Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kissinger (Πρ. Υπ. Εξωτ. ΗΠΑ): Νέος ψυχρός πόλεμος Κίνας - ΗΠΑ εάν ο Biden δεν κινηθεί άμεσα - Η Ευρώπη θα είναι στη μέση...

Kissinger (Πρ. Υπ. Εξωτ. ΗΠΑ): Νέος ψυχρός πόλεμος Κίνας - ΗΠΑ εάν ο Biden δεν κινηθεί άμεσα - Η Ευρώπη θα είναι στη μέση...
Η ταχεία διάβρωση των δεσμών φέτος σημαίνει ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ προχωρούν προς έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, δήλωσε ο Kissinger
Να αποκαταστήσει άμεσα τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, ζήτησε από τον εκλεγμένο αμερικανό πρόεδρο Joe Biden, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Henry Kissinger, προειδοποιώντας ότι οι χειρισμοί του Trump μπορεί να οδηγήσουν σε μια κρίση που θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε στρατιωτικές συγκρούσεις.
«Αν δεν υπάρχει μια βάση για κάποια συνεργασία, ο κόσμος θα καταλήξει σε μια καταστροφή συγκρίσιμη με τον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο Kissinger κατά την εναρκτήρια συνάντηση του Bloomberg New Economy Forum.
Είπε ότι οι στρατιωτικές τεχνολογίες που διατίθενται σήμερα θα κάνουν μια τέτοια κρίση «ακόμη πιο δύσκολο να ελεγχθεί» από εκείνη των προηγούμενων εποχών.
«Η Αμερική και η Κίνα στρέφονται όλο και περισσότερο προς την αντιπαράθεση και διεξάγουν τη διπλωματία τους με αντιπαράθεση», δήλωσε ο 97χρονος  Kissinger.
«Ο κίνδυνος είναι ότι θα προκύψει μια κρίση που θα ξεπεράσει τη ρητορική σε πραγματική στρατιωτική σύγκρουση».
Ο διπλωμάτης που άνοιξε το δρόμο για το ιστορικό ταξίδι του Προέδρου Richard Nixon το 1972 στην Κίνα είπε ότι ελπίζει ότι η κοινή απειλή της πανδημίας Covid-19 θα προσφέρει τη βάση για πολιτικές συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών όταν ο Biden αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου.
«Πρέπει να λάβουμε μαθήματα από την κρίση του Covid, με την έννοια ότι στην πράξη αντιμετωπίζεται από κάθε χώρα σε μεγάλο βαθμό αυτόνομα, αλλά η μακροπρόθεσμη λύση του πρέπει να είναι σε παγκόσμια βάση», είπε ο Kissinger.
Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των δεκαετιών, παρά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε μια εμπορική συμφωνία «πρώτης φάσης» στις αρχές του έτους.
Από τότε, το ξέσπασμα του ιού που ξεκίνησε στο Γουχάν της Κίνας, έγινε παγκόσμια κρίση, σκοτώνοντας περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους και συνθλίβοντας οικονομίες σε όλο τον κόσμο.
«Ο Trump έχει μια πιο αντιπαραθετική μέθοδο διαπραγμάτευσης από ό,τι μπορεί να εφαρμοστεί επ 'αόριστον», είπε ο Kissinger.

Γρήγορη διάβρωση

Η ταχεία διάβρωση των δεσμών φέτος σημαίνει ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ προχωρούν προς έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, δήλωσε ο Kissinger, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει «να συμφωνήσουν ότι όποια άλλη σύγκρουση έχουν, δεν θα καταφύγουν σε στρατιωτικές συγκρούσεις».
Για να επιτευχθεί αυτό, οι ΗΠΑ και η Κίνα θα πρέπει να δημιουργήσουν από κοινού «ένα θεσμικό σύστημα με το οποίο κάποιος ηγέτης που εμπιστεύεται ο πρόεδρος μας και κάποιος κινέζος ηγέτης που εμπιστεύεται ο Πρόεδρος Xi να παραμείνουν σε επαφή μεταξύ τους εκ μέρους των προέδρων τους», είπε.
Οι σχέσεις με την Κίνα μπορεί να κυριαρχήσουν στην ατζέντα εξωτερικής πολιτικής της διοίκησης του εκλεγμένου Προέδρου Joe Biden.
Αναμένεται να αναζητήσει τρόπους για την εξάλειψη των εντάσεων σε τομείς όπως το μέλλον της τεχνολογίας 5G, ο επεκτατικός χαρακτήρας της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και η εξασθένιση της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ.
Ενώ ο Biden έχει δεκαετίες εμπειρίας στην αντιμετώπιση της Κίνας, ο τόνος του έκανε μια πιο σκληρή στροφή κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών.
Συχνά επέκρινε τις πολιτικές της Κίνας στην περιοχή της, καθώς και το ρεκόρ της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Πεκίνου, ενώ δε δίστασε να χαρακτηρήσει τον πρόεδρο Xi Jinping «κακοποιό» κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης τον Φεβρουάριο.
«Φυσικά, υπάρχουν διαφορές στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Kissinger όταν ρωτήθηκε τι θα μπορούσε να κάνει περισσότερο η Κίνα για τη βελτίωση των σχέσεων.
«Είναι σημαντικό για κάθε πλευρά να κατανοήσει τις ευαισθησίες της άλλης και όχι απαραίτητα να λύσει το πρόβλημα, αλλά να την ανακουφίσει σε ένα σημείο όπου είναι δυνατή η περαιτέρω πρόοδος».
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα δεν έχουν αντιμετωπίσει ποτέ χώρες μεγέθους που είναι περίπου ίσες με τις άλλες», δήλωσε ο Kissinger.
«Αυτή είναι η πρώτη εμπειρία.
Και πρέπει να αποφύγουμε τη μετατροπή σε σύγκρουση, και ελπίζουμε να οδηγήσουμε σε συνεργασία».
Εξετάζοντας μερικές από τις προτάσεις του Biden για την αντιμετώπιση της Κίνας, ο Kissinger προέτρεψε στην ιδέα της οικοδόμησης ενός συνασπισμού δημοκρατιών.
«Νομίζω ότι οι δημοκρατίες πρέπει να συνεργάζονται όπου το επιτρέπουν οι πεποιθήσεις τους ή το υπαγορεύουν», πρόσθεσε.
«Νομίζω ότι ένας συνασπισμός που στοχεύει σε μια συγκεκριμένη χώρα δεν είναι συνετός, αλλά ένας συνασπισμός για την πρόληψη των κινδύνων είναι απαραίτητος όταν το απαιτεί η περίσταση».
«Οι Αμερικανοί είχαν μια ιστορία σχετικά αδιάλειπτης επιτυχίας», είπε.
«Οι Κινέζοι είχαν μια πολύ μακρά ιστορία επαναλαμβανόμενων κρίσεων.
Η Αμερική είχε την τύχη να είναι απαλλαγμένη από άμεσους κινδύνους.
Οι Κινέζοι συνήθως περικυκλώνονταν από χώρες που είχαν άλλα σχέδια από την ίδια».
Η Ευρώπη θα βρεθεί στη μέση μιας σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Ευρασίας, πρόσθεσε ο Kissinger.
«Η Ευρώπη υπήρξε άγκυρα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής σε όλη την περίοδο μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε.
«Το ερώτημα για αυτούς τώρα είναι αν, κατά την εξέλιξη των σχέσεων με άλλα μέρη του κόσμου, θα προσπαθήσουν να παίξουν έναν εντελώς αυτόνομο ρόλο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης