Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η ακριβότερη πανευρωπαϊκά παραμένει η ελληνική χονδρεμπορική αγορά ρεύματος παρά το Target Model

tags :
Η ακριβότερη πανευρωπαϊκά παραμένει η ελληνική χονδρεμπορική αγορά ρεύματος παρά το Target Model
Εκτιμήσεις για υψηλές τιμές στις αγορές Επόμενης Ημέρας και Εξισορρόπησης, με συνέπεια αυξημένο κόστος για τους προμηθευτές και τους μεγάλους καταναλωτές
Η ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει η ακριβότερη της Ευρώπης, παρά τη λειτουργία της με βάση τους κανόνες του Target Model και τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν ότι ο ανταγωνισμός θα μειώσει τις τιμές.
Βεβαίως δεν είναι λίγοι εκείνοι που σχολιάζουν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να φανούν τα θετικά αποτελέσματα της λειτουργίας του Target Model στις τιμές χονδρικής, ωστόσο υπάρχουν και φωνές που υποδεικνύουν τη διαμόρφωση υψηλών τιμών όχι μόνο στην αγορά της Επόμενης Ημέρας αλλά και στην Αγορά Εξισορρόπησης, γεγονός που αυξάνει το κόστος τόσο των προμηθευτών ηλεκτρισμού όσο και των μεγάλων καταναλωτών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου η μέση τιμή που διαμορφώθηκε στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας (Day Ahead) έφθασε στα 68.4 €/MWh και ήταν για μια ακόμη φορά η υψηλότερη χονδρική τιμή ηλεκτρισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Δεύτερη υψηλότερη ήταν η χονδρική τιμή της Ουγγαρίας στα 61,59 €/MWh και ακολουθούσαν η Ρουμανία με 60,7 €/MWh, η Σερβία με 59,63 €/MWh και Βουλγαρία με 56,16.

Φθηνότερη αγορά η γερμανική

Πάνω από τα 50 ευρώ διαμορφώθηκε η χονδρική τιμή τη Δευτέρα 23/11 και στην Κροατία 55,58€/MWh, στην Σλοβενία 55,07 €/MWh, στην Ιταλία 54,33€/MWh και στην Ισπανία με 50,51€/MWh. Η φθηνότερη χονδρεμπορική αγορά όλης της Ευρώπης ήταν και πάλι η γερμανική με 43,63€/MWh.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη χθεσινή ημέρα η συνολική εκκαθαρισμένη ενέργεια στην ελληνική αγορά της Επόμενης Ημέρας ανήλθε 148 GWh με 7.4 GW Peak. Οι μονάδες φυσικού αερίου παρείχαν το 41% της εκκαθαρισμένης ενέργειας, οι λιγνιτικές το 15%, οι εισαγωγές το 14%, οι ΑΠΕ το 24% και τα υδροηλεκτρικά το 6% της εκκαθαρισμένης ενέργειας. Για σήμερα Τρίτη 23/11 η μέση τιμή στην αγορά της Επόμενης Ημέρας μειώθηκε στα 52,87€/MWh.

Επιπλέον κόστη από τους λογαριασμούς προσαυξήσεων

Να σημειωθεί εδώ ότι στην τιμή αυτή θα πρέπει να συνυπολογιστούν και τα επιπλέον κόστη των τριών λογαριασμών προσαυξήσεων που διαχειρίζεται ο ΑΔΜΗΕ. Πρόκειται για:
• τον Λογαριασμό Προσαυξήσεων Απωλειών ΕΣΜΗΕ που χρησιμοποιείται για τον επιμερισμό του κόστους των Απωλειών σε προμηθευτές ανάλογα με την ενέργεια που καταναλώνουν
• τον Λογαριασμό Προσαυξήσεων Ισχύος Εξισορρόπησης που χρησιμοποιείται για τον επιμερισμό του κόστους παροχής Ισχύος Εξισορρόπησης
• τον Λογαριασμό Προσαυξήσεων Οικονομικής Ουδετερότητας που χρησιμοποιείται για τον επιμερισμό στα Συμβαλλόμενα Μέρη με Ευθύνη Εξισορρόπησης τυχόν υπολοίπου που παραμένει μετά τον υπολογισμό των χρεώσεων και πιστώσεων που υπολογίζει ο ΑΔΜΗΕ
Έχει ενδιαφέρον λοιπόν να σημειωθεί ότι για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της νέας αγοράς η μέση τιμή του ΛΠ1 ήταν 1,34 €/MWh, του ΛΠ2 1,94€/MWh και του ΛΠ3 5,09 €/MWh.
Τη δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας της αγοράς η μέση τιμή του ΛΠ1 αυξήθηκε σε 1,71 €/MWh, του ΛΠ2 μειώθηκε σε 1,60 €/MWh, ενώ του ΛΠ3 εκτινάχθηκε στα 12,37 €/MWh.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης