Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Στροφή στα γενόσημα για μείωση της τιμής των φαρμάκων

tags :
Κομισιόν: Στροφή στα γενόσημα για μείωση της τιμής των φαρμάκων
Η νέα στρατηγική της ΕΕ στην πολιτική φαρμάκου θα ανακοινωθεί την Τρίτη 24 Νοεμβρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να διευκολύνει την πρόσβαση των ασθενών σε φθηνότερα γενόσημα φάρμακα, σύμφωνα με ένα σχέδιο κειμένου πολιτικής της ΕΕ που αποκάλυψε το Reuters.
Πρόκειται για μια κίνηση που θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τα έσοδα των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών.
Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ περιγράφει τη στρατηγική του στον τομέα σε ένα έγγραφο που πρόκειται να δημοσιοποιηθεί την Τρίτη 24 Νοεμβρίου, με στόχο να καταστήσει τις τιμές των φαρμάκων πιο προσιτές και να αποτρέψει τις δραματικές ελλείψεις που παρατηρήθηκαν στην πρώτη φάση της πανδημίας Covid-19 την άνοιξη.
«Η Επιτροπή θα εξετάσει στοχοθετημένες πολιτικές που υποστηρίζουν μεγαλύτερο ανταγωνισμό μεταξύ γενόσημων και βιοϊσοδύναμων φαρμάκων», αναφέρει το έγγραφο.
Τα γενόσημα φάρμακα είναι ουσιαστικά φθηνότερα αντίγραφα κατοχυρωμένων με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας φαρμάκων και βασίζονται στις ίδιες δραστικές ουσίες.
Μπορούν να διατεθούν στο εμπόριο μόνο μετά τη λήξη των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στο αρχικό φάρμακο.
Η πρόταση αναφέρει ότι οι κανόνες της ΕΕ κατά της δεσπόζουσας θέσης σε αγορές θα εφαρμοστούν αυστηρότερα προκειμένου να σταματήσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες που κατέχουν διπλώματα ευρεσιτεχνίας να «εμποδίζουν την είσοδο ή την επέκταση της αγοράς πιο προσιτά φάρμακα» ως προς την τιμή.
Μεταξύ των πιθανών δράσεων της ΕΕ, που αναμένεται το 2022, είναι η άρση των εμποδίων που καθυστερούν την είσοδο των γενόσημων φαρμάκων στην αγορά, η αυξημένη απορρόφηση από τα συστήματα υγείας αυτής τη κατηγορίας φαρμάκων και σαφέστερες διατάξεις για τη διεξαγωγή δοκιμών σε πατενταρισμένα προϊόντα όσον αφορά την παροχή αιτήσεων άδειας κυκλοφορίας γενικής χρήσης.
Η Επιτροπή αναφέρει επίσης ότι τα κίνητρα και οι υποχρεώσεις για τις φαρμακευτικές εταιρείες μπορούν να αναθεωρηθούν έως το 2022 για να τις συνδέσουν στενότερα με τις απαιτήσεις για ευρύτερη διανομή και μεγαλύτερο ανταγωνισμό.
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι φαρμακοβιομηχανίες θα είναι υποχρεωμένες να διαθέσουν τα κατοχυρωμένα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας φάρμακα σε όλα τα κράτη της ΕΕ των 27 ή να διακινδυνεύσουν να λάβουν μικρότερη περίοδο δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.
Οι μικρότερες χώρες συχνά δεν ενδιαφέρουν τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες επειδή είναι λιγότερο κερδοφόρες.
Μεταξύ των φαρμάκων που παρουσιάζουν ελλείψεις στην αγορά της ΕΕ είναι αντιβιοτικά και φάρμακα για παιδιά με σπάνιες ασθένειες.
Η Επιτροπή εκτιμά ότι το 95% των περισσότερων από 7.000 γνωστών σπάνιων ασθενειών δεν έχουν μέχρι σήμερα θεραπεία.
Οι ελλείψεις στο μπλοκ επιδεινώθηκαν κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, εν μέσω απαγορεύσεων εξαγωγής και άλλων εμπορικών περιορισμών και όταν η Ινδία μείωσε την εξαγωγή παρακεταμόλης, το παυσίπονο εξαφανίστηκε προσωρινά από τα ράφια σε πολλές χώρες της ΕΕ.
Το κείμενο πολιτικής της Κομισιόν αναφέρει ότι θα ληφθούν μέτρα το 2022 για την ενίσχυση της «στρατηγικής αυτονομίας» της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της προηγούμενης κοινοποίησης των ελλείψεων και της ενισχυμένης διαφάνειας των αποθεμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης