Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έκτακτες ενισχύσεις σε μακροχρόνια ανέργους και ευάλωτες ομάδες έως 220 εκατ. – Σήμερα 19/11 οι ανακοινώσεις

Έκτακτες ενισχύσεις σε μακροχρόνια ανέργους και ευάλωτες ομάδες έως 220 εκατ. – Σήμερα 19/11 οι ανακοινώσεις
Η έκτακτη ενίσχυση θα έχει κόστος περίπου 60 εκατ. ευρώ και θα αφορά περίπου 480.000 οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.
Έκτακτη οικονομική ενίσχυση αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο σε ωφελούμενους τους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και σε ανέργους που δεν καλύπτονται από τα επιδόματα ανεργίας και μακροχρόνιας ανεργίας.  
Η έκτακτη ενίσχυση θα έχει κόστος περίπου 60 εκατ. ευρώ και θα αφορά περίπου 480.000 οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.
Υπολογίζεται ότι η ενίσχυση αφορά αυτούς που λαμβάνουν σήμερα το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από το οποίο ενισχύονται κάθε μήνα περίπου 250.000 οικογένειες.
Η έκτακτη ενίσχυση που θα τους δοθεί, θα είναι ουσιαστικά το διπλάσιο του ύψους της μηνιαίας ενίσχυσης του Ελ. Εγγυημένου Εισοδήματος που λαμβάνουν ήδη.
Άρα, ουσιαστικά θα είναι σαν διπλό επίδομα.

Για παράδειγμα:


Ο ωφελούμενος του ΕΕΕ λαμβάνει ως άγαμος 200 ευρώ το μήνα, θα λάβει τον Δεκέμβριο 400 ευρώ.
Ο ωφελούμενος έγγαμος που κάθε μήνα λαμβάνει 300 ευρώ, θα λάβει τον Δεκέμβρη 600 ευρώ.
Ο ωφελούμενος έγγαμος με ένα ανήλικο μέλος κάθε μήνα λαμβάνει 350 ευρώ, άρα τον Δεκέμβρη θα λάβει 700 ευρώ.
Ο ωφελούμενος έγγαμος με 2 ανήλικα τέκνα λαμβάνει 400 ευρώ και άρα τον Δεκέμβρη θα λάβει 800 ευρώ.

Η ενίσχυση των 60 εκατ

Η ενίσχυση των 60 εκατ. ευρώ στους οικονομικά ασθενέστερους του πληθυσμού ήταν επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου μετά από συζητήσεις που είχε με το οικονομικό επιτελείο την προηγούμενη εβδομάδα, όπου ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε το έκτακτο αυτό επίδομα.
Μαζί με την έκτακτη ενίσχυση στους μακροχρόνια ανέργους (400 ευρώ) για το μήνα Δεκέμβριο, την δίμηνη παράταση όλων των επιδομάτων ανεργίας και μακροχρόνιας ανεργίας και την έκτακτη ενίσχυση σε επιστημονικές ομάδες (δικηγόροι, λογιστές, μηχανικοί κ.α) που πλήττονται λόγω κορωνοιού (και για την οποία το bankingnews.gr σας είχε ενημερώσει πρώτο εδώ: https://bankingnews.gr/index.php?id=527282) συγκεντρώνεται μία έκτακτη δαπάνη ύψους 200-220 εκατ. ευρώ για τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα και με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, προσανατολίζεται στο να ανοίξει σταδιακά την αγορά ώστε να αποφύγει εκ νέου δαπανηρά μέτρα στήριξης (όπως επιστρεπτέες προκαταβολές, αναστολές, αποζημιώσεις, άδειες κ.α).
Οι προτάσεις των ειδικών λοιμωξιολόγων διίστανται σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς για τις χριστουγεννιάτικες αγορές.
Η πρόταση που έχει επικρατήσει είναι από 1 Δεκεμβρίου να ανοίξουν εκ νέου τα σχολεία, γύρω στις 10 Δεκεμβρίου να ανοίξει το λιανεμπόριο και γύρω στις 20 Δεκεμβρίου να ανοίξει μερικώς η εστίαση και, μάλιστα, με σφικτό ωράριο μέχρι τις 21:00 το βράδυ.
Ωστόσο, και αυτό το σενάριο προϋποθέτει ότι τα κρούσματα θα ελαττωθούν και θα φτάσουν σε τριψήφιο αριθμό.


Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση

Το ύψος και τους δικαιούχους της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης που θα μοιράσει η κυβέρνηση πριν από τα Χριστούγεννα ανακοινώνουν σήμερα 19/11 οι υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Βρούτσης.
Το χριστουγεννιάτικο επίδομα θα λάβουν, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, περισσότεροι από 450.000 δικαιούχοι ή πάνω από 200.000 νοικοκυριά με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Στη λίστα των δικαιούχων θα περιλαμβάνονται τα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά καθώς και όσοι δεν έχουν ενισχυθεί ή δεν προβλέπεται να ενισχυθούν από τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που προκαλεί η πανδημία.
Στην πρώτη γραμμή για να λάβουν το χριστουγεννιάτικο επίδομα βρίσκονται οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Πρόκειται για περίπου 270.000 νοικοκυριά. Στην ίδια δεξαμενή των δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ανήκουν και χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι, που επειδή είχαν ήδη συμπληρώσει 12 μήνες ανεργίας πριν τον Μάρτιο του 2020 δεν συμπεριλαμβάνονται στην νέα έκτακτη ενίσχυση των 400 ευρώ, που ανακοινώθηκε πρόσφατα.
Ετσι χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι  που είναι προς το παρόν εκτός έκτακτων ενισχύσεων δεν αποκλείεται  δια μέσου του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος να έχουν συμπεριληφθεί  στους δικαιούχους της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των φετινών Χριστουγέννων που ανακοινώνουν σε λίγη ώρα οι Σταϊκούρας και Βρούτσης.
Επίσης  εκτός των μέτρων ενίσχυσης έχουν βρεθεί και οι χαμηλοσυνταξιούχοι οι οποίοι δεν εισέπραξαν αναδρομικά αλλά και άλλες κατηγορίες όπως για παράδειγμα, περίπου 50.000 εποχικά εργαζόμενοι στον επισιτισμό, χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, οι  οποίοι δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να λάβουν το έκτακτο επίδομα ανεργίας που δόθηκε το καλοκαίρι και ειδικότερα τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.

Σημειώνεται ότι, δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος είναι:
-Μονοπρόσωπο νοικοκυριό με εξαμηνιαίο εισόδημα 1.200 ευρώ.
-Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος με εξαμηνιαίο εισόδημα 1.800 ευρώ
-Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη με εξαμηνιαίο εισόδημα 2.100 ευρώ.
-Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και εξαμηνιαίο εισόδημα 2.400 ευρώ.
-Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια  με τέσσερα ανήλικα μέλη με εξαμηνιαίο εισόδημα 2.700 ευρώ
-Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή ή δύο ενήλικα  και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη με εξαμηνιαίο εισόδημα 3.000 ευρώ
Για κάθε επιπλέον μέλος προστίθεται το εξαπλάσιο του αντίστοιχου εγγυημένου ποσού, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 της παρούσης. Το δηλούμενο εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 5.400 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού.
Επίσης η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό,  προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης