Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το δίλημμα της Κυβέρνησης, σκληρό lockdown τύπου Κίνας με μια μετακίνηση την εβδομάδα, ο πραγματικός φόβος και το… εμβόλιο που δεν έρχεται

Το δίλημμα της Κυβέρνησης, σκληρό lockdown τύπου Κίνας με μια μετακίνηση την εβδομάδα, ο πραγματικός φόβος και το… εμβόλιο που δεν έρχεται
Υπάρχουν προτάσεις για σκληρή καραντίνα τύπου Κίνας για 10 ή 15 ημέρες με μια μετακίνηση την εβδομάδα
Απαισιοδοξία και προβληματισμός για την πορεία της πανδημίας βγήκε από την σύσκεψη 20/11 των λοιμωξιολόγων με τα επιτελικά στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, κάτι που φάνηκε και από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα.

Τα δύο σενάρια

Η κυβέρνηση, πλέον, προσανατολίζεται σε δύο σενάρια για το μεγάλο ζήτημα του ανοίγματος της αγοράς.
Το πρώτο είναι το αισιόδοξο σενάριο η αγορά, δηλαδή το λιανεμπόριο να ανοίξει 15 Δεκεμβρίου 2020 προκειμένου να κινηθεί το χρήμα σε αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο.
Θα εξεταστούν εάν θα υπάρξει άνοιγμα της εστίασης που κάποιοι το θεωρούν πολύ δύσκολη εξίσωση και το αποκλείουν.

Σκληρό Lockdown τύπου Κίνας

Το δεύτερο σενάριο, το οποίο εισηγήθηκε ο Βατόπουλος στον Πρωθυπουργό είναι το πείραμα της Κίνας για 10-15 μέρες, δηλαδή σκληρό lockdown για 2 εβδομάδες περίπου χωρίς καμία μετακίνηση (ούτε για δουλειά) και μόνο 1 μετακίνηση την εβδομάδα για το super market και τα βασικά είδη.
Με αυτή την απότομη αλλά πλήρη απαγόρευση, εκτιμάει μερίδα των λοιμωξιολόγων, ότι θα επέλθει βίαιη μείωση των κρουσμάτων.
Η μείωση κρουσμάτων δεν μπορεί να αποτυπωθεί άμεσα με το lockdown που έχει επιβληθεί τώρα καθώς υπάρχουν χώροι όπως π.χ τα supermarket που επικρατεί έντονος συγχρωτισμός.
Η λύση Βατόπουλου, σύμφωνα με τις πηγές του Μαξίμου, ευνοεί την λύση του έγκαιρου ανοίγματος της αγοράς τον Δεκέμβριο ενώ με το lockdown που έχει επιβληθεί τα κρούσματα θα είναι ελέγξιμα γύρω στις 10 Δεκεμβρίου.
Οπότε πρέπει να παρθεί μία απόφαση, η οποία δεν είναι εύκολη.
Το Μαξίμου φοβάται ότι σιγοβράζει το κίνημα κατά του lockdown και του κορωνοιού και ότι με νέα ακόμα πιο σκληρά περιοριστικά μέτρα, το καζάνι της αντίδρασης θα ξεχειλίσει.

Ο πραγματικός φόβος

Ωστόσο, αυτό που πραγματικά φοβίζει το Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι τόσο τα κρούσματα, όσο η έλλειψη των κλινών ΜΕΘ, η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών (που φανερώνει κακό σχεδιασμό) καθώς και η έλλειψη ιδιωτικών ιατρών στις κλινικές αυτές που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν.
Γι’ αυτό βασικός σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου είναι να έρθει άμεσα το εμβόλιο και να γίνει ο εμβολιασμός του πληθυσμού.
 Θεωρούν, βάσει εισηγήσεων λοιμωξιολόγων και Υπουργείου Υγείας, ότι αυτό μπορεί να είναι εφικτό μέσα στον Ιανουάριο 2021.
Ωστόσο, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει άλλη άποψη και θεωρεί βάσει του Δημήτρη Κούβελα, καθηγητή Φαρμακολογίας, στελέχους του κόμματος που είχε τεθεί επικεφαλής Επιτροπών του Υπ. Υγείας επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, ότι το εμβόλιο θα έρθει λίγο πριν το καλοκαίρι.
Εάν συμβεί αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει και ένα 3ο κύμα της πανδημίας και ενδεχομένως και ένα 3ο lockdown.

Το ιδανικό σενάριο

Γι’ αυτό, το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι να περάσουν «άβρεχτοι» τον σκληρό Δεκέμβριο 2020 και να ισορροπήσουν ανάμεσα στο άνοιγμα της αγοράς, το οποίο το θέλουν όλοι, και τον έλεγχο της πανδημίας και των κρουσμάτων τουλάχιστον μέχρι τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, με τον οποίο θα αποκτηθεί η ανοσία της αγέλης και έτσι θα είναι πολύ πιο δύσκολο να νοσήσει κάποιος θανάσιμα.
Ωστόσο, μέχρι να έρθει μεσολαβούν πολλά στάδια ακόμα και πρέπει να παρθούν πολλές κρίσιμες αποφάσεις.

Μαξιμιλιανός
www.bankningnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης