Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Παρά τα εμβόλια, οι αναλυτές παραμένουν bearish για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Παρά τα εμβόλια, οι αναλυτές παραμένουν bearish για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Βearish οι αναλυτές για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ο εφιάλτης των αγορών δεν έχει τελειώσει, σημειώνουν πολλοί αναλυτές, οι οποίοι παραμένουν bearish για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά το ράλι που σημειώθηκε μετά τα θετικά νέα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Moderna και της Pfizer.
Πιο συγκεκριμένα, μετά το ράλι που πυροδότησαν τα θετικά νέα του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, οι αναλυτές στρέφουν το βλέμμα τους στο 2021 προκειμένου να μπορέσουν να ανιχνεύσουν αν μπορούν να αποκομίσουν κέρδη από τοποθετήσεις του στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, δεδομένου ότι οι δείκτες το 2020 θα είναι… γυρισμένοι στο… κόκκινο – κατά μέσον όρο, απέχουν πολύ από το να είναι bullish.
O Stoxx Europe 600 Index αναμένεται να αυξηθεί κατά 399 μονάδες βάσης τον επόμενο χρόνο, κάτι που υποδηλώνει αύξηση μόλις 2% από το κλείσιμο της Τετάρτης, με βάση τη μέση πρόβλεψη από εννέα αναλυτές οι οποίοι ρωτήθηκαν από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.
Όπως υποστήριξαν, «βλέπουν» τις 3.521 μονάδες στο τέλος του έτους για τον δείκτη Euro Stoxx 50.
«Έχουμε ήδη δει ένα ράλι, το οποίο, κατά κύριο λόγο, βασίζεται στις ελπίδες που γέννησε το εμβόλιο» αναφέρει ο αναλυτής της Unicredit SpA, Christian Stocker, ο οποίος εκτιμά ότι ο δείκτης Stoxx 600 θα σημειώσει μικρή πρόοδο το υπόλοιπο του 2020.
Το επόμενο έτος, οι αποτελεσματικές θεραπείες κατά του κορωνοϊού θα ενισχύσουν την επενδυτική ψυχολογία, με τις κυκλικές μετοχές να υπεραποδίδουν, λέει ο Christian Stocker.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές επωφελήθηκαν από διάφορους καταλύτες εξελίξεων τον Νοέμβριο, οι οποίοι εκτόξευσαν τον Stoxx 600 κατά 390 μονάδες βάσης ή 14% αύξηση.
Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών εκλήφθηκε ως καλό νέο για την Ευρώπη, με τον υποψήφιο των Δημοκρατικών και πλέον εκλεγμένο πρόεδρο να αναμένεται πως θα κινηθεί προς την κατεύθυνση μείωσης της έντασης.
Την ίδια στιγμή, οι επιτυχημένες κλινικές δοκιμές των δύο εμβολίων κατά του κορωνοϊού, της Moderna και της Pfizer, γέννησαν ελπίδες για επιστροφή στην κανονικότητα.
Πάντως, παρά το ράλι του Νοεμβρίου, ο Stoxx 600 είναι -6% σε ετήσια βάση, καθώς η πτώση όταν ξέσπασε η πανδημική κρίση, στις 18 Μαρτίου, έφτασε το -40%.
«Το 2021, η αγορά θα εστιάσει στο μονοπάτι της ανάκαμψης» υποστήριξε ο Roland Kaloyan της Societe Generale.
«Με μια πιο επεκτατική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, αλλά και με εμβόλια, οι ευρωπαϊκές αγορές θα βρουν τον τρόπο να προχωρήσουν».
Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές είναι δύσπιστοι για το επόμενο έτος.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η TFS Derivatives Ltd προβλέπει ότι ο Stoxx 600 θα μειωθεί περισσότερο από 7%, ενώ η Makor Capital Markets SA αναμένει αύξηση 22%.
Συνολικά, η παγκόσμια αγορά μετοχών πλησιάζει τώρα στο «full bull», ανέφεραν οι αναλυτές της Bank of America Corp.
Η αισιοδοξία των επενδυτών έναντι των μετοχών είναι η υψηλότερη από τον Ιανουάριο του 2018, ενώ οι κατανομές μετρητών έχουν μειωθεί κάτω από τα προ Covid επίπεδα, στο 4,1%, προσεγγίζοντας το «σήμα πώλησης» στο 4%.
Κατά τους τελευταίους επτά μήνες, τα επίπεδα μετρητών έχουν μειωθεί 1,8 εκατοστιαίες μονάδες - η ταχύτερη πτώση ποτέ, σύμφωνα με την BofA.
Μάλιστα, οι αναλυτές της BofA αναθεωρούν επί τα χείρω την εκτίμησή τους για τις ευρωπαϊκές μετοχές.
Συγκεκριμένα για τον Stoxx 600 μείωσαν τον στόχο τους κατά 8,8%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Παραμένουν «υπέρβαροι» (overweight) στις κυκλικές διαφορές, όπως η αξία έναντι των μετοχών ανάπτυξης, με τις τράπεζες, τις ασφαλίσεις, την ενέργεια και τις αεροπορικές εταιρείες να είναι στο επίκεντρο.
«Με την αγορά ήδη να έχει ήδη προεξοφλήσει τη μακροοικονομική ανάκαμψη που αναμένουμε τους επόμενους μήνες, οι παραδοχές PMI μας υποδηλώνουν +10% βραχυπρόθεσμα για τον Stoxx 600, ακολουθούμενο από ανοδική πορεία λιγότερο από 5% από τα τρέχοντα επίπεδα, στις 400 μονάδες έως τον Απρίλιο,

Συνολικά, τα εμβόλια δεν πυροδότησαν κάποιο κύμα αισιοδοξίας μεταξύ των αναλυτών.
Αυξήθηκε ο στόχος τιμών για το τέλος του 2020 για το Stoxx Europe 600 μόνο κατά 2,7% κατά μέσο όρο, σε 380, αυτόν τον μήνα σε σύγκριση με τον Οκτώβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης