Τελευταία Νέα
Διεθνή

El - Erian: Η κόντρα Mnuchin - Fed δείχνει ότι τα μέτρα στήριξης των ΗΠΑ απέτυχαν

tags :
El - Erian: Η κόντρα Mnuchin - Fed δείχνει ότι τα μέτρα στήριξης των ΗΠΑ απέτυχαν
Η κόντρα Mnuchin - Fed αποτελεί ομολογία αποτυχία των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, σύμφωνα με τον Mohamed El - Erian
Παρά τις θεωρίες και τις εκτιμήσεις που διατυπώνονται για την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, ο διακεκριμένος οικονομολόγος, ιδρυτής της Pimco και εκ των επικεφαλής της Allianz, Μohamed El - Erian, κρατά τη μεγάλη εικόνα και επισημαίνει πως τα μέτρα που ελήφθησαν τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε νομισματικό επίπεδο απλά απέτυχαν
Την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, οι παγκόσμιες αγορές αντιλήφθηκαν ότι η «διαρκής, απεριόριστη και μεγάλη στήριξη» από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής μπορεί να μην είναι αυτή που εκτιμούσαν.
Και ενώ οι βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις διαδραμάτισαν έναν κάποιον ρόλο, μάλλον χάθηκε η μεγάλη εικόνα.
Αυτό που σχεδιάστηκε για πρώτη φορά ως μια τεράστια «στρογγυλή» παρέμβαση πολιτικής αποδείχθηκε κάτι πολύ περισσότερο.
Και όσο περισσότερο συνεχίζεται αυτή η «πολυδιάστατη» διαδικασία, τόσο μεγαλύτερη είναι η πίεση στην ικανότητα και την προθυμία των υπευθύνων χάραξης πολιτικής να εφαρμόσουν όσα έχουν αποφασίσει.
Έχοντας υποστηρίξει με ανυπομονησία τη μαζική παρέμβαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στις χρηματοπιστωτικές αγορές τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin φαίνεται να εξέπληξε ακόμη και την Κεντρική Τράπεζα αργά την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου αρνούμενος να επεκτείνει την υποστήριξη ορισμένων προγραμμάτων έκτακτης χρηματοδότησης για το επόμενο έτος, ζητώντας μάλιστα την επιστροφή χρημάτων.
Αυτό προκάλεσε αμέσως μια ασυνήθιστη επίθεση από τη Fed που «λυπάται» για την απόφαση και τονίζει ότι η «τα μέτρα που έχουν ληφθεί» διαδραματίζουν βασικό ρόλο ως «στήριγμα για την ακόμα τεταμένη και ευάλωτη οικονομία των ΗΠΑ».
Ορισμένοι οικονομολόγοι και συμμετέχοντες στην αγορά ερμηνεύουν αυτή τη διαμάχη ως μια ένδειξη μιας προβληματικής μετάβασης από την κυβέρνηση Trump στην εποχή Βiden.
Το ζήτημα, όμως, περιπλέκεται αν ληφθεί υπόψη το νέο ισχυρό κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού, ενώ υπάρχουν ζητήματα που αφορούν το πεδίο της γεωπολιτικής.
Τούτου λεχθέντος, οι συνέπειες του αιτήματος Mnuchin θεωρούνται προσωρινές και αναστρέψιμες, υπό την προϋπόθεση πως θα υπάρξει νέα κυβέρνηση στις 20 Ιανουαρίου.
Το αίτημα του Υπουργείου Οικονομικών πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας γενικής υποαξιοποίησης των προγραμμάτων της Fed.
Μερικοί το βλέπουν αυτό ως ένδειξη πως οι ανάγκες δεν είναι τόσο έντονες, που ενισχύεται από το σχόλιο της Mnuchin ότι «οι τράπεζες έχουν την ικανότητα να καλύψουν τις δανειακές ανάγκες των πελατών τους».
Άλλοι πιστεύουν ότι αυτή η υποχρησιμοποίηση οφείλεται στις αγορές που κάνουν όλη τη δουλειά για την Fed, αυξάνοντας έτσι τον ηθικό κίνδυνο και αναλαμβάνουν υπερβολικά πολλούς κινδύνους.
Ωστόσο, άλλοι υποστηρίζουν ότι η κίνηση οφείλεται στην επιθυμία για ανακατανομή χρημάτων σε άλλα προγράμματα, όπως το Πρόγραμμα Προστασίας Paycheck, ώστε να ενισχυθεί αποτελεσματικά ο δημόσιος τομέας.
Η αρχική αντίδραση στην ξαφνική διακοπής της οικονομικής δραστηριότητας λόγω Covid-19 επηρεάστηκε, σε μεγάλο βαθμό, από αυτό που λειτούργησε για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Δηλαδή, μια πολύπλευρη παρέμβαση ευρείας κλίμακας που περιγράφεται από τις τρεις φράσεις «ό, τι χρειάζεται» και «ολόκληρη η κυβέρνηση».
Ωστόσο, η πανδημία Covid απαιτεί αρκετούς γύρους απαντήσεων, όπως φαίνεται από το νέο κύμα κρουσμάτων, και τη συνειδητοποίηση ότι τα εμβόλια δεν θα είναι ευρέως και άμεσα διαθέσιμα.
Με την πάροδο του χρόνου, ένας μικρός αλλά αυξανόμενος αριθμός χωρών δυσκολεύεται να διατηρήσει την κλίμακα και το εύρος των αρχικών πολιτικών παρεμβάσεών τους.
Λίγο πριν από αυτές τις τελευταίες ανατροπές, οι πολιτικοί των ΗΠΑ απέτυχαν να έλθουν σε συμφωνία για ένα νέο πακέτο στήριξης.
Βέβαια, οι αγορές δεν αναμένεται να δώσουν ιδιαίτερη σημασία στις τελευταίες εξελίξεις στις ΗΠΑ, όπου μια νέα κυβέρνηση είναι πιθανό να αποκαταστήσει τη χρηματοδότηση της Fed, η οποία θα αυξήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει.
Αλλά δεν πρέπει να αγνοούν τα προειδοποιητικά σημάδια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης