Διεθνή

JPMorgan: Ανεβάζει στο 80% τις πιθανότητες για συμφωνία στο Brexit

JPMorgan: Ανεβάζει στο 80% τις πιθανότητες για συμφωνία στο Brexit
Αγώνας δρόμου για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας μέχρι το τέλος του έτους
Η JPMorgan έχει αυξήσει τις πιθανότητες για εμπορική συμφωνία για το Brexit στο 80%, από τα δύο τρίτα (πάνω από στο 70%), καθώς οι διαπραγματευτές από τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση αποδύονται σε έναν αγώνα ενάντια στο χρόνο προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από το τέλος του έτους.
«Από το καλοκαίρι είχαμε θέσει τις πιθανότητες μιας συμφωνίας στα δύο τρίτα περίπου, και όχι σε ένα τρίτο (33%)», σημείωσε η JPMorgan σε σημείωμά της προς τους πελάτες της την Τρίτη 24 Νοεμβρίου.
«Δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων, η πιθανότητα μιας συμφωνίας αυξάνεται σαφώς, και ως εκ τούτου αναθεωρούμε ανοδικά την αξιολόγησή μας στο 80-20 υπέρ μιας συμφωνίας», επισημαίνεται.
Να σημειωθείι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησαν στις 23 Νοεμβρίου εκ νέου τις διαπραγματεύσεις τους, μέσω τηλεδιάσκεψης, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν τις «θεμελιώδεις διαφορές» τους και να καταλήξουν σε μια συμφωνία μετά το Brexit που θα επιτρέπει να αποφευχθεί ένα επίπονο «no-deal» στις 31 Δεκεμβρίου 2020.
Οι δύσκολες αυτές συζητήσεις καθυστέρησαν λόγω κρούσματος Covid-19 στην αποστολή της ΕΕ, κάτι που ανάγκασε τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Barnier και τον Βρετανό ομόλογό του να τερματίσουν κάθε δια ζώσης συνάντηση.
«Ύστερα από τεχνικές συζητήσεις αυτό το σαββατοκύριακο, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σήμερα διαδικτυακά με τον Ντέιβιντ Φροστ και τις ομάδες μας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Barnier.
«Ο χρόνος είναι λίγος.
Οι θεμελιώδεις διαφορές παραμένουν αλλά συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά για μια συμφωνία», δήλωσε ο Barnier.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για συμφωνία

Μένουν λιγότερο από 40 ημέρες έως την 31η Δεκεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η μεταβατική περίοδος μετά το Brexit, ύστερα από την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο --που αποχώρησε επίσημα από την ΕΕ την 31η Ιανουαρίου-- θα πάψει να εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Χωρίς ένα εμπορικό σύμφωνο που να διέπει τη σχέση τους, το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες διατρέχουν τον κίνδυνο ενός νέου οικονομικού σοκ, που θα έρθει να προστεθεί σε αυτό που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.
Οι δύο πλευρές, που εργάζονται επί ενός κοινού κειμένου που έχει ήδη προχωρήσει πολύ, πρέπει επί της αρχής να έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία εγκαίρως πριν το τέλος του έτους προκειμένου να είναι δυνατή η επικύρωσή της από το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Ελπίδες για σαφή πρόοδο μέχρι το τέλος της εβδομάδας

O Ιρλανδός πρωθυπουργός δήλωσε στις 23/11 πως ελπίζει ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα έχει προκύψει το περίγραμμα μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου για το Brexit.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Δουβλίνο πρόσθεσε πως η αίσθηση που έχει από τις δύο ομάδες διαπραγμάτευσης είναι ότι έχει σημειωθεί πρόοδος.
Οι διαπραγματεύσεις παραμένουν δύσκολες σε τρία επίμαχα σημεία: τις εγγυήσεις σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό, την πρόσβαση των Ευρωπαίων στα βρετανικά αλιευτικά ύδατα και τον τρόπο διευθέτησης των διαφορών στη μελλοντική συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης