Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στις αγορές μετά τα υψηλά - Απώλειες -0,56% ο Dow Jones, o DAX -0,04%

Πτώση στις αγορές μετά τα υψηλά - Απώλειες -0,56% ο Dow Jones, o DAX -0,04%
Πτώση καταγράφουν σήμερα 17/11 τα διεθνή χρηματιστήρια μετά υψηλά που σημείωσαν λόγω της ανακοίνωσης της Moderna για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου που αναπτύσσει κατά του κορωνοϊού
Με ήπια πτώσηγ κινήθηκαν σήμερα 17/11 τα διεθνή χρηματιστήρια μετά υψηλά που σημείωσαν χθες, λόγω της ανακοίνωσης της Moderna για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου που αναπτύσσει κατά του κορωνοϊού.
Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στις ΗΠΑ σχετικά με την πορεία μεταβίβασης της εξουσίας στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Biden από τον απερχόμενο πρόεδρο Trump, καθώς και την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού να βρίσκονται στο επίκεντρο των διεθνών αγορών.
Προχθές 15/11 ο D. Trump αναγνώρισε για πρώτη φορά ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος J. Biden κέρδισε τις προεδρικές εκλογές, άνω της μίας εβδομάδας αφού τα βασικά ειδησεογραφικά δίκτυα της χώρας είχαν «κλειδώσει» την έκβαση της εκλογικής μάχης.
Αργότερα, ωστόσο, ο Trump σημείωσε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί ότι ηττήθηκε στις κάλπες.
Οι αγορές εξακολουθούν να συμβιβάζονται με την πιθανότητα μιας προεδρίας Biden με ένα διαιρεμένο Κογκρέσο τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια.
Καθώς δεν είναι εντελώς εκτός συζήτησης η πιθανότητα οι Δημοκρατικοί να πάρουν και τις εκλογές για τη Γερουσία στην Τζόρτζια, το αναμενόμενο είναι να περιοριστούν τα δημοσιονομικά κίνητρα εφόσον ο έλεγχος είναι στους Ρεπουμπλικάνους.
Στο μέτωπο της πανδημίας ενδεικτικό της ταχύτητας με την οποία κινείται ο ιός, είναι ότι μέσα σε έξι ημέρες
Με την επιδημία του κορωνοϊού να εξελίσσεται ανεξέλεγκτα στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη προκαλώντας εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα και θανάτους σε καθημερινή βάση, το ενδιαφέρον εστιάζει στο πότε θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί κατόπιν των ιδιαίτερα θετικών αποτελεσμάτων από τα εμβόλια της Pfizer/Biontech και της Moderna.
Τα δύο εμβόλια εκτιμάται ότι θα λάβουν έγκριση εντός των επόμενων εβδομάδων, με τους πρώτους εμβολιασμούς στις ΗΠΑ να αναμένονται ακόμα και εντός του Δεκεμβρίου και με την ΕΕ να ακολουθεί από τον Ιανουάριο του 2021, ενώ σημειώνεται πως ήδη γίνονται εμβολιασμοί και με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, το οποίο και αυτό φέρεται να έχει αποτελεσματικότητα 92% κατά του κορωνοϊού.
Ήδη μάλιστα αναφέρεται πως η Pfizer έχει ήδη αρχίσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα διανομής του εμβολίου της σε τέσσερις Πολιτείες των ΗΠΑ, μια και το συγκεκριμένο εμβόλιο απαιτεί να φυλάσσεται σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες (- 70 βαθμούς Κελσίου) κάτι που καθιστά ιδιαίτερα απαιτητική τη διανομή του.
Την ίδια στιγμή πάντως η επιδημία εξακολουθεί να θερίζει τις χώρες που βρίσκονται κυρίως στο βόρειο ημισφαίριο.
Στις ΗΠΑ η κατάσταση τείνει να καταστεί ανεξέλεγκτη μια και πάνω από 70.000 πολίτες νοσηλεύονται με κορωνοϊό, με ολοένα και περισσότερες Πολιτείες να υιοθετούν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα όσον αφορά τις συναθροίσεις και τη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Αλλά και στην Ευρώπη όπου καθημερινά αναφέρονται χιλιάδες κρούσματα και θάνατοι, τα περισσότερα κράτη έχουν προσφύγει στη λύση των lockdown και των αυστηρών μέτρων για τον περιορισμό των συναθροίσεων και των μετακινήσεων.
Έξαρση κρουσμάτων καταγράφεται και στη Ρωσία, ενώ πολύ καλύτερη είναι η κατάσταση στην Ινδία αλλά και στην Κίνα, η οποία φαίνεται πως έχει θέσει υπό πλήρη έλεγχο την επιδημία.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες -0,56% στις 29.783 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε πτώση -0,48% στις 3.609 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq  κατέγραψε απώλειες -0,21% στις 11.899 μονάδες
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύθηκε στις 22,72 μονάδες
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κατέγραψε πτώση -0,04% στις 13.133 μονάδες
Image

Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας κατά 0,3% αυξήθηκε ο τζίρος των καταστημάτων λιανικής στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, φτάνοντας στα 553 δισ. δολάρια.
Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι λιανικές πωλήσεις θα κινηθούν 0,5% ανοδικά.
Τα στοιχεία για τον Σεπτέμβριο αναθεωρήθηκαν σε χαμηλότερη άνοδο, στο +1,6%, από +1,9% που είχε εκτιμηθεί η μηνιαία αύξηση προηγουμένως.
Η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε 1,1% τον Οκτώβριο, μετά την απογοητευτική άνοδο κατά 1,4% τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε η Fed.
Σημειώνεται πως οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 1,0%.
Σε ό,τι αφορά τη βιομηχανική παραγωγή σε ετήσια βάση, βρίσκεται στο -5,34%.
Σε ό,τι αφορά τη μεταποίηση, η παραγωγή σημείωσε άνοδο 1% σε μηνιαία βάση, όπως αναμενόταν, αν και σε επίπεδο έτος βρίσκεται στο -3,9%.
Στα εταιιρκά νέα της ημέρας κατά 11% ενισχύεται η μετοχή της Tesla Inc στις προσθέτοντας περίπου 40 δισ. δολάρια στην αξία της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων, και δίνοντας παράλληλα άλλη μία ώθηση στην περιουσία του δισεκατομμυριούχου διευθύνοντος συμβούλου Elon Musk.
Ο S&P Dow Jones Indices επιβεβαίωσε μετά το κλείσιμο των αγορών τη Δευτέρα, ότι θα προσθέσει την εταιρεία στον βασικό δείκτη της Wall Street από τις 21 Δεκεμβρίου.
Στα 400 δισ. δολάρια, η κεφαλαιοποίηση της Tesla είναι εκατό φορές μεγαλύτερη από αυτή των μικρότερων εταιρειών του S&P σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv, κάνοντας πιθανώς την μεγαλύτερη προσθήκη που έχει σημειωθεί στον δείκτη.
To ενημερωτικό δελτίο για το ντεμπούτο της στις αγορές δημοσίευσε η Airbnb.
Η εταιρεία βραχυχρόνιας μίσθωσης κατοικιών ενημέρωσε επίσης ότι είχε κέρδη 219 εκατ. δολαρίων το τελευταίο τρίμηνο.
Τα έσοδα έφτασαν στο 1,34 δισ. καταγράφοντας πτώση 19% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
Όσον αφορά την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, δήλωσε ότι σχεδιάζει να τελεί υπό διαπραγμάτευση υπό το σύμβολο «ABNB».
Στο ενημερωτικό δελτίο της, η εταιρεία έδωσε έμφαση στην οικοδόμηση μιας κοινότητας γύρω από τους οικοδεσπότες και τους επισκέπτες της, τοποθετώντας αυτή την κοινότητα ως παράγοντα διαφοροποίησης από τους ανταγωνιστές της.
Η εταιρεία είπε ότι θα δημιουργήσει 9,2 εκατομμύρια μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου σε ένα ταμείο για τους οικοδεσπότες.
Στην αμερικανική αγορά φαρμάκου εισέρχεται η Amazon.com με το online φαρμακείο του κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου να κάνει σήμερα 17/11 πρεμιέρα στις ΗΠΑ, εντείνοντας τις ανταγωνιστικές πιέσεις για τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης φαρμακευτικών προϊόντων, όπως οι Walgreens, CVS και Walmart.
Το Αmazon Pharmacy επιτρέπει στους πελάτες να συγκρίνουν τιμές καθώς αγοράζουν φάρμακα από την ιστοσελίδα ή την εφαρμογή της εταιρείας.
Οι καταναλωτές μπορούν να επιλέξουν εάν θα πληρώσουν τη συμμετοχή σε συνταγογραφούμενο φάρμακο ή την πληρωμή χωρίς να υπολογίζεται η ασφαλιστική κάλυψη, αλλά με μεγάλη έκπτωση για τα μέλη του κλαμπ προνομίων Prime.
H είσοδος της Amazon.com στην αγορά του φαρμάκου έρχεται μετά την εξαγορά της PillPack το 2018.
Στη διάρκεια της τελευταίας διετίας, η Amazon είχε φροντίσει να εξασφαλίσει άδειες από αμερικανικές πολιτείς για τη διανομή συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε διάφορες περιοχές της χώρας, ώστε να άρει ένα βασικό εμπόδιο στην επέκτασή της στην αγορά πώλησης φαρμάκων.
Το οnline φαρμακείο της Amazon ανταγωνίζεται τις Walgreens Boots Alliance, CVS Health, Walmart, Rite Aid, Kroger και άλλους ομίλους λιανικής και θεωρείται ως κίνηση ματ εν μέσω της πανδημίας κορωνοϊού.
Υψηλότερη του αναμενόμενου ήταν η αύξηση των πωλήσεων της Walmart Inc. στο τρίμηνο, καθώς η αύξηση 79% των online δραστηριοτήτων της ενίσχυσε συνολικά τις αυξήσεις στις δαπάνες για ηλεκτρονικά είδη, είδη ένδυσης και παντοπωλείου.
Οι πωλήσεις στα καταστήματα των ΗΠΑ με χρόνο λειτουργίας μεγαλύτερο του ενός έτους, αυξήθηκαν 6,4%, εξαιρουμένων των καυσίμων, στο γ΄ τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου.
Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 4,16%.
Η αύξηση στη ζήτηση για αναγκαία αγαθά στη Walmart που εμφανίστηκε στο peak των lockdowns εξαιτίας του κορονοϊού, έχει μεταφερθεί στο β΄ μισό του έτους, με τους καταναλωτές να βασίζονται στις επιλογές παράδοσης την ίδια ημέρα, για να αγοράσουν από τρόφιμα μέχρι αθλητικά υποδήματα.

Απώλειες στις ευρωαγορές παρά τις ελπίδες για εμβόλιο

Μεικτές τάσεις κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά υψηλά που σημείωσαν χθες 16/11, λόγω της ανακοίνωσης της Moderna για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου που αναπτύσσει κατά του κορωνοϊού.
Ωστόσο, οι αυστηρότεροι περιορισμοί για τον κορωνοϊό σε όλη την Ευρώπη ανέκοψαν το ράλι της αγοράς.
Για τους κινδύνους που προκύπτουν για την ανάκαμψη από την πρόωρη απόσυρση των μέτρων τόνωσης της οικονομίας προειδοποίησε ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Ignazio Visco, ο οποίος φαίνεται να τάσσεται υπέρ της διατήρησης της διευκολυντικής πολιτικής.
Image
«Η απόσυρση των μέτρων τόνωσης πολύ νωρίς θέτει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της οικονομίας» τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «κινούμαστε προς μια "νέα κανονικότητα" στην παγκόσμια οικονομία».
Εν τω μεταξύ, η Ουγγαρία και η Πολωνία μπλόκαραν την έγκριση του κοινοτικού προϋπολογισμού της περιόδου 2021-2027 της ΕΕ, καθώς και του Ταμείου Ανάκαμψης που προωθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.
Αιτία ήταν η ρήτρα που περιελάμβανε το σχέδιο του προϋπολογισμού, βάσει της οποίας η πρόσβαση στα ευρωπαϊκά κονδύλια συνδέεται με τον σεβασμό στο κράτος δικαίου.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας πτώση 50% έκαναν τα έσοδα της EasyJet τη χρονιά που ολοκληρώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς η πανδημία κορωνοϊού πάτησε φρένο στις αεροπορικές εταιρείες.
Η βρετανική αεροπορική ενημέρωσε ότι αναμένει να πετάξει περίπου στο 20% της προγραμματισμένης χωρητικότητας τους τρεις τελευταίους μήνες του 2020.
Τα έσοδά της έφτασαν στα £3 δισ. για όλο το οικονομικό έτος του 2020, καταγράφοντας πτώση 52,9% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.
Βουτιά έκανε και ο αριθμός των επιβατών, κατά 50%, καθώς οι ταξιδιώτες έμειναν σπίτι για να συγκρατηθεί η πανδημία.

Ήπιες μεταβολές στην Ασία - O Nikkei 225 πάνω από τις 26.000 μονάδες

Ήπιες μεταβολές επικράτησαν στις αγορές της Ασίας, μετά τα υψηλά της Wall Street, τα οποία πυροδότησε η ανακοίνωση της Moderna για την αποτελεσματικότητα του υποψηφίου εμβολίου για τον κορωνοϊό.
Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 ξεπέρασε τις 26.000 μονάδες για πρώτη φορά έπειτα από 29 χρόνια.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +0,2% στις 3.619 μονάδες.
O δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +0,42% στις 26.014 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε κέρδη +0,06% στις 26.243 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite υποχώρησε -0,2% στις 3.339 μονάδες.
Ο Sensex σημείωσε άνοδο +0,48% στις 43.849 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης