Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Βέβαιη η παράταση του lockdown και Χριστούγεννα με περιορισμούς - Στα όριά του το ΕΣΥ - Σοκάρουν οι αριθμοί από την επέλαση του κορωνοϊού

Βέβαιη η παράταση του lockdown και Χριστούγεννα με περιορισμούς - Στα όριά του το ΕΣΥ - Σοκάρουν οι αριθμοί από την επέλαση του κορωνοϊού
Μάχη για να κρατηθεί όρθο το ΕΣΥ εν μέσω της πανδημίας - Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα, κρίνουν αν και πότε θα ανοίξει η κοινωνία και η οικονομία
(Συνεχές upd)  Ολοένα και πιο έντονο αφήνει η επιδημία το αποτύπωμά της στον πληθυσμό, καθώς ο κορωνοϊός επελαύνει στη χώρα, με τους νεότερους να καταλαμβάνουν συνεχώς χώρο μέσα στο «κάδρο» των σοβαρά νοσούντων, των διασωληνωμένων και των θυμάτων, μαζί με τους ηλικιωμένους άνω των 65 χρόνων, που αποτελούν την αναμενόμενη κατηγορία ατόμων που απειλούνται από τον ιό και τις επιπλοκές του.
Το άλλο βασικό χαρακτηριστικό της επιδημίας πλέον, όπως το επισήμαναν οι ειδικοί κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, είναι η ευρύτατη εξάπλωση του ιού σε όλη τη χώρα, που μπορεί να πυροδοτήσει τοπικές επιδημίες ανά πάσα στιγμή.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, είναι ανεδαφικό να μιλάμε αυτή τη στιγμή για άρση του lockdown, και όλα δείχνουν ότι θα ανακοινωθεί παράταση.
Μόνο τον Νοέμβριο κατέληξαν πάνω από 1.000 άνθρωποι στα νοσοκομεία.
Το 85% των νεκρών ήταν ηλικίας άνω των 65 χρόνων.
Άλλοι 117 άνθρωποι που έχουν καταλήξει είναι ηλικίας κάτω των 65 χρόνων.
Κατά το ίδιο διάστημα έχουν διασωληνωθεί 183 άνθρωποι ηλικίας κάτω των 65 χρόνων.
Ο αριθμός των 1.388 κρουσμάτων κορωνοιού που καταγράφηκε χθες 23/11  επέτρεψε στους ειδικούς να δηλώσουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της επιδημίας και να επαναλάβουν πως καταγράφεται σαφής σταθεροποίηση στην κυκλοφορία του κορωνοιού.
Προειδοποίησαν, ωστόσο, ότι θα συνεχιστεί το κύμα των ασθενών προς τα νοσοκομεία, κάνοντας έκκληση για μέγιστη τήρηση των μέτρων τονίζοντας ότι το ΕΣΥ είναι υπερφορτωμένο και είναι κρίσιμο να μην φτάσει σε κατάσταση αδυναμίας βέλτιστης φροντίδας των ασθενών.
Ενδεικτικό της επιβάρυνσης του ΕΣΥ είναι ότι η πανελλαδική πληρότητα των ΜΕΘ έιναι στο 86%, στην Αττική φτάνει το 81% ενώ στη Βόρειο Ελλάδα η κάλυψη των Εντατικών είναι στο 99%.
Μπορεί η Αττική και η Θεσσαλονίκη να πρωταγωνιστούν στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων - με 252 και 300 κρούσματα, αντιστοίχως χθες 23/11, ωστόσο η εξάπλωση είναι ευρύτατη, σε όλη τη χώρα, κάτι που σημαίνει ότι εν δυνάμει τοπικές επιδημίες μπορεί να ανακύψουν ανά πάσα στιγμή».

Παράταση στην άρση του lockdown

Στη φάση της αξιολόγησης όλων των επιδημιολογικών δεδομένων βρίσκεται η κυβέρνηση, ενόψει της ανακοίνωσης του σχεδίου της για την μερική επάνοδο στην κανονικότητα, με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων τις επόμενες ημέρες.
Η σταδιακή άρση των περιορισμών θα εξελιχθεί με βάση τις υποδείξεις των λοιμωξιολόγων.
Στη χώρα μας με βάση τα τελευταία στοιχεία, η ηλικιακή ομάδα των 40-65 παρουσιάζει σταθερά την μεγαλύτερη επίπτωση και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 19-39 που δείχνει σημεία σταθεροποίησης.
Ο ιός - όπως επισημαίνουν οι ειδικοί - πέρασε στις αρχές του Νοέμβρη από την ομάδα των 20άρηδων–30άρηδων, στις μεγαλύτερες γενιές και η εξάπλωσή του συντηρείται στους κόλπους των οικογενειών.
Στις εισηγήσεις που φέρεται να λαμβάνει το Μέγαρο Μαξίμου από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων απουσιάζουν πλήρως στοιχεία διασκέδασης και συνωστισμού. Με ρητή την κυβερνητική δέσμευση η επανεκκίνηση των σχολείων να πραγματοποιηθεί πρώτη στην αλυσίδα επιστροφής στην καθημερινότητα, ρολά αναμένεται να σηκώσουν εκ νέου τα εμπορικά καταστήματα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, δηλαδή μεταξύ 10-15 του μηνός, ώστε οι καταναλωτές να έχουν χρόνο για τις απαραίτητες εορταστικές αγορές.
Τελευταία, αλλά όχι έσχατη, θα τεθεί εκ νέου στις ράγες της επαναλειτουργίας της και η εστίαση, με πολύ αυστηρούς, ωστόσο, περιορισμούς.
Συγκεκριμένα, τα όποια καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος -κυρίως εστιατόρια- ανοίξουν μετά τη δεύτερη καραντίνα δεν θα επιτρέπεται να παίζουν μουσική, ο μέγιστος αριθμός καθήμενων θα υπολογίζεται στα 4 άτομα ανά τραπέζι και θα επικρέμεται διαρκώς ο φόβος των εντατικών ελέγχων από τα αρμόδια κλιμάκια.
Επιπρόσθετα, κλειστά θα παραμείνουν σε όλη την περίοδο των γιορτών τα μπαρ, ώστε να αποφευχθεί τυχόν συγκέντρωση ατόμων -κυρίως νεαρών- ενώ οι απαγορεύσεις θα δοκιμάσουν για άλλη μια φορά την αντοχή των παραδόσεων.
Ακολουθώντας την πεπατημένη του Πάσχα, απαγορευτικό θα ισχύσει τις ημέρες των Χριστουγέννων για τυχόν ρεβεγιόν κατ’ οίκον, αφού θα τεθούν σε εφαρμογή περιορισμοί για τις συγκεντρώσεις στα σπίτια, ως απόρροια των αλλαγών του 2020.

Στα 1.388 τα νέα κρούσματα - 549 οι διασωληνωμένοι - 84 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ, ανακοίνωσε σήμερα 1.388 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 93.006, εκ των οποίων το 53,3% άνδρες.
Image
Τα 4.823 (5,2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 23.998 (25,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράληλλα 549 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα.
Image
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών.
Οι 151 (27,5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 81,2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, 482 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 84 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1.714 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Image
Οι 678 (39,6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97,1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image
Χαρδαλιάς: Τα αποτελέσματα στη Βόρεια Ελλάδα δεν είναι τα αναμενόμενα

Δεν υπάρχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα από την τήρηση των μέτρων σε ορισμένες περιοχές όπως στη Βόρεια Ελλάδα, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς σημειώνοντας ότι οι αρχές ανέμεναν νωρίτερα τα πρώτα σημεία βελτίωσης της κατάστασης.
Τίθεται λοιπόν ένα θέμα με την τήρηση των μέτρων πρόσθεσε και σημείωσε ότι φαίνεται ότι ίσως κάποιοι συμπολίτες μας επιδεικνύουν πιο χαλαρή συμπεριφορά και επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων.
Ο κ. Χαρδαλιάς πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει προς όλους ξεκάθαρο ότι δεν είναι στιγμή για εκπτώσεις στην τήρηση των μέτρων καθώς όσο καλύτερα εφαρμόζονται, τόσο καλύτερα αποδίδουν.
Αναφορικά με τη συζήτηση σχετικά με το χρόνο λήξης του lockdown είπε ότι η απόφαση της κυβέρνησης θα βασιστεί αποκλειστικά και μόνο στα επιστημονικά δεδομένα και τις εισηγήσεις των ειδικών.
Πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται την προσδοκία που δημιουργεί στους πολίτες αλλά και στους επαγγελματίες το γεγονός ότι πλησιάζουν οι γιορτές αλλά αυτή τη στιγμή το διακύβευμα είναι η δημόσια υγεία και για την κυβέρνηση μοναδική της προτεραιότητα είναι η προστασία ζωής.
 
Παπαευαγγέλου: Στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται με Covid περίπου 4.400 ασθενείς, η πληρότητα στις ΜΕΘ  φτάνει το 86%

«Η διασπορά εξακολουθεί να είναι μεγάλη στην κοινότητα» σημείωσε απόψε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου η οποία ανακοίνωσε 1388 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας. Όπως είπε, οι  διασωληνωμένοι ασθενείς είναι πλέον  549 και το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν 84 θάνατοι.
«Η πίεση του συστήματος υγείας είναι κρίσιμη», επισήμανε επίσης η καθηγήτρια ΕΚΠΑ Παιδιατρικής Λοιμωξιλογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, ξεκινώντας την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας κορωνοϊού.
Στην επικράτεια οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊό ξεπερνούν τις 4 χιλιάδες, ενώ η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ για covid-19 στην επικράτεια αγγίζει το 86%. Στην Αττική το ποσοστό αυτό είναι 81% και στη Βόρειο Ελλάδα το ποσοστό φτάνει το 99%, διευκρίνισε η κ. Παπαευαγγέλου, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
Στην Βόρεια Ελλάδα διαπιστώνεται μια σταθεροποίηση, ίσως και πτώση στα κρούσματα, ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, «αλλά όχι με τον ρυθμό που θα περιμέναμε», υπογραμμίζοντας ότι «είναι σαφές ότι τα μέτρα δεν τηρούνται από όλους»
«Τα μέτρα αποδίδουν.
Είναι σαφής η σταθεροποίηση.
Τα κρούσματα της 2ης και 3ης εβδομάδας δείχνουν τάση μείωσης» είπε επίσης η κα Παπαευαγγέλου.
Σημείωσε ακόμα ότι πλέον ο καθένας θα πρέπει να επιλέξει μια μικρή κοινωνική φούσκα στην οποία θα δραστηριοποιείται.
Κι εγώ πηγαίνω στην μητέρα μου μια φορά την εβδομάδα αλλά φροντίζω να φοράμε και οι δύο μάσκα» είπε χαρακτηριστικά. Επανέλαβε επίσης ότι ο κορωνοϊός σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με τη γρίπη καθώς ποτέ η γρίπη δεν έδωσε ετησίως πάνω από 200 νεκρούς.

Μαγιορκίνης: Μείωση της θετικότητας στο 50% - Κατά 90% αποτελεσματικό το εμβόλιο της Οξφόρδης

Για την εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα μίλησε ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης στη σημερινή 23/11 ενημέρωση, όπου τόνισε ότι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα για να λήξει το lockdown.
Όπως είπε ο καθηγητής, υπάρχουν ενδείξεις μείωσης των ενεργών κρουσμάτων στην Ελλάδα.
Στην Αττική είχαμε 252 διαγνώσεις και στη Θεσσαλονίκη 300 διαγνώσεις, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ.
Επίσης, όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης παρατηρείται μείωση της θετικότητας περίπου στο 50%, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Το φορτίο παραμένει, ωστόσο, εξαιρετικά βαρύ στη Βόρεια Ελλάδα.
«Η κατάσταση περιμένει εξαιρετικά σοβαρή και η τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη για την έξοδο από το lockdown, όποτε γίνει αυτό.», τόνισε.
Όσον αφορά τα ηλικιακά χαρακτηριστικά, οι 40-65 και οι άνω των 65 παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη επίπτωση. Γεγονός που θα συνεχίσει να πιέζει το σύστημα υγείας.
Ο επιδημιολόγος επεσήμανε ότι η εξάπλωση του ιού στη χώρα μας είναι ευρύτατη.
Σε όποιο σημείο κι αν βρίσκεται κάποιος στην Ελλάδα θα πρέπει να τηρεί τα μέτρα.
Για τις εξελίξεις στο πεδίο των εμβολίων, ο κ. Μαγιορκίνης ανέερε ότι το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα της ενδιάμεσης ανάλυσης που δείχνουν αποτελεσματικότητα που φτάνει έως και 90%.
Η ανάλυση, επίσης, έδειξε ότι δεν υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες σε 24.000 εθελοντές που έλαβαν τη δόση του εμβολίου.
Το εμβόλιο της Οξφόρδης μπορεί να συντηρηθεί σε θερμοκρασία κανονικού ψυγείου (2-8 βαθμούς Κελσίου).

Νοσοκομείο εκστρατείας στη Θεσσαλονίκη

Με την κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης να χαρακτηρίζεται απελπιστική καθώς σε ΑΧΕΠΑ και «Γ. Γεννηματάς» δεν υπάρχει πλέον διαθέσιμη ούτε μια κλίνη ΜΕΘ για covid και ενώ τα κρούσματα εξακολουθούν να αυξάνονται και να πιέζουν το ΕΣΥ, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να κρατηθεί όρθιο το σύστημα δημόσιας υγείας.
Σε αυτό αναμένεται να συμβάλλει τόσο τα δύο ιδιωτικά θεραπευτήρια που έχουν ήδη επιταχθεί όσο και η κινητή υγειονομική μονάδα εκτάκτων αναγκών που «στήνεται» στον προαύλιο χώρο του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη.
Η μονάδα θα διαθέτει 50 κλίνες νοσηλείας και ακτινολογικό εργαστήριο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διάγνωση επιπτώσεων του κορονοϊού στον θώρακα ενώ διευκρινίζεται ότι η κινητή μονάδα δεν θα διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Το φορητό νοσοκομείο αποτελείται από αντίσκηνα και κοντέινερ και θα αναπτυχθούν κλίνες με αναπνευστήρες.
Σύμφωνα με τον αρχικό του σχεδιασμό περιλαμβάνει τα εξής τμήματα:
-Χειρουργείο, με δύο χειρουργικές τράπεζες (μια για σηπτικές και μια για άσηπτες επεμβάσεις)
-Μονάδα Αποστείρωσης
-Πλήρως εξοπλισμένη Αίθουσα Ανάνηψης
-Μονάδα Εντατικής Θεραπείας τεσσάρων κλινών σε πλήρη ανάπτυξη, με το απαιτούμενο σύγχρονο εξοπλισμό για αντιμετώπιση σοβαρότατων  περιστατικών
-Εξωτερικά ιατρεία
-Σταθμούς Α’ Βοηθειών και Διαλογής Τραυματιών
-Θαλάμους Νοσηλείας χειρουργικών – παθολογικών περιστατικών, με δυνατότητα νοσηλείας 30 ασθενών, σε σκηνές χωρητικότητας 10 κλινών η κάθε μια
-Πλήρες Μικροβιολογικό εργαστήριο για την πλήρη υποστήριξη των κλινικών αναγκών
-Τράπεζα αίματος – πλάσματος για πλήρη κάλυψη τακτικών και εκτάκτων χειρουργικών περιστατικών
-Πλήρες Ακτινολογικό Εργαστήριο, με επιπλέον εξοπλισμό με μηχανήματα υπερήχων για διάγνωση κοιλιακών παθήσεων και κλειστών ενδοκοιλιακών κακώσεων
-Φαρμακείο
-Πλήρη Οδοντιατρική Μονάδα
-Τμήμα προληπτικής ιατρικής, για τον έλεγχο περιβάλλοντος, τροφίμων, καταλληλότητας νερού.
Η κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου αναμένεται να ολοκληρωθεί την προσεχή Πέμπτη.
Στόχος είναι να μπορεί η μονάδα να δεχτεί - εφόσον απαιτηθεί - ασθενείς, προκειμένου να εξοικονομηθεί χώρος για ασθενείς με κορωνοϊό εντός του νοσοκομείου.
Έπειτα από συνεννόηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής μεταβαίνει, σήμερα, Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη για να ενημερωθεί για την πρόοδο των εργασιών.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης