Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μητσοτάκης: Αορίστου χρόνου οι γιατροί στις ΜΕΘ - Οι αντοχές του ΕΣΥ κρίνουν την άρση του lockdown - Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις

tags :
Μητσοτάκης: Αορίστου χρόνου οι γιατροί στις ΜΕΘ - Οι αντοχές του ΕΣΥ κρίνουν την άρση του lockdown - Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις
Στο 86% η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ για covid - Στους 567 οι διασωληνωμένοι
(Συνεχές upd) Στις επόμενες έξι ημέρες που απομένουν έως τα τέλη Νοεμβρίου έχουν στραμμένο το βλέμμα τους κυβέρνηση και επιστήμονες προκειμένου να καταλήξουν σε μια ασφαλή εκτίμηση για το πώς εξελίσσεται η πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προαναγγέλλει την προκήρυξη νέων θέσεων, ώστε όλοι οι γιατροί που υπηρετούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του ΕΣΥ να καταστούν αορίστου χρόνου, μετά από κρίση.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι ανακοινώσεις για τα μέτρα κατά της πανδημίας, θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ήδη αρχίζει να φαίνεται μια αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, γεγονός που οφείλεται στην επιβολή του lockdown, αν και υπογραμμίζεται πως ο ρυθμός βελτίωσης είναι πολύ πιο αργός στη βόρεια Ελλάδα, η οποία φέρει και το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο.
Ο παράγοντας που θα κρίνει τα πάντα, όπως το εάν και το πότε θα ανοίξει η οικονομία και η κοινωνία, είναι οι αντοχές του ΕΣΥ.
Σήμερα η κατάσταση είναι κυριολεκτικά οριακή, μια και η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ για covid αγγίζει το 86% (στο 81% στην Αττική, στο 99% στη Θεσσαλονίκη, όπου μόλις μια κλίνη ΜΕΘ για covid είναι διαθέσιμη).
Βάσει του τελευταίου απολογισμού, στο ΕΣΥ νοσηλεύονται 3.573 ασθενείς με covid, εκ των οποίων οι 2.200 στη βόρεια Ελλάδα.
Από το σύνολο των ασθενών, οι 860 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, ΜΑΦ και Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων, ενώ οι 567 είναι διασωληνωμένοι.
Όλα αυτά δείχνουν ότι η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει, όπως παραμένει και το ερωτηματικό εάν το σύστημα υγείας θα καταφέρει να αντέξει και να σταθεί όρθιο.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι άρση του lockdown στις 30/11 δεν πρόκειται να υπάρξει και άρα η όποια χαλάρωση των μέτρων θα πρέπει να αναμένεται από το Δεκέμβριο.
Όπως έχει διαμηνύσει αρκετές φορές η κυβέρνηση, ο σχεδιασμός προβλέπει να ανοίξουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά για να ακολουθήσει το λιανεμπόριο και ενδεχομένως και η εστίαση πάντα με αυστηρούς κανόνες.
Εφόσον επιβεβαιωθούν οι αισιόδοξες εκτιμήσεις και μειωθούν τα κρούσματα, περιοριστεί η διασπορά του ιού και «πέσει» σημαντικά η πίεση στο ΕΣΥ τις επόμενες ημέρες, τότε η «ιδανική» ημερομηνία επανεκκίνησης θα μπορούσε να είναι η 7η Δεκεμβρίου, για να ακολουθήσει στις 15/12 το λιανεμπόριο.
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, πιθανότατα στις 21/12 αναμένεται να ανοίξει και η εστίαση, με πολύ αυστηρούς, ωστόσο, περιορισμούς.
Συγκεκριμένα, τα όποια καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος - κυρίως εστιατόρια - ανοίξουν μετά τη δεύτερη καραντίνα δεν θα επιτρέπεται να παίζουν μουσική, ο μέγιστος αριθμός καθήμενων θα υπολογίζεται στα 4 άτομα ανά τραπέζι και θα επικρέμεται διαρκώς ο φόβος των εντατικών ελέγχων από τα αρμόδια κλιμάκια.
Επιπρόσθετα, κλειστά θα παραμείνουν σε όλη την περίοδο των γιορτών τα μπαρ, ώστε να αποφευχθεί τυχόν συγκέντρωση ατόμων - κυρίως νεαρών - ενώ οι απαγορεύσεις θα δοκιμάσουν για άλλη μια φορά την αντοχή των παραδόσεων.
Ακολουθώντας την πεπατημένη του Πάσχα, απαγορευτικό θα ισχύσει τις ημέρες των Χριστουγέννων για τυχόν ρεβεγιόν κατ’ οίκον, αφού θα τεθούν σε εφαρμογή περιορισμοί για τις συγκεντρώσεις στα σπίτια, ως απόρροια των αλλαγών του 2020.
Όλα αυτά όμως τελούν πάντα υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων, τα οποία είναι και αυτά που θα καθορίσουν το πώς θα κυλήσουν τα φετινά Χριστούγεννα, τα οποία πάντως θα μοιάζουν αρκετά με το τελευταίο Πάσχα.

Μητσοτάκης: Αορίστου χρόνου οι γιατροί στις ΜΕΘ

Την προκήρυξη νέων θέσεων ώστε όλοι οι γιατροί που υπηρετούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του ΕΣΥ να καταστούν αορίστου χρόνου, μετά από κρίση, προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε το πρωί με τους Διοικητές των επτά Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
«Είναι μία δέσμευση την οποία είχαμε αναλάβει και για όλους τους νοσηλευτές οι οποίοι προσελήφθησαν κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης. Επεκτείνεται και σε όλους τους γιατρούς οι οποίοι εργάζονται σήμερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Είναι μία πράξη αναγνώρισης από την πολιτεία του σπουδαίου έργου που επιτέλεσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά είναι και μία αδήριτη ανάγκη για τη στελέχωση των νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που έχουν ανοίξει τους τελευταίους μήνες», ανέφερε κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «βρισκόμαστε στις πιο κρίσιμες ώρες του αγώνα με την πανδημία και θέλω και σήμερα να ακουστεί αυτό το μήνυμα παντού, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα», επισήμανε ωστόσο ότι το ΕΣΥ και το προσωπικό του θα συνεχίσουν να αντέχουν μολονότι λειτουργούν επί εβδομάδες «στο κόκκινο».
Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για το έργο τους, προσθέτοντας ότι μετά το ξέσπασμα της πανδημίας η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την αύξηση του προσωπικού και την ενίσχυση των υλικοτεχνικών υποδομών που διαθέτουν τα νοσοκομεία.
«Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πριν την πανδημία ήταν 557, σήμερα έχουμε αναπτυγμένες ΜΕΘ 1.242. Το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας πριν την πανδημία ήταν 88.690 εργαζόμενοι, σήμερα έχουν ξεπεράσει τους 100.000. Και βέβαια πριν την πανδημία -για την ακρίβεια το 2018-  δαπανήσαμε για την Υγεία 3,8 δισεκατομμύρια περίπου, και το 2020 έχουμε δαπανήσει 4,8 δισεκατομμύρια», δήλωσε. «Αυτά για να αποκαταστήσουμε την τάξη και την αλήθεια», συμπλήρωσε.

Ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα

Αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά της πανδημίας, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα, έχοντας στη διάθεσή της μεγαλύτερο όγκο επιδημιολογικών δεδομένων. «Οι σχεδιασμοί μας από εδώ και στο εξής δεν θα αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες όσο σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας», επισήμανε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πλέον οι «πρώτες ενδείξεις για μία μείωση του αριθμού των κρουσμάτων».
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση της μεγάλης υγειονομικής κρίσης, κατέστησε όμως σαφές ότι απόλυτη προτεραιότητα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. «Προφανώς προτιμούμε πάντα τη συνεννόηση με τον ιδιωτικό τομέα. Όπου όμως αυτή δεν είναι εφικτή η πολιτεία έχει αποδείξει ότι έχει κι άλλα εργαλεία στη διάθεσή της», είπε.
Μετά την ενημέρωση από τους Διοικητές των επτά ΥΠΕ, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η έμφαση στην αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν σημαίνει πως οποιοσδήποτε άλλος ασθενής υποβιβάζεται σε φροντίδα δεύτερης κατηγορίας. Επισήμανε ότι όσο μειώνεται η πίεση που προκαλεί η πανδημία τα νοσοκομεία θα πρέπει να αρχίσουν να επανέρχονται στην κανονική παροχή των υπηρεσιών τους.
Αναφερόμενος, τέλος, στην στρατηγική εμβολιασμού σε 1.018 κέντρα ανά την χώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι στόχος είναι από τον Ιανουάριο να τεθεί σε εφαρμογή ένα «πολύ καλά οργανωμένο κι επιθετικό σχέδιο εμβολιασμού, της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού πληθυσμού» που θα έχει ορίζονται έξι μηνών. Διευκρίνισε όμως ότι αυτό δεν επιτρέπει εφησυχασμό.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης και ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή, Μιχάλης Μπεκίρης.

Τι ανέφεραν οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) της χώρας

1η ΥΠΕ (Αττικής)

Ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ Παναγιώτης Στάθης σημείωσε ότι στην Αττική (εκτός Δυτικής Αττικής και Πειραιά που ανήκουν στη 2η ΥΠΕ), λειτουργούν 29 Νοσοκομεία και δύο Παίδων, εκ των οποίων τα οκτώ είναι Νοσοκομεία αναφοράς, ενώ έχουν αναπτυχθεί και 10 Κέντρα Υγείας Covid. Οι κλίνες που διατίθενται για COVID από την 1η ΥΠΕ, είναι συνολικά 1.191.
Όπως ανέφερε ο κ. Στάθης, οι αριθμοί στην Αττική δείχνουν ότι υπάρχει σταθεροποίηση και στα κρούσματα και στη διαχείριση των νοσοκομείων. Είναι, πρόσθεσε, ελεύθερο το 20% των κλινών ΜΕΘ, ενώ η πληρότητα των κοινών κλινών είναι στο 58,8%.
Σημαντικό στοιχείο, υπογράμμισε ο κ. Στάθης, είναι ότι «βλέπουμε την επιπέδωση στα κρούσματα και η καμπύλη διακύμανσης μετα το lockdown να έχει φθίνουσα πορεία. Η πρόβλεψη λέει πως στο προσεχές δεκαπενθήμερο θα έχουμε μείωση των σοβαρών κρουσμάτων». Επίσης, όπως επεσήμανε, η Αττική κράτησε σε σημείο που να μην μειώσει τα χειρουργεία πάνω από 40% όταν στο πρώτο διάστημα του Μαρτίου υπήρχε ολική ανάσχεση των χειρουργείων.
2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου)
Ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ Χρήστος Ροϊλός, ξεκίνησε αναφερόμενος στην ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης Υγειονομικής Περιφέρειας, καθώς περιλαμβάνει τη Δυτική Αττική, τον Πειραιά, αλλά και τα νησιά του Αιγαίου.
Όπως ενημέρωσε, η κατάσταση στα νησιά αυτή τη στιγμή είναι απολύτως ελεγχόμενη, καθώς δεν υπάρχει σε κάποιο νησί μεγάλη πίεση.
Ο κ. Ροϊλός ενημέρωσε πως η 2η ΥΠΕ έχει συνολικά διαθέσιμες 505 κλίνες COVID αυτή τη στιγμή, με δυνατότητα να αυξηθούν αν χρειαστεί. Η κάλυψη σήμερα είναι περίπου 50% στις απλές κλίνες COVID σε όλη την 2η ΥΠΕ και ειδικότερα στο χερσαίο κομμάτι είναι 60%. O κ. Ροϊλός τόνισε ωστόσο ότι υπάρχει σημαντική πίεση στις ΜΕΘ COVID της 2ης ΥΠΕ, η οποία αντιμετωπίζεται αυτή τη στιγμή με την αξιοποίηση κλινών από τον ιδιωτικό τομέα και τη διαρκή ανάπτυξη νέων κλινών.

3η ΥΠΕ (Μακεδονίας)

Ο Διοικητής της 3ης ΥΠΕ Παναγιώτης Μπογιατζίδης ανέφερε ότι στη χθεσινή εφημερία στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου καταγράφηκαν 51 εισαγωγές και έγινε διαχείριση 24 υπόπτων περιστατικών, στοιχεία που ήταν μειωμένα σε σύγκριση με την προηγούμενη εφημερία του ίδιου νοσοκομείου όταν είχαν καταγραφεί 62 εισαγωγές και μεγάλος αριθμός υπόπτων περιστατικών που στη συνέχεια προχώρησαν στο σύστημα.
Ο ίδιος ανέφερε κάλυψη 85% των διαθεσίμων απλών κλινών COVID αλλά ταυτόχρονα σημαντική πίεση όσον αφορά τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ.
Ο κ. Μπογιατζίδης τόνισε ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με δημιουργία νέων κλινών. Συγκεκριμένα τον Αύγουστο υπήρχαν 26 κλίνες ΜΕΘ, αριθμός που έχει αυξηθεί σήμερα κατά 70 κλίνες, σε 96 κλίνες στην 3η ΥΠΕ στην περιοχή της Θεσσαλονίκη. Επίσης, στα υπόλοιπα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ, στις περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, οι κλίνες αυξήθηκαν από 6 σε 28. Συνολικά, από τον Αύγουστο και μετά αναπτύχθηκαν 92 νέα κρεβάτια ΜΕΘ στην 3η ΥΠΕ.
Επίσης, «από 296 κλίνες της 3ης ΥΠΕ που είχαμε στη διάθεσή μας για νοσηλεία περιστατικών COVID φτάσαμε στις 1.227, είχαμε μια αύξηση κατά 931 κρεβάτια» σημείωσε ο κ. Μπογιατζίδης.

4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης)

Ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ Δημήτρης Τσαλικάκης ανέφερε ότι πέρα από τη Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή υπάρχει πίεση στα νοσοκομεία της Δράμας, των Σερρών και της Χαλκιδικής και γίνονται ενέργειες για να αντιμετωπιστεί. Ο κ. Τσαλικάκης σημείωσε ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 στην 4η ΥΠΕ υπήρχαν 74 κλίνες ΜΕΘ και αυτή τη στιγμή υπάρχουν 167. Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη, η 4η ΥΠΕ διέθετε 32 κλίνες ΜΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2019 και σήμερα έχουν φτάσει τις 90.
 Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ, το σύνολο των απλών κλινών COVID που έχουν αναπτυχθεί φτάνει τις 1.650 και αυτή τη στιγμή είναι κατειλημμένες 1.191 κλίνες.
Ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχει πίεση και ότι έχουν γίνει ήδη ενέργειες ώστε να αποφορτιστεί με την αύξηση της συνολικής χωρητικότητας του συστήματος και τη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα.

5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας)

Ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Φώτης Σερέτης, εκτίμησε ότι στη Λάρισα και στον Βόλο ασκείται αυτή τη στιγμή έντονη πίεση στο σύστημα υγείας, όμως η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Η πίεση στα νοσοκομεία οδήγησε αφενός σε τροποποίηση του καταμερισμού βαρών ανάμεσα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και αφετέρου σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.
Όπως είπε, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας υποδέχεται πλέον μόνο ασθενείς με κορονοϊό ενώ το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχει αναλάβει τον χειρουργικό τομέα και τη μαιευτική κλινική, με καθημερινή εφημερία. Παράλληλα, εδώ και δύο εβδομάδες υφίσταται οικειοθελής συνεργασία με δύο ιδιωτικά θεραπευτήρια κι έχουν αρχίσει επαφές με δύο ακόμα ιδιωτικές δομές. Ο κ. Σερέτης εκτίμησε ότι, με βάση τα νεότερα δεδομένα, ο δείκτης Rt έχει μειωθεί στη Λάρισα στο 0,95, έναντι 1,05 τις προηγούμενες ημέρες.
Στη Μαγνησία, ο δείκτης μετάδοσης είναι κατά τι υψηλότερος, στο 1,17, όμως παρατηρείται μείωση των εισερχόμενων περιστατικών και αύξηση των εξιτηρίων, ενώ ήδη εκτυλίσσονται επαφές με δύο ιδιωτικά θεραπευτήρια για ενδεχόμενη αύξηση των εισαγωγών. Για την αποσυμφόρηση του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου διενεργούνται rapid tests στο Κέντρο Υγείας και σε τρία αντίσκηνα που τοποθετήθηκαν στην αυλή, με τη βοήθεια του στρατού. Ο κ. Σερέτης προσέθεσε ότι σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας έχουν πλέον αναπτυχθεί κλίνες ΜΕΘ για COVID, με το άθροισμα των κλινών εντατικής θεραπείας να είναι 83, ενώ αρχικά ήταν 20.

6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας)
 
Ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Ιωάννης Καρβέλης ανέφερε ότι παρά τις έκτακτες συνθήκες που συνεπάγεται η πανδημία κανένας ασθενής δεν μένει χωρίς τη φροντίδα του ΕΣΥ.
Σημείωσε ότι στην 6η ΥΠΕ έχουν αναπτυχθεί 529 απλές κλίνες COVID και 55 κλίνες ΜΕΘ για COVID ενώ διαρκώς προστίθενται νέες κλίνες ΜΕΘ ειδικά για COVID.
O κ. Καρβέλης ανέφερε ότι το σύνολο των κλινών ΜΕΘ στην 6ης ΥΠΕ τον Ιούλιο του 2019 ήταν 65 ενώ σήμερα έχουμε φτάσει στις 129.
Ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ ανέφερε βελτίωση της κατάστασης στα Ιωάννινα, σημειώνοντας ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων μπορεί πλέον να εξυπηρετεί και ασθενείς που προέρχονται και από περιοχές όπως τα Γρεβενά, η Νάουσα και η Κοζάνη. Στην 6η ΥΠΕ έχουν ενισχυθεί επίσης το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, στο Ρίο, καθώς και τα νοσοκομεία του Πύργου και της Καλαμάτας. Ο κ. Καρβέλης είπε επίσης ότι στο Νοσοκομείο Ζακύνθου έχουν αναπτυχθεί έξι κλίνες ΜΕΘ (όταν προ της πανδημίας δεν υπήρχε καμία). Στην Κέρκυρα έχουν προστεθεί δύο κλίνες ΜΕΘ (σύνολο οκτώ) ενώ έχουν προστεθεί και τρεις κλίνες ειδικά για COVID.

7η ΥΠΕ (Κρήτης)

Η Διοικητής Λένα Μπορμπουδάκη ανέφερε ότι το επιδημιολογικό προφίλ της Κρήτης είναι σε καλά επίπεδα και παρατηρείται σταθεροποίηση τις τελευταίες ημέρες μετά την άνοδο των προηγούμενων εβδομάδων.
Όπως είπε, έχουν αναπτυχθεί 388 κλίνες COVID-19 στα οκτώ νοσοκομεία της Κρήτης, ώστε να υπάρχει κάλυψη σε ολόκληρο το νησί. Προσέθεσε ότι υπήρξε μέριμνα για αύξηση του υγειονομικού προσωπικού πριν την εμφάνιση του κορονοϊού, με 210 γιατρούς συν 650 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό να έχουν αναλάβει καθήκοντα στα νοσοκομεία και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα.
Με βάση τα έργα που είναι σε εξέλιξη σε σε πολλές μονάδες του νησιού η Διοικητής δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα η Κρήτη θα διαθέτει 88 κλίνες ΜΕΘ -εκ των οποίων οι 56 θα προορίζονται για ασθενείς με κορονοϊό.
Όσον αφορά τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, η κ. Μπορμπουδάκη είπε πως γίνεται καταγραφή της διαθεσιμότητας ιδιωτών γιατρών και έχουν υπογραφεί οι πρώτες συμβάσεις.

Πέτσας: Δεν θα αρθεί το lockdown την 1η Δεκεμβρίου – Δύσκολο να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

Δεν πρόκειται να αρθεί το lockdown την 1η Δεκεμβρίου υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επικαλούμενος τα επιδημιολογικά στοιχεία.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Πέτσας είπε πως το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να παραμένει υψηλό.
Όπως είπε, η άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει σταδιακά, πρώτα με το άνοιγμα των σχολείων και μετά με το λιανεμπόριο.
Ειδικότερα για τα σχολεία, διευκρίνισε πως θα εξεταστούν οι εισηγήσεις των ειδικών για να ανοίξουν σταδιακά οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, σημειώνοντας π.χ. τις περισσότερες συναθροίσεις μαθητών Λυκείου.
«Για να ανοίξουμε με ασφάλεια, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, να περιορίσουμε τις μετακινήσεις», τόνισε ο κ.Πέτσας.
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγής στους έξι τρόπους μετακίνησης και τυχόν περιορισμό στον επιτρεπόμενο αριθμό SMS, ο κ. Πέτσας είπε πως η εισήγηση Βατόπουλου για αυστηρότερα μέτρα έγινε στη βάση ότι τα μέτρα δεν είχαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
«Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν ενδείξεις για περιορισμό της διασποράς του ιού, συγκρίνοντας τον μειωμένο αριθμό κρουσμάτων με αυτόν που είχαμε σε ημέρες με ανάλογο αριθμό τεστ.
Η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει με προσοχή και θα εξακολουθήσουν να ισχύουν περιορισμοί» είπε ο κ.Πέτσας, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο κατάργησης των SMS για τις μετακινήσεις και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας για κάποιες ώρες.
Επιπλέον, ο κ.Πέτσας είπε επίσης ότι είναι δύσκολο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο δεν είναι εναρμονισμένο από περιφέρεια σε περιφέρεια.
Για το άνοιγμα της εστίασης, ανέφερε πως όταν γίνει, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν περιορισμοί.
«Σίγουρα δεν θα υπάρχει η δυνατότητα νυχτερινής διασκέδασης.
Δεν θα υπάρχουν όρθιοι, θα τηρούνται αποστάσεις και ο αριθμός των θαμώνων θα είναι περιορισμένος» υποστήριξε ο κ.Πέτσας.

Δερμιτζάκης: Παράταση μιας εβδομάδας στο lockdown για να σταθεροποιηθεί η μείωση των κρουσμάτων

Να παραταθεί μια εβδομάδα το lockdown που λήγει στις 30/11 προκειμένου να σταθεροποιηθεί η μείωση των κρουσμάτων προτείνει ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μ. Δερμιτζάκης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Δερμιτζάκης υποστήριξε ότι πρέπει να βγούμε συντονισμένα και συντεταγμένα όσον αφορά την επανεκκίνηση στα σχολεία, στο λιανεμπόριο και στην εστίαση.
Επιπλέον, εκτίμησε ότι και με τον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού έως το Μάρτιο θα έχουμε δει πολύ μεγάλη αλλαγή στο σύστημα υγείας αφότου αρχίσει ο πληθυσμός να εμβολιάζεται με βάση το εμβολιαστικό πλάνο.
«Τον Ιούνιο, ίσως και το Μάιο, τα πράγματα θα είναι σχεδόν κανονικότητα, θα γυρίσουμε στην κανονικότητα» προέβλεψε ο κ.Δερμιτζάκης, ο οποίος ερωτηθείς για το γ’ κύμα, είπε ότι «δεν είναι κάτι εξωγενές, είναι αποτέλεσμα συμπεριφορών».
«Συντονισμένα η Ευρώπη αποφάσισε να πάει σε χαλαρά μέτρα στο δεύτερο κύμα του ιού.
Ελπίζω ο επόμενος συντονισμός στην Ευρώπη να γίνει με πιο σοβαρά κριτήρια και να είναι με πιο αυστηρά μέτρα απ’ ότι ο προηγούμενος» είπε ο κ.Δερμιτζάκης, ο οποίος τόνισε ότι «όπως είχαμε σοκ εγκλεισμού χρειαζόμαστε κι ένα σοκ έξω απ’ αυτό».
«Επιμένω στο άνοιγμα, προσπαθούμε να κάνουμε μικροδιαχείριση, και δεν δουλεύει, γιατί είναι πολύ δύσκολο για τους πολίτες να την εφαρμόσουν γιατί υπάρχει απογοήτευση, κόπωση κλπ.
Ο κόσμος λειτουργεί καλύτερα με θετικά κίνητρα παρά με τιμωρία» σημείωσε ο κ.Δερμιτζάκης.

Γώγος: Δεν μπορούμε να βγούμε από το lockdown στις 30/11 – Προσπαθούμε να σώσουμε τα Χριστούγεννα

Την θέση ότι δεν μπορεί να αρθεί το lockdown στις 30 Νοεμβρίου διατύπωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χ. Γώγος, ο οποίος υποστήριξε πως γίνεται προσπάθεια προκειμένου να σωθούν τα Χριστούγεννα.
«Ο τι μπορεί να σωθεί θα σωθεί προφανώς.
Αρκεί να είναι με ασφάλεια αυτή είναι όλη η διαδικασία» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Γώγος, ο οποίος τόνισε πως η στρατηγική είναι να μπορέσουμε να κρατήσουμε σε ικανοποιητικό επίπεδο τη νόσο ώστε η νοσηλεία ασθενών να είναι ελεγχόμενη και η επιδημιολογική καμπύλη να κρατηθεί κάπως χαμηλά.
«Υπάρχει μια κάμψη- επιπέδωση της καμπύλης τις τελευταίες μέρες και φαίνεται ότι αυτό θα διατηρηθεί.
Είναι καιρός να συμβεί» τόνισε ο κ.Γώγος, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα «σταδιακά να πέσουμε κάτω από τα 2000 κρούσματα ημερησίως».
«Η πίεση στο σύστημα είναι μεγάλη.
Υπάρχει μεγάλη συρροή ασθενών που είναι αποτέλεσμα της προηγούμενης επιδημικής αύξησης ασθενών στη χώρα μας επομένως η παράμετρος αυτή λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν.
Φυσικά και δεν είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε από Δευτέρα» υπογράμμισε ο κ.Γώγος, ο οποίος είπε ότι χρειάζεται τουλάχιστον μια εβδομάδα επέκτασης των περιορισμών προκειμένου να παγιωθεί όποια επιπέδωση της καμπύλης παρατηρηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Παγώνη (ΕΙΝΑΠ): Θέλει τουλάχιστον μια εβδομάδα ακόμα για την άρση του lockdown – Δεν κοιτά ηλικία ο κορωνοϊός

Με την εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να αρθεί το lockdown στις 30/11 συμφωνεί και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, η οποία υποστηρίζει ότι απαιτείται τουλάχιστον μια εβδομάδα ακόμα για να «χαλαρώσουν» τα περιοριστικά μέτρα.
«Η κατάσταση είναι η εξής.
Είμαστε 18 μέρες μετά τα μέτρα.
Υπάρχει σταθεροποίηση στην Αττική και ελπίζουμε τελειώνοντας η εβδομάδα να δούμε και σταδιακή μείωση, η οποία είναι ελάχιστη αλλά έχει ξεκινήσει, στα κρούσματα.
Τη μείωση διασωληνωμένων και θανάτων θα περιμένουμε να τη δούμε μετά από 10 μέρες.
Αυτά τα περιστατικά αναφέρονται σε πριν από δέκα μέρες, δεν έχουν σχέση με τα μέτρα.
Στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση είναι ακόμα στο κόκκινο.
Φαίνεται στο βάθος ένα μικρό φως στο τούνελ με μείωση κρουσμάτων.
Αυτό θα το δούμε τις επόμενες ημέρες, θα το αξιολογήσουμε και θα δούμε πώς θα πορευτούμε.
Δύσκολη είναι η κατάσταση σε Λάρισα, Βόλο και Πέλλα.
Είναι δύσκολες μέρες για τους νοσοκομειακούς, τα κρούσματα είναι αρκετά και η κατάσταση έχει ζορίσει στον υγειονομικό σύστημα.
Μην ξεχνάμε ότι ένας μεγάλος αριθμός γιατρών και νοσηλευτών έχουν νοσήσει και είναι σε καραντίνα.
Είναι πάνω από 800 άτομα» υποστήριξε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha η κα.Παγώνη, η οποία επεσήμανε πως «θέλουμε ενίσχυση στους γιατρούς και τους νοσηλευτές αυτές τις μέρες για να σταθούμε κι εμείς και να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».
«Δεν νομίζω να γίνει άρση αυτή τη βδομάδα με τίποτα.
Θέλει πάνω από μια βδομάδα.
Ο αριθμός των κρουσμάτων δεν έχει πέσει.
Για να πούμε ότι βγαίνουμε θα πρέπει να έχουμε 500 κρούσματα.
Είναι δύσκολο να φτάσουμε αμέσως.  
Χρειάζονται 20-25 μέρες από σήμερα.
Οπωσδήποτε δύο εβδομάδες με τα ίδια μέτρα που έχουμε τώρα, για να κάνουμε Χριστούγεννα αξιοπρεπώς, όχι ρεβεγιόν.
Δεν μπορούμε να κάνουμε επισκέψεις, δεν θα φάμε με τους συγγενείς μας.
Πρέπει να σκεφτόμαστε ότι δεν έχουμε αρρωστήσει.
Θα βγούμε στα μαγαζιά, ελπίζουμε ότι θα ανοίξουν, με μέτρα και μάσκες και αποστάσεις.
Οι μάσκες σώζουν ζωές.
Θα βγούμε με μεγάλη προσοχή.
Δεν μπορούμε να πάμε σε μαγαζιά διασκέδασης, εκεί υπάρχει συνωστισμός που σημαίνει κίνδυνος και κορωνοϊός» υποστήριξε η κα.Παγώνη.

Βατόπουλος: Λίγο καλύτερη η κατάσταση τα Χριστούγεννα – Να είναι περιορισμένες οι μετακινήσεις

Την εκτίμηση ότι τα Χριστούγεννα θα είναι λίγο καλύτερη η κατάσταση διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του παν. Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος συνέστησε υπομονή και να είναι περιορισμένες οι μετακινήσεις τον φετινό χειμώνα.
Σε δηλώσεις του στο Mega ο κ.Βατόπουλος είπε πως «αυτό τον χειμώνα θα τον περάσουμε λίγο κλειστά».
«Αν ελαττωθούν τα κρούσματα θα αρχίσει να ελαττώνεται και η πίεση στο σύστημα υγείας.
Έχουμε ένα μήνα ακόμα, θέλω να πιστεύω ότι τα Χριστούγεννα θα είναι λίγο καλύτερη η κατάσταση.
Τα 500-600 κρούσματα είναι ένας αριθμός, όπως είναι και η θετικότητα των κρουσμάτων στα τεστ που γίνονται που τώρα είναι γύρω στο 10%, και η εξάπλωση του ιού σε όλη την Ελλάδα.
Φοβάμαι ότι ενώ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη τα μέτρα τηρούνται πιο σοβαρά, δεν είμαι σίγουρος αν στην επαρχία έχουν συνειδητοποιήσει την κατάσταση.
Φοβάμαι ότι αυτό τον χειμώνα θα τον περάσουμε κάπως κλειστά.
Ευελπιστούμε όλοι στο εμβόλιο αλλά αυτό το χειμώνα οι μετακινήσεις πρέπει να είναι πολύ περιορισμένες και με όλες τις προφυλάξεις» τόνισε ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι «στην Ελβετία και στη βόρεια Ιταλία η πανδημία ξεκίνησε από τα χειμερινά resort».
«Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή και αυτή τη χρονιά.
Προφανώς υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν κλάδοι της οικονομίας που πιέζονται, όλοι πιεζόμαστε.
Βλέπετε ότι κράτη και έθνη που δεν το πήραν σοβαρά είχαν πολύ περισσότερα θύματα» είπε ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι «οι εκκλησίες, όπως και άλλοι χώροι συνωστισμού, θα είναι κλειστές λογικά τα Χριστούγεννα».

Βασιλακόπουλος: Αρχίζουν να φαίνονται τα αποτελέσματα του lockdown – Πολύ μικρότερη η βελτίωση στη βόρεια Ελλάδα

Τη θέση ότι αρχίζουν να φαίνονται τα αποτελέσματα του lockdown στον αριθμό των κρουσμάτων διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, Θ. Βασιλακόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι πάντως παραμένει πολύ μικρότερη η βελτίωση στη βόρεια Ελλάδα.
Σε δηλώσεις του στο Open ο κ.Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι δεν γίνεται να δημιουργηθούν ΜΕΘ μέσα σε 8 μήνες, καθώς το προσωπικό για να τις επανδρώσει πρέπει να είναι εκπαιδευμένο τουλάχιστον 2 χρόνια.
«Έχουν αρχίσει να φαίνονται τα αποτελέσματα του lockdown, ωστόσο ο ρυθμός βελτίωσης είναι πολύ μικρότερος στη Βόρεια Ελλάδα.
Το επιδημιολογικό φορτίο είναι βαρύτερο, ο καιρός δεν βοηθάει και είναι και η κόπωση του κόσμου ή η έλλειψη φόβου» είπε ο κ.Βασιλακόπουλος.
Ερωτηθείς για την έλλειψη ΜΕΘ και το γεγονός ότι η κυβέρνηση κατηγορείται ότι από τον Μάρτιο δεν δημιούργησε αρκετές κλίνες, ο κ.Βασιλακόπουλος είπε ότι «δεν είναι απλό να δημιουργήσεις κλίνες μέσα σε 8 μήνες».
«Ακόμα κι αν είχε τα χρήματα και δημιουργούσε πολλές ΜΕΘ δεν θα είχε τους ανθρώπους να τις λειτουργήσουν.
Με τις ΜΕΘ χρειάζεται και εξειδικευμένο προσωπικό, γιατροί και νοσηλευτές, που θα έχουν εκπαιδευτεί για τουλάχιστον 2 χρόνια.
Δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη.
Αυτό που έχει γίνει είναι να κάποιες νέες κλίνες και επιτάξεις κλινών που σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας.
Δεν μπορεί ξαφνικά να ανοίξουν ΜΕΘ.
Από το 2012 μέχρι το 2019 δεν προστέθηκε σχεδόν καμία ΜΕΘ.
Αυτή τη στιγμή έχει αυξηθεί ο αριθμός.
Το αν θα μπορούσαν να γίνουν παραπάνω, φυσικά, ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, όμως και να είχαμε ακόμα 5.000 ΜΕΘ δεν θα υπήρχε το αντίστοιχο προσωπικό» υποστήριξε ο κ.Βασιλακόπουλος.
Για ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα ο καθηγητής τόνισε ότι «πριν τελειώσει το δεύτερο κύμα και καταφέρουμε να βγούμε από αυτό, συζητάμε για το 3ο».
«Το τι θα γίνει μετά εξαρτάται από το πώς θα βγούμε από το 2ο.
Πολλοί άνθρωποι δεν εφαρμόζουν σωστά την καραντίνα.
Αν ανοίξουμε και ξαναχαλαρώσουμε, βεβαίως θα έρθει το 3ο κύμα.
Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας μέχρι να έρθει το εμβόλιο» είπε ο κ.Βασιλακόπουλος.
Σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, δήλωσε ότι πρέπει να ανοίξει στη λογική των κομμωτηρίων, δηλαδή να δουλέψει με ραντεβού, ενώ τόνισε ότι δεν μπορεί να βρει με ποιον τρόπο θα μπορούσε να ανοίξει η εστίαση και τα μαγαζιά διασκέδασης.
 
Στους 1.714 οι νεκροί

Στους 1.714 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Ο ΕΟΔΥ, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα 23/11, 1.388 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 93.006, εκ των οποίων το 53,3% άνδρες.
Image
Τα 4.823 (5,2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 23.998 (25,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράληλλα 549 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα.
Image
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών.
Οι 151 (27,5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 81,2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, 482 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 84 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1.714 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Image
Οι 678 (39,6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97,1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image
Χαρδαλιάς: Τα αποτελέσματα στη Βόρεια Ελλάδα δεν είναι τα αναμενόμενα

Δεν υπάρχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα από την τήρηση των μέτρων σε ορισμένες περιοχές όπως στη Βόρεια Ελλάδα, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς σημειώνοντας ότι οι αρχές ανέμεναν νωρίτερα τα πρώτα σημεία βελτίωσης της κατάστασης.
Τίθεται λοιπόν ένα θέμα με την τήρηση των μέτρων πρόσθεσε και σημείωσε ότι φαίνεται ότι ίσως κάποιοι συμπολίτες μας επιδεικνύουν πιο χαλαρή συμπεριφορά και επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων.
Ο κ. Χαρδαλιάς πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει προς όλους ξεκάθαρο ότι δεν είναι στιγμή για εκπτώσεις στην τήρηση των μέτρων καθώς όσο καλύτερα εφαρμόζονται, τόσο καλύτερα αποδίδουν.
Αναφορικά με τη συζήτηση σχετικά με το χρόνο λήξης του lockdown είπε ότι η απόφαση της κυβέρνησης θα βασιστεί αποκλειστικά και μόνο στα επιστημονικά δεδομένα και τις εισηγήσεις των ειδικών.
Πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται την προσδοκία που δημιουργεί στους πολίτες αλλά και στους επαγγελματίες το γεγονός ότι πλησιάζουν οι γιορτές αλλά αυτή τη στιγμή το διακύβευμα είναι η δημόσια υγεία και για την κυβέρνηση μοναδική της προτεραιότητα είναι η προστασία ζωής.
 
Παπαευαγγέλου: Στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται με Covid περίπου 4.400 ασθενείς, η πληρότητα στις ΜΕΘ  φτάνει το 86%

«Η διασπορά εξακολουθεί να είναι μεγάλη στην κοινότητα» σημείωσε απόψε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου η οποία ανακοίνωσε 1388 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας. Όπως είπε, οι  διασωληνωμένοι ασθενείς είναι πλέον 549 και το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν 84 θάνατοι.
«Η πίεση του συστήματος υγείας είναι κρίσιμη», επισήμανε επίσης η καθηγήτρια ΕΚΠΑ Παιδιατρικής Λοιμωξιoλογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την χθεσινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας κορωνοϊού.
Στην επικράτεια οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊό ξεπερνούν τις 4 χιλιάδες, ενώ η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ για covid-19 στην επικράτεια αγγίζει το 86%.
Στην Αττική το ποσοστό αυτό είναι 81% και στη Βόρειο Ελλάδα το ποσοστό φτάνει το 99%, διευκρίνισε η κ. Παπαευαγγέλου, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
Στην Βόρεια Ελλάδα διαπιστώνεται μια σταθεροποίηση, ίσως και πτώση στα κρούσματα, ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, «αλλά όχι με τον ρυθμό που θα περιμέναμε», υπογραμμίζοντας ότι «είναι σαφές ότι τα μέτρα δεν τηρούνται από όλους»
«Τα μέτρα αποδίδουν.
Είναι σαφής η σταθεροποίηση.
Τα κρούσματα της 2ης και 3ης εβδομάδας δείχνουν τάση μείωσης» είπε επίσης η κα Παπαευαγγέλου.
Σημείωσε ακόμα ότι πλέον ο καθένας θα πρέπει να επιλέξει μια μικρή κοινωνική φούσκα στην οποία θα δραστηριοποιείται.
Κι εγώ πηγαίνω στην μητέρα μου μια φορά την εβδομάδα αλλά φροντίζω να φοράμε και οι δύο μάσκα» είπε χαρακτηριστικά. Επανέλαβε επίσης ότι ο κορωνοϊός σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με τη γρίπη καθώς ποτέ η γρίπη δεν έδωσε ετησίως πάνω από 200 νεκρούς.

Μαγιορκίνης: Μείωση της θετικότητας στο 50% - Κατά 90% αποτελεσματικό το εμβόλιο της Οξφόρδης

Για την εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα μίλησε ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης στη σημερινή 23/11 ενημέρωση, όπου τόνισε ότι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα για να λήξει το lockdown.
Όπως είπε ο καθηγητής, υπάρχουν ενδείξεις μείωσης των ενεργών κρουσμάτων στην Ελλάδα.
Στην Αττική είχαμε 252 διαγνώσεις και στη Θεσσαλονίκη 300 διαγνώσεις, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ.
Επίσης, όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης παρατηρείται μείωση της θετικότητας περίπου στο 50%, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Το φορτίο παραμένει, ωστόσο, εξαιρετικά βαρύ στη Βόρεια Ελλάδα.
«Η κατάσταση περιμένει εξαιρετικά σοβαρή και η τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη για την έξοδο από το lockdown, όποτε γίνει αυτό.», τόνισε.
Όσον αφορά τα ηλικιακά χαρακτηριστικά, οι 40-65 και οι άνω των 65 παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη επίπτωση. Γεγονός που θα συνεχίσει να πιέζει το σύστημα υγείας.
Ο επιδημιολόγος επεσήμανε ότι η εξάπλωση του ιού στη χώρα μας είναι ευρύτατη.
Σε όποιο σημείο κι αν βρίσκεται κάποιος στην Ελλάδα θα πρέπει να τηρεί τα μέτρα.
Για τις εξελίξεις στο πεδίο των εμβολίων, ο κ. Μαγιορκίνης ανέερε ότι το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα της ενδιάμεσης ανάλυσης που δείχνουν αποτελεσματικότητα που φτάνει έως και 90%.
Η ανάλυση, επίσης, έδειξε ότι δεν υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες σε 24.000 εθελοντές που έλαβαν τη δόση του εμβολίου.
Το εμβόλιο της Οξφόρδης μπορεί να συντηρηθεί σε θερμοκρασία κανονικού ψυγείου (2-8 βαθμούς Κελσίου).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης