκείνη η οποία αποφασίζει εάν οι ενδεχόμενες ποινές οι οποίες θα επιβάλλονται σε όσους παραβαίνουν τους κανόνες του κράτους δικαίου είναι νόμιμες ή όχι.
Αυτό το κάνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Για να μην αναφερθώ στο γεγονός ότι και η Ουγγαρία εξαρτάται επίσης από τα κονδύλια βοήθειας για την αντιμετώπιση τη κρίσης του κορωνοϊού», κατέληξε.

Orban: Η ΕΕ δεν είναι... Σοβιετική Ένωση

Η Ουγγαρία δεν είναι δυνατόν αποδεχθεί της σύνδεσης της πρόσβαση στα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συμμόρφωση προς τα κριτήρια του κράτους δικαίου, καθώς αυτό θα ήταν σαν η ΕΕ να λειτουργούσε όπως η πρώην Σοβιετική Ένωση, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Viktor Orban.
Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες υπήρξε συμφωνία στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή για τον πενταετή προϋπολογισμό της ΕΕ και την κατανομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης από το επόμενο έτος.
Ο Viktor Orban, βρίσκεται στην εξουσία εδώ και πάνω από μια δεκαετία και επικρίνεται ότι διαβρώνει τη δημοκρατία στην Ουγγαρία, ένα πρώην κομμουνιστικό κράτος, δήλωσε πως «δεν μπορούν να πάρουν από τους Ούγγρους τα χρήματά τους» και πως οι συνεχιζόμενες συζητήσεις στην ΕΕ σχετικά με τα κριτήρια είναι «τεχνικές».
Ο ίδιος δήλωσε πως μίλησε την Πέμπτη (12 Νοεμβρίου) με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel σχετικά με τον εν λόγω κανονισμό.
«Αναγκάσθηκα να της πω ότι, αν γίνει δεκτός αυτός ο κανονισμός, που σχεδιάσθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη γερμανική προεδρία - τότε θα έχουμε κάνει την ΕΕ Σοβιετική Ένωση», δήλωσε ο Orban στον κρατικό ραδιοσταθμό.
Ο ίδιος δήλωσε πως τα κριτήρια θα ισοδυναμούσαν με «εκβιασμό σε ιδεολογική βάση χωρίς αντικειμενικά κριτήρια».
«Αυτό δεν είναι αυτό που θέλαμε ... δεν δημιουργήσαμε την ΕΕ για να έχουμε μια δεύτερη Σοβιετική Ένωση», πρόσθεσε ο Orban, ο οποίος πάντως δεν απείλησε να ασκήσει βέτο στο σύνολο της διαδικασίας για τον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki, ο κύριος σύμμαχος του Orban, έχει στείλει επιστολή στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία απειλεί να ασκήσει βέτο στον προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027, αν η πρόσβαση στα ταμεία της ΕΕ εξαρτηθεί από τον σεβασμό του κράτους δικαίου εκ μέρους των κυβερνήσεων.

Όπως μετέδιδε στις 15/11 το bankingnews.gr

Μια πιο επιθετική στάση ενάντια στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξει τα κράτη μέλη εν μέσω πανδημίας υιοθετούν Πολωνία και Ουγγαρία, απειλώντας μάλιστα και με βέτο στον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Τόσο ο πρόεδρος της Πολωνίας, Andrzej Duda, όσο και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Viktor Orbán, δείχνουν ότι δεν θα αποδεχτούν τους όρους της ΕΕ για την αποδέσμευση των κονδυλίων της, ενώ δεν διστάζουν να θέσουν βέτο στη διαδικασία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, "η Πολωνία προσχώρησε στην Ουγγαρία απειλώντας να θέσει βέτο στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ λόγω των προσπαθειών των Βρυξελλών να διασφαλίσει ότι τα κεφάλαια προορίζονται μόνο για χώρες που τηρούν τα δημοκρατικά πρότυπα".
Στην τεχνοκρατική γλώσσα της ΕΕ, η τήρηση των «δημοκρατικών προτύπων» τείνει να σημαίνει τα πάντα, από ανοιχτά σύνορα της ΕΕ, κρατικές υπηρεσίες για όλους τους μετανάστες, έως επαναπροσδιορισμό του γάμου, παραχώρηση κυριαρχίας σε μια δέσμη γραφειοκρατών στις Βρυξέλλες, αναφέρουν κατά καιρούς οι δύο ηγέτες.
Και οι δύο χώρες έχουν θεωρηθεί ως «σοβαροί παραβάτες» τέτοιων αρχών, δεδομένης της αντίδρασης της Ουγγαρίας στη μετανάστευση και της Πολωνίας στους νόμους κατά της άμβλωσης.
Ήδη υπό επίσημες έρευνες της ΕΕ, και οι δύο χώρες έχουν αντιληφθεί τις τελευταίες προσπάθειες να συνδέσουν τα πακέτα προϋπολογισμού και τόνωσης με τη συμμόρφωση με τη ιδεολογία της ΕΕ - ή αυτό που οι Βρυξέλλες θεωρούν ως "κράτος δικαίου".
Την περασμένη εβδομάδα ο Orban είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ότι «η Ουγγαρία δεν μπορεί να εκβιαστεί».
"Η συζήτηση για το κράτος δικαίου ακούγεται σαν να αφορά το νόμο αλλά είναι μια πολιτική συζήτηση".
Και τώρα η Πολωνία εντάσσεται στην Ουγγαρία, κάτι που όλο και περισσότερο φαίνεται ότι η κοινή συνεργασία τους προχωρά.
Εν τω μεταξύ, το περιοδικό Foreign Policy σχολίασε καυστικά ότι ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών Tadeusz Koscinski είπε ότι οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα".
Βέβαια, η άρνηση των δύο ηγετών έχει σημαντικές επιπτώσεις.
Στον προϋπολογισμό διακυβεύεται εάν η ΕΕ μπορεί να παραδώσει γρήγορα εκατοντάδες δισεκατομμύρια για την καταπολέμηση της απότομης ύφεσης που έχει καταγραφεί, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τα χρήματα δεν χρησιμοποιούνται σε λάθος επενδύσεις από χώρες όπου οι δημοκρατικοί έλεγχοι και οι ισορροπίες είναι αδύναμοι.
Και οι δύο χώρες έχουν τώρα το όπλο του βέτο στον προϋπολογισμό και στη δέσμη μέτρων τόνωσης, δεδομένου ότι η ΕΕ απαιτεί ομόφωνη έγκριση μεταξύ των μελών για δανεισμό από τις αγορές προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το πακέτο ανάκαμψης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης