Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Η Βιώσιμη Οικονομία θα επηρεάσει τις αξιολογήσεις των τραπεζών

Fitch: Η Βιώσιμη Οικονομία θα επηρεάσει τις αξιολογήσεις των τραπεζών
Η Fitch Ratings βάζει «στο παιχνίδι» των αξιολογήσεων τη Βιωσιμότητα
Σε ένα ομολογουμένως αισιόδοξο μήνυμα προχώρησε ο αμερικανικός οίκος Fitch Ratings, βάζοντας πλέον για τα καλά τη Βιώσιμη Οικονομία «στο παιχνίδι» των αξιολογήσεων για τις τράπεζες.
Όπως αναφέρει ο οίκος, η μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη οικονομία θα έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και θα μπορούσε να επηρεάσει μακροπρόθεσμα τις αξιολογήσεις τους ,καθώς ο πιστωτικός αντίκτυπος θα είναι -μετρίως- αρνητικός.
Οι πιθανές επιπτώσεις στην αξιολόγηση είναι πέρα από τον τυπικό διετή ορίζοντα αξιολόγησης και επομένως δεν επηρεάζουν τις τρέχουσες αξιολογήσεις ή τις προοπτικές, υπογραμμίζεται.
Image
«Η κλιματική αλλαγή θα καταστεί ολοένα και πιο σημαντικό ζήτημα για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Η απαλλαγή από τον άνθρακα και άλλες πρωτοβουλίες για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων για το κλίμα, είναι πιθανό να επηρεάσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με διάφορους τρόπους.
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δανείζουν ή επενδύουν σε επηρεαζόμενους τομείς, θα μπορούσαν να εκτεθούν σε χαμηλότερες αποδόσεις περιουσιακών στοιχείων, περικοπές, ασθενέστερους εταιρικούς πελάτες, κανονιστικές χρεώσεις για μη πράσινα περιουσιακά στοιχεία και ενδεχομένως κινδύνους φήμης.
Ο ποσοτικός προσδιορισμός του δυνητικού οικονομικού αντίκτυπου είναι δύσκολος.
Για τις τράπεζες, ο αντίκτυπος της μετάβασης σε μια πιο βιώσιμη οικονομία θα ποικίλλει, αντικατοπτρίζοντας τη διαφορετική πολιτική σημασία των περιβαλλοντικών θεμάτων.
Τα επόμενα πέντε χρόνια, ενδέχεται να εφαρμοστούν στην ΕΕ χρηματοοικονομικά και ρυθμιστικά κίνητρα για την προώθηση βιώσιμων ή πράσινων περιουσιακών στοιχείων και πιθανώς σε άλλες περιοχές -όπως η Κίνα, η Σιγκαπούρη, η Αυστραλία Νέα Ζηλανδία.
Αυτό θα μπορούσε να αναγκάσει τις τράπεζες να προσαρμόσουν τις δανειοδοτικές τους πολιτικές και την όρεξη για ανάληψη κινδύνου», γράφουν οι αναλυτές του οίκου.

Διαβάστε: Είναι καιρός οι τράπεζες να ενσωματώσουν τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης