Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι θετικές ειδήσεις διατηρούν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Οι θετικές ειδήσεις διατηρούν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων
Κομισιόν και ΕΚΤ δινούν σήμα για χαμηλό επενδυτικό ρίσκο – Σε αρνητικό έδαφος η απόδοση του 5ετούς ομολόγου
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων εξακολουθούν να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα με την απόδοση του 5ετούς ομολόγου για πρώτη φορά να βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος.
Οι καλές αυτές επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων τροφοδοτήθηκαν από τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για συνέχιση της τρέχουσας νομισματικής πολιτικής με την επέκταση του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (PEPP) στα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν τον προσεχή Δεκέμβριο.
Επίσης θετική ώθηση στην ελληνική αγορά χρέους έδωσε η 8η αξιολόγηση, όπως αναμενόταν, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας όπου καταγράφηκε η επιτυχής αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης της πανδημίας και η προώθηση μεταρρυθμίσεων όπως η υιοθέτηση του πτωχευτικού κώδικα.

Μείωση του κόστους δανεισμού - Αξιόχρεο 

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 0,6% ενώ η απόδοση του 5ετούς τίτλου άγγιξε το -0,07%, λίγες ημέρες αφότου οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων (διετία και τριετία) είχαν υποχωρήσει σε αρνητικό έδαφος.
Από τις αρχές του έτους, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας στη δεκαετία έχει κατακυλίσει σχεδόν κατά 80 μονάδες βάσης, ενώ μόνο το Νοέμβριο έχει υποχωρήσει πάνω από 15 μονάδες βάσης, όπως προκύπτει από τους δείκτες του Bloomberg.
Η υποχώρηση του κόστους δανεισμού σε ιστορικό ναδίρ δημιουργεί θετικό κλίμα για την επόμενη έξοδο στις αγορές πριν από το τέλος του έτους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την εποχή της κρίσης χρέους, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είχαν εκτοξευθεί πάνω από το 40%, θέτοντας τη χώρα εκτός αγορών.
Οι προσδοκίες για ακόμη περισσότερα μέτρα στήριξης από την ΕΚΤ πιέζουν καθοδικά τις αποδόσεις των ομολόγων των χωρών του Νότου που αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα χρέους και δίνουν ώθηση στο ράλι των ευρωπαϊκών τίτλων.
Οι αγορές να έχουν σχεδόν προεξοφλήσει ενίσχυση του έκτακτου προγράμματος για την αντιμετώπιση της πανδημίας (PEPP), το οποίο ανέρχεται στο 1,35 τρισ. ευρώ.
Αναλυτές της Goldman Sachs σε πρόσφατη έκθεσή τους προέβλεπαν αύξηση του PEPP τουλάχιστον κατά 400 δισ. ευρώ.
Στο ράλι των ελληνικών τίτλων συνέβαλε, ως γνωστόν,  και η πρόσφατη αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τον οίκο Moody’s.

Οι υποσημειώσεις στην έκθεση της Κομισιόν και το κακό σενάριο

Στην έκθεση της Κομισιόν επισημαίνεται ότι το βασικό σενάριο δείχνει μια επιστροφή στη φθίνουσα πορεία της σχέσης του χρέους προς ΑΕΠ.
Βραχυπρόθεσμα, το δημόσιο χρέος προβλέπεται να αυξηθεί από το 180,5% του ΑΕΠ το 2019 σε πάνω από 207% του ΑΕΠ το 2020.
Ωστόσο, τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας αναμένεται να είναι προσωρινά και η οικονομία αναμένεται να αρχίσει να ανακάμπτει το 2021.
Ωστόσο σημειώνεται ότι η θετική εικόνα του βασικού σεναρίου υποστηρίζεται κυρίως από τις ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης, το μεγάλο μερίδιο του χρέους που χρηματοδοτείται με χαμηλά επιτόκια από τους επίσημους δανειστές και η μακροχρόνια μέση διάρκεια ωρίμασης του ανεξόφλητου χρέους.
Τα δύο εναλλακτικά σενάρια υποδηλώνουν ότι τα υψηλότερα επιτόκια αναχρηματοδότησης θα επιδεινώσουν τις προοπτικές, και μάλιστα εάν συνδυαστούν με χαμηλή ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας τη σημασία να προχωρήσει η Ελλάδα σε μια φιλόδοξη αναπτυξιακή ατζέντα.

Ο δείκτης χρέους θα παραμείνει υψηλός

Βέβαια, όπως αναφέρει η Κομισιόν, τα σενάρια υπόκεινται σε αβεβαιότητα, η οποία αυξάνεται στον ορίζοντα προβολής.
Οι όροι χρηματοδότησης θα μπορούσαν να αποδειχθούν λιγότερο ευνοϊκοί, ιδίως πέραν αυτών των μεσοπρόθεσμων.
Σύμφωνα με το σενάριο υψηλότερου ασφαλίστρου κινδύνου, το οποίο συνδέει τα ασφάλιστρα κινδύνου με το επίπεδο χρέους μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ο δείκτης χρέους θα παραμείνει υψηλός.
Οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης θα είναι επίσης υψηλότερες και θα παραμένουν οριακά κάτω από το 20% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα.
Σε ένα σενάριο κατά το οποίο η αύξηση του ΑΕΠ είναι χαμηλότερη, εκτός από την ύπαρξη υψηλότερου ασφαλίστρου κινδύνου, το επίπεδο του χρέους παραμένει υψηλό μακροπρόθεσμα και οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης υπερβαίνουν το 20% του ΑΕΠ από τα μέσα της δεκαετίας του 2030, σηματοδοτώντας έτσι κινδύνους αειφορίας.
Με βάση αυτό σενάριο, η ανάπτυξη θα παραμείνει κάτω από εκείνη της ευρωζώνης μακροπρόθεσμα.
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης