Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Δύσκολο η Κίνα να καταστεί χώρα «υψηλού εισοδήματος» έως το 2025

tags :
Fitch: Δύσκολο η Κίνα να καταστεί χώρα «υψηλού εισοδήματος» έως το 2025
Έκθεση της Fitch Ratings για την Κίνα
Ο στόχος της κινεζικής κυβέρνησης να καταστεί η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ως «χώρα υψηλού εισοδήματος» το 2025, είναι αμφίβολο αν επιτευχθεί, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τη World Bank, χώρες υψηλού εισοδήματος είναι όσες παρουσιάζουν κατά κεφαλήν ΑΕΠ τουλάχιστον 12.536 δολάρια ΗΠΑ.
Ενδεικτικά, η Fitch «βλέπει» το εν λόγω νούμερο στα 10.500 USD το 2020 για την Κίνα.
Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος, με βάση το 14ο Πενταετές Σχέδιο του Πεκίνου (για την περίοδο 2021-2025), οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αντιμετωπίσουν πολλαπλές προκλήσεις τα επόμενα πέντε χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου συρρίκνωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της προώθησης της μετάβασης σε μια πιο εγχώρια στρατηγική ανάπτυξης.
Η Fitch αναμένει μέσο πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης στο 5,5% για την περίοδο 2019-2023 και σταθεροποίηση της μόχλευσης το 2021.
«Εκτός από τις εγχώριες προκλήσεις, η Κίνα θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει εξωτερικές αβεβαιότητες.
Η Fitch αναμένει από τη διοίκηση του Προέδρου Joe Biden να προσπαθήσει να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση των εμπορικών τριβών ΗΠΑ-Κίνας και να ακολουθήσει μια πιο προβλέψιμη και πολυμερή στρατηγική όταν προκύψουν διαφορές.
Ωστόσο, οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα επιμείνουν σε θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η εθνική ασφάλεια και η ελευθερία της ναυσιπλοΐας.
Η διαρκής γεωπολιτική αβεβαιότητα θα ενθαρρύνει περαιτέρω τις πολυεθνικές εταιρείες να ακολουθήσουν στρατηγικές διαφοροποίησης της παραγωγής, οι οποίες ενδέχεται να μειώσουν τις προοπτικές εξαγωγών της Κίνας.
Οι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι είναι δυνατόν να διπλασιαστεί το επίπεδο του ΑΕΠ (ή κατά κεφαλήν εισόδημα) έως το 2035.
Αυτό θα απαιτούσε τη διατήρηση της πραγματικής αύξησης του ΑΕΠ περίπου 4,7% για τα επόμενα 15 χρόνια, μια τεράστια πρόκληση.
Τα δημογραφικά στοιχεία, για παράδειγμα, θα λειτουργήσουν ως ανασταλτικοί παράγοντες για την πιθανή ανάπτυξη, καθώς ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας της Κίνας έχει ήδη μειωθεί», σημειώνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης