Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σε κίνδυνο το Ταμείο Ανάκαμψης - Eurasia: Ακόμα και με συμφωνία τον Δεκέμβριο, η εκταμίευση δεν θα γίνει πριν το γ' 3μηνο του 2021

Σε κίνδυνο το Ταμείο Ανάκαμψης - Eurasia: Ακόμα και με συμφωνία τον Δεκέμβριο, η εκταμίευση δεν θα γίνει πριν το γ' 3μηνο του 2021
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι Merkel και Macron θα μπορούσαν να ηγηθούν των διαπραγματεύσεων με Ουγγαρία και Πολωνία για το βέτο στο Ταμείο Ανάκαμψης
Το βέτο από Ουγγαρία και Πολωνία καθυστερεί ακόμα περισσότερο την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ και τα συνέπεια την εκταμίευση των πολυαναμενόμενων κεφαλαίων προς τα κράτη-μέλη.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurasia Group στο καλύτερο σενάριο, τα κεφάλια δεν θα εκταμιευθεί πριν το γ' τρίμηνο του 2021.
«Ακόμα και στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία τον Δεκέμβριο, θα υπάρξει σημαντική καθυστέρηση για το πότε τα κεφάλαια καταλήξουν στα ευάλωτα κράτη-μέλη, το νωρίτερο το γ' τρίμηνο του 2021» αναφέρεται σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις τα κεφάλαια θα ήταν διαθέσιμα από τον Ιανουάριο.
«Οι χώρες με υψηλό χρέος όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που επίσης έχουν δεχθεί πλήγμα, προσπαθούν να παρέχουν οικονομική στήριξη στους πληθυσμούς τους.
Οι αδύναμες χρηματοοικονομικές θέσεις τους, τις ανάγκασαν να ζητήσουν στήριξη από την Ευρώπη» αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του CNBC.
Το πακέτο στήριξης είναι συνδυασμός ενός επταετούς προϋπολογισμού 1,074 τρισ. ευρώ και ενός επιπλέον μαξιλαριού 750 δισ. ευρώ (θα αντληθούν από τις αγορές).
Το τελευταίο θα διαιρεθεί σε 390 δισ. ευρώ που θα διανεμηθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων και 360 δισ. ευρώ υπό τη μορφή δανείων.
Η Ουγγαρία και η Πολωνία αναμένεται να είναι ανάμεσα στις χώρες που θα επωφεληθούν από το σχέδιο.
«Ζητώ από όλους στην ΕΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Δεν είναι ώρα για βέτο αλλά για άμεση δράση στο πλαίσιο της αλληλεγγύης» επισημαίνει ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών, Michael Roth.
«Οι λαοί μας θα πληρώσουν πολύ υψηλό τίμημα για έναν αποκλεισμό», πρόσθεσε.

Το αδιέξοδο θα ξεπεραστεί

Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι το αδιέξοδο θα ξεπεραστεί κάποια στιγμή.
«Πρόκειται για παιγνίο δειλίας, που εμπίπτει στην κατηγορία του σοβαρού αλλά όχι απελπιστικού» επισημαίνει ο Γερμανός οικονομολόγος, Daniel Gros.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι σε αντίθεση με την αρχή της κρίσης, χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία αντιμετωπίζουν «πολύ ευνοϊκές συνθήκες όσον αφορά την πρόσβαση στην αγορά» κάτι που σημαίνει ότι αυτές οι χώρες «έχουν τη δυνατότητα να περιμένουν» για τα ευρωπαϊκά κεφάλαια.
«Η Πολωνία και η Ουγγαρία θα ζημιωθούν από την καθυστέρηση περισσότερο σε σχέση με την Ιταλία και την Ισπανία» συμπλήρωσε ο ίδιος.
«Ο μόνος δρόμος να προχωρήσουμε μπορεί να είναι μια ακόμη μεγαλύτερη εστίαση στην πρόληψη της διαφθοράς και των συναφών προβλημάτων, επισημαίνοντας παράλληλα το άρθρο 7 (που χρησιμοποιείται για την κατάργηση των ψήφων στα κράτη μέλη που παραβιάζουν τις αξίες της ΕΕ) για την αντιμετώπιση πραγματικών ζητημάτων κράτους δικαίου όπως ως η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης», ανέφεραν αναλυτές της Teneo.
Αυτό σημαίνει ότι ο μηχανισμός σύνδεσης των εκταμιεύσεων με το κράτος δικαίου θα μπορούσε να μειωθεί ώστε να καμφθούν οι αντιστάσεις από Πολωνία και Ουγγαρία.
Ένας αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε στο CNBC ότι «δεν είναι το τέλος της ιστορίας».
Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η διαδικασία εισέρχεται σε «πολιτική φάση τώρα».
Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, και ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, θα μπορούσαν να ηγηθούν διαπραγματεύσεων με τους Ούγγρους και Πολωνούς ηγέτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης