Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dershowitz (Harvard): Το colpo grosso του Trump για μια δεύτερη θητεία στο Λευκό Οίκο

Dershowitz (Harvard): Το colpo grosso του Trump για μια δεύτερη θητεία στο Λευκό Οίκο
Τη μεγάλη ανατροπή μεθοδεύει ο Trump για να παραμείνει μια δεύτερη θητεία στο Λευκό Οίκο, με τρόπο που δεν έχει ξαναγίνει από τον 19ο αιώνα
Την παραμονή του στο Λευκό Οίκο μεθοδεύει ευφυέστατα ο Donald Trump έχοντας βρει εκείνες τις νομικές οδούς και τα εκλογικά... προηγούμενα τριών αναμετρήσεων του 19ου αιώνα, και, τηρουμένων των αναλογιών τον διατηρούν σε θέση να κάνει την ανατροπή, σύμφωνα με την ανάλυση και τις δευκρινήσεις που δίνει ο ομότιμος καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Alan Dershowitz.
Ο καθηγητής Dershowitz προέβλεψε ότι ο Πρόεδρος Donald Trump θα προσπαθήσει να κερδίσει τις εκλογές με τον τρόπο που δεν έχει επαναληφθεί στον 20ό αιώνα και ως σήμερα.
Σε συνέντευξή του στο Newsmax, είπε ότι ο Trump δεν προσπαθεί πλέον να συγκεντρώσει 270 ψήφους στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων, αλλά θα επικεντρωθεί στο να καταστήσει αδύνατο για τον Biden να λάβει τις 270 ψήφους που χρειάζεται από τους Δημοκρατικούς.
«Ας δούμε τη μεγάλη εικόνα: Η μεγάλη εικόνα τώρα έχει αλλάξει», δήλωσε ο Dershowitz.
«Δεν πιστεύω ότι ο Πρόεδρος Trump προσπαθεί τώρα να πάρει 270 ψήφους. Πιστεύω πως σκέφτεται ότι είναι αδύνατο.»
Ο Trump δεν έχει δηλώσει δημοσίως ότι θα παλέψει για να κερδίσει 270 ψήφους, λόγω αρκετών νομικών προκλήσεων.
«Αυτό που προσπαθεί να κάνει είναι να αρνηθεί τον Joe Biden 270 ψήφους, αμφισβητώντας στην Πενσυλβανία, στη Γεωργία, στη Νεβάδα, στο Μίσιγκαν, στην Αριζόνα», δήλωσε ο Dershowitz, προσθέτοντας ότι «μη επιτρέποντας στον Biden να λάβει τις 270 από τις 538 ψήφους που χρειάζεται θα αναγκάσει τελικά τη Βουλή να ψηφίσει, με πλεονέκτημα των Ρεπουμπλικάνων έναντι των Δημοκρατικών.
Επί του παρόντος, το GOP (Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) έχει πλειοψηφία 26-23-1 στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
«Εάν μπορεί να διατηρήσει τον αριθμό του Biden κάτω από 270, τότε το ζήτημα πηγαίνει στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου, φυσικά, υπάρχει μια πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών μεταξύ των αντιπροσωπειών των κρατών και ψηφίζει ανά πολιτεία εάν φτάσει στο Σώμα», o Dershowitz είπε.
"Προσπαθεί να ακολουθήσει το προηγούμενο τριών εκλογών του 19ου αιώνα."
 
Ο συντονισμός που θα φέρει τη νίκη

Ο Dershowitz σημείωσε ότι ορισμένα πράγματα θα έπρεπε να ευθυγραμμιστούν τέλεια για να κερδίσει ο Trump σε αυτήν την περίπτωση.
«Αυτό που χρειάζεστε μια «τέλεια καταιγίδα» για να λειτουργήσει», είπε και εξήγησε: «Πρέπει να υπάρξουν αρκετές πολιτείες, αρκετοί γενικοί εισαγγελείς ή πολιτειακά τμήματα, ή γραμματείς του κράτους ή κυβερνήτες που να είναι Ρεπουμπλικάνοι και θα αρνηθούν νομίμως, να πιστοποιήσουν τα αποτελέσματα των εκλογών, γιατί έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση, την ημέρα που το Εκλεκτορικό Σώμα θα συνεδριάσει κατά το Σύνταγμα.
«Αν εκείνη την ημέρα, ο Biden δεν λάβει 270 ψήφους - δεν γίνεται επανάληψη ψηφοφορίας, με βάση το Σύνταγμα είναι μία και μόνη διαδικασία ψηφοφορίας - αν δηλαδή, αυτή η ψηφοφορία δεν δώσει στον επικρατέστερο υποψήφιο τις 270 εκλογικές ψήφους που χρειάζεται, τότε αυτόματα το θέμα της εκλογής πηγαίνει στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου αναλαμβάνει μια εντελώς νέα διαδικασία, και μια διαδικασία που ξεκάθαρα ευνοεί τον Πρόεδρο Trump», πρόσθεσε ο πρώην καθηγητής νομικής.
Η εκστρατεία ή η νομική ομάδα του Trump δεν έχει δηλώσει δημοσίως εάν αυτή η στρατηγική βρίσκεται σε εξέλιξη.
Επί του παρόντος, οι δικηγόροι του έχουν υποβάλει αρκετές αγωγές σε πολλές πολιτείες της μάχης, συμπεριλαμβανομένης τουλάχιστον μιας που πρόκειται να εκδικαστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Νομικός Σύμβουλος του D. Trump o A. Dershowitz

O καθηγητής Dershowitz υπήρξε νομικός σύμβουλος του προέδρου Donald Trump, κατά τη διάρκεια της συζήτησης περί παραπομπής του στις 27 Ιανουαρίου 2020.
Ο Dershowitz υπηρέτησε στη νομική ομάδα του Trump κατά τη διάρκεια της δίκης της κατηγορίας στη Γερουσία νωρίτερα φέτος.
Άλλες ερμηνείες
Όπως έγραψε το Reuters στις 4 Νοεμβρίου, «Κανονικά, οι κυβερνήτες πιστοποιούν τα αποτελέσματα [των εκλογών] στις αντίστοιχες πολιτείες τους και δίνουν τις πληροφορίες στο Κογκρέσο».
Ωστόσο, σημείωσε, «ορισμένοι ακαδημαϊκοί έχουν ήδη εκθέσει ένα σενάριο στο οποίο ο κυβερνήτης και το νομοθετικό σώμα σε μια αμφισβητούμενη κατάσταση υποβάλλουν δύο διαφορετικά εκλογικά αποτελέσματα.
Οι επίμαχες πολιτείες της Πενσυλβανίας, του Μίσιγκαν, του Ουισκόνσιν και της Βόρειας Καρολίνας έχουν όλες τους Δημοκρατικούς κυβερνήτες και νομοθετικά σώματα που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους. "
"Δεν είναι σαφές σε αυτό το σενάριο εάν το Κογκρέσο θα πρέπει να αποδεχτεί τα αποτελέσματα  που θα δώσει ο κυβερνήτης της πολιτείας ή δεν θα μετρήσει καθόλου τις εκλογικές ψήφους της πολιτείας", δήλωσε ο Reuters, επικαλούμενος ειδικούς.
Αναφέρθηκε επίσης στις αμφισβητούμενες εκλογές του 1876, στις οποίες τρία κράτη διόρισαν «εκλογείς μονομαχίας» που ώθησαν το Κογκρέσο να εγκρίνει τον Νόμο Εκλογικής Καταμέτρησης του 1887, πράγμα που σημαίνει ότι «κάθε αίθουσα του Κογκρέσου θα αποφασίσει χωριστά ποιες ψήφους των «εκλογέων μονομαχίας» θα αποδεχθεί. "
Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν τον έλεγχο της Γερουσίας και οι Δημοκρατικοί έχουν τον έλεγχο της Βουλής.
Εάν τα δύο σώματα διαφωνούν, δεν είναι απολύτως σαφές τι θα συνέβαινε», αναφέρει το άρθρο, επικαλούμενοι ειδικούς.
Μια ενδεχόμενη εκλογή θα μπορούσε επίσης να διεξαχθεί, αν κανένας υποψήφιος δεν φτάσει τις 270 ψήφους.
Το άρθρο του Reuters με βάση τον Dershowitz αναφέρει ότι σημαίνει ότι οι 50 αντιπροσωπείες της Βουλής - όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι - θα ψηφίσουν τον πρόεδρο, ενώ ο αντιπρόεδρος θα επιλεγεί από τη Γερουσία που ελέγχεται πάλι από τους Ρεπουμπλικανούς.
Στις 20 Ιανουαρίου είναι η λήξη της θητείας του νυν προέδρου.
Εάν η διαφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε, σύμφωνα με το νόμο, ο πρόεδρος του Σώματος, η Nancy Pelosi, επί του παρόντος ορίζεται πρόεδρος για μια προσωρινή περίοδο.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης