Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο κορωνοϊός έφερε μια νέα εποχή στις εργασιακές σχέσεις... εξ αποστάσεως

tags :
Ο κορωνοϊός έφερε μια νέα εποχή στις εργασιακές σχέσεις... εξ αποστάσεως
Στη σημερινή οικονομία που βασίζεται στις υπηρεσίες, πολλοί ανειδίκευτοι εργαζόμενοι βλέπουν ότι η απασχόληση υπάρχει μόνο σε θέσεις εργασίας που απαιτούν προσωπικές αλληλεπιδράσεις, οι οποίες είναι ακριβώς οι θέσεις που έχουν εξαφανιστεί, πολλές ίσως μόνιμα
Πώς επηρεάζουν οι πανδημίες την οικονομία;
Μπορεί να φαίνεται προφανές ότι η ασθένεια καταστρέφει τα προς το ζην και βλάπτει την ανάπτυξη.
Ωστόσο, την περίοδο του Μαύρου Θανάτου τον 14ο αιώνα ακολούθησε μια εποχή ευημερίας.
Η ζοφερή ειρωνεία αυτής της καταστροφής ήταν ότι οι μαζικές απώλειες βελτίωσαν τις προοπτικές των επιζώντων: σε μια οικονομία επιβίωσης που βασίζεται στη γεωργία, είχαν ακόμη περισσότερη γη.
Και η έλλειψη εργασίας αύξησε τους μισθούς.
Δεν υπάρχει όμως ανάλογος παραλληλισμός με τον Covid-19, σημείωσε ο οικονομολόγος του Χάρβαρντ, Edward Glaeser.
Στη σημερινή οικονομία που βασίζεται στις υπηρεσίες, πολλοί ανειδίκευτοι εργαζόμενοι βλέπουν ότι η απασχόληση υπάρχει μόνο σε θέσεις εργασίας που απαιτούν προσωπικές αλληλεπιδράσεις, οι οποίες είναι ακριβώς οι θέσεις που έχουν εξαφανιστεί, πολλές ίσως μόνιμα.
«Η πώληση ενός latte με χαμόγελο είναι ένα ασφαλές καταφύγιο σε έναν κόσμο αυτοματισμού», εξήγησε ο Glaeser.
«Αυτή η αστική ευκαιρία εξαφανίζεται όταν το χαμόγελο μετατρέπεται σε πηγή κινδύνου και όχι πηγή ευχαρίστησης».
Ακόμη και η Christine Lagarde, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ότι οποιαδήποτε ιατρική ανακάλυψη δεν θα αλλάξει τις υποθέσεις της για την παγκόσμια οικονομία το επόμενο έτος.
«Ενώ τα τελευταία νέα σχετικά με το εμβόλιο φαίνονται ενθαρρυντικά, θα μπορούσαμε ακόμα να αντιμετωπίσουμε επαναλαμβανόμενους κύκλους επιτάχυνσης της ιογενούς εξάπλωσης και ενίσχυσης των περιορισμών έως ότου επιτευχθεί εκτεταμένη ανοσία», είπε.
"Η ανάκαμψη μπορεί να μην είναι γραμμική, αλλά μάλλον ασταθής και εξαρτάται από τον ρυθμό της διάθεσης του εμβολίου".
Και μην μιλάτε καν για ταξίδια, ή τουλάχιστον όχι ακόμα, δήλωσε ο Arne Sorenson, διευθύνων σύμβουλος της Marriott International.
Επίσης, για τον Arnold Donald, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Carnival, η απογοήτευση εξαπλώνεται από το γεγονός ότι τα πλοία του και πλέον αγκυροβολούν, εντελώς κενά, παρόλο που η ζήτηση για κρουαζιέρες ήταν τόσο υψηλή όσο ποτέ.
Αλλά εδώ είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα: μία στις δέκα θέσεις εργασίας παγκοσμίως συνδέεται με ταξίδια και τουρισμό.
Και η βιομηχανία υποστηρίζεται από έναν αστερισμό μικρών επιχειρήσεων - τα πάντα, από εταιρείες λεωφορείων έως ξεναγούς, εστιατόρια και καταστήματα με σουβενίρ.
Η πρόκληση που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία είναι πώς να διοχετεύσουμε χρήματα σε αυτές τις εταιρείες - την "πραγματική" οικονομία - σε αντίθεση με τη χρηματοπιστωτική οικονομία όπου τα χρήματα περιστρέφονται αναζητώντας εμπορικά κέρδη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης