Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ελληνικά τραπεζικά και εταιρικά ομόλογα σε κρίση - Τι δείχνουν οι χαμηλές τιμές - Η σιγουριά της ΕΚΤ κινεί τα κρατικά ομόλογα

Ελληνικά τραπεζικά και εταιρικά ομόλογα σε κρίση - Τι δείχνουν οι χαμηλές τιμές - Η σιγουριά της ΕΚΤ κινεί τα κρατικά ομόλογα
Λόγω της EΚΤ η απόδοση των ελληνικών ομολόγων (δεκαετία) κινείται ολοένα και χαμηλότερα, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τα εταιρικά ομόλογα
Λόγω της ΕΚΤ η απόδοση των ελληνικών ομολόγων (δεκαετία) κινείται ολοένα και χαμηλότερα (0,669 % χθες ), αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με την ευαίσθητη και πιθανώς πιο υποψιασμένη αγορά των διεθνών εταιρικών ομολόγων.
Η τελευταία εκπέμπει σήματα τα οποία μπορούν να πουν περισσότερα τόσο για τις κινήσεις στο χρηματιστήριο, όσο και την γενικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Η ζήτηση, λοιπόν, στα διεθνή εταιρικά ομόλογα, είναι περιορισμένη και οι τιμές τους παραμένουν χαμηλά οδηγώντας τους διαχειριστές να διατηρούν επιφυλάξεις για την πορεία των ελληνικών assets. Όπως εκτιμά έμπειρος διαχειριστής στο bankingnews.gr, “To περιορισμένο bid δείχνει επιφυλάξεις για την συνέχεια κι αυτό αποτυπώνεται στις τιμές”

Οι αιτίες

Και όπως θα δούμε, οι επιφυλάξεις έχουν να κάνουν και με τις εν εξελίξει εταιρικές διεργασίες τόσο στις τράπεζες όσο και εισηγμένες εταιρείες. Με άλλα λόγια, η θετική εικόνα η οποία αποτυπώθηκε και στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές δεν είχε την ανάλογη υποδοχή στα ομόλογα, παρά μόνο στα ελληνικά δεκαετή, όπου οι αγορές της ΕΚΤ, προσφέρουν σιγουριά, αλλά και δυνατότητες Hedging.
Μάλιστα, η επιφυλακτική εικόνα αφορά τράπεζες αλλά και επιχειρήσεις οι οποίες προσφέρουν ειδήσεις οι οποίες είναι καταλύτες για την ερχόμενη περίοδο καθώς αφορούν πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, αλλαγή μετόχων ή και management.

Οι τιμές

Συγκεκριμένα, το πράσινο ομόλογο της Εθνικής Τράπεζας λήξης 2026 ( 500 εκατ. ευρώ, κουπόνι 2,75%) το οποίο κινείται με τιμή 98,45 μονάδων βάσης.
Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα έχει σειρά συναλλαγών εν όψει ( Εθνική Ασφαλιστική, τιτλοποίηση, πώληση δανείων κα)
Εν μέσω των εξελίξεων για την Τράπεζα Πειραιώς το ομόλογο της (κουπόνι 5,5% ) κινείται στις 64,50 μονάδες, ενω το ομόλογο με κουπόνι 9,75% κινείται στις 79,90 μονάδες.
Ειδικά, για το ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς λογικά θα έπρεπε να εμφανίζεται bid μετά τις πρόσφατες εξελίξεις για τα Coco’s και όπως παρατηρεί παράγοντας της αγοράς αυτό σημαίνει ότι, οι επενδυτές θα προτιμούσαν προληπτικές ενέργειες πριν φθάσει η υπόθεση στον SSM.
Χαμηλά στις 86,50 μονάδες κινείται και το ομόλογο της Alpha bank, λήξης 2030, με κουπόνι 4,25%, εν μέσω της επικείμενης συναλλαγής για το Galaxy.
Στις 85,77 μονάδες κινείται το ομόλογο λήξης 2024 της Ελλάκτωρ με κουπόνι 6,375% εν μέσω των διεργασιών με τους βασικούς μετόχους την Ολλανδική Regenborgh και τους Αφους Καλλιτσάντζη.
Εξαίρεση στην ανώτερω εικόνα αποτελoύν το ομόλογο 2023 της Εθνικής λήξης 2029 που κινείται στις 103,23 μονάδες βάσης.
Επίσης το Ομόλογο λήξης της Alpha bank κινείται στις 104,30 μονάδες βάσης. Σ ’οτι αφορά την ελληνική εταιρική αγορά ομολόγων, το ομόλογο της Aegean κινείται στις 94,5 μονάδες σημειώνοντας άνοδο, το ομόλογο της Γεκ- Τέρνα στις 98, 30 και της Αttica στις 86,99 μονάδες.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης