Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μάρμαρα: Τι δείχνει το εννεάμηνο των εισηγμένων - Στο 2021 εστιάζουν οι επενδυτές

Μάρμαρα: Τι δείχνει το εννεάμηνο των εισηγμένων - Στο 2021 εστιάζουν οι επενδυτές
Καλύτερη η κερδοφορία και τα περιθώρια της Mermeren και αποτυπώνεται στο ΧΑ με την καλύτερη απόδοση της μετοχής από την αρχή του έτους έναντι της Ικτίνος
Παρά τις μεγάλες απώλειες στο τζίρο, λόγω του lockdown, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εξόρυξη μαρμάρου συνεχίζουν κα εμφανίζουν κέρδη, αν και σημαντικά μειωμένα.
Οι εξαγωγές λόγω του πρώτου lockdown έγιναν σχεδόν αδύνατες καθώς μέχρι σήμερα ο αγοραστής έπρεπε να δει από κοντά την ποιότητα πριν προχωρήσει στην παραγγελία.
Οι εταιρείες ανέπτυξαν άλλες μεθόδους και μέσω της τεχνολογίας, προσπαθούσαν να σώσουν ό,τι σωζόταν στο τζίρο.
Με βάση τα αποτελέσματα για το εννεάμηνο, φαίνεται πως ίσως η επιστροφή σε μία κανονικότητα θα μπορούσε να φέρει σημαντική αύξηση των κερδών το 2021.
Οι μετοχές αν και υποχώρησαν σημαντικά λίγες εβδομάδες νωρίτερα, προσπαθούν να ανακάμψουν λόγω των εκτιμήσεων για τις καλύτερες προοπτικές και παρά το δεύτερο lockdown.
Η Ικτίνος στο τρίτο τρίμηνο κατάφερε να βελτιώσει αισθητά την κερδοφορία της έναντι του πρώτου εξαμήνου.
Υπενθυμίζεται πως στο εξάμηνο είχε κέρδη προ φόρων 783 χιλ. ευρώ με τζίρο 15,9 εκατ. ευρώ.
Στο εννεάμηνο ο τζίρος ανήλθε στα 24,08 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων στα 1,66 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο οι πωλήσεις έναντι του περσινού διαστήματος είναι σημαντικά μειωμένες (34,3 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2019) όπως και τα κέρδη προ φόρων (5,7 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2019).
Αντιστοίχως η Mermeren είχε πωλήσεις 15,8 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο από 23,8 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 7,9 εκατ. ευρώ από 15 εκατ. ευρώ.
Στο εξάμηνο είχε πωλήσεις 7,6 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 3,7 εκατ. ευρώ.
Όπως φαίνεται και στο εννεάμηνο η Mermeren έχει χαμηλότερη φορολογία από την Ικτίνος αλλά και πολύ ανώτερα περιθώρια κέρδους.
Χρηματιστηριακά η Ικτίνος μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων αλλά και την αντίδραση της αγοράς, ξεκίνησε μία ανοδική κίνηση περιορίζοντας τις απώλειες από την αρχή του έτους, οι οποίες παραμένουν υψηλές.
Σημειώνεται πως στις 2/11 έγραψε νέο χαμηλό, χαμηλότερο από εκείνο του Μαρτίου στα 0,4640 ευρώ και χθες (17/11) βρέθηκε ακόμα και πάνω από τα 0,60 ευρώ.
Η Mermeren δεν έγραψε χαμηλότερη τιμή από αυτή του Μαρτίου (40 ευρώ) αν και την πλησίασε με ενδοσυνεδριακό χαμηλό τα 44,40 ευρώ στις 9/11.
Η απόδοση της Mermeren από την αρχή του έτους είναι καλύτερη από αυτή της Ικτίνος, αφού υποχωρεί μόλις κατά 15% έναντι 49% της Ικτίνος και 25% της αγοράς χωρίς να υπολογιστεί το μέρισμα, ενώ η εισηγμένη είναι και χωρίς δανεισμό.
Με βάση πάντως την εκτιμώμενη κερδοφορία για το 2020 και οι δύο εταιρείες φαίνεται να έχουν απαιτητική αποτίμηση σε όρους p/e, αλλά ήδη το ενδιαφέρον των επενδυτών έχει στραφεί στις προοπτικές του 2021.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης