Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα Πανεπιστημίου Bond (Αυστραλία): Κάτω από το 20% οι ασυμπτωματικοί και πολύ λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν τον κορωνοϊό

Έρευνα Πανεπιστημίου Bond (Αυστραλία): Κάτω από το 20% οι ασυμπτωματικοί και πολύ λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν τον κορωνοϊό
Τα ασυμπτωματικά άτομα είναι 42% λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό από εκείνα με συμπτώματα
Νέα στοιχεία δείχνουν ότι μόλις το 17% εκείνων που έχουν μολυνθεί με COVID-19 δεν θα εμφανίσουν συμπτώματα, σύμφωνα με τη Nature, αναφέροντας μια ανάλυση 13 μελετών που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα (Οκτώβριος 1010), στις οποίες συμμετείχαν 21.708 άτομα.
Επιπλέον, τα ασυμπτωματικά άτομα είναι 42% λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό από εκείνα με συμπτώματα.
Μέχρι στιγμής, στοιχεία που δημοσιεύονται αναφορικά με την μετάδοση της πανδημίας, δείχνουν ότι έως και οι μισοί από τους ασθενείς με COVID-19 είναι ασυμπτωματικοί ή αλλιώς οι «σιωπηλοί διασκορπιστές» της νόσου οι οποίοι συμβάλλουν ακούσια σε εκδηλώσεις.
Μάλιστα, ορισμένες εκτιμήσεις τοποθέτησαν το ποσοστό ασυμπτωματικών λοιμώξεων, μέχρι και 81%!
Βάσει της έρευνας εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για το κατά πόσο είναι σωστό να μπουν lockdowns στις χώρες βυθίζοντας έτσι την οικονομία.

Τα στοιχεία της έρευνας

Η έρευνα, με επικεφαλής τον Oyungerel Byambasuren του Ινστιτούτου Υγείας βασίζεται στα αποδεικτικά στοιχεία  από το Πανεπιστήμιο Bond στην Gold Coast της Αυστραλίας, που καθόρισε τους ασυμπτωματικούς ανθρώπους ως εκείνους που δεν έδειξαν κανένα από τα βασικά συμπτώματα COVID-19 κατά τη διάρκεια ολόκληρης της περιόδου παρακολούθησης.
Οι επιστήμονες έλαβαν στοιχεία συμμετεχόντων που παρακολουθήθηκαν για τουλάχιστον επτά ημέρες, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι τα συμπτώματα συνήθως αναπτύσσονται σε 7-13 ημέρες (κατά τη διάρκεια των οποίων οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι μεταδοτικοί).
Ένας λόγος για τον οποίο οι επιστήμονες θέλουν να γνωρίζουν πόσο συχνά τα άτομα χωρίς συμπτώματα μεταδίδουν τον ιό είναι επειδή αυτές οι λοιμώξεις σε μεγάλο βαθμό δεν εντοπίζονται.
Ο έλεγχος στις περισσότερες χώρες απευθύνεται σε άτομα με συμπτώματα.

Η έρευνα της Ελβετίας

Ως μέρος μιας μεγάλης μελέτης πληθυσμού στη Γενεύη της Ελβετίας, οι ερευνητές μοντελοποίησαν τη ιογενή εξάπλωση μεταξύ των ανθρώπων που ζούσαν μαζί .
Σε μαι μελέτη που δημοσιεύτηκε στο medRxiv αυτό το μήνα (Νοέμβριος 2020), αναφέρεται ότι ο κίνδυνος ενός ασυμπτωματικού ατόμου να μεταδώσει τον ιό σε άλλους στο σπίτι του είναι περίπου το ένα τέταρτο του κινδύνου μετάδοσης από ένα συμπτωματικό άτομο στην Φύση.
Ωστόσο, η ανάλυση αναγνωρίζει ότι ενώ υπάρχει χαμηλότερος κίνδυνος μετάδοσης μεταξύ ασυμπτωματικών, ενδέχεται να εξακολουθούν να παρουσιάζουν κίνδυνο δημόσιας υγείας λόγω του γεγονότος ότι είναι πιο πιθανό να είναι έξω στην κοινότητα έναντι απομόνωσης στο σπίτι, σύμφωνα με την Ελβετική έρευνα - βασισμένος στον ειδικό των μολυσματικών ασθενειών Andrew Azman της Σχολής Δημόσιας Υγείας Johns Hopkins Bloomberg, συν-συγγραφέα της μελέτης.
"Η πραγματική επιβάρυνση της δημόσιας υγείας αυτής της τεράστιας αλληλεπίδρασης" ασυμπτωματικών "στην κοινότητα υποδηλώνει πιθανώς ότι ένα σημαντικό μέρος των συμβάντων μετάδοσης προέρχεται από ασυμπτωματικές μεταδόσεις ", είπε.

Σύγχυση στην επιστημονική κοινότητα

Η Nature σημειώνει ότι άλλοι ερευνητές διαφωνούν σχετικά με το βαθμό στον οποίο η ασυμπτωματική εξάπλωση συμβάλλει στη μετάδοση της πανδημίας.
"Ο Byambasuren, ο κύριος συγγραφέας, αναφέρει ότι εάν οι μελέτες είναι σωστές ότι τα ασυμπτωματικά άτομα είναι χαμηλού κινδύνου μετάδοσης," αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι οι μυστικοί οδηγοί αυτής της πανδημίας ", καθώς" δεν βήχουν ούτε φτερνίζονται τόσο πολύ "και είναι" πιθανώς να μην μολύνουν τόσο πολλές επιφάνειες όσο και άλλα άτομα. "
Έτσι, ενώ ο παράγοντας «σιωπηλής εξάπλωσης» φαίνεται να είναι πολύ λιγότερο έντονος από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως και ο ιός σκοτώνει λιγότερο από το 1% αυτών που έχουν μολυνθεί κάτω των 60 ετών, εξακολουθεί να έχει περίπου 10% πιθανότητα να γίνει χειρότερος μεταφορέας.
Αξίζει λοιπόν να κλείσουμε την οικονομία;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης