Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Υποκριτική η στάση ΕΕ και δημοκρατικών (ΗΠΑ) – Εξετάζουν κυρώσεις και άξονα με Ισραήλ, Κύπρο, Ελλάδα… ποντάροντας στην Τουρκία

Υποκριτική η στάση ΕΕ και δημοκρατικών (ΗΠΑ) – Εξετάζουν κυρώσεις και άξονα με Ισραήλ, Κύπρο, Ελλάδα… ποντάροντας στην Τουρκία
O διάλογος Ελλάδος και Τουρκίας είναι η μόνη λύση που θα διασφαλίσει ειρήνη στην περιοχή
Στα όρια της πολιτικής υποκρισίας κινείται η στάση των ευρωπαίων που… έχουν κάνει σημαία την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας.... ενώ την ίδια στιγμή οι δημοκρατικοί του Biden…θέλουν να δημιουργήσουν άξονα μεταξύ του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδος.
Αλλά όλα αυτά αποτελούν μέρος μιας προπαγάνδας και όχι πολιτικής ουσίας καθώς και η ΕΕ και οι ΗΠΑ ποντάρουν στην Τουρκία.
Οι δημοκρατικοί και ο Biden μπορεί να ψελλίζουν ανεπίσημα για την δημιουργία άξονα Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδος, αλλά στην πράξη η Τουρκία υποστηρίζει τα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα.
Τυχόν απομάκρυνση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, θα τη έφερνε κοντά στην Ρωσία εξέλιξη δυσάρεστη ενώ η πρόσφατη συμμετοχή της Τουρκίας στην νίκη του Αζερμπαϊτζάν στο Nagorno Karabakh την έχει αναβαθμίσει ως περιφερειακή δύναμη.
Συν τοις άλλοις η Τουρκία επιβλήθηκε στο Ανατολικό Αιγαίο καθώς διεξάγει έρευνες 54 ημέρες σε ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία νοτίως του Καστελόριζου και στην ζώνη Καστελόριζου – Ρόδου, η Ελλάδα de facto αποδέχθηκε ότι η Τουρκία μπορεί να διεξάγει έρευνες.
Όσον αφορά την Κύπρο, η Τουρκία εξετάζει δύο κινήσεις και έχει σε εξέλιξη μια τρίτη 
-Να δημιουργήσει αγωγό φυσικού αερίου που να ενώνει την Βόρεια Κύπρο με την Τουρκία για να υπονομεύσει τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed μεταξύ Ισραήλ (κοίτασμα Leviathan) Κύπρου (κοίτασμα Αφροδίτη), Ελλάδας και Ιταλίας, ώστε να μεταφέρεται το φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
-Να ανακηρύξει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ψευδοκράτος για την Ελλάδα) σε Τουρκική Δημοκρατία της Κύπρου εξέλιξη που θα πυροδοτούσε ακόμη περισσότερο την ένταση στην περιοχή
-Το ερευνητικό σκάφος Barbaros διεξάγει έρευνες εδώ και εβδομάδες νοτιοδυτικά της Κύπρου σε καθαρά κυπριακή θαλάσσια δικαιοδοσία.

Έρχονται κυρώσεις και Oruc Reis αλλά και Barbaros

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία από τις ΗΠΑ για την χρήση των S-400 που αποτελεί κορυφαίο ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα ενώ οι ευρωπαίοι θα μπορούσαν να επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις ή να παγώσουν την τελωνειακή ένωση καθώς δεν φαίνεται πιθανό το embargo όπλων.
Η Τουρκία συνεχίζει την στρατηγική των Navtex για να διεξάγει έρευνες σε ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία.
Να σημειωθεί ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που διεξάγει έρευνες για φυσικό αέριο κάνοντας χρήση Navtex.
Η Τουρκία από την πλευράς της υποστηρίζει ότι είναι παραθαλάσσια χώρα με την μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή και με ελάχιστη πρόσβαση στην θάλασσα.
Περισσότερο από το 60% του πληθυσμού της Τουρκίας ζει δίπλα στη θάλασσα.
Οι περισσότερες από τις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας είναι δίπλα στη θάλασσα. 
Επίσης οι θαλάσσιες μεταφορές είναι 7 φορές φθηνότερες από τις οδικές μεταφορές.

Τακτικοί ελιγμοί 

Σε τακτικό ελιγμό προκειμένου να αποφύγει τις επιπτώσεις από ενδεχόμενες κυρώσεις της ΕΕ στον ενεργειακό κλάδο εξαιτίας των παράνομων ερευνών που διεξάγει στο Ανατολικό Αιγαίο προχώρησε στις 20 Νοεμβρίου η Τουρκία, η οποία ενέκρινε τη δυνατότητα μεταφοράς των τουρκικών ενεργειακών εταιρειών στο εξωτερικό.
Οι νέοι κανονισμοί εγκρίθηκαν στις 20 Νοεμβρίου από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση και λίαν συντόμως αναμένεται να τεθούν σε πλήρη εφαρμογή.
Σύμφωνα την ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας, στόχος του νομοσχεδίου είναι η προστασία των εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στην έρευνα και εξόρυξη αερίου, όπως και στον κλάδο των μετάλλων, από ενδεχόμενες «τιμωρητικές» δράσεις.
Οι δράσεις αυτές αφορούν κυρώσεις από την ΕΕ για παράνομες έρευνες στη Ανατολική Μεσόγειο τις οποίες προανήγγειλε η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οι έρευνες διεξάγονται σε «αμφισβητούμενη περιοχή».
Το τουρκικό ενδιαφέρον για την αναζήτηση ενεργειακών κοιτασμάτων είναι μεγάλο, άλλωστε, ο ίδιος ο Erdogan, πολύ πρόσφατα, ανακοίνωσε την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα ύψους 410 δισεκ. κυβικών μέτρων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και οι έρευνες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου από το Oruc Reis νότια του Καστελόριζου και του Barbaros νοτιοδυτικά της Κύπρου.
Να σημειωθεί ότι με συνεχείς Navtex η Τουρκία σχεδιάζει να επεκτείνει τις έρευνες έως τα μέσα ή τέλη Δεκεμβρίου του 2020.
Με αυτή την κίνηση, πάντως, ακόμη και στο ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων, οι τουρκικές ενεργειακές εταιρείες θα είναι ικανές να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, καθώς η έδρα τους θα βρίσκεται στο εξωτερικό και, ως εκ τούτου, δεν θα αντιμετωπίζονται επισήμως ως τουρκικές.

Οι δεσμοί Τουρκίας - ΕΕ πρέπει να εξεταστούν με στρατηγική αντίληψη

Για την Τουρκία η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα και για τον λόγο αυτό οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ θα πρέπει να βλέπουν στρατηγικά την Τουρκία ανέφερε ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας Ibrahim Kalin.
Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να αφήσουν στην άκρη όλες τις ιδεολογικές και πολιτικές προκαταλήψεις και να δουν τους δεσμούς Τουρκίας - ΕΕ μέσω μιας «στρατηγικής αντίληψης».
Ο Ibrahim Kalin επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες στις 20 Νοεμβρίου 2020 πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 10-11 Δεκεμβρίου.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, συναντήθηκε ξεχωριστά με τη Maryem Van den Heuvel - την επικεφαλής σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ Charles Michel, τον  Bjoern Seibert, σύμβουλο της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και την Helga Schmid την γενική γραμματέα υπεύθυνη σε θέματα εξωτερικής δράσης της ΕΕ.
Μεταξύ των θεμάτων συζήτησης ήταν οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η Λιβύη, η Συρία και το Nagorno Karabakh.
Η στρατηγική σημασία των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ αυξάνεται και υπάρχει ανάγκη για «νέα και συγκεκριμένα» βήματα για να φέρουν έναν νέο δυναμισμό, να ενισχύσουν τη συνεργασία και τις σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης, πρόσθεσε ο Kalin.
Τόνισε επίσης την ανάγκη για νέες ιδέες για μια δίκαιη και μόνιμη λύση του Κυπριακού και είπε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα.
Πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την εποικοδομητική της προσέγγιση για την προστασία της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.
Τόνισε ότι οι διμερείς διαμάχες δεν πρέπει να καταστήσουν όμηρο τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ.

Γιατί θα ήταν λάθος να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία και η προκλητική αναφορά περί αμφισβητούμενων περιοχών… από την Γερμανία

Εσχάτως καταγράφεται κλιμάκωση τόσο των ευρωπαίων όσων και των ΗΠΑ – ηπιότερα καθώς ακόμη δεν έχουν εκλέξει Πρόεδρο – κατά της Τουρκίας, την οποία κατηγορούν ότι έχει κάνει ελάχιστα ώστε να εκτονώσει την ένταση στο Ανατολικό Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Merkel η Γερμανίδα Καγκελάριος, ο Heiko Mass ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών και ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ ο Josep Borell ενόψει της νέας συνόδου κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2020… είχαν κάτι αρνητικό να πουν για την Τουρκία.
Ωστόσο η δήλωση της Merkel που επανέλαβε τα περί αμφισβητούμενων περιοχών, δείχνει ότι η Γερμανία δεν έχει περιθωριοποίηση την τουρκική ατζέντα…
Για την Γερμανία όσο και εάν δεν αρέσει αυτό, θεωρούν ότι η Τουρκία πρέπει να έχει περισσότερα δικαιώματα στην θάλασσα, δέχονται δηλαδή εν μέρει το επιχείρημα των Τούρκων ότι ενώ διαθέτουν την μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή, έχουν ελάχιστη πρόσβαση στην θάλασσα.
Η ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία, νοτίως του Καστελόριζου και της Ρόδου δεν αμφισβητείται, ωστόσο η Τουρκία με το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis εδώ και 53 ημέρες διεξάγει έρευνες ανενόχλητη.
Το ίδιο πράττει και το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros νοτιοδυτικά της Κύπρου σχεδόν 40 ημέρες.
Ουσιαστικά de facto η Τουρκία θεωρεί ότι έχει δικαιώματα έρευνας στις ελληνικές θάλασσες.

-Πάντως η Merkel ανέφερε «τα πράγματα δεν έχουν εξελιχθεί όπως τα περιμέναμε»
-Ο Heiko Maas ανέφερε ότι εάν η Τουρκία δεν λάβει θετικά μέτρα έρχονται κυρώσεις
-Ο Borrell τόνισε ότι η Τουρκία ακολουθεί ένα δρόμο που απομακρύνεται από την ΕΕ, εστιάζοντας περισσότερο στην Κύπρο.

Γιατί είναι λάθος η συνταγή των οικονομικών ή άλλων μέτρων κατά της Τουρκίας;

Είναι ακριβές ότι η Τουρκία ειδικά με την Γερμανία και ορισμένες άλλες χώρες έχει πολύ ανεπτυγμένες οικονομικές σχέσεις και εμπόριο.
Ήδη στην Γερμανία κατοικούν σχεδόν 3,8 εκατ Τούρκοι ενώ πολλές γερμανικές εταιρίες έχουν εργοστάσια στην Τουρκία.
Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία έχουν επιδείξει θετική στάση υπέρ της Τουρκίας τονίζοντας ότι είναι λάθος οι κυρώσεις, θα οξύνουν τις εντάσεις και δεν θα φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την Τουρκία.

Που το πάει ο Erdogan;

Ο Erdogan ο Τούρκος Πρόεδρος γνωρίζει ότι ακόμη και εάν επιβληθούν οικονομικές ή στρατιωτικές κυρώσεις θα στραφεί σε άλλες αγορές, π.χ. ευαίσθητα συστήματα τα προμηθεύονται οι τούρκοι από Κίνα και Ιαπωνία αλλά και από την Ρωσία.
Συν τοις άλλοις επειδή η Τουρκία διαθέτει σχεδόν 1200 πολεμικές βιομηχανίες πάσης φύσεως οι περισσότερες εξ αυτών έχουν συνεργασία με πολλές πολεμικές βιομηχανίες της Ευρώπης.
Η Τουρκία είναι μεγάλος προμηθευτής στρατιωτικού υλικού από την Ευρώπη και εν μέσω οικονομικής πίεσης… τα εργοστάσια της Ευρώπης δεν θέλουν να χάσουν πελάτες (βλέπε Τουρκία).
Το embargo όπλων προς την Τουρκία θα δυσαρεστούσε τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες όπλων.

Είναι προφανές ότι η Τουρκία παίζει σε πολλά ταμπλό γνωρίζοντας
1)Ότι είναι βασικό μέλος του ΝΑΤΟ και τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Ευρώπη δεν θα ρισκάρουν να εξωθήσουν την Τουρκία στην Ρωσία, που περιμένει τον Erdogan… να έρθει πιο κοντά.
2)Στην υπόθεση Nagorno Karabakh μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και μετά την αποκάλυψη της Ρωσίας… ότι σχεδιαζόταν εδώ και καιρό η αλλαγή των συνόρων… η Τουρκία έχει κερδίσει πολιτικούς πόντους.
Συν τοις άλλοις συνέβαλλε και στην ήττα των Αρμενίων με τα drones.
3)To NATO αλλά και η Ευρώπη θέλουν χώρες όμορες της Ρωσίας με το μέρος τους.
Η Ουκρανία είναι μια από αυτές… ο Erdogan διατηρεί άριστες σχέσεις με τους Ουκρανούς.
4)Η Τουρκία υποστηρίζεται από χώρες που δεν θα την εγκαταλείψουν ούτε στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2020…
5)Για τους αμερικανούς που ακόμη ασχολούνται με τα του οίκου τους λόγω των εκλογικών εκκρεμοτήτων η χρήση των S-400 του αντιαεροπορικού συστήματος αποτελεί σημείο τριβών και ίσως κυρώσεων.
Ωστόσο και οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν να εγκαταλείψουν την Τουρκία καθώς το δόγμα Kissinger του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και κορυφαίου διπλωμάτη δεν θα μεταβληθεί.
Το δόγμα θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι φίλη χώρα στις ΗΠΑ αλλά η Τουρκία έχει μεγαλύτερη γεωστρατηγική σημασία.

Η κόντρα ΕΕ, ΗΠΑ και Τουρκίας θα δημιουργήσει σκηνικό πόλωσης εντός του ΝΑΤΟ, θα προκαλέσει τριβές και θα πλήξει τα συμφέροντα της Τουρκίας αλλά και της ΕΕ.
Οι Γερμανοί που συνεχίζουν να έχουν συλλογική μνήμη, δεν ξεχνούν ότι η Τουρκία δεν ήταν απέναντι στους Παγκοσμίους Πολέμους σε αντίθεση με την Ελλάδα…
Στην πράξη οι κυρώσεις εάν επιβληθούν στην Τουρκία – είναι πολύ δύσκολο να επιβληθούν πάντως – θα οξύνουν την ένταση και δεν θα βοηθήσουν στην εξομάλυνση.

O διάλογος Ελλάδος και Τουρκίας είναι η μόνη λύση που θα διασφαλίσει ειρήνη στην περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης