Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Biden τηλεφώνησε στην... Ευρώπη: Επαφές με von der Leyen, Michel, Stoltenberg και δήλωσε ότι είναι «φίλος»

Ο Biden τηλεφώνησε στην... Ευρώπη: Επαφές με von der Leyen, Michel, Stoltenberg και δήλωσε ότι είναι «φίλος»
Ο Michel κάλεσε τον Biden στις Βρυξέλλες να παρευρεθεί στη συνάντηση με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις αρχές του επόμενου έτους
Τις πρώτες του επαφές με τους ξένους ηγέτες κάνει ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, συνομιλώντας τηλεφωνικά με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, οι οποίοι τον συνεχάρηκαν για τη νίκη του επί του Donald Trump.
Μάλιστα, ο Michel κάλεσε τον Biden στις Βρυξέλλες να παρευρεθεί στη συνάντηση με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις αρχές του επόμενου έτους.
Ο Biden μίλησε επίσης με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, όπου «συζήτησαν τη σημασία της διατλαντικής συμμαχίας ως ακρογωνιαίου λίθου της συλλογικής ασφάλειας», όπως αναφέρθηκε σε δήλωση.
Οι φιλικοί ήχοι ήρθαν σε έντονη αντίθεση με τον Trump, ο οποίος έχει αναφέρει κατά καιρούς ότι η ΕΕ είναι αντίπαλος, ή ακόμα και εχθρός, και ότι δημιουργήθηκαν για να εκμεταλλευτουν τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Θαυμάσιο να μιλώ με τον εκλεγμένο Πρόεδρο @JoeBiden», έγραψε ο von der Leyen στο twitter της.
«Τον συγχαίρω για τη νίκη του. Είναι μια νέα αρχή για την σχέση ΕΕ-ΗΠΑ», πρόσθεσε.
Ο Michel μίλησε με τον Biden για περίπου 20 λεπτά.
Το γραφείο του εξέδωσε μια ανακοίνωση, αναφέροντας ότι ο Michel «πρότεινε να ανοικοδομήσει μια ισχυρή διατλαντική συμμαχία βασισμένη σε κοινά συμφέροντα και κοινές αξίες.
Χαιρέτισε την ισχυρή δέσμευση του εκλεγμένου Προέδρου Biden στους συμμάχους της Αμερικής και την υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή συνεργασία.
Προσκάλεσε επίσης τον Biden στο Συμβούλιο της Ευρώπης στις Βρυξέλλες το επόμενο έτος και παρότρυνε για συνεργασία στο μέτωπο της καταπολέμησης της πανδημίας, την ώθηση για οικονομική ανάκαμψη, την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος και την προώθηση της ασφάλειας και της πολυμέρειας.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο Michel ευχαρίστησε συγκεκριμένα τον Biden που επέμεινε στο Ηνωμένο Βασίλειο να εφαρμόσει πλήρως τη Συμφωνία Αποχώρησης (Brexit).
Σύμφωνα με τον Michel, «τώρα είναι η ώρα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο, η συνεργασία μας θα είναι πιο σημαντική από ποτέ για την προστασία των πολιτών μας, την επανεκκίνηση των οικονομιών μας, τη διακοπή της υπερθέρμανσης του πλανήτη και τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου κόσμου.
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα έχουν πάντα μεγαλύτερο αντίκτυπο όταν λαμβάνουν μαζί μέτρα".
Ο Stoltenberg είπε ότι ανυπομονεί να προγραμματίσει την επόμενη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ το 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης