Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η αλλαγή τάσης στο Γενικό Δείκτη και η εικόνα στα βαριά χαρτιά – Μέχρι πότε έχει «καύσιμα» το ΧΑ

Η αλλαγή τάσης στο Γενικό Δείκτη και η εικόνα στα βαριά χαρτιά – Μέχρι πότε έχει «καύσιμα» το ΧΑ
Μέχρι και αρχές Δεκεμβρίου αναμένουν οι αναλυτές να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα το επενδυτικό ενδιαφέρον
Την ώρα που η αγορά σε επίπεδο γενικού δείκτη αλλά και δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης διαπραγματεύεται από τις 16/11 πάνω από τον εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών, έχοντας στείλει μήνυμα αλλαγής της μεσοπρόθεσμης τάσης προς το θετικότερο, η πλειονότητα των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης εξακολουθεί να δίνει μάχη για αλλαγή τάσης.
Το γεγονός ότι αρκετές μετοχές δεν έχουν ξεπεράσει τον εν λόγω κινητό μέσο εκλαμβάνεται από κάποιους αναλυτές ως «απόθεμα δυνάμεων», που θα μπορούσε να στηρίξει την αγορά στη συνέχεια.
Οι επενδυτές έχουν εστιάσει στις τελευταίες συνεδριάσεις στις τραπεζικές μετοχές, εξέλιξη που αποτυπώνεται και στο τζίρο, με αναλυτές να σημειώνουν πως περιμένουν να διατηρηθεί το καλό κλίμα μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.
Και αυτό γιατί οι ξένοι θεσμικοί τότε θα έχουν κλείσει τα βιβλία τους, οπότε δε θα υπάρχει μεγάλη συμμετοχή, ενώ και η περίοδος των Χριστουγέννων παραδοσιακά, περιορίζει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ποιοι κινούνται πάνω από ΚΜΟ 200 ημερών

Με το γενικό δείκτη να έχει απόδοση πάνω από 23% τον Νοέμβριο, μία απόδοση που μπορεί να αναδειχθεί σε ιστορικά υψηλή, οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Coca Cola, Viohalco, ΟΛΠ και Σαράντης κινούνται πάνω από τον εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών.
Κάποιες από αυτές όπως για παράδειγμα η Viohaclo λόγω του πρόσφατου ράλι έχει απομακρυνθεί αισθητά.
Ο κινητός μέσος είναι στα 2,78 ευρώ και η μετοχή βρίσκεται γύρω από τα 3,90 ευρώ.
Άλλες πάλι βρίσκονται λίγο υψηλότερα, όπως για παράδειγμα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τον κινητό να είναι στα 6,24 ευρώ και τη μετοχή πέριξ των 6,50-6,60 ευρώ.
Το ενδιαφέρον στρέφεται σε όσες βρίσκονται σε «φάση» δοκιμασίας, όπως για παράδειγμα η Εθνική Τράπεζα, η οποία έχει κόψει ανοδικά τον κινητό αλλά εξακολουθεί να τον «τεστάρει».
Το ίδιο ισχύει και για τη Eurobank, αν και βρίσκεται σε λίγο καλύτερη… μοίρα από την Εθνική.
Η Alpha Bank έχει κόψει ανοδικά εδώ και μέρες τον εκθετικό των 100 ημερών αλλά ο αντίστοιχος των 200 είναι στα 0,7250 ευρώ που σημαίνει πως απέχει ακόμα.
Η Πειραιώς θα πρέπει να πάει στα 1,38 ευρώ για να τον δοκιμάσει.
Η πρόσφατη κίνηση της Lamda από τα χαμηλά την έχει στείλει στο 200άρη, αλλά δεν τον έχει διασπάσει ακόμα.
Κάτω από τον 200άρη αλλά και τον 100άρη είναι η Fourlis, η Jumbo, η Motor Oil, ενώ ΟΠΑΠ και ΕΛΠΕ είναι στον 100άρη.
Σε κρίσιμο σημείο είναι τέλος η ΕΧΑΕ, η οποία αν και είχε περάσει πάνω από το 200άρη, οι πιέσεις που έχει δεχθεί στις τελευταίες συνεδριάσεις έφεραν τη μετοχή ξανά από κάτω, χωρίς ωστόσο να απομακρυνθεί.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης