Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Απομακρύνεται οριστικά η άρση του lockdown στις 30/11 – Στήνουν νοσοκομείο εκστρατείας στη Θεσσαλονίκη - Στους 1.630 οι νεκροί, οι 1.004 το Νοέμβριο

Απομακρύνεται οριστικά η άρση του lockdown στις 30/11 – Στήνουν νοσοκομείο εκστρατείας στη Θεσσαλονίκη - Στους 1.630 οι νεκροί, οι 1.004 το Νοέμβριο
Πέτσας: Είμαστε σε πόλεμο, κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε όρθιο το ΕΣΥ - Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα, κρίνουν αν και πότε θα ανοίξει η κοινωνία και η οικονομία
(Συνεχές upd) Σοκάρουν οι αριθμοί από την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, ο οποίος αποτελεί τον χειρότερο μήνα από την έναρξη της επιδημίας, τη στιγμή που οι ειδικοί αναμένουν με ιδιαίτερη αγωνία το πώς θα εξελιχθεί ο ιός τις επόμενες 10 ημέρες, οι οποίες και θα κρίνουν το εάν και το πότε θα ανοίξει και πάλι η κοινωνία και η οικονομία.
Και ενώ οι επιστήμονες κάνουν λόγο για μια σταθεροποίηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων - αν και σε υψηλά επίπεδα -, ωστόσο σπεύδουν να προειδοποιήσουν πως λόγω του ιδιαίτερα υψηλού επιδημιολογικού φορτίου, υπάρχει ο κίνδυνος ακόμα και αυτή η σταθεροποίηση να ανατραπεί.
Για αυτό το λόγο αναμένουν με αγωνία να δουν πώς θα εξελιχθεί αυτή η εβδομάδα και το κυριότερο αν σε όλο αυτό το διάστημα, το ΕΣΥ και τα νοσοκομεία θα καταφέρουν να σταθούν όρθια και να αντέξουν στην ασφυκτική πίεση που δέχονται.
Πάντως, οι αριθμοί μέχρι στιγμής αποτυπώνουν το πόσο δύσκολη, αν όχι απελπιστική είναι η κατάσταση.
Ο Νοέμβριος αποτελεί ήδη τον χειρότερο μήνα της επιδημίας, καθώς 1.004 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε αυτό το μήνα.
Δηλαδή μέσα σε 24 ημέρες έχει καταγραφεί το 62% του συνόλου των νεκρών από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα.
Παράλληλα, οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 559 ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε όλη την Ελλάδα υπολογίζονται σε περίπου 3.600.
Υπό αυτά τα δεδομένα, το μεγάλο ερωτηματικό είναι αν το ΕΣΥ θα σταθεί όρθιο ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα και στην Θεσσαλονίκη, όπου τα περισσότερα νοσοκομεία αναφέρουν πληρότητες στο 100% των κλινών ΜΕΘ για covid, και ενώ όλες τις προηγούμενες ημέρες αναφέρονταν – πανελλαδικά – περίπου 350 με 400 εισαγωγές την ημέρα.
Σε μια προσπάθεια να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, στήνεται στον προαύλιο χώρο του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου, μια κινητή υγειονομική μονάδα, η οποία θα διαθέτει 50 κλίνες νοσηλείας και ακτινολογικό εργαστήριο για τα πιο ήπια περιστατικά με covid ενώ ερωτηματικό αποτελεί εάν μετά τις δύο ιδιωτικές κλινικές - θεραπευτήρια που επιτάχθηκαν και ήδη συνδράμουν το σύστημα, θα υπάρξουν και άλλες επιτάξεις.
Πάντως, επίταξη ιδιωτικής κλινικής αποφασίστηκε και στη Λάρισα όπου οι κλίνες ΜΕΘ για covid είναι κατειλημμένες και στα δύο νοσοκομεία της πόλης.
Όλα αυτά δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση το lockdown να αρθεί στις 30 Νοεμβρίου, με τους επιστήμονες να ευελεπιστούν ότι θα υπάρξει τέτοια μείωση των κρουσμάτων την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, που θα επιτρέψει ένα σταδιακό και πλήρως ελεγχόμενο «άνοιγμα» τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.

Παράταση στην άρση του lockdown

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει διά στόματος του πρωθυπουργού ότι για να υπάρξει επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς, θα πρέπει πρώτα να μειωθεί σημαντικά η επιβάρυνση στο ΕΣΥ.
Για αυτό το λόγο και η κυβέρνηση εξαρτάται απόλυτα ως προς τους σχεδιασμούς τους από το πώς θα εξελιχθεί η επιδημία στην Ελλάδα τις επόμενες 10 ημέρες.
Βάσει των όσων έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, πρώτα θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία και θα ακολουθήσουν το λιανεμπόριο και η εστίαση.
Γυμνάσια και Λύκεια αναμένεται να ανοίξουν στη δεύτερη φάση μαζί με το λιανεμπόριο, αν και ακόμα δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις για αυτό, ενώ δεν πρόκειται να ανοίξουν μπαρ και καταστήματα διασκέδασης.
Εφόσον, υπάρξει σημαντική μείωση στα κρούσματα, τα δημοτικά αναμένεται να επαναλειτουργήσουν στις 7/12 και θα ακολουθήσει στις 14/12 το λιανεμπόριο.
Σε σημερινές του δηλώσεις πάντως ο υπ.Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε πως δύσκολα θα ανοίξει η εστίαση την περίοδο των Χριστουγέννων, αναφέροντας πως επιθυμία όλων είναι να λειτουργήσει έστω και με κανόνες η αγορά τα Χριστούγεννα.

Πέτσας: Είμαστε σε πόλεμο, κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε όρθιο το ΕΣΥ

Έχουμε πόλεμο, κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε όρθιο το ΕΣΥ υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφερόμενος στην πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Ο κ.Πέτσας υποστήριξε ότι είναι μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ και ότι η εβδομάδα που διανύουμε είναι κρίσιμη.
«Είναι πλέον καλά γνωστό ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας εξακολουθεί να διατηρείται σε μεγάλα ύψη σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 15 εκατομμύρια κι ο αριθμός των νεκρών κυμαίνεται καθημερινά στις 250.000», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
«Στους χάρτες που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη από το ECDC σχεδόν ολόκληρη η ΕΕ βρίσκεται στο κόκκινο με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως κάποιες περιοχές της Ελλάδας.
Στη χώρα μας με βάση τα τελευταία στοιχεία η ηλικιακή ομάδα των 40-65 ετών, παρουσιάζει σταθερά τη μεγαλύτερη επίπτωση.
Κι ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 19-39 ετών που δείχνει σημάδια σταθεροποίησης.
Ο ιός όπως επισημαίνουν οι ειδικοί πέρασε στις αρχές του Νοέμβρη από την ομάδα των 20άρηδων, 30άρηδων στις μεγαλύτερες γενιές και η εξάπλωσή του συντηρείται στους κόλπους τον οικογενειών.
Τώρα λοιπόν περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη να ελαχιστοποιήσουμε τις επαφές με τους μεγαλύτερους των οικογενειών μας και να τους βοηθήσουμε να περάσουν την περίοδο του lokdown με μεγαλύτερη ασφάλεια», τόνισε ο κ. Πέτσας.
«Τη στιγμή αυτή σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα συστήματα υγείας, όπως υπογράμμισε και ο πρωθυπουργός, αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις ενώ σε κάποιες χώρες όπως η Ελβετία για παράδειγμα, στέλνουν ασθενείς στα γειτονικά τους κράτη.
Σε μεγάλη πίεση βρίσκεται ήδη και το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη χώρα μας γεγονός που προαναγγέλλει άλλη μία εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη εβδομάδα», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Η κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει το ΕΣΥ.
Ήδη σε ολόκληρη τη χώρα από τις 557 κλίνες ΜΕΘ που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση λειτουργούν σήμερα πάνω από 1.230.
Στη Θεσσαλονίκη από τις 34 κλίνες ΜΕΘ covid που είχαμε στις 23 Οκτωβρίου, ξεπεράσαμε τις 200 και από τις 490 απλές κλίνες κορονοϊού ξεπεράσαμε τις 1500.
Ήδη ωστόσο μετά τη ραγδαία αύξηση των εισαγωγών τόσο τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης όσο και το υγειονομικό προσωπικό τους άγγιξαν τα όριά τους» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύψας: Να ξεχάσουμε οριστικά άρση lockdown στις 30/11 – Μιλάμε για Δεκέμβριο

Τη θέση ότι θα πρέπει να ξεχάσουμε οριστικά ότι το lockdown θα αρθεί στις 30 Νοεμβρίου διατύπωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Ν. Σύψας, ο οποίος υποστήριξε ότι πλέον μιλάμε για Δεκέμβριο.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Σύψας υποστήριξε ότι για να υπάρξει χαλάρωση, θα πρέπει τόσο να πέσουν τα κρούσματα σε τριψήφια νούμερα, όσο και να υπάρξει μία ανάσα στις ΜΕΘ όπου οι κλίνες έχουν σχεδόν γεμίσει.
«Ήδη υπάρχει μια επιπέδωση των κρουσμάτων τις τελευταίες πέντε ημέρες και είμαστε αισιόδοξοι πως τις επόμενες ημέρες θα δούμε μια έστω μικρή καθοδική τάση.
Αν τα κρούσματα πέσουν κάτω από τα 1.000 ή ιδανικά και κάτω από τα 500, θα υπάρξει μία περίοδος 1-2 εβδομάδων που η επιδημία θα συνεχίσει να παράγει διασωληνώσεις και δυστυχώς και θύματα.
Όταν περάσει αυτή η περίοδος τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για άρση μέτρων.
Ο ένας και μοναδικός παράγοντας που θα μας κάνει να μιλήσουμε και να σκεφτούμε θα είναι ότι το σύστημα Υγείας δεν θα πιέζεται τόσο πολύ και η κάλυψη των κλινών σε ΜΕΘ θα είναι κάτω από 70% ή και 60%.
Κατ’ αρχάς η ημερομηνία 30 Νοεμβρίου πρέπει να την ξεχάσουμε οριστικά.
Μιλάμε για Δεκέμβριο πλέον.
Όσο θα πλησιάζουμε τις γιορτές θα δούμε.
Τα νούμερα είναι οριακά για να φτάσουμε στις γιορτές και να έχουμε κάποιου είδους οικονομική δραστηριότητα.
Θα το δούμε στην πορεία.
Η πανδημία είναι απρόβλεπτη.
Ελπίζω να μην δούμε άλλο σκαλοπάτι προς τα πάνω, αλλά προς τα κάτω» τόνισε ο κ.Σύψας, ο οποίος τόνισε ότι θα πάμε με κυλιόμενα lockdown έως την άνοιξη.
«Όταν ανοίξει πάλι η οικονομία και η κοινωνία, θα πρέπει να γίνει με προσοχή και μεγάλη επιτήρηση.
Δεν θα περιμένουμε να ανέβουν πάλι τα κρούσματα για να πάρουμε μέτρα και να κλείσουμε την κοινωνία.
Το πάθημα του Οκτωβρίου θα μας γίνει μάθημα για τα επόμενα βήματα.
Πρέπει να ξέρουμε ότι μέχρι και την άνοιξη αυτή η κατάσταση του μερικού ανοίγματος της οικονομίας και της κοινωνίας, θα συνοδεύεται από νέα μέτρα αν κριθεί απαραίτητο και θα είναι αυτό που λέγεται κυλιόμενο lockdown.
Έτσι θεωρώ πως θα πάμε ως την άνοιξη» υποστήριξε ο κ.Σύψας.

Σαρηγιάννης (ΑΠΘ): Η παράταση του lockdown μπορεί να φτάσει και τις τρεις εβδομάδες

Την εκτίμηση πως θα υπάρξει γ’ κύμα κορωνοϊού στην Ελλάδα και πιθανότατα θα είναι πιο δύσκολο διατύπωσε ο Δ. Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου  Θεσσαλονίκης, ο οποίος υποστήριξε ότι η παράταση του lockdown μπορεί να φτάσει και τις τρεις εβδομάδες.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Σαρηγιάννης είπε πως θα υπάρξει συνέχεια του κύματος της πανδημίας στη χώρα στο οποίο βρισκόμαστε, προφανώς και ίσως άμεσα θα δούμε αναχαίτιση του αλλά αυτή δεν θα μπορέσει να είναι τόσο μεγάλη ώστε να αποφύγουμε ένα τρίτο.
«Στην πραγματικότητα το τρίτο κύμα μπορεί να είναι πιο δύσκολο.
Εάν δεν προσέξουμε, μπορούμε να δούμε χειρότερους δείκτες σε κρούσματα, διασωληνώσεις και θανάτους, επομένως η στάση μας θα παίξει καταλυτικό ρόλο στο πώς θα εξελιχθεί εν τέλει ένα τρίτο κύμα» υπογράμμισε ο κ.Σαρηγιάννης.

Δερμιτζάκης: Τα κρούσματα ήδη μειώνονται λόγω του lockdown – Δεν θα μειωθούν οι θάνατοι τις επόμενες 10 ημέρες

Τη θέση ότι τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν ήδη αρχίσει να μειώνονται λόγω του lockdown διατύπωσε ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μ. Δερμιτζάκης, ο οποίος υποστήριξε πως στις επόμενες 10 ημέρες δεν πρόκειται να μειωθούν οι θάνατοι.
«Αποκλείεται να δούμε μείωση των θανάτων τις επόμενες δέκα ημέρες ως αποτέλεσμα του lockdown.
Μπορεί και αργότερα» είπε μιλώντας στην τηλεόραση του Open ο κ.Δερμιτζάκης.
«Την 1η Δεκεμβρίου αναμένονται γύρω στα 1500 κρούσματα.
Μια σοβαρή μείωση, τέτοια που θα μας κάνει να νιώθουμε άνετα να βγούμε, δηλαδή γύρω στα 500 (κρούσματα), θα δούμε στα μέσα Δεκεμβρίου» εκτίμησε ο κ.Δερμιτζάκης.

Παγώνη: Μετά τα Χριστούγεννα το γ’ κύμα της επιδημίας – Θα είναι χειρότερο από το δεύτερο

Την εκτίμηση ότι μετά τα Χριστούγεννα θα πρέπει να αναμένεται το γ’ κύμα της επιδημίας, το οποίο θα είναι χειρότερο από το δεύτερο διατύπωσε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.
«Έχουμε πολλά κρούσματα και πάνω από 3.000 νοσηλευόμενους, ενώ οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι αυξάνονται συνεχώς» ανέφερε μιλώντας στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη, η οποία τόνισε ότι υπάρχει μια  σταθεροποίηση των κρουσμάτων και από την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να υπάρξει μια σταδιακή μείωση, ωστόσο απέχουμε πολύ από τον στόχο των 500 κρουσμάτων ημερησίως.
«Θα δούμε μείωση την επόμενη εβδομάδα, όμως μόνο στα κρούσματα και όχι στους άλλους δείκτες, στους νοσηλευόμενους και στους θανάτους.
Με τα δεδομένα που έχουμε τώρα, το lockdown θα πάρει μια εβδομάδα παράταση σίγουρα.
Τα μέτρα έπρεπε να έχουν ληφθεί λίγο νωρίτερα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη έπρεπε να είχε επιβληθεί το lockdown τον Οκτώβριο» τόνισε η κα.Παγώνη.
Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα της αγοράς η κα. Παγώνη εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα πάρει σίγουρα παράταση μιας εβδομάδας, αλλά ακόμα και τότε, δηλαδή στις 7 Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα είναι περίπου στα 2.000 και ίσως και λίγο πιο κάτω.
Ωστόσο, σημείωσε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα υπάρχει περιθώριο να έχουν περιοριστεί στα 500, αριθμός που θα επιτρέψει ενδεχομένως τις μετακινήσεις από νομό σε νομό τα Χριστούγεννα.
«Αν μέχρι τότε υπάρξει μεγάλη μείωση των κρουσμάτων, υπάρχει ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις.
Για να είμαστε ασφαλείς, τα κρούσματα πρέπει να πέσουν στα 500», υποστήριξε η κα.Παγώνη.
Σχετικά με τις ΜΕΘ, δήλωσε ότι η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα βρίσκονται στο κόκκινο και ίσως στη Βόρεια Ελλάδα χρειαστεί να γίνει επίταξη κι άλλων κλινών σε ιδιωτικά νοσοκομεία, ενώ στην Αττική είπε ότι υπάρχουν 44 κενά κρεβάτια και ότι βάσει των στοιχείων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, δεν χρειάζεται να γίνει επίταξη ιδιωτικών κλινών.

Βασιλακόπουλος: Να επιβληθεί καθολικό lockdown στη βόρεια Ελλάδα – Δεν εφαρμόζονται σωστά τα μέτρα

Να επιβληθεί καθολικό lockdown στη βόρεια Ελλάδα προτείνει ο καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας του πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Βασιλακόπουλος, ο οποίος υποστηρίζει πως κάπου δεν εφαρμόζονται σωστά τα μέτρα.
«Στη Θεσσαλονίκη πολλοί δεν εφαρμόζουν σωστά τα μέτρα.
Το έχουν πάρει ακόμα και τώρα αψήφιστα.
Με κάποιο μηχανισμό στη Θεσσαλονίκη δεν τηρούνται πραγματικά τα μέτρα, για αυτό έχουν και μικρότερη αποτελεσματικότητα από αυτή που θα θέλαμε.
Προφανώς πρέπει να παρθούν αυστηρότερα μέτρα, αν δεν μπορούμε να τα εφαρμόσουμε από μόνοι μας.
Το καλοκαίρι λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας και το ότι ήμασταν έξω, μας συγχώρησε τα λάθη.
Την Άνοιξη είχαμε φοβηθεί επειδή είχαμε δει τις εικόνες στην Ιταλία, και λόγω φόβου τηρήσαμε τα μέτρα.
Στη Βόρεια Ελλάδα προτείνω σαφώς καθολικό lockdown.
Όλη η Ελλάδα δεν είναι υγειονομικά ενιαία, από επιδημιολογικό φορτίο.
Εκεί το σύστημα έχει φτάσει στα όριά του.
 Όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη και στους όμορους νομούς, ο αριθμός των κρουσμάτων που βγαίνει ανά πληθυσμό είναι υπερβολικά μεγάλος.
Κάτι δε γίνεται σωστά εκεί» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Βασιλακόπουλος, ο οποίος σχετικά με τα διαγνωστικά τεστ και κατά πόσο η αύξηση του αριθμού αυτών θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, τόνισε ότι «υπάρχουν χώρες που κάνουν πολύ περισσότερα τεστ από εμάς».
«Αν η λύση ήταν τα πολλά τεστ, αυτές οι χώρες θα έπρεπε να έχουν καλύτερη εικόνα.
Η Ισπανία ανά εκατομμύριο πληθυσμού κάνει 440 χιλιάδες τεστ.
Εμείς κάνουμε 210.
Η Ισπανία ανά εκατομμύριο πληθυσμού έχει 900 νεκρούς.
Εμείς 150.
Η Πορτογαλία, έχει διπλάσιους νεκρούς, κάνοντας διπλάσιο αριθμό τεστ.
Άρα, δεν είναι απόλυτη λύση για μία χώρα να κάνει άπειρα τεστ και με αυτό να λύσει το πρόβλημα» είπε ο κ.Βασιλακόπουλος.

Νοσοκομείο εκστρατείας στη Θεσσαλονίκη

Με την κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης να χαρακτηρίζεται απελπιστική καθώς σε ΑΧΕΠΑ και «Γ. Γεννηματάς» δεν υπάρχει πλέον διαθέσιμη ούτε μια κλίνη ΜΕΘ για covid και ενώ τα κρούσματα εξακολουθούν να αυξάνονται και να πιέζουν το ΕΣΥ, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να κρατηθεί όρθιο το σύστημα δημόσιας υγείας.
Σε αυτό αναμένεται να συμβάλλει τόσο τα δύο ιδιωτικά θεραπευτήρια που έχουν ήδη επιταχθεί όσο και η κινητή υγειονομική μονάδα εκτάκτων αναγκών που «στήνεται» στον προαύλιο χώρο του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη.
Η μονάδα θα διαθέτει 50 κλίνες νοσηλείας και ακτινολογικό εργαστήριο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διάγνωση επιπτώσεων του κορονοϊού στον θώρακα ενώ διευκρινίζεται ότι η κινητή μονάδα δεν θα διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Το φορητό νοσοκομείο αποτελείται από αντίσκηνα και κοντέινερ και θα αναπτυχθούν κλίνες με αναπνευστήρες.
Σύμφωνα με τον αρχικό του σχεδιασμό περιλαμβάνει τα εξής τμήματα:
-Χειρουργείο, με δύο χειρουργικές τράπεζες (μια για σηπτικές και μια για άσηπτες επεμβάσεις)
-Μονάδα Αποστείρωσης
-Πλήρως εξοπλισμένη Αίθουσα Ανάνηψης
-Μονάδα Εντατικής Θεραπείας τεσσάρων κλινών σε πλήρη ανάπτυξη, με το απαιτούμενο σύγχρονο εξοπλισμό για αντιμετώπιση σοβαρότατων  περιστατικών
-Εξωτερικά ιατρεία
-Σταθμούς Α’ Βοηθειών και Διαλογής Τραυματιών
-Θαλάμους Νοσηλείας χειρουργικών – παθολογικών περιστατικών, με δυνατότητα νοσηλείας 30 ασθενών, σε σκηνές χωρητικότητας 10 κλινών η κάθε μια
-Πλήρες Μικροβιολογικό εργαστήριο για την πλήρη υποστήριξη των κλινικών αναγκών
-Τράπεζα αίματος – πλάσματος για πλήρη κάλυψη τακτικών και εκτάκτων χειρουργικών περιστατικών
-Πλήρες Ακτινολογικό Εργαστήριο, με επιπλέον εξοπλισμό με μηχανήματα υπερήχων για διάγνωση κοιλιακών παθήσεων και κλειστών ενδοκοιλιακών κακώσεων
-Φαρμακείο
-Πλήρη Οδοντιατρική Μονάδα
-Τμήμα προληπτικής ιατρικής, για τον έλεγχο περιβάλλοντος, τροφίμων, καταλληλότητας νερού.
Η κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου αναμένεται να ολοκληρωθεί την προσεχή Πέμπτη.
Στόχος είναι να μπορεί η μονάδα να δεχτεί - εφόσον απαιτηθεί - ασθενείς, προκειμένου να εξοικονομηθεί χώρος για ασθενείς με κορωνοϊό εντός του νοσοκομείου.
Έπειτα από συνεννόηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής μεταβαίνει, σήμερα, Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη για να ενημερωθεί για την πρόοδο των εργασιών.
Image
Σταθερή η κατάσταση υγείας του Ιερώνυμου

Για πέμπτη ημέρα συνεχίζει να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, δίνοντας μάχη με τον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με το νέο ιατρικό ανακοινωθέν, η κατάσταση της υγείας του παραμένει σταθερή.
«Η κατάσταση της υγείας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου, για 5η συνεχή ημέρα, παραμένει σταθερή» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Νέο «μαύρο» ρεκόρ στις 22/11 με 103 νεκρούς

Ακόμα 1.498 κρούσματα Covid -19  στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Κυριακή 22/11/2020, εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 91.619, εκ των οποίων το 53.4% αφορά άνδρες.
Τα 4.810 (5.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 23.403 (25.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Image
Στους 540 ανέρχονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 150 (27.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 81.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 470 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, καταγράφονται 103 θάνατοι και 1.630  συνολικά στη χώρα. 647 (39.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Image
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image
Image

Που εντοπίζονται τα νέα κρούσματα

22 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

• 218 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
• 305 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
• 19 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
• 8 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
• 28 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
• 10 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
• 47 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
• 36 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
• 14 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
• 28 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
• 29 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
• 18 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
• 23 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
• 51 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
• 12 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
• 9 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας
• 84 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
• 23 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας
• 79 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
• 61 κρούσματα  στην Π.Ε. Ξάνθης
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου
• 50 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
• 57 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
• 22 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
• 12 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
• 55 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
• 80 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
• 10 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
• 16 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
• 21 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
5 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
Image
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης