Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια ώριμα έργα θα ξεμπλοκάρουν τα 3,9 δισ. ευρώ - Ισχυρά κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων

Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια ώριμα έργα θα ξεμπλοκάρουν τα 3,9 δισ. ευρώ - Ισχυρά κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων
Λίστα με «παγωμένα» έργα αλλά και κίνητρα για καινούργια projects ανακοινώνει η κυβέρνηση
Λίστα με «παγωμένα» επενδυτικά έργα αλλά και κίνητρα - κυρίως για συγχωνεύσεις μικρομεσαίων και μεγάλων εταιριών - για να ξεκινήσουν καινούργια projects, ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση στο πλαίσιο της απορρόφησης των 29,1 δισ. ευρώ των συνολικών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Κορωνίδα των στρατηγικών κατευθύνσεων του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης, που κατατέθηκε18 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες και έχει εισέλθει σε τροχιά διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, αποτελούν οι ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις.
Στα έργα που προκρίνονται μέχρι στιγμής και έχουν ως βάση τις επενδύσεις στην πράσινη οικονομία περιλαμβάνονται προγράμματα:
- Μείωσης των τιμών ρεύματος.
- Ηλεκτρικής διασύνδεσης του ΑΔΜΗΕ, όπως η διασύνδεση της Κρήτης και η 4η φάση των Κυκλάδων. Ο συνολικός προϋπολογισμός της διασύνδεσης φθάνει στο 1 δισ. ευρώ και ένα μέρος των κεφαλαίων μπορεί να καλυφθεί από ευρωπαϊκούς πόρους.
- Εγκατάστασης έξυπνων μετρητών από τον ΔΕΔΔΗΕ. Η κυβέρνηση θέλει να εγκαταστήσει πανελλαδικά 7,5 εκατομμύρια «έξυπνους » μετρητές με το προϋπολογισμό του έργου να φθάνει το 1 δισ. ευρώ.
-Εξοικονόμηση ενέργειας σε ιδιωτικές κατοικίες, επιχειρήσεις και κτιριακές εγκαταστάσεις του δημοσίου.
- Ηλεκτροκίνησης - υποδομών φόρτισης
- Απολιγνιτοποίησης στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και Mεγαλόπολης
Στον τομέα των υποδομών πρόκειται να ενταχθούν δημόσια έργα που είναι ώριμα και μπορούν να ξεμπλοκάρουν με τη χρήση αυτών των πόρων αλλά και μία σειρά από αντιπλημμυρικά με προτεραιότητα στις περιοχές που το τελευταίο διάστημα έχουν πληγεί από τις φυσικές καταστροφές, όπως η Σάμος, η Καρδίτσα, η Κρήτη, κ.ά.
Στο κομμάτι των ψηφιακών δράσεων έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη εφαρμογών τύπου cloud αλλά και στην ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών στις σταθερές συνδέσεις, καθώς και δικτύων 5G στην κινητή τηλεφωνία.
Προβλέπονται έργα που θα χρηματοδοτούν την ανάπτυξη των παραπάνω δικτύων πιο γρήγορα, και ειδικά σε περιοχές της χώρας που δεν έχουν μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον.
Ταυτόχρονα θα στηριχτούν όλες οι επενδύσεις του τουρισμού με την προϋπόθεση ότι συνυπάρχει ο «πράσινος» και ψηφιακός χαρακτήρας τους.
Προβλέπονται ακόμη προγράμματα για την κατάρτιση ,της δια βίου μάθησης αλλά και νέα αποταμιευτικά προϊόντα για την παροχή προαιρετικής ιδιωτικής σύνταξης.
Εκτός από αναπτυξιακά έργα το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης θα προβλέπει ακόμη ισχυρά φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις εταιρειών ώστε να παραμείνουν βιώσιμες μέσα στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφώσει η πανδημική κρίση και να ενισχυθεί ο ανταγωνιστικός τους χαρακτήρας.
Το τελικό σχέδιο με τις μεταρρυθμίσεις αναμένεται να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 και να εγκριθεί στο αμέσως επόμενο τρίμηνο, κατά τη διάρκεια του οποίου αναμένεται να υπάρξει η πρώτη εκταμίευση (προκαταβολή).
Από τον σχετικό πίνακα του προϋπολογισμού προκύπτει ότι η προσδοκία του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι το συνολικό ποσό από επιδοτήσεις και δάνεια που θα εισπράξει η χώρα το 2021 ως προκαταβολή θα ανέλθει σε 3,9 δις. ευρώ (2,635 δισ. ευρώ από επιχορηγήσεις και 1,272 δισ. ευρώ από δάνεια) πράγμα που σημαίνει ότι ο πήχης μπαίνει αρκετά ψηλά καθώς το ποσοστό της προκαταβολής για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ τοποθετείται στο 10% των συνολικών κεφαλαίων.
Σημειώνεται ότι η συμβολή του Ταμείου στην ανάπτυξη υπολογίζεται σε 2 ποσοστιαίες μονάδες και για το λόγο αυτό στόχος της Ελλάδας είναι να υπάρξει εντός του 2021 μια ακόμα εκταμίευση από τη στιγμή που αυτές είναι διπλές ανά έτος.
Πάντως για την ώρα το τοπίο για το χρονοδιάγραμμα εκκίνησης των εκταμιεύσεων παραμένει ακόμη θολό.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης