Τελευταία Νέα
Διεθνή

Obama (ΗΠΑ): Το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει πόσο βαθιά διχασμένες είναι οι ΗΠΑ

Obama (ΗΠΑ): Το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει πόσο βαθιά διχασμένες είναι οι ΗΠΑ
Ο Obama αποκλείει υπουργικό πόστο στην κυβέρνηση Biden: «Θα με παρατούσε η Michelle»
Το αποτέλεσμα των πρόσφατων αμερικανικών εκλογών, όπου οι δύο μονομάχοι απέσπασαν πάνω από 70 εκατ. ψήφους έκαστος, δείχνει πόσο βαθιά διχασμένες παραμένουν οι ΗΠΑ, τόνισε ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Obama.
Μιλώντας στο CBS εν αναμονή της κυκλοφορίας αύριο στις ΗΠΑ του πρώτου τόμου των απομνημονευμάτων του με τίτλο "A Promised Land" («Γη της Επαγγελίας), ο Ομπάμα τόνισε ότι η έκβαση των εκλογών «λέει ότι παραμένουμε βαθιά διχασμένοι. Έχει πολύ ειδικό βάρος η δύναμη της εναλλακτικής θεώρησης του κόσμου, που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ, που αυτοί οι ψηφοφόροι παρακολουθούν». Και πόσο τον ανησυχεί αυτό; Πολύ, απάντησε, αφού «είναι πολύ δύσκολο για τη δημοκρατία μας να λειτουργήσει αν λειτουργούμε στη βάση εντελώς διαφορετικών συνόλων γεγονότων».
Ο Obama υπεραμύνθηκε της απόφασής του να συμμετάσχει ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία του πρώην αντιπροέδρου του και νυν εκλεγμένου Προέδρου Joe Biden, υπογραμμίζοντας ότι αν και άλλοι πρώην πρόεδροι το απέφευγαν, οι συνθήκες αυτή τη φορά το επέβαλαν.
«Δεν το προτιμώ να βγαίνει εκεί έξω», είπε.
«Νομίζω, όμως, ότι εν προκειμένω βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου συγκεκριμένες νόρμες, συγκεκριμένες εξαιρετικά σημαντικές αξίες, δέχθηκαν επίθεση. Κι ήταν σημαντικό για μένα, ως πολιτικό που υπηρέτησε τη χώρα από εκείνο το πόστο, να υπογραμμίσω απλά στους πολίτες ότι "αυτό δεν είναι φυσιολογικό"».

Obama: Οι πρόεδροι είναι προσωρινοί κάτοχοι του αξιώματος...

Σε μια άλλη συνέντευξη στην εκπομπή "60 Minutes" του CBS ο Obama εξαπέλυσε επίθεση κατά των Ρεπουμπλικανών αξιωματούχων που υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς του Trump περί καλπονοθείας, τονίζοντας ότι όσα υποστηρίζονται θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη δημοκρατία.
«Ποτέ δεν θα αποδεχόμασταν να συμπεριφερθούν τα παιδιά μας μ' αυτόν τον τρόπο, έτσι δεν είναι;
Αν οι κόρες μου σε οποιονδήποτε διαγωνισμό στύλωναν τα πόδια και μετά κατηγορούσαν την άλλη πλευρά ότι έκλεψε, ενώ έχασαν, χωρίς να υπάρχει καμία απόδειξη, θα τις κατσαδιάζαμε», είπε.
Κι επεσήμανε ότι οι Πρόεδροι των ΗΠΑ είναι «εξ' ορισμού προσωρινοί κάτοχοι του αξιώματος».
«Όταν λήγει η θητεία σου είναι δουλειά σου να βάλεις πάνω από όλα τη χώρα και να σκεφτείς πέρα απ' το εγώ σου και τα συμφέροντά σου και την απογοήτευσή σου», τόνισε. «Η συμβουλή μου στον Πρόεδρο Trump είναι ότι αν θέλεις σ' αυτό το τελικό στάδιο του παιχνιδιού να σε θυμούνται ως ένα άτομο που έβαλε πρώτα την πατρίδα σου, ήρθε η ώρα να κάνεις το ίδιο».
Και αναφερόμενος στη σημασία της ειρηνικής μεταβίβασης εξουσάις συνέχισε: «Δεν είμαστε υπεράνω των κανόνων, δεν είμαστε υπεράνω του νόμου. Αυτή είναι η ουσία της δημοκρατίας μας».

Ο Obama αποκλείει υπουργικό πόστο στην κυβέρνηση Biden: «Θα με παρατούσε η Michelle»

Ερωτηθείς τι συμβουλές θα έδινε στον Biden, ο Obama είπε ότι κατά τη γνώμη του ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν χρειάζεται τις δικές του συμβουλές.
Υποσχέθηκε, ωστόσο, να τον βοηθήσει «μ' όποιον τρόπο μπορώ».
Θα σκεφτόταν ο Οbama μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο του Biden;
«Δεν σκέφτομαι ξαφνικά να εργαστώ στον Λευκό Οίκο, ή κάτι τέτοιο. Η Michele θα με παρατούσε», αστειεύτηκε. «Θα μου έλεγε: Τι; Θα κάνεις τι πράγμα;».
Όσον αφορά στις συχνές επιθέσεις εναντίον του από τον Trump, ο Ομπάμα είπε ότι δεν τις παίρνει στα σοβαρά. «Υπάρχουν πολλά πράγματα που λέει που δεν τα παίρνω προσωπικά, ή στα σοβαρά, αν και πιστεύω ότι μπορεί να προκαλέσουν ζημιά», κατέληξε.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης