Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Μειώνεται στο +3,5%, αντί για +4,5%, το ΑΕΠ των ΗΠΑ το δ’ τρίμηνο του 2020

Goldman Sachs: Μειώνεται στο +3,5%, αντί για +4,5%, το ΑΕΠ των ΗΠΑ το δ’ τρίμηνο του 2020
H τράπεζα θεωρεί πως το ΑΕΠ των ΗΠΑ το δ’ τρίμηνο θα φτάσει στο +3,5%, από +4,5%
Επί τα χείρω αναθεωρεί τις προσδοκίες της για την ανάκαμψη του αμερικανικού ΑΕΠ τα επόμενα δύο τρίμηνα, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, η Goldman Sachs.
Ειδικότερα η τράπεζα θεωρεί πως το ΑΕΠ των ΗΠΑ το δ’ τρίμηνο θα φτάσει στο +3,5%, από +4,5%.
Η ανάπτυξη το α’ τρίμηνο του 2021 θα σημειώσει επιβράδυνση, στο +1%, αντί για +3,5%, όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά.
Οι αναλυτές του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος κάνουν λόγο για τρίτο κύμα κρουσμάτων και νέα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα.
«Δεδομένα υψηλής συχνότητας δίνουν σημάδια ενός μείζονος σημασίας επερχόμενου χτυπήματος».
Το τρίτο κύμα κρουσμάτων και η επιβολή lockdown στις πόλεις αποτελούν ακόμα ένα χτύπημα σε μια ήδη ασθενή οικονομική ανάκαμψη, αναφέρει η Goldman Sachs.
Οι ΗΠΑ βρίσκονται διανύουν ακόμα τη χειρότερη φάση της πανδημίας.
Tα νέα κρούσματα ανήλθαν σε 150.098 την Κυριακή 22 Νοεμβρίου, αυξάνοντας τον μέσο όρο 7 ημερών σε 167.568, σύμφωνα με το The COVID Tracking Project.
Οι συνολικοί θάνατοι πλησίασαν τους 250.000 και ο αριθμός των Αμερικανών που νοσηλεύτηκαν στις 23 Νοεμβρίου με COVID-19 έφτασε τις 83.782.
«Η δημόσια υγεία και η οικονομική κατάσταση είναι πιθανό να επιδεινωθούν προτού βελτιωθεί, κατά την άποψή μας», δήλωσε η Goldman Sachs, προσθέτοντας ότι διάφοροι δείκτες υψηλής συχνότητας της δραστηριότητας των καταναλωτών δείχνουν οικονομική επιβράδυνση που συμπίπτει με την εθνική επιδείνωση της δημόσιας υγείας.
Ωστόσο, η τράπεζα αναμένει ότι η περίοδος της αδυναμίας θα δώσει τη θέση της σε ισχυρότερη από το αναμενόμενο ανάπτυξη τα επόμενα δύο χρόνια.
Μια μεγάλη οικονομική επιτυχία τον χειμώνα θα πρέπει να συνεπάγεται ακόμη μεγαλύτερη αναζωογόνηση χάρη στη μαζική ανοσοποίησης, ανέφεραν οι οικονομολόγοι της τράπεζας.
Οι πιθανότητες διανομής εμβολίων στις αρχές του 2021 συνεχίζουν να βελτιώνονται.
Η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι το υποψήφιο εμβόλιο τους ήταν 70% αποτελεσματικό στην προστασία ασθενών από COVID-19.
Σημειώνεται πως τα εμβόλια των Μοderna και Pfizer ξεπερνούν σε αποτελεσματικότητα το 90%.
Η ελπίδα για έγκριση εμβολίων βραχυπρόθεσμα οδήγησε την Goldman στο να αναθεωρήσει επί τα βελτίω τις προβλέψεις της στα μέσα του 2020.
Η προβλεπόμενη αύξηση του β’ τριμήνου αναθεωρήθηκε σε 9,5% από 7%.
Το γ’ τρίμηνο του ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 7%, πρόσθεσε η τράπεζα, από 6%, όπως είχε εκτιμήσει.
Οι διαβουλεύσεις για τον ιό και το νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης αποτελούν τους δύο μεγαλύτερους κινδύνους για τις προοπτικές της οικονομίας.
Η αποτυχία να υπάρξει νέα υποστήριξη σε δημοσιονομικό επίπεδο στις αρχές του 2021 ή η χρήση αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων θα μπορούσε να οδηγήσει την οικονομία σε συρρίκνωση το α’ τρίμηνο του 2021.

Τι εκτιμά η Goldman Sachs για τη Fed

Η Goldman αναθεώρησε επίσης τις προβλέψεις της για τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς του Δεκεμβρίου.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας αναμενόταν να διατηρήσουν τα επιτόκια κοντά στο 0% και να διατηρήσουν τον ρυθμό αγοράς των περιουσιακών στοιχείων.
Ωστόσο, οι οικονομολόγοι της Goldman βλέπουν τις δυσμενείς συνθήκες ως αρκετά μεγάλη απειλή για την τράπεζα.
Η αγορά των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου μακράς λήξης ασκεί μεγαλύτερη πίεση στα μακροπρόθεσμα επιτόκια και αυτό, με τη σειρά του, διεγείρει τη ζήτηση.
Με την οικονομική δραστηριότητα να επιδεινώνεται μέχρι το τέλος του 2020, οι αξιωματούχοι της Fed αναμένεται να επεκτείνουν τη διάρκεια των αγορών περιουσιακών στοιχείων της και να εισαγάγουν ένα χρονοδιάγραμμα για το πρόγραμμα αγορών, δήλωσε η Goldman.
Η συνάντηση της FOMC έχει προγραμματιστεί για τις 15 και 16 Δεκεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης