Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Οι αγορές τους αγνοούν, αλλά οι σορτάκηδες θριαμβεύουν - Χωρίς περιθώρια ανόδου η Wall Street

Goldman Sachs: Οι αγορές τους αγνοούν, αλλά οι σορτάκηδες θριαμβεύουν - Χωρίς περιθώρια ανόδου η Wall Street
Ιδιαίτερη μνεία στις αποδόσεις που παρουσιάζουν οι ανοικτές πωλήσεις κάνει με ανάλυσή της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs
Ιδιαίτερη μνεία στις εκρηκτικές αποδόσεις που παρουσιάζουν οι ανοικτές πωλήσεις (short selling) στο αμερικανικό χρηματιστήριο και, εν γένει, στις αγορές κάνει με ανάλυσή της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.
Όπως υποστηρίζει στην έκθεσή της Goldman's Hedge Fund VIP basket, τις τελευταίες εβδομάδες ολοένα και περισσότεροι αναλυτές υποστηρίζουν πως θα υπάρξει κολοσσιαία αύξηση στο αμερικανικό χρηματιστήριο, ενώ συγχρόνως αναφέρουν πως υπάρχουν μετρητά «παρκαρισμένα».
Στον αντίποδα, κάποιοι θεωρούν πως αυτό είναι ψέμα, για τον απλούστατο λόγο ότι τα hedge funds δεν υπήρξαν ποτέ long για τις μετοχές σε μεικτή και καθαρή βάση, συγχρόνως.
Ο λόγος γι' αυτό, όπως επισημαίνει η Goldman Sachs, είναι ότι το γ’ τρίμηνο τα hedge funds «βασίζονταν όλο και περισσότερο σε beta για να υποστηρίξουν τις αποδόσεις».
Προς επιβεβαίωση αυτού, το καλάθι VIP της Goldman's Hedge Fund, το οποίο παρακολουθεί τις long θέσεις των hedge funds στον S&P 500, σημειώνει άνοδο 20% σε ετήσια βάση (+ 32%, έναντι + 12%).
Και ενώ εξακολουθεί να υστερεί στον Nasdaq 100, το «καλάθι» σημειώνει ισχυρές επιδόσεις, όπως φαίνεται στο δεύτερο διάγραμμα παρακάτω.

Εκτός αυτού, μετά το πρόσφατο επενδυτικό rotation, με την προτίμηση που εκδηλώθηκε στις μετοχές ανάπτυξης έναντι των μετοχών αξίας, στον απόηχο των θετικών νέων από το μέτωπο των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, η Goldman Sachs προειδοποιεί ότι τις τελευταίες εβδομάδες η απόδοση των lonk θέσεων που έχουν ανοίξει τα hedge fund έχει μετριαστεί.
Σημειώνεται ότι από την αρχή του δ’ τριμήνου, τα VIPs της αμερικανικής τράπεζας έχουν υπεραποδώσει στον S&P 500 κατά 2% (+8% έναντι +6%), καθώς οι αμερικανικές εκλογές και τα θετικά νέα για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης οδήγησαν σε έντονες περιστροφές στην αγορά.
Η ειρωνεία της τύχης είναι πως οι short θέσεις είχαν τη μεγαλύτερη απόδοση από το 2013.
Όπως γράφει η Goldman Sachs, μετά τα χαμηλά του Μαρτίου τα hedge funds με short θέσεις απέδωσαν πέρα από κάθε εκτίμηση.

Δυστυχώς, oι αγορές αυτό το αγνόησαν, με το σύνολο της επενδυτικής κοινότητας να ανοίγει θέσεις long.
Ως αποτέλεσμα, πολλά hedge funds κατέφυγαν για άλλη μια φορά το παλιό κόλπο της μόχλευσης κυνηγώντας το… alpha, ήτοι τη μέγιστη δυνατή απόδοση έναντι της αγοράς.
Και μοιραία απέτυχαν.
Πράγματι, όπως σημειώνει η Goldman, «η καθαρή μόχλευση ρεκόρ έχει υποστηρίξει τις αποδόσεις των hedge funds τις τελευταίες εβδομάδες παρά τη διάβρωση του alpha».
Ως εκ τούτου, η συνολική μόχλευση των hedge funds που υπολογίστηκε με βάση τα διαθέσιμα στο κοινό δεδομένα που καταγράφηκαν στις αρχές του δ’ τριμήνου του 2020, είναι η μεγαλύτερη από το 2015.
Τα ανοίγματα που υπολογίζονται από την Goldman Sachs Prime Services δείχνουν επίσης εξαιρετικά αυξημένη καθαρή μόχλευση.
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την Goldman Sachs, η καθαρή μόχλευση δεν ήταν ποτέ υψηλότερη.

Όπως δείχνει το γράφημα, οι short θέσεις τείνουν να εξαλειφτούν.
«Το ενδιαφέρον για short θέσεις σημειώνει ιστορικά χαμηλά την τρέχουσα περίοδο».
Όπως φαίνεται στο τελευταίο διάγραμμα, το ενδιαφέρον για short τοποθέτηση σε ό,τι αφορά τη διάμεση μετοχή S&P 500 αντιστοιχεί μόλις στο 1,6% έναντι της συνολικής κεφαλαιοποίησης της Wall Street - το χαμηλότερο επίπεδο στην 16ετή ιστορία δεδομένων της Goldman.

Μόνο οι short θέσεις στον ενεργειακό κλάδο είναι κάπως ανεβασμένες...

Ωστόσο, όλα αυτά σημαίνουν πως η αγορά δεν μπορεί να πάει πιο «ψηλά», εκτός από τον κλάδο της Ενέργειας.
Και σύντομα αυτή η πίεση θα αποδώσει για αυτούς που ποντάρουν στην πτώση…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης