Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επτά διεθνείς επενδυτικοί οίκοι προβλέπουν - Η ΕΚΤ θα απογοητεύσει... - Αν διαψευστούν οι προσδοκίες των αγορών, έρχεται πτώση - Τι σχεδιάζει ο Draghi;

Επτά διεθνείς επενδυτικοί οίκοι προβλέπουν - Η ΕΚΤ θα απογοητεύσει... - Αν διαψευστούν οι προσδοκίες των αγορών, έρχεται πτώση - Τι σχεδιάζει ο Draghi;
Για αποφάσεις της ΕΚΤ, κατώτερες των περιστάσεων και ανεπαρκείς για την ανάσχεση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, προειδοποιούν οι μεγαλύτεροι διεθνείς επενδυτικοί oίκοι, την ώρα που όλα τα βλέμματα στρέφονται στη Φρανκφούρτη, με αφορμή τη σημερινή καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του M. Draghi.
Παρά τις αυξημένες προσδοκίες που ο ίδιος ο επικεφαλής της ΕΚΤ καλλιέργησε την περασμένη εβδομάδα με την περιβόητη δήλωση - η ΕΚΤ θα κάνει τα πάντα για τη στήριξη του ευρώ - το κλίμα έχει αρχίζει να αλλάζει...
Τι είδους παρέμβαση θα μπορούσε να ανακοινώσει η ΕΚΤ; Σύμφωνα με την πλειοψηφία των αναλυτών, είναι απίθανο να υπάρξει και νέα μείωση των επιτοκίων. Να σημειωθεί πως στις 5 Ιουλίου - στην προηγούμενη συνεδρίασή της - η ΕΚΤ ανακοίνωσε τη μείωση στο 0,75% του βασικού επιτοκίου δανεισμού και στο 0% του επιτοκίου καταθέσεων.
Οι αγορές ελπίζουν πως η ΕΚΤ θα ανακοινώσει νέες αγορές κρατικών ομολόγων, με στόχο την αποκλιμάκωση των πιέσεων σε Ισπανία και Ιταλία, ωστόσο και η εξέλιξη αυτή τίθεται εν αμφιβόλω, δεδομένης της σθεναρής αντίδρασης της Bundesbank, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
O Jacques Cailloux, της Nomura εκτιμά πως η ΕΚΤ θα μπορούσε να παρέμβει ώστε να μειωθούν οι πιέσεις στα ιταλικά και ισπανικά spreads.
Μικρό καλάθι για τις αποφάσεις της ΕΚΤ δηλώνει πως κρατά και ο Frederic Neumann, της HSBC. Κατά τον ίδιο, είναι δύσκολο, στην τρέχουσα συγκυρία, η ΕΚΤ να αναλάβει τέτοια δράση, που θα αλλάξει τους "όρους του παιχνιδιού". "Πιθανότατα ο Draghi θα αναμένει πρώτα κινήσεις από τους Ευρωπαίους ηγέτες", σχολιάζει.
H EKT θα απογοητεύσει τις αγορές, προειδοποιεί και η Barclays, η οποία μάλιστα συστήνει στους επενδυτές να προχωρήσουν σε πωλήσεις του ευρώ.
Κατά τη Barclays, ο Draghi δεν θα ανακοινώσει καμία σημαντική απόφαση. Απλά θα δεσμευθεί εκ νέου για περαιτέρω δράση...
Στο εσωτερικό της ΕΚΤ δεν υπάρχει ομοφωνία και οι αυξημένες προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί ότι ο Draghi θα εξειδικεύσει τα σχέδια για το πώς θα προστατέψει με κάθε τρόπο το ευρώ ίσως να μην επιβεβαιωθούν, εκτιμά στο ίδιο μήκος κύματος και η Danske bank, εκ των μεγαλύτερων τραπεζών της Δανίας.
Σύμφωνα με την Danske bank οι λύσεις που προκρίνονται είναι οι εξής:
1) Ο ΕSΜ, ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης, να λάβει τραπεζική άδεια, και μετά από αίτημα της Ισπανίας και Ιταλίας να ξεκινήσει παρεμβάσεις στην αγορά.
2) Η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει σε ένα ακόμη πρόγραμμα μακροπρόθεσμης παροχής ρευστότητας 3ετούς διάρκειας, ή ακόμη και 5ετούς διάρκειας. Οι πιθανότητες ενός τέτοιου σεναρίου είναι 30% με 40%.
3) Τα επιτόκια βραχυχρόνια δεν θα αλλάξουν ενώ το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων αν μειωθεί κάτω του μηδενός στο -0,25% μπορεί να επιφέρει αλλαγές στη διατραπεζική αγορά.
Ωστόσο η κρίση χρέους μπορεί να υπερνικήσει ακόμη και ένα αρνητικό επιτόκιο στα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων.
Σύμφωνα με την Danske bank είναι πολύ πιθανό η τάση συρρίκνωσης της πιστωτικής επέκτασης σε όλη την Ευρώπη να συνεχιστεί απόρροια της διογκούμενης αβεβαιότητας.
Η Goldman Sachs σε παρόμοια έκθεσή της υποστηρίζει ότι αν ο Draghi δεν εξειδικεύσει και δεν αναλύσει τα σχέδια του, οι αγορές θα απογοητευτούν.
Κατά τη Goldman, η ΕΚΤ θα πρέπει να δώσει συνέχεια ώστε να συντηρήσει τις προσδοκίες της αγοράς ότι κάτι ετοιμάζει.... Με ρεαλιστικούς όρους οι επιλογές της ΕΚΤ δεν είναι πολλές. Ενδέχεται όμως να επιτρέψει στις εθνικές κεντρικές τράπεζες να αγοράζουν assets του ιδιωτικού τομέα, αναφέρει η Goldman Sachs.
Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα έχουν την δυνατότητα να παρεμβαίνουν και να αγοράζουν assets των τραπεζών τους με δική τους ευθύνη, εκτιμά ο οίκος.
Με την κίνηση αυτή οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα μπορούν να αγοράζουν ή να αποδέχονται μη εξασφαλισμένο τραπεζικό χρέος ή εταιρικό χρέος.
Μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να διευκολύνει τις εθνικές οικονομίες και να δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στον ισολογισμό της ΕΚΤ.
Η Deutsche bank, από την πλευρά της, εκτιμά ότι προς το τέλος του καλοκαιριού θα ανακάμψει το ευρώ λόγω των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων της ΕΚΤ. Είτε συντονισμένα είτε μεμονωμένα η ΕΚΤ θα παρέμβει, σημειώνει ο οίκος, εξέλιξη που αναμένεται να δώσει ώθηση στο ευρώ.
"Υπήρχαν προσδοκίες για τη Fed και διαψεύστηκαν. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την ΕΚΤ", προειδοποιεί η Citigroup σε νέα έκθεσή της.
"Ίσως η ΕΚΤ να μας εκπλήξει. Ίσως οι αγορές να εκστασιαστούν. Aλλά το πιθανότερο είναι πως η ΕΚΤ θα μας απογοητεύσει", δηλώνει ο Robin Bew, του Economist Intelligence. Tι μπορεί να συμβεί στις αγορές ομολόγων μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ της Πέμπτης; διερωτάται ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης