Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Ανάκαμψη τρεις φορές ταχύτερη από την κρίση του 2008-2009 για την Ευρωζώνη το 2021

Morgan Stanley: Ανάκαμψη τρεις φορές ταχύτερη από την κρίση του 2008-2009 για την Ευρωζώνη το 2021
«Ισχυρό rebound» της οικονομίας της ζώνης του ευρώ για το 2021 προβλέπει ο οίκος αξιολόγησης Morgan Stanley
Τρεις φορές ταχύτερη ανάκαμψη σύγκριση με την περίοδο μετά την παγκόσμια κρίση του 2008-2009, προβλέπεται για την Ευρωζώνη το 2021, σύμφωνα με την εκτίμηση της Morgan Stanley, σε report της για το 2021.
Παρά τα εν εξελίξει lockdown σε πολλές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, το οποίο εκτιμάται ότι θα επαναφέρει την ύφεση στο δ’ τρίμηνο του 2020, η επενδυτική τράπεζα αναμένει ένα «ισχυρό rebound».
«Την άνοιξη του 2021, λαμβάνοντας υπόψη την ευρεία διαθεσιμότητα ενός αποτελεσματικού εμβολίου, βλέπουμε μια εκτίναξη της ζήτησης για καύσιμα για ισχυρό “rebound”, όπως έγινε και στο γ’ τρίμηνο του 2020» επισημαίνει, μεταξύ άλλων.
Στο β’ τρίμηνο, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 11%, ως απόρροια του α’ κύματος του ιού και των περιοριστικών μέτρων.
Στο γ’ τρίμηνο, όμως, επιτεύχθηκε ρυθμός ανάκαμψης άνω του 12%, καθώς τα αυστηρά μέτρα είχαν αρθεί.
Στο ίδιο πλαίσιο, η Morgan Stanley εκτιμά ότι η πρόθεση των καταναλωτών να αυξήσουν τις δαπάνες, σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα αποταμίευσης, θα βοηθήσουν την οικονομική ανάκαμψη, σε συνέχεια της δημοσιονομικής και νομισματικής υποστήριξης.
Άλλωστε, τον Δεκέμβριο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα νομισματικής πολιτικής, διευρύνοντας το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων και παρέχοντας περαιτέρω στήριξη στις εθνικές κυβερνήσεις.
«Παρά την κάποια αβεβαιότητα, αναμένουμε ότι η ανάκαμψη θα είναι τρεις φορές ταχύτερη σε σχέση με την παγκόσμια κρίση του 2008-9» καταλήγει η τράπεζα. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008-9, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 4,5%, ενώ την επόμενη χρονιά η ανάκαμψη διαμορφώθηκε στο 2,1%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης