Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Davidson Kempner έναντι τιμήματος 290 εκατ ευρώ και όχι η Pimco πλειοδότης του Galaxy 10,8 δισ NPEs της Alpha bank - Το παρασκήνιο

Η Davidson Kempner έναντι τιμήματος 290 εκατ ευρώ και όχι η Pimco πλειοδότης του Galaxy 10,8 δισ NPEs της Alpha bank - Το παρασκήνιο
H Davidson Kempner με 290 εκατ ευρώ αποκτάει το Galaxy την τιτλοποίηση 10,8 δισεκ. NPEs της Alpha bank αλλά και την εταιρία διαχείρισης NPEs Cepal.
Έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι τελικώς το αμερικανικό fund Davidson Kempner με μόλις 34 δισεκ. δολάρια υπό διαχείριση κεφάλαια αλλά με εξειδίκευση στις distress επενδύσεις, κατάφερε να πλειοδοτήσει στην τιτλοποίηση της Alpha bank ύψους 10,8 δισεκ. ευρώ ή πρόγραμμα Galaxy καθώς και να αγοράσει την εταιρία διαχείρισης προβληματικών ανοιγμάτων Cepal έναντι συνολικού τιμήματος 290 εκατ ευρώ.
Τα 290 εκατ ευρώ δεν είναι σαφές εάν είναι το καθαρό τίμημα ή περιλαμβάνονται και οι τόκοι.
Η δεύτερη έκπληξη η Pimco με 1,9 τρισεκ. δολάρια υπό διαχείριση, η οποία προσέφερε 275 εκατ ευρώ για Galaxy και Cepal είχε προτείνει και την αγορά του 5% των μετοχών της Alpha bank.. χάνει για δεύτερη φορά διαγωνιστική διαδικασία στην Ελλάδα, η πρώτη ήταν με την Eurobank.
Η Pimco παρότι δεν πλειοδότησε με βάση ορισμένες πηγές, αναφέρει ότι ακόμη η διαγωνιστική διαδικασία δεν έχει τελειώσει, η προσφορά της είναι πιο ολοκληρωμένη και ο πλειοδότης θα κριθεί το επόμενο διάστημα.

Η Davidson Kempner έχει παρουσία στον χώρο των NPEs π.χ. στην Ιταλία με την Prelios την εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων και τον Ιούλιο 2020 είχε αγοράσει 10 δισεκ. προβληματικά δάνεια της Intesa.
Το διοικητικό συμβούλιο της Alpha bank συνεδρίασε στις 20 Νοεμβρίου 2020 και επέλεξε την προσφορά της Davidson Kempner για το Galaxy και την Cepal.
Επισήμως πάντως η Alpha bank θα εξετάσει εάν θα προβεί σε ανακοινώσεις στις 23 Νοεμβρίου 2020... το διοικητικό συμβούλιο της Alpha bank συνεδριάζει εκ νέου στις 26 Νοεμβρίου 2020.
Να επισημανθεί ότι το deal θα κλείσει στα μέσα Δεκεμβρίου 2020 και προφανώς η Alpha bank θα είναι πολύ προσεκτική καθώς υπάρχουν προηγούμενα με συμφωνίες που ανακοινώθηκαν αλλά δεν ευδοκίμησαν.  
Το αμερικανικό fund Davidson Kempner που επένδυσε πάνω από 8,5 εκατ ευρώ σε συμβούλους για να αξιολογήσει τα δεδομένα είχε και την συνδρομή εταιρίας του Χαντζηπαύλου παλαιού στελέχους της εταιρίας ορκωτών ελεγκτών Deloitte.
Αξίζει να αναφερθεί ότι μεταξύ άλλων χρησιμοποίησε την UBS και την BlackRock ως συμβούλους για να εξετάσουν όλα τα εναλλακτικά σενάρια για την τιτλοποίηση της Alpha bank και είχε προβεί σε πολύ λεπτομερή ανάλυση βασικών και δυσμενών σεναρίων.

Το τίμημα

Το τίμημα στα 290 εκατ κινήθηκε στο επίπεδο που αναμενόταν, ουσιαστικά η Alpha bank πούλησε την τιτλοποίηση 10,8 δισεκ. μαζί με την Cepal την εταιρία διαχείρισης έναντι 290 εκατ ευρώ.
To τίμημα ήταν παραπλήσιο σε σχέση με το deal Eurobank που η Dovalue είχε προσφέρει 310 εκατ για 7,5 δισεκ. τιτλοποίηση μαζί με την πώληση του 80% της FPS της εταιρίας διαχείρισης.
Τα 310 εκατ της Eurobank περιλαμβάνουν και τόκους, το καθαρό αρχικό τίμημα ήταν 211 εκατ ευρώ.
Το bankingnews είχε αναφέρει ότι τo τίμημα για το Galaxy της Alpha bank θα κινηθεί πέριξ των 300 εκατ ή κάτω από 300 εκατ ευρώ.
Η Davidson Kempner προσέφερε 290 εκατ ευρώ και σχετικά καλούς όρους στους εργαζομένους της Cepal.
Η Pimco προσέφερε 275 εκατ και επίσης σχεδίαζε να αγοράσει το 5% των μετοχών της Alpha bank ή 75 εκατ μετοχές ως ένδειξη εμπιστοσύνης αλλά η πρόταση της δεν κρίθηκε ικανοποιητική.
Αν και η Davidson Kempner θεωρείται μεσαίου μεγέθους fund, τυγχάνει αποδοχής και αναγνωρισιμότητας καθώς θεωρείται από τα σοβαρά στον κλάδο των distress funds.
Η Pimco παρά το μέγεθος της - από τα μεγαλύτερα funds στον κόσμο - δεν έχει καταφέρει να πάρει μεγάλες δουλειές στα NPEs στην Ευρώπη.

Πλειοδότης το αμερικανικό fund Davidson Kempner

Με βάση το Reuters η Alpha Bank επέλεξε για την τιτλοποίηση των 10,8 δισεκ. προβληματικών δανείων που τιτλοποιούσε και την πώληση της Cepal την εταιρία διαχείρισης, το αμερικανικό fund  Davidson Kempner.
Το χαρτοφυλάκιο, γνωστό ως Galaxy Project και αξίας 10,8 δισεκατομμυρίων ευρώ (12,81 δισεκατομμύρια δολάρια), περιλαμβάνει επίσης τη διάθεση της μονάδας εξυπηρέτησης επισφαλών δανείων της Alpha την εταιρία Cepal.
Η Davidson Kempner έχει καταβάλλει τίμημα 290 εκατομμύρια ευρώ, κερδίζοντας το αμερικανικό fund Pacific Investment Management Company (PIMCO).
Η πώληση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2020, είναι η σημαντικότερη προσπάθεια της Alpha bannk να καθαρίσει τον ισολογισμό της εν μέσω φόβων ότι το ποσοστό των δανείων προς επιχειρήσεις και ιδιώτες θα αυξηθεί ως συνέπεια της κρίσης του κορωνοιού
Η πώληση του χαρτοφυλακίου Galaxy αναμένεται να μειώσει τον λόγο μη εξυπηρετούμενου ανοίγματος (NPE) της Alpha στο 24% από περίπου 43% και ο λόγος μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) στο 13% από 30%.
Στην διαδικασία στην αρχική φάση συμμετείχαν επίσης η Cerved και Credito Fondiario.
Ωστόσο, μόνο οι Davidson Kempner και PIMCO υπέβαλλαν δεσμευτικές προσφορές και προχώρησαν στα τελικά στάδια της διαδικασίας.
Η Cepal, με 900 εργαζόμενους διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο των επισφαλών δανείων 30 δισεκ. ευρώ καθώς και των 10,8 δισ που αναμένεται να αγοράσει η Davidson Kempner.

Τι σημαίνει το deal για την μετοχή της Alpha bank;

Το deal σε μεγάλο βαθμό έχει προεξοφληθεί.
Η μετοχή στα 0,66 ευρώ και συνολική αποτίμηση στο 1 δισεκ. θεωρείται ότι εμπεριέχουν το γεγονός ότι θα κλείσει το deal πέριξ των 300 εκατ ευρώ.
Με δεδομένο όμως ότι τα NPEs θα υποχωρήσουν οριακά κάτω των 10 δισεκ. οι επενδυτές θα το αξιολογήσουν ως μείωση του ρίσκου στον ισολογισμό.
Υπό αυτό το σκέλος η μετοχή θα μπορούσε σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα να πλησιάσει τα 0,90 ευρώ και η συνολική αποτίμηση να φθάσει στα 1,35 δισ.

Τα συμπεράσματα

Τα συμπεράσματα που εξάγονται ειδικά για την Alpha bank και γενικά για την διαδικασία τιτλοποιήσεων είναι
1)Στην Ελλάδα τελικώς τις δουλειές τις κλείνουν τα εξειδικευμένα funds στην διαχείριση των NPEs όπως η Dovalue ή Davidson Kempner
2)Η Pimco παρ΄ ότι είναι τεράστιο fund σε σχέση με όλα τα προαναφερόμενα, ειδικεύεται στα ομόλογα και επειδή δεν είναι distress fund δεν αναλαμβάνει ρίσκα.
3)Στο μέλλον θα αποδειχθεί ότι τα distress funds θα πλειοδοτήσουν και στο δεύτερο κύμα τιτλοποιήσεων με τον Ηρακλή 2.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης