Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Erdogan: Βλέπουμε την Τουρκία ως μέλος της Ευρώπης – Δεν θέλουμε πόλεμο με τους γείτονες μας, αλλά δεν θα μας φυλακίσουν στην Α. Μεσόγειο

Erdogan: Βλέπουμε την Τουρκία ως μέλος της Ευρώπης – Δεν θέλουμε πόλεμο με τους γείτονες μας, αλλά δεν θα μας φυλακίσουν στην Α. Μεσόγειο
Ο Erdogan έστειλε μήνυμα στην Ελλάδα δεν θέλουμε πόλεμο με τους γείτονες μας αλλά δεν θα μας φυλακίσουν στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πολλαπλά μηνύματα έστειλε ο τούρκος Πρόεδρος Erdogan σε αφορμή ομιλία του στο 7 συνέδριο του κόμματος του AKP στο Afyon, Batman και Siirt.
Έστειλε μήνυμα στην ΕΕ ότι βλέπει την Τουρκία ως μέλος της Ευρώπης.
Έστειλε μήνυμα στην Ελλάδα δεν θέλουμε πόλεμο με τους γείτονες μας αλλά δεν θα μας φυλακίσουν στην Ανατολική Μεσόγειο.
Να σημειωθεί ότι η ομιλία Erdogan πραγματοποιήθηκε μετά τις δηλώσεις της Merkel της Γερμανίδας Καγκελαρίου η οποία ανέφερε ότι δεν βρισκόμαστε εκεί που θέλουμε με την Τουρκία ενώ άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι εάν η Τουρκία δεν δείξει δείγματα γραφής θα υποστεί κυρώσεις στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2020 στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
-Η Γερμανίδα Καγκελάριος A. Merkel ανέφερε «τα πράγματα δεν έχουν εξελιχθεί όπως τα περιμέναμε»
-Ο Heiko Maas o Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι εάν η Τουρκία δεν λάβει θετικά μέτρα έρχονται κυρώσεις
-Ο Borrell ο υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, τόνισε ότι η Τουρκία ακολουθεί ένα δρόμο που απομακρύνεται από την ΕΕ, εστιάζοντας περισσότερο στην Κύπρο.

Δεν θέλουμε πόλεμο

Στόχος μας δεν είναι να πολεμήσουμε με κανέναν εντός ή εκτός, να παραβιάσουμε τα δικαιώματα κανενός, να διαταράξουμε τη νόμιμη στάση κάποιου ανέφερε ο Erdogan.
Θέλουμε να συνεργαστούμε με τους φίλους και τους συμμάχους μας.
Ζητάμε από την ΕΕ να μην κάνει διακρίσεις, να τηρήσει τις υποσχέσεις της, τουλάχιστον να μην είναι εργαλείο για εμφανή εχθρότητα προς τη χώρα μας.
Βλέπουμε τους εαυτούς μας στην Ευρώπη, όχι αλλού, οραματιζόμαστε να δημιουργήσουμε το μέλλον μας μαζί με την Ευρώπη.

Δεν θα μας φυλακίσουν στην Ανατολική Μεσόγειο

Προσπάθησαν να μας τρομοκρατήσουν.
Σπάσαμε τον τρόμο με τις κινήσεις μας.
Προσπάθησαν να μας φυλακίσουν στην Ανατολική Μεσόγειο και διακόψαμε αυτήν την προσπάθεια.
Στη Λιβύη, μπήκαν σε ένα άλλο παιχνίδι χρησιμοποιώντας τους συνωμότες πραξικοπηματίες, αλλά τους κόψαμε τον ενθουσιασμό.
Η Αρμενία παραβίασε την ειρήνη, κάναμε μια άλλη κίνηση στον Καύκασο, βιώσαμε τη χαρά μιας νίκης που βάζει τέλος σε 30 χρόνια ταλαιπωρίας.

Οι δεσμοί Τουρκίας - ΕΕ πρέπει να εξεταστούν με στρατηγική αντίληψη

Για την Τουρκία η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα και για τον λόγο αυτό οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ θα πρέπει να βλέπουν στρατηγικά την Τουρκία ανέφερε ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας Ibrahim Kalin.
Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να αφήσουν στην άκρη όλες τις ιδεολογικές και πολιτικές προκαταλήψεις και να δουν τους δεσμούς Τουρκίας - ΕΕ μέσω μιας «στρατηγικής αντίληψης».
Ο Ibrahim Kalin επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες στις 20 Νοεμβρίου 2020 πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 10-11 Δεκεμβρίου.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, συναντήθηκε ξεχωριστά με τη Maryem Van den Heuvel - την επικεφαλής σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ Charles Michel, τον  Bjoern Seibert, σύμβουλο της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και την Helga Schmid την γενική γραμματέα υπεύθυνη σε θέματα εξωτερικής δράσης της ΕΕ.
Μεταξύ των θεμάτων συζήτησης ήταν οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η Λιβύη, η Συρία και το Nagorno Karabakh.
Η στρατηγική σημασία των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ αυξάνεται και υπάρχει ανάγκη για «νέα και συγκεκριμένα» βήματα για να φέρουν έναν νέο δυναμισμό, να ενισχύσουν τη συνεργασία και τις σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης, πρόσθεσε ο Kalin.
Τόνισε επίσης την ανάγκη για νέες ιδέες για μια δίκαιη και μόνιμη λύση του Κυπριακού και είπε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα.
Πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την εποικοδομητική της προσέγγιση για την προστασία της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.
Τόνισε ότι οι διμερείς διαμάχες δεν πρέπει να καταστήσουν όμηρο τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης