Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στάση αναμονής στις αγορές με το βλέμμα στα εμβόλια και στις αποφάσεις Mnuchin για τα προγράμματα στήριξης - Πτώση -0,75% ο Dow Jones, o DAX +0,39%

Στάση αναμονής στις αγορές με το βλέμμα στα εμβόλια και στις αποφάσεις Mnuchin για τα προγράμματα στήριξης - Πτώση -0,75% ο Dow Jones, o DAX +0,39%
Μεικτές τάσεις στις αγορές με το βλέμμα στις εξελίξεις από το μέτωπο των εμβολίων
Στάση αναμονής τήρησαν σήμερα 20/11 οι επενδυτές στα διεθνή χρηματιστήρια, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις εξελίξεις από το μέτωπο της ανάπτυξης των εμβολίων, καθώς το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού σαρώνει τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Το κλίμα διεθνώς είναι υποτονικό, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin δήλωσε ότι τα βασικά προγράμματα χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην αμερικανική κεντρική τράπεζα θα λήξουν στις 31 Δεκεμβρίου, φέρνοντας την απερχόμενη κυβέρνηση Trump σε αντιπαράθεση με τη Fed.
Την επιστροφή περισσότερων από 400 δισ. δολ. στο αμερικανικό Δημόσιο ζήτησε με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Jay Powell, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin.
Tα χρήματα που θα επιστραφούν, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, θα αξιοποιηθούν μέσω του κυοφορούμενου δημοσιονομικού πακέτου, για το οποίο Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι ερίζουν για περισσότερο από τέσσερις μήνες.
Το ποσό αυτό αποτελείται από 429 δισεκατομμύρια δολάρια σε υπερβάλλοντα κονδύλια του Δημοσίου για τα μέτρα που έλαβε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα και άλλα 26 δισεκατομμύρια δολάρια σε αχρησιμοποίητα ταμεία άμεσων δανείων προς το Δημόσιο».
Mε άλλα λόγια, ο Mnuchin ζήτησε να τερματιστούν -προς το παρόν- δύο προγράμματα που υποστηρίζονται από το υπουργείο Οικονομικών.
Το ένα είναι το Main Street Lending Program, το οποίο στοχεύει σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Και ένα άλλο που αφορούσε την αγορά εταιρικών ομολόγων.
Τα προγράμματα αναμένεται να λήξουν στο τέλος του 2020.
Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επιδιώκει την παράταση κάποιων προγραμμάτων της Fed, τα οποία πρόκειται να λήξουν.
Ανάμεσα σε αυτά που ζήτησε ο Mnuchin ήταν την επέκταση για ακόμα τρεις μήνες του προγράμματος αγοράς εμπορικών ομολόγων εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και του backstop που σχετίζεται με το πανδημικό πρόγραμμά της.
Την απογοήτευση του για την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να τερματίσει διάφορα προγράμματα δανεισμού που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας εξέφρασε ο πρόεδρος της Chicago Federal Reserve, Charles Evans.
Μιλώντας μία ημέρα αφού ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, δήλωσε ότι τα προγράμματα δεν θα συνεχιστούν μετά τη λήξη του στο τέλος του έτους, ο Evans δήλωσε στο CNBC ότι προσφέρουν μια σημαντική λειτουργία.
«Νομίζω ότι οι 13 (3) διευκολύνσεις μας ήταν πολύ χρήσιμες.
Εκτελούν ρόλο backstop όταν οι αγορές βρίσκονται σε μια πιο δύσκολη κατάσταση», είπε και συμπλήρωσε «νομίζω ότι ο ρόλος του backstop μπορεί να είναι σημαντικός για αρκετό καιρό, οπότε είναι απογοητευτικό».
Τα σχόλια του Evans αφορούσαν το τμήμα του καταστατικού Federal Reserve βάσει του οποίου δημιουργήθηκαν τα προγράμματα έκτακτης ανάγκης.
Στο μέτωπο της πανδημίας, εντός του Δεκεμβρίου θα πρέπει να αναμένονται οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού σε ΗΠΑ και Ευρώπη καθώς σήμερα Παρασκευή 20/11 αναμένεται η Pfizer/BioNTech να καταθέσει αίτηση στην υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για επείγουσα αδειοδότηση του εμβολίου της ενώ αντίστοιχη αίτηση θα υποβάλλει εντός των επόμενων ημερών και προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων με τη σχετική έγκριση να αναμένεται στα μέσα Δεκεμβρίου.
Εφόσον δοθούν οι σχετικές αδειοδοτήσεις, η Pfizer δηλώνει πως είναι έτοιμη να διαθέσει άμεσα τουλάχιστον 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, οι οποίες έχουν ήδη παραχθεί, ενώ είναι σε θέση να παράξει άλλες 50 εκατομμύρια δόσεις έως τα τέλη του 2020.
Για την προμήθεια των εμβολίων της Pfizer/BioNTech και της CureVac η ΕΕ προτίθεται να διαθέσει ποσό ύψους 10 δισ. ευρώ.
Αν και ακόμα δεν έχει καταστεί γνωστό πόσο καιρό θα διαρκεί η ανοσία που θα προκαλούν τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, όλος ο κόσμος έχει στραμμένο το βλέμμα του σε αυτά, καθώς από τη στιγμή που αποτρέπουν να νοσήσει κάποιος σοβαρά, είναι η μόνη λύση προκειμένου να μπει ένα τέλος στον εφιάλτη που βιώνει εδώ και έναν χρόνο ο πλανήτης.
Πάντως, το δεύτερο κύμα της επιδημίας τείνει να καταστεί ανεξέλεγκτο τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.
Στις ΗΠΑ, όπου οι νεκροί ξεπέρασαν τους 252.000, οι προβλέψεις παραμένουν εφιαλτικές καθώς κάνουν λόγο για περισσότερους από 470.000 θανάτους λόγω του κορωνοϊού έως την 1η Μαρτίου.
Την ίδια στιγμή, δραματική είναι η κατάσταση και στην Ευρώπη, όπου αν και την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται μείωση της τάξης του 10% στα κρούσματα λόγω των lockdown, το 80% των 53 κρατών της Γηραιάς Ηπείρου καταγράφει αριθμούς ρεκόρ όσον αφορά τα ενεργά κρούσματα, με τη Γαλλία και την Ελβετία να βρίσκονται πραγματικά στο κόκκινο.
Ανησυχητικά όμως είναι τα νέα και από την εξέλιξη της επιδημίας στην Ινδία, η οποία ξεπέρασε τα 9 εκατομμύρια κρούσματα καθώς καταγράφεται νέα έξαρση κρουσμάτων, ενώ μόνο η Κίνα αναφέρει πως η επιδημία είναι υπό πλήρη έλεγχο.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -0,75% στις 29.263 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε απώλειες -0,68% στις 3.557 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση -0,42% στις 11.854 μονάδες
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου – ενισχύθηκε στις 23,45 μονάδες
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κατέγραψε άνοδο +0,39% στις 13.137 μονάδες
Image
Κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα στις εξελίξεις από το μέτωπο των εμβολίων

Στάση αναμονής τήρησαν οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις εξελίξεις από το μέτωπο της ανάπτυξης των εμβολίων, καθώς το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού σαρώνει τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Αισιοδοξία προκαλεί η δήλωση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Von Der Layen ότι η BioNTech SE και η Moderna Inc. θα μπορούσαν να λάβουν άδεια κυκλοφορίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα εμβόλια τους κατά της νόσου Covid-19 το δεύτερο μισό του επόμενου μήνα.
Image
Την εκτίμηση ότι δεν επιτευχθούν οι προβλέψεις της ΕΚΤ για την ανάπτυξη το δ' τρίμηνο του 2020 εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis de Guindos.
«Κατά την άποψη μου δεν θα επιτευχθούν οι προβλέψεις της ΕΚΤ για το δ' τρίμηνο του 2020» είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, η ανάπτυξη του δ' τρίμηνο θα είναι κοντά στο μηδέν ή ακόμα και μηδενική.
Τέλος, ο Luis de Guindos εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα αυξηθούν και τα NPLs κατά το α' εξάμηνο του 2021.

Ήπιες μεταβολές στις αγορές της Ασίας - O Nikkei 225 στο -0,4%, ο Shanghai Composite στο +0,4%

Ήπιες μεταβολές κατέγραψαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ασίας, καθώς εντείνεται η ανησυχία για τον αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα που θα έχει η αναζωπύρωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού τόσο στην Ιαπωνία, όσο και σε άλλες μεγάλες οικονομίες.
Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, το χρηματιστήριο στο Τόκιο έκλεισε με ήπια πτώση.
O Αsia Dow ενισχύθηκε +0,2% στις 3.606 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση -0,42%, στις 25.527,37 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε αντίθετα με οριακή άνοδο +0,06%, στις 1.727,39 μονάδες.
Στις 26.410 μονάδες έκλεισε ο Hang Seng με άνοδο 0,2%.
Ο Shanghai Composite Index ενισχύθηκε +0,44% στις 3.377 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης