Τελευταία Νέα
Διεθνή

IIF: Σε νέο ρεκόρ θα εκτοξευθεί το παγκόσμιο χρέος το 2020, στα 277 τρισ. δολάρια

IIF: Σε νέο ρεκόρ θα εκτοξευθεί το παγκόσμιο χρέος το 2020, στα 277 τρισ. δολάρια
«Τρέχει» το παγκόσμιο χρέος
Σε νέο ιστορικό υψηλό αναμένεται να «εκτοξευθεί» το παγκόσμιο χρέος στα τέλη του 2020, με το IIF (Institute of International Finance) να υπολογίζει το ποσό στα 277 τρισεκ. δολάρια, σε μία περίοδο που οι κυβερνήσεις έχουν χαλαρώσει τη δημοσιονομική πολιτική για να ανταποκριθούν στην πανδημία.
Ήδη εντός του 2020, το παγκόσμιο χρέος έχει αυξηθεί κατά 15 τρισεκ. δολάρια, καθώς διαμορφώθηκε στα 272 τρισεκ. τον περασμένο Σεπτέμβριο -κυρίως λόγω των ανεπτυγμένων οικονομιών.
Ως ποσοστό του συνολικού ΑΕΠ, το χρέος των ανεπτυγμένων οικονομιών έφθασε το 432% έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2020, από 380% στα τέλη του 2019, με το αντίστοιχο ποσοστό για τις αναδυόμενες να ανέρχεται σε 250% -335% για την Κίνα.
Παγκοσμίως, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ έφθανε το 365% στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Το συνολικό χρέος των ΗΠΑ αναμένεται να φτάσει τα 80 τρισεκ. δολάρια το 2020, ανέφερε η έκθεση, από 71 τρισεκ. δολάρια το 2019.
Για την Ευρωζώνη, το χρέος αυξήθηκε κατά 1,5 τρισεκ. δολάρια σε 53 τρισεκ. δολάρια έως τον Σεπτέμβριο 2020.
Μεταξύ των αναδυόμενων οικονομιών, ο Λίβανος, η Κίνα, η Μαλαισία και η Τουρκία έχουν σημειώσει τις μεγαλύτερες αυξήσεις στους δείκτες χρέους του μη χρηματοπιστωτικού τομέα μέχρι στιγμής, φέτος.
Τα μειωμένα έσοδα των κυβερνήσεων των αναδυόμενων αγορών έχουν καταστήσει την αποπληρωμή του χρέους «πολύ πιο επαχθή» ακόμη, και εν μέσω ρεκόρ χαμηλού κόστους δανεισμού σε ολόκληρο τον κόσμο, σημειώνεται στην έκθεση.
Μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, περίπου 7 τρισεκ. δολάρια από ομόλογα αναδυόμενων αγορών και κοινοπρακτικά δάνεια θα λήξουν, περίπου το 15% εκ των οποίων είναι σε δολάρια ΗΠΑ, σχολιάζει το IIF.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης