Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποτελεσματικό κατά 70% το εμβόλιο της AstraZeneca - Τον Δεκέμβριο οι πρώτοι εμβολιασμοί σε ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Γερμανία – Στους 1,4 εκατ. οι νεκροί

Αποτελεσματικό κατά 70% το εμβόλιο της AstraZeneca - Τον Δεκέμβριο οι πρώτοι εμβολιασμοί σε ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Γερμανία – Στους 1,4 εκατ. οι νεκροί
Στα 59 εκατομμύρια τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως - Για γ’ κύμα στις αρχές του 2021 προειδοποιεί την Ευρώπη ο ΠΟΥ - Έξαρση και στην Ινδία
(upd5) Με την επιδημία του κορωνοϊού να θερίζει ΗΠΑ και Ευρώπη και με τον ΠΟΥ να προειδοποιεί για ένα γ’ κύμα στις αρχές του 2021, ευχάριστα είναι και πάλι τα νέα από την επιστημονική κοινότητα, καθώς και το εμβόλιο που αναπτύσσει η βρετανική AstraZeneca με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είναι αποτελεσματικό κατά 70% κατά του κορωνοϊού.
Πρόκειται για το τρίτο εμβόλιο – μετά από αυτό της Pfizer/BioNTech και της Moderna – που αποδεικνύεται πως είναι αποτελεσματικό κατά του κορωνοϊού, αν και η αποτελεσματικότητα του (70%) υπολείπεται αυτή των άλλων εταιρειών που αγγίζουν το 95%.
Σύμφωνα με την AstraZeneca και βάσει των ενδιάμεσων αποτελεσμάτων των κλινικών δοκιμών, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μπορεί να φτάσει στο 90%, αν και κατά μέσο όρο διαμορφώνεται στο 70%.
Συγκεκριμένα, τα ενδιάμεσα αποτελέσματα βασίζονται σε κλινικές δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι, εκ των οποίων 131 μολύνθηκαν από κορωνοϊό.
Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca έφτανε το 90% στην πρώτη ομάδα των ατόμων, στους οποίους χορηγήθηκε αρχικά μισή δόση και ένα μήνα αργότερα μία ολόκληρη δόση.
Μειώθηκε στο 62% στην ομάδα που έλαβε δύο ολόκληρες δόσεις με ένα μήνα διαφορά.
«Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του εμβολίου επιβεβαιώνουν ότι θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά της covid-19 και ότι θα έχει άμεση επίδραση σε αυτή την κρίση δημόσιας υγείας» υποστήριξε ο Pascal Soriot, επικεφαλής της AstraZeneca.
Αν και το εμβόλιο της AstraZeneca υπολείπεται των άλλων δύο σε αποτελεσματικότητα, το πλεονέκτημα του είναι ότι μπορεί να αποθηκευθεί σε συνθήκες ψυγείου, γεγονός που καθιστά πιο εύκολη την φύλαξη και διανομή του, κάτι που μπορεί να σημαίνει και χαμηλότερο κόστος.
Η AstraZeneca εκτιμά στην ανακοίνωσή της ότι το εμβόλιο της είναι «ιδιαίτερα αποτελεσματικό» στην πρόληψη της covid-19 και επισημαίνει ότι κανένας από όσους συμμετείχαν στις δοκιμές δεν εμφάνισε σοβαρά συμπτώματα της νόσου ούτε χρειάστηκε να νοσηλευθεί.

Στα μέσα Δεκεμβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για τους πρώτους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού το δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, και συγκεκριμένα, μια με δύο ημέρες αφότου δοθεί η σχετική έγκριση από την αρμόδια Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.
Σε δηλώσεις του ο Dr.Moncef Slaoui, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος για τον εμβολιασμό, είπε πως στόχος είναι έως τον Μάιο να έχει εμβολιαστεί το 70% των Αμερικάνων έτσι ώστε να επιτευχθεί η περίφημη «ανοσία της αγέλης».
Σύμφωνα με τον Slaoui, στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να δοθεί η σχετική έγκριση για το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, σηματοδοτώντας το μεγαλύτερο εμβολιαστικό πρόγραμμα στην ιστορία των ΗΠΑ και εντός 48 ωρών δόσεις του εμβολίου θα έχουν αποσταλεί στις Πολιτείες.
«Συνεπώς, περιμένω μια ή δύο ημέρες μετά την έγκριση που πιθανότατα θα δοθεί στις 11 ή στις 12 Δεκεμβρίου, να αρχίσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ» υποστήριξε ο Slaoui, επισημαίνοντας πως οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το ιατρικό προσωπικό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.
Εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται να ζητήσει έγκριση και η Moderna για το εμβόλιο της.
Πάντως, δεν αποκλείεται στις αρχές της εβδομάδας και το Ηνωμένο Βασίλειο να δώσει έγκριση για το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech (πριν ακόμα και από τις ΗΠΑ) ενώ όπως είπε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Jens Spahn, η Γερμανία θα μπορούσε και αυτή να αρχίσει τους εμβολιασμούς εντός του Δεκεμβρίου.

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Έως τα τέλη του 2020 ή αρχές 2021 η αδειοδότηση των πρώτων εμβολίων κατά του covid

Έως τα τέλη του 2020 ή στις αρχές του 2021 θα πρέπει να αναμένεται η αδειοδότηση των τριών πρώτων εμβολίων κατά του covid 19 όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).
Ο EMA έχει ως αποστολή την αδειοδότηση και τον έλεγχο των φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και το τελικό πράσινο φως το δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και επιτρέπει στα εργαστήρια την εμπορική διάθεση του φαρμάκου τους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ανακοίνωση του EMA εκδίδεται μετά την δήλωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία ο οργανισμός θα μπορούσε να εγκρίνει τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και Moderna κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.
«Σε αυτό το στάδιο είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς με ακρίβεια τους χρόνους αδειοδότησης των εμβολίων, διότι δεν έχουμε ακόμη όλα τα δεδομένα και τα αποτελέσματα των διαρκών αξιολογήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ανάλογα με την πρόοδο της αξιολόγησης, ο EMA θα μπορούσε να είναι σε θέση να ολοκληρώσει την αξιολόγηση των πιο προχωρημένων υποψηφίων προς το τέλος αυτού του έτους ή στην αρχή του επόμενου» αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο οποίος αξιολογεί τα εμβόλια των Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech και Moderna.
Για την προμήθεια των εμβολίων της Pfizer/BioNTech και της CureVac η ΕΕ προτίθεται να διαθέσει ποσό ύψους 10 δις ευρώ.
Σύμφωνα με το Reuters, η ΕΕ θα πληρώσει 15,5 ευρώ για κάθε μια δόση του εμβολίου της Pfizer, συνολικά δηλαδή θα διαθέσει 3,1 δις ευρώ για 200 εκατομμύρια δόσεις, ποσό που μπορεί να αυξηθεί και στα 4,65 δις ευρώ εφόσον ζητήσει άλλες 100 εκατομμύρια δόσεις, ενώ θα δώσει 10 ευρώ για κάθε μια από τις 225 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της CureVac, οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν να διατίθενται στα τέλη Μαρτίου.
Αν και ακόμα δεν έχει καταστεί γνωστό πόσο καιρό θα διαρκεί η ανοσία που θα προκαλούν τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, όλος ο κόσμος έχει στραμμένο το βλέμμα του σε αυτά, καθώς από τη στιγμή που αποτρέπουν να νοσήσει κάποιος σοβαρά, είναι η μόνη λύση προκειμένου να μπει ένα τέλος στον εφιάλτη που βιώνει εδώ και έναν χρόνο ο πλανήτης.

Έξαρση σε ΗΠΑ, Ευρώπη – Φόβοι για γ’ κύμα από τις αρχές του 2021

Και ενώ όλοι αναμένουν με αγωνία την έναρξη των εμβολιασμών προκειμένου να αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα η επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς, η επιδημία εξακολουθεί να σαρώνει σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ενώ έξαρση καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες και στην Ινδία.
Στις ΗΠΑ, μέσα στο Νοέμβριο καταγράφηκαν περίπου 3 εκατομμύρια κρούσματα, δηλαδή το ένα τέταρτο των συνολικών κρουσμάτων της από την έναρξη της επιδημίας ενώ ρεκόρ καταγράφεται στον αριθμό των νοσηλευομένων.
Στην Ευρώπη, αρκετά κράτη αρχίζουν να εξετάζουν την προσεκτική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ενόψει των Χριστουγέννων, μια και καταγράφεται μια σχετική μείωση στα κρούσματα, τη στιγμή πάντως που ο ΠΟΥ προειδοποιεί τα ευρωπαϊκά κράτη για τον κίνδυνο ενός γ’ κύματος σε περίπτωση που δεν αποφευχθούν οι αστοχίες που οδήγησαν στην έξαρση του β’κύματος.
Έξαρση κρουσμάτων καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες και στην Ινδία με τις αρμόδιες αρχές να καλούν τους πολίτες να φορούν υποχρεωτικά μάσκα και να τηρούν τις αποστάσεις.
Εξασθένηση της επιδημίας καταγράφεται στη Λατινική Αμερική ενώ υπό πλήρη έλεγχο παραμένει ο ιός στην Κίνα.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 58.900.313 και οι νεκροί σε 1.392.213
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 12.282.123 και σε νεκρούς με 256.934
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 169.183 και τρίτη σε κρούσματα με 6.071.401
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 133.738 και τέταρτο το Μεξικό με 101.676
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 55.120 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 2.191.180 και πέμπτη η Ρωσία με 2.071.858
- Έκτη η Ισπανία με 1.556.730, όγδοο το Ηνωμένο Βασίλειο με 1.515.802 και ένατη η Ιταλία με 1.408.868
- Δέκατη η Αργεντινή με 1.370.366
Image
ΗΠΑ: Έως τα μέσα Δεκεμβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί – 3 εκατ. κρούσματα στις 22 ημέρες του Νοεμβρίου

Εντός του Δεκεμβρίου – πιθανότατα τη δεύτερη εβδομάδα – αναμένεται να αρχίσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, όπου η επιδημία εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν περισσότερα από 142.000 νέα κρούσματα, ενώ εντός των 22 ημερών του Νοεμβρίου έχουν καταγράφει περισσότερα από 3 εκατομμύρια μολύνσεις, δηλαδή το ένα τέταρτο των 12,5 εκατομμυρίων κρουσμάτων που έχουν αναφερθεί στις ΗΠΑ από την έναρξη της επιδημίας.
Είναι χαρακτηριστικό πως τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 25% την τρέχουσα εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη, όταν ο αριθμός των τεστ αυξήθηκε κατά μόλις 14,55%, ενώ ενδεικτικό της έντασης της επιδημίας είναι ότι σε 44 Πολιτείες, ο δείκτης θετικότητας είναι υψηλότερος από το 5%.
Την ίδια στιγμή, εξακολουθεί να καταγράφεται ρεκόρ στους ασθενείς με covid που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.
Το περασμένο Σάββατο, οι νοσηλευόμενοι με covid υπολογίζονταν σε 83.227, καταγράφοντας ρεκόρ για 12η συνεχόμενη ημέρα και ενώ ολοένα και περισσότερα νοσοκομεία βρίσκονται κοντά σε επίπεδο κορεσμού.
Παράλληλα αυξάνεται και ο αριθμός των θυμάτων, καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 921 νεκροί με το σύνολο τους να «αγγίζει» τους 257.000.
Υπό αυτά τα δεδομένα ολοένα και περισσότερες Πολιτείες λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα όσον αφορά τις συναθροίσεις και τις μετακινήσεις ενώ πλέον καθίσταται όλο και πιο συχνή η εντολή για υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού.
Η κομητεία του Λος Άντζελες ανακοίνωσε ότι από μεθαύριο Τετάρτη 25/11 θα απαγορεύεται πλέον στα εστιατόρια και τα μπαρ να σερβίρουν σε εσωτερικούς χώρους για διάστημα τουλάχιστον για τριών εβδομάδων ενώ υπάρχει έντονη ανησυχία ενόψει της Γιορτής των Ευχαριστιών, όπου ετησίως μετακινούνται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι
Image
Ευρώπη: Προς χαλάρωση των περιορισμών, προειδοποιήσεις από τον ΠΟΥ

Με την Ευρώπη να μετρά περισσότερα από 16,25 εκατομμύρια κρούσματα και περίπου 369.000 θανάτους από τον κορωνοϊό ολοένα και περισσότερα κράτη προσανατολίζονται στην άρση των περιορισμών ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων.
Ωστόσο, ο ΠΟΥ σπεύδει να προειδοποιήσει πως η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα γ’ κύμα στις αρχές του 2021, αν δεν δείξει τη δέουσα προσοχή στο άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας τους.
«Έχασαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, αφού έθεσαν υπό έλεγχο το πρώτο κύμα της επιδημίας του νέου κορωνοϊού.
Τώρα έχουμε το δεύτερο κύμα.
Αν δεν δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές, θα έχουμε ένα τρίτο κύμα στις αρχές του ερχόμενου έτους» υποστήριξε ο David Nabarro, ειδικός για την COVID-19 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος εκθείασε την αντίδραση ασιατικών χωρών όπως η Νότια Κορέα, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού είναι τώρα σχετικά χαμηλός.
«Οι άνθρωποι έχουν δεσμευτεί πλήρως, υιοθετούν συμπεριφορές που δυσκολεύουν τον ιό.
Κρατούν τις αποστάσεις τους, φορούν μάσκες, απομονώνονται όταν είναι άρρωστοι, πλένουν τα χέρια και τις επιφάνειες.
Προστατεύουν τις πιο ευάλωτες ομάδες.
Η Ασία δεν προχώρησε πρόωρα στην χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
Πρέπει κανείς να περιμένει έως ότου οι αριθμοί των κρουσμάτων είναι χαμηλοί και παραμένουν χαμηλοί.
Η αντίδραση της Ευρώπης ήταν ελλιπής» υποστήριξε ο Nabarro.
Πάντως, στη Γερμανία όπου έχει επιβληθεί μερικό lockdown διάρκειας ενός μήνα από τις 2/11, πολλά από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια τάσσονται υπέρ της παράτασης του προκειμένου να καταστούν δυνατές οι οικογενειακές συγκεντρώσεις την περίοδο των Χριστουγέννων.
Οι αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη Τετάρτη 25/11 σε νέα σύσκεψη της καγκελαρίου Merkel με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, με την πρόταση για παράταση του lockdown να είναι στο τραπέζι.
Σημειώνεται πως στη Γερμανία τα μπαρ και τα εστιατόρια είναι κλειστά, όμως τα σχολεία και τα καταστήματα παραμένουν ανοικτά.
Οι ιδιωτικές συγκεντρώσεις περιορίζονται σε 10 άτομα το πολύ, προερχόμενα από δύο νοικοκυριά, και στο σχέδιο πρότασης αναφέρεται πως ο αριθμός αυτός πρέπει να μειωθεί στα πέντε.
Εν τω μεταξύ, στη Γαλλία ο πρόεδρος Macron αναμένεται να απευθύνει αύριο Τρίτη 24/11 διάγγελμα στους Γάλλους πολίτες, με το οποίο θα ανακοινώσει μια σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων σε ένα διάστημα τριών εβδομάδων.
Η Γαλλία έχει προχωρήσει σε εθνικό lockdown από τις 30 Οκτωβρίου.
Image
Έξαρση της επιδημίας στην Ινδία – Στα 9,14 εκατ. τα κρούσματα

Έξαρση της επιδημίας του κορωνοϊού καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στην Ινδία, όπου το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν 44.059 κρούσματα.
Παράλληλα, 511 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.
Ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού έχει πλέον φθάσει τα 9,14 εκατομμύρια — πρόκειται για τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον πλανήτη, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ — ενώ ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας έχει πλέον φθάσει τους 133.738 νεκρούς.
Αν και ο αριθμός των μολύνσεων στην Ινδία είναι σε πτωτική τάση μετά την κορύφωσή του τον Σεπτέμβριο, τις τελευταίες ημέρες αναφέρεται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ σε έξαρση είναι η επιδημία στο Νέο Δελχί όπου έχουν κορεστεί τα νοσοκομεία.
Image
Εξασθενεί η επιδημία του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική – Πάνω από 270 χιλ. οι νεκροί σε Βραζιλία, Μεξικό

Τάσεις εξασθένησης της επιδημίας του κορωνοϊού καταγράφονται στη Λατινική Αμερική, όπου μόνο Βραζιλία και Μεξικό μετρούν πάνω από 270.000 νεκρούς.
Στη Βραζιλία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 18.615 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ παράλληλα 194 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.
Συνολικά η Βραζιλία μετρά 169.183 θανάτους επί συνόλου 6.071.401 μολύνσεων.
Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στο Μεξικό, το οποίο είναι τέταρτο παγκοσμίως σε θανάτους.
Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 9.187 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ παράλληλα άλλοι 303 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.
Στο Μεξικό οι νεκροί ανέρχονται σε 101.676 επί συνόλου 1.041.875 επιβεβαιωμένων μολύνσεων.
Αλλά και στην Κολομβία, το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν 7.924 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 183 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.
Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην Κολομβία έχει φθάσει στους 35.287 νεκρούς επί συνόλου 1.248.417 μολύνσεων.
Επίκεντρο της πανδημίας παραμένει η πρωτεύουσα Μπογοτά, με 359.210 επιβεβαιωμένα κρούσματα αφότου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα, την 6η Μαρτίου.
Δύσκολη είναι η κατάσταση και στην Χιλή, όπου τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 1.497 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 39 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.
Η Χιλή μετρά 15.069 νεκρούς επί συνόλου 540.640 μολύνσεων.
Το υπουργείο Υγείας τόνισε χθες Κυριακή ότι οι υγειονομικές αρχές έχουν προχωρήσει σε πάνω από 5 εκατομμύρια τεστ στο πλαίσιο της προσπάθειας να χαρτογραφηθεί η εξάπλωση του ιού.
Εν τω μεταξύ, στην Αργεντινή, η οποία και αυτή έχει ξεπεράσει τα 1 εκατομμύριο κρούσματα, ανακοινώθηκαν το τελευταίο 24ωρο 4.184 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα ακόμη 100 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.
Η Αργεντινή μετρά 37.002 νεκρούς επί συνόλου 1.370.366 επιβεβαιωμένων μολύνσεων.
Ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώθηκε χθες είναι ο χαμηλότερος από την 20ή Ιουλίου.
Τα περισσότερα νέα κρούσματα καταγράφηκαν στην επαρχία Μπουένος Άιρες (998), ενώ ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός διαγνώστηκε στην επαρχία Σάντα Φε (634).

Κίνα: Υπό έλεγχο ο κορωνοϊός, μόλις 11 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Υπό έλεγχο παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα όπου το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν μόλις 11 κρούσματα από 17 που ήταν την προηγούμενη ημέρα.
Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι τα εννέα κρούσματα ήταν «εισαγόμενα» ενώ τα υπόλοιπα δύο εντοπίστηκαν στη Σαγκάη.
Ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων του ιού, τους οποίους το κινεζικό υπουργείο Υγείας δεν περιλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, μειώθηκε σε 10, από 11 την προηγουμένη.
Άλλοι 12 άνθρωποι κρίθηκε ότι αποθεραπεύτηκαν και τους δόθηκαν εξιτήρια από κινεζικές δομές υγείας. Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 315 ασθενείς, οι έξι σε πολύ σοβαρή κατάσταση.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 86.442 μολύνσεων.
 
Ισχυρή ανοσοαπόκριση και από το εμβόλιο της AstraZeneca

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που ανέπτυξε η βρετανική AstraZeneca μαζί με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει αποτελεσματικότητα κατά μέσο όρο 70% όπως ανακοίνωσε σήμερα 23/11 η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία.
Πρόκειται για τα ενδιάμεσα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών που πραγματοποιούνται στη Βρετανία και τη Βραζιλία.
Το εμβόλιο αυτό φαίνεται προς το παρόν να είναι λιγότερο αποτελεσματικό από αυτά της Pfizer/BioNTech και της Moderna, η αποτελεσματικότητα των οποίων ξεπερνά το 90%.
Όμως χρησιμοποιεί πιο παραδοσιακή τεχνολογία από τους δύο ανταγωνιστές του, κάτι που το καθιστά λιγότερο δαπανηρό και πιο εύκολο στην αποθήκευση καθώς δεν χρειάζεται να διατηρείται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία.
Η AstraZeneca εκτιμά στην ανακοίνωσή της ότι το εμβόλιο της είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην πρόληψη της covid-19 και επισημαίνει ότι κανένας από όσους συμμετείχαν στις δοκιμές δεν εμφάνισε σοβαρά συμπτώματα της νόσου ούτε χρειάστηκε να νοσηλευθεί.
Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα βασίζονται σε κλινικές δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι, εκ των οποίων 131 μολύνθηκαν από κορωνοϊό.
Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca έφτανε το 90% στην πρώτη ομάδα των ατόμων, στους οποίους χορηγήθηκε αρχικά μισή δόση και ένα μήνα αργότερα μία ολόκληρη δόση.
Μειώθηκε στο 62% στην ομάδα που έλαβε δύο ολόκληρες δόσεις με ένα μήνα διαφορά.
Συνολικά στις κλινικές δοκιμές τρίτης φάσης για το εμβόλιο της AstraZeneca συμμετέχουν 60.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και διεξάγονται στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Ρωσία, τη Νότια Αφρική, την Κένυα και τη Λατινική Αμερική.
Η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία διευκρίνισε ότι θα υποβάλει πολύ γρήγορα τα αποτελέσματα αυτά στις αρχές προκειμένου να λάβει μια πρώτη έγκριση.
Σε αντίθεση με τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και της Moderna, τα οποία χρησιμοποιούν νέα τεχνολογία που είναι γνωστή ως αγγελιαφόρος RNA (mRNA), αυτό της AstraZeneca και της Οξφόρδης είναι ένας ιικός φορέας που έχει φτιαχτεί από εξασθενημένη εκδοχή ενός ιού του κοινού κρυολογήματος που απαντάται στους χιμπαντζήδες.

Τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer

Η κλινική δοκιμή του υποψηφίου εμβολίου της Moderna σε 30.000 εθελοντές στις ΗΠΑ έδειξε πως μειώνει κατά 94,5% τον κίνδυνο να ασθενήσει κανείς από την COVID-19, βάσει της προκαταρκτικής ανάλυσης των αποτελεσμάτων της.
Ωστόσο, άγνωστη παραμένει η διάρκεια της προστασίας από το εμβόλιο.
Περίπου το 9% με 10% των ανθρώπων που εμβολιάστηκε με το εμβόλιο της Moderna, ανέφερε ότι αισθάνθηκε μεγάλη κόπωση μετά τη δεύτερη δόση, ενώ μικρότερο ποσοστό παρουσίασε άλλες παρενέργειες, όπως πονοκεφάλους ή εκχυμώσεις γύρω από το σημείο όπου έγινε ένεση.
Το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις, με τη δεύτερη τέσσερις εβδομάδες μετά την πρώτη.
Πρέπει να μεταφέρεται στους –20° Κελσίου αλλά μπορεί κατόπιν να αποθηκεύεται αποψυγμένο σε ψυγείο (2 ως 8 βαθμούς Κελσίου) για 30 ημέρες.
Βασίζεται σε πρόσφατη τεχνολογία, η οποία δεν είχε δοκιμαστεί ποτέ πριν, την αξιοποίηση του λεγόμενου αγγελιοφόρου RNA (mRNA).
Αυτό σημαίνει ότι γενετικές εντολές διεισδύουν απευθείας σε ανθρώπινα κύτταρα, που επαναπρογραμματίζονται και μετατρέπονται τα ίδια σε αντιγόνα του κορωνοϊού, προκειμένου να προκαλέσουν αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Το υποψήφιο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech που έχει αποτελεσματικότητα 95%, βασίζεται και αυτό στην ίδια μέθοδο, του αγγελιοφόρου RNA, παρέχει κάλυψη σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες ενώ δεν έχει σημαντικές παρενέργειες, καθώς αυτές δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από αυτές του εμβολίου κατά του ιού της γρίπης, όπως π.χ. έντονος πονοκέφαλος, πυρετός, πόνος στους μύες.
Η Pfizer/Biontech έχει αναφέρει πως το εμβόλιο της πρέπει να μεταφέρεται στους – 70 βαθμούς Κελσίου και για αυτό το λόγο, όπως έγινε γνωστό, έχει ήδη αρχίσει η πιλοτική διανομή του σε τέσσερις Πολιτείες των ΗΠΑ προκειμένου να δει πως θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που υπάρχουν στη διανομή του εμβολίου ανά τον κόσμο.
Η εταιρεία πάντως έκανε γνωστό πως οι τέσσερις αυτές Πολιτείες (Ρόουντ Άιλαντ, Τέξας, Νιου Μέξικο και Τενεσί) δεν πρόκειται να λάβουν νωρίτερα από τον υπόλοιπο κόσμο τις δόσεις των εμβολίων.
Σημειώνεται πως η Pfizer/Biontech έχει υπογράψει συμβόλαιο αξίας 1,95 δις δολαρίων με την αμερικάνικη κυβέρνηση για να παράσχει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της στις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης