Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κορωνοϊός: Δεκέμβριο οι πρώτοι εμβολιασμοί - Macron: Άρση του lockdown από 15/12 λόγω εορτών – Στους 1,4 εκατ. οι νεκροί, 60 εκατ. τα κρούσματα

Κορωνοϊός: Δεκέμβριο οι πρώτοι εμβολιασμοί - Macron: Άρση του lockdown από 15/12 λόγω εορτών – Στους 1,4 εκατ. οι νεκροί, 60 εκατ. τα κρούσματα
Μacron: Ζήσαμε την κορύφωση του β' κύματος - Στην Κίνα μεταβαίνει κλιμάκιο του ΠΟΥ για να ερευνήσει πώς ξέσπασε η πανδημία
Στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, στη Μεγάλη Βρετανία και πιθανότατα και στη Γερμανία, ενώ ο κόσμος θα ζει την κορύφωση του β' κύματος του κορωνοϊού οδεύοντας προς τις γιορτές. Εκτιμάται ότι έως τότε θα έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες – FDA στις ΗΠΑ και ΕΜΑ στην ΕΕ – το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech ενώ αργότερα εντός του μήνα αναμένεται να υπάρξει έγκριση και του εμβολίου της Moderna.
Εφόσον τα εμβόλια αυτά λάβουν έγκριση, αναμένεται να εκκινήσει ένας άνευ προηγουμένου αγώνας δρόμου προκειμένου αυτά να φτάσουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Την ίδια στιγμή προβληματισμός επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca σχετικά με την αποτελεσματικότητα του ανάλογα με τη δοσολογία του εμβολίου.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία ανακοίνωσε τη Δευτέρα 23/11 ότι το εμβόλιο είναι κατά μέσο όρο κατά 70% αποτελεσματικό κατά του κορωνοϊού.
Μόνο που η αποτελεσματικότητα αυξάνεται στο 90% όταν η πρώτη από τις δύο δόσεις χορηγηθεί μισή, ενώ πέφτει στο 62% όταν η πρώτη δόση χορηγηθεί ολόκληρη.

Το παράδοξο του εμβολίου της AstraZeneca

Αυτό το παράδοξο προσπαθούν να καταλάβουν οι επιστήμονες, οι οποίοι πάντως δίνουν μια σειρά από εξηγήσεις όπως ότι η δοκιμή του εμβολίου δεν ήταν αρκετά μεγάλη έτσι ώστε να μετρήσει σωστά τη διαφορά αποτελεσματικότητας μεταξύ της χορήγησης μισής  και μιας δόσης, άλλοι επισημαίνουν ότι η μικρότερη δόση ενεργοποιεί καλύτερα τα Τ-λεμφοκύταρα που υποστηρίζουν την παραγωγή των αντισωμάτων ενώ άλλοι αναφέρουν ότι, σε ένα εμβόλιο δύο δόσεων, μια χαμηλή πρώτη δόση μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη ανοσιακή προστασία από ό,τι μια υψηλότερη πρώτη δόση.
Σε κάθε περίπτωση η AstraZeneca σκοπεύει να συλλέξει περισσότερα στοιχεία σχετικά με τη σχέση δόσεων-αποτελεσματικότητας.
Οι επιστήμονες θεωρούν πάντως πιθανότερο ότι τελικά η εταιρεία θα ζητήσει άδεια από τις εποπτικές αρχές για το σχήμα με τη χαμηλότερη πρώτη δόση.

Η σύγκριση

Στα θετικά του εμβολίου είναι ότι κανείς από τους συμμετέχοντες στις δοκιμές που αρρώστησε με κορωνοϊό, δεν είχε τη σοβαρή μορφή της Covid-19, ούτε χρειάστηκε νοσηλεία.
Επίσης υπάρχουν ενδείξεις πως το εμβόλιο μπορεί να εμποδίζει τους εμβολιασθέντες να μεταδώσουν τον ιό, ακόμη κι αν μολυνθούν ή είναι ασυμπτωματικοί.
Παράλληλα φαίνεται πως το εμβόλιο μπλοκάρει τη μετάδοση του κορωνοϊού, κάτι για το οποίο δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις από τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna, ενώ είναι φθηνότερο και πιο εύχρηστο πρακτικά, αφού παραμένει σταθερό σε θερμοκρασία απλού ψυγείου, χωρίς να χρειάζεται ειδικούς καταψύκτες.
Σημειώνεται ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι διαφορετικό με αυτό των Pfizer/BioNTech και Moderna, η αποτελεσματικότητα των οποίων αγγίζει το 95%.
Συγκεκριμένα, το εμβόλιο της AstraZeneca είναι διαφορετικής τεχνολογίας εμβόλιο, το οποίο βασίζεται σε ένα τροποποιημένο αδενοϊό του κοινού κρυολογήματος, που απομονώθηκε στους χιμπατζήδες, και ο οποίος δεν αναπαράγεται πλέον στα ανθρώπινα κύτταρα.
Το εμβόλιο κατευθύνει τα κύτταρα να παράγουν την προεξέχουσα πρωτεΐνη-ακίδα (spike) με την οποία ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 διεισδύει σε αυτά και τα μολύνει.
Η παραγωγή της πρωτεΐνης με τεχνητό τρόπο ενεργοποιεί τα αντισώματα του οργανισμού, δημιουργώντας ανοσία.  

Τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer

Η κλινική δοκιμή του υποψηφίου εμβολίου της Moderna σε 30.000 εθελοντές στις ΗΠΑ έδειξε πως μειώνει κατά 94,5% τον κίνδυνο να ασθενήσει κανείς από την COVID-19, βάσει της προκαταρκτικής ανάλυσης των αποτελεσμάτων της.
Ωστόσο, άγνωστη παραμένει η διάρκεια της προστασίας από το εμβόλιο.
Περίπου το 9% με 10% των ανθρώπων που εμβολιάστηκε με το εμβόλιο της Moderna, ανέφερε ότι αισθάνθηκε μεγάλη κόπωση μετά τη δεύτερη δόση, ενώ μικρότερο ποσοστό παρουσίασε άλλες παρενέργειες, όπως πονοκεφάλους ή εκχυμώσεις γύρω από το σημείο όπου έγινε ένεση.
Το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις, με τη δεύτερη τέσσερις εβδομάδες μετά την πρώτη.
Πρέπει να μεταφέρεται στους –20° Κελσίου αλλά μπορεί κατόπιν να αποθηκεύεται αποψυγμένο σε ψυγείο (2 ως 8 βαθμούς Κελσίου) για 30 ημέρες.
Βασίζεται σε πρόσφατη τεχνολογία, η οποία δεν είχε δοκιμαστεί ποτέ πριν, την αξιοποίηση του λεγόμενου αγγελιοφόρου RNA (mRNA).
Αυτό σημαίνει ότι γενετικές εντολές διεισδύουν απευθείας σε ανθρώπινα κύτταρα, που επαναπρογραμματίζονται και μετατρέπονται τα ίδια σε αντιγόνα του κορωνοϊού, προκειμένου να προκαλέσουν αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Το υποψήφιο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech που έχει αποτελεσματικότητα 95%, βασίζεται και αυτό στην ίδια μέθοδο, του αγγελιοφόρου RNA, παρέχει κάλυψη σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες ενώ δεν έχει σημαντικές παρενέργειες, καθώς αυτές δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από αυτές του εμβολίου κατά του ιού της γρίπης, όπως π.χ. έντονος πονοκέφαλος, πυρετός, πόνος στους μύες.
Η Pfizer/Biontech έχει αναφέρει πως το εμβόλιο της πρέπει να μεταφέρεται στους – 70 βαθμούς Κελσίου και για αυτό το λόγο, όπως έγινε γνωστό, έχει ήδη αρχίσει η πιλοτική διανομή του σε τέσσερις Πολιτείες των ΗΠΑ προκειμένου να δει πως θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που υπάρχουν στη διανομή του εμβολίου ανά τον κόσμο.

Στα μέσα Δεκεμβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για τους πρώτους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού το δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, και συγκεκριμένα, μια με δύο ημέρες αφότου δοθεί η σχετική έγκριση από την αρμόδια Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.
Σε δηλώσεις του ο Dr.Moncef Slaoui, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος για τον εμβολιασμό, είπε πως στόχος είναι έως τον Μάιο να έχει εμβολιαστεί το 70% των Αμερικάνων έτσι ώστε να επιτευχθεί η περίφημη «ανοσία της αγέλης».
Σύμφωνα με τον Slaoui, στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να δοθεί η σχετική έγκριση για το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, σηματοδοτώντας το μεγαλύτερο εμβολιαστικό πρόγραμμα στην ιστορία των ΗΠΑ και εντός 48 ωρών δόσεις του εμβολίου θα έχουν αποσταλεί στις Πολιτείες.
«Συνεπώς, περιμένω μια ή δύο ημέρες μετά την έγκριση που πιθανότατα θα δοθεί στις 11 ή στις 12 Δεκεμβρίου, να αρχίσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ» υποστήριξε ο Slaoui, επισημαίνοντας πως οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το ιατρικό προσωπικό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.
Εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται να ζητήσει έγκριση και η Moderna για το εμβόλιο της.
Πάντως, δεν αποκλείεται στις αρχές της εβδομάδας και το Ηνωμένο Βασίλειο να δώσει έγκριση για το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech (πριν ακόμα και από τις ΗΠΑ) ενώ όπως είπε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Jens Spahn, η Γερμανία θα μπορούσε και αυτή να αρχίσει τους εμβολιασμούς εντός του Δεκεμβρίου.

Κομισιόν: Συμφωνία με τη Moderna για την προμήθεια του εμβολίου κατά του κορωνοϊού

Σε συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna για την προμήθεια του εμβολίου της κατά της Covid-19 προχώρησε η Κομισιόν, με την πρόεδρο Ursula von der Leyen να δηλώνει ότι το συμβόλαιο θα υπογραφεί σήμερα.
Την περασμένη εβδομάδα, η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι το πειραματικό της εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 94,5% στην προστασία από την Covid-19, με βάση τα ενδιάμεσα αποτελέσματα του τελευταίου σταδίου των κλινικών δοκιμών.
Τον Αύγουστο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ηγείται των συνομιλιών με τις εταιρείες εξ ονόματος των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε ότι οι προκαταρκτικές συνομιλίες ολοκληρώθηκαν με στόχο την υπογραφή συμβολαίου για την προμήθεια 80 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της, και την πρόβλεψη για την αγορά επιπλέον 80 εκατομμυρίων δόσεων.

Ursula von der Leyen: σήμερα η υπογραφή του συμβολαίου

Η Ursula von der Leyn ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υπογράψει σήμερα το έκτο της συμβόλαιο για την αγορά εμβολίων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Ειδικότερα, ανέφερε: «σήμερα θα εγκρίνουμε το έκτο συμβόλαιο. (Πρόκειται) για έως και 160 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna».
Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η ΕΕ χτίζει «ένα από τα πιο ολοκληρωμένα χαρτοφυλάκια εμβολίων για την COVID-19» και προσέθεσε ότι «τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια μπορούν να μας βοηθήσουν να βάλουμε τέλος στην πανδημία».

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Έως τα τέλη του 2020 ή αρχές 2021 η αδειοδότηση των πρώτων εμβολίων

Έως τα τέλη του 2020 ή στις αρχές του 2021 θα πρέπει να αναμένεται η αδειοδότηση των τριών πρώτων εμβολίων κατά του covid 19 όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).
Ο EMA έχει ως αποστολή την αδειοδότηση και τον έλεγχο των φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και το τελικό πράσινο φως το δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και επιτρέπει στα εργαστήρια την εμπορική διάθεση του φαρμάκου τους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ανακοίνωση του EMA εκδίδεται μετά την δήλωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία ο οργανισμός θα μπορούσε να εγκρίνει τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και Moderna κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.
«Σε αυτό το στάδιο είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς με ακρίβεια τους χρόνους αδειοδότησης των εμβολίων, διότι δεν έχουμε ακόμη όλα τα δεδομένα και τα αποτελέσματα των διαρκών αξιολογήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ανάλογα με την πρόοδο της αξιολόγησης, ο EMA θα μπορούσε να είναι σε θέση να ολοκληρώσει την αξιολόγηση των πιο προχωρημένων υποψηφίων προς το τέλος αυτού του έτους ή στην αρχή του επόμενου» αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο οποίος αξιολογεί τα εμβόλια των Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech και Moderna.
Για την προμήθεια των εμβολίων της Pfizer/BioNTech και της CureVac η ΕΕ προτίθεται να διαθέσει ποσό ύψους 10 δις ευρώ.

Έξαρση σε ΗΠΑ, Ευρώπη – Στην Κίνα ο ΠΟΥ

Και ενώ όλοι αναμένουν με αγωνία την έναρξη των εμβολιασμών προκειμένου να αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα η επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς, η επιδημία εξαπλώνεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Μάλιστα στις ΗΠΑ, όπου υπάρχει έντονη ανησυχία για περαιτέρω έξαρση των κρουσμάτων λόγω και της γιορτής της Ημέρας των Ευχαριστιών, εκτιμάται ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μπορεί να φτάσουν τα 20 εκατομμύρια έως τις 20 Ιανουαρίου του 2021, όταν και αναμένεται να ορκιστεί πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Joe Biden.
Την ίδια στιγμή, στην Ευρώπη τα περισσότερα κράτη προσανατολίζονται στο να χαλαρώσουν κάπως τα περιοριστικά μέτρα ενόψει των Χριστουγέννων, αν και η Γερμανία αναμένεται να διατηρήσει αρκετά αυστηρούς περιορισμούς στις συναθροίσεις.
Με εξαίρεση τις ΗΠΑ και την Ευρώπη και γενικότερα το βόρειο ημισφαίριο, η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σε Λατινική Αμερική, Ινδία και Κίνα.
Εν τω μεταξύ, ο ΠΟΥ προειδοποιεί ενόψει της Ημέρας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ αλλά και των Χριστουγέννων, πως καλό θα ήταν να μη γίνουν μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις ενώ κλιμάκιο του αναμένεται να επισκεφθεί την Κίνα και την Wuhan προκειμένου να ερευνήσει το πώς άρχισε η πανδημία.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 59.583.568 και οι νεκροί σε 1.405.336
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 12.540.696 και σε νεκρούς με 259.256
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 169.485  και τρίτη σε κρούσματα με 6.087.608
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 134.218 και τέταρτο το Μεξικό με 101.926
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 55.327 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 2.195.940 και πέμπτη η Ρωσία με 2.120.836
- Έκτη η Ισπανία με 1.582.616, όγδοο το Ηνωμένο Βασίλειο με 1.531.267 και ένατη η Ιταλία με 1.431.795
- Δέκατη η Αργεντινή με 1.374.631
Image

HΠΑ: Προβλέψεις για 20 εκατ. κρούσματα κορωνοϊού στις 20/1 την ημέρα ορκωμοσίας του Biden

Παρά το νέο αρνητικό ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού – ξεπέρασαν τα 169.000 το τελευταίο 24ωρο – και παρά τις προβλέψεις αμερικανικών πανεπιστημίων ότι οι μολύνσεις θα φτάσουν στα 20 εκατομμύρια την 20η Ιανουαρίου, την ημέρα ορκωμοσίας του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden, χιλιάδες Αμερικάνοι αψηφούν τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων για περιορισμό των μετακινήσεων και των συναθροίσεων, συρρέουν στα αεροδρόμια και στα εθνικά οδικά δίκτυα προκειμένου να γιορτάσουν την Ημέρα των Ευχαριστιών.
Αν και ένα εκατομμύριο ταξιδιωτών πέρασε τις πύλες των αεροδρομίων την περασμένη Κυριακή και αν και περίπου 45 με 50 εκατομμύρια Αμερικάνοι θα κινηθούν στα οδικά δίκτυα, η επιδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να εξαπλώνεται ταχύτατα.
Για 12η συνεχόμενη ημέρα, οι θάνατοι από την επιδημία αυξάνονται, ξεπερνώντας τους 1.500 σε ημερήσια βάση, με το σύνολό τους να ανέρχεται σε 257.701.
Παράλληλα, μεγάλη είναι η αύξηση των κρουσμάτων αλλά και του αριθμού εισαγωγών στα νοσοκομεία, οι οποίες διαμορφώνονται σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς οι νοσηλευόμενοι ξεπερνούν τους 84.000.
Και ενώ ο κορωνοϊός καλπάζει στις ΗΠΑ, εκτιμάται πως εντός των επόμενων εβδομάδων, και πιθανότατα από τα μέσα Δεκεμβρίου θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί αρχικά με το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech και κατόπιν με αυτό της Moderna, το οποίο και αυτό πιθανότατα θα είναι έτοιμο προς διάθεση και χρήση στα τέλη Δεκεμβρίου.
Image
Ευρώπη: Διατηρεί τα περιοριστικά μέτρα η Γερμανία – Διάγγελμα Macron

Με την Ευρώπη να μετρά περισσότερα από 16,25 εκατομμύρια κρούσματα και περίπου 369.000 θανάτους από τον κορωνοϊό ολοένα και περισσότερα κράτη προσανατολίζονται σε μια σχετική άρρση των περιορισμών ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων.
Ωστόσο, ο ΠΟΥ σπεύδει να προειδοποιήσει πως η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα γ’ κύμα στις αρχές του 2021, αν δεν δείξει τη δέουσα προσοχή στο άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας τους.
Πάντως, στη Γερμανία όπου έχει επιβληθεί μερικό lockdown διάρκειας ενός μήνα από τις 2/11, πολλά από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια τάσσονται υπέρ της παράτασης του προκειμένου να καταστούν δυνατές οι οικογενειακές συγκεντρώσεις την περίοδο των Χριστουγέννων.
Οι αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα Τετάρτη 25/11 σε νέα σύσκεψη της καγκελαρίου Merkel με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, με την πρόταση για παράταση του lockdown να είναι στο τραπέζι.
Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να επιτραπούν οι συγκεντρώσεις έως και 10 άτομα για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ενώ δεν θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις με πυροτεχνήματα για την αποφυγή συναθροίσεων.
Σημειώνεται πως στη Γερμανία τα μπαρ και τα εστιατόρια είναι κλειστά, όμως τα σχολεία και τα καταστήματα παραμένουν ανοικτά.
Εν τω μεταξύ, στη Γαλλία σε διάγγελμα που απηύθυνε ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η κορύφωση του β' κύματος της πανδημίας πέρασε.
«Οι προσπάθειές όλων μας απέδωσαν» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος συμπληρώνοντας όμως πως «επιβραδύναμε την κυκλοφορία του κορωνοϊού, αλλά παραμένει πολύ υπαρκτός στη Γαλλία, όπως και σε όλο το βόρειο ημισφαίριο  πρέπει να συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας».
Ο Macron στη συνέχεια περιέγραψε τι δεν θα αλλάξει.
«Θα συνεχίσουμε να μένουμε σπίτι, θα συνεχίσουμε την τηλεργασία όπου είναι δυνατό, θα αποφεύγουμε συναντήσεις, οικογενειακές συγκεντρώσεις και μη απαραίτητες μετακινήσεις».
Οι μετακινήσεις για περίπατο και άθληση θα επιτρέπονται από το Σάββατο σε ακτίνα 20 χλμ., από την κατοικία και για τρεις ώρες, όπως και θα επιτραπούν εκ νέου εξωτερικές εξωσχολικές δραστηριότητες.
Από τις 15 Δεκεμβρίου θα ισχύσει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9:00 μ.μ. έως τις 7:00 π.μ.
Η κυκλοφορία δεν θα περιορίζεται τα βράδυα από τις 24 έως τις Δεκεμβρίου.
Εντούτοις, απαγορεύονται οι συναθροίσεις αυτήν την περίοδο.
Οι μικρές επιχειρήσεις θα μπορούν να ξανανοίξουν από το Σάββατο 28/11.
Περίπου στις 20 Ιανουαρίου θα εξεταστεί αν μπορούν να χαλαρώσουν περαιτέρω τα μέτρα.
Όπως είπε ο E. Macron αν τα κρούσματα παραμείνουν κάτω από 5.000 την ημέρα θα ανοίξουν χώροι άθλησης, εστιατόρια και θα αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας.
Τα σχολεία επίσης θα επιστρέψουν στους συνήθης ρυθμούς τους, με φυσική παρουσία των μαθητών.
Δεκαπέντε ημέρες αργότερα θα εξεταστεί και το άνοιγμα των πανεπιστημίων, επίσης με φυσική παρουσία.ο πρόεδρος Macron αναμένεται να απευθύνει χθες Τρίτη 24/11 διάγγελμα στους Γάλλους πολίτες, με το οποίο θα ανακοινώσει μια σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων σε ένα διάστημα τριών εβδομάδων.
Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία είχε προχωρήσει σε εθνικό lockdown από τις 30 Οκτωβρίου.
Image
Ινδία: Ξεπέρασαν τους 134.000 οι νεκροί – Στα 9,2 εκατ. τα κρούσματα

Ύστερα από μια σχετική έξαρση κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες – μια και αναφέρονταν μολύνσεις πάνω από 44.000 ημερησίως – στην Ινδία, το τελευταίο 24ωρο υπήρξε νέα μείωση στις μολύνσεις.
Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 37.975 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 480 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.
Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 134.218  επί συνόλου 9,18 εκατομμυρίων μολύνσεων.
Πρόκειται για τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στον πλανήτη, έπειτα από αυτόν των ΗΠΑ.
Ωστόσο, οι νέες μολύνσεις υπολείπονται σημαντικά αυτών που καταγράφονταν τον περασμένο Σεπτέμβριο, αν και ανησυχία υπάρχει για το Νέο Δελχί, στο οποίο υπάρχει μεγάλη έξαρση κρουσμάτων με αποτέλεσμα το σύνολο των νοσοκομείων να έχει κορεστεί.

Εξασθενεί ο κορωνοϊός στη Λατινική Αμερική

Τάσεις εξασθένησης της επιδημίας του κορωνοϊού εξακολουθούν να καταγράφονται στη Λατινική Αμερική, παρά τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται σε Βραζιλία και Μεξικό.
Στη Βραζιλία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 16.207 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 302 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.
Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 169.485 επί συνόλου 6.087.608 μολύνσεων.
Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στον κόσμο, πίσω από αυτόν των ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον πλανήτη, μετά από αυτούς των ΗΠΑ και της Ινδίας.
Εν τω μεταξύ δύσκολη παραμένει η κατάσταση και στο Μεξικό.
Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 250 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19, ενώ παράλληλα διαγνώστηκαν 7.483 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2.
Το Μεξικό μετρά 101.926 νεκρούς επί συνόλου 1.049.358 μολύνσεων.
Σημειώνεται πως το Μεξικό έχει τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον κόσμο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Ινδία.

Κίνα: Υπό έλεγχο ο κορωνοϊός – Μόλις 22 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Υπό έλεγχο παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα, όπου το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 22 κρούσματα από 11 που ήταν την προηγούμενη ημέρα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, από τα 22 κρούσματα, τα 20 ήταν «εισαγόμενα», δηλαδή αφορούν μολύνσεις οι οποίες εντοπίζονται μεταξύ ταξιδιωτών κατά την άφιξή τους στην επικράτεια από το εξωτερικό.
Ένα κρούσμα μετάδοσης στην κοινότητα εντοπίστηκε στη Σαγκάη κι άλλο ένα στην Τιαντζίν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Shanghai Daily, το νέο κρούσμα στη Σαγκάη, όπως και άλλο ένα που είχε διαγνωστεί νωρίτερα, θεωρείται πως οφειλόταν στην παρουσία του νέου κορωνοϊού στις επιφάνειες εμπορευματοκιβωτίου που έφθασε αεροπορικώς από τη βόρεια Αμερική.
Οι δύο άνθρωποι που μολύνθηκαν καθάρισαν το εμπορευματοκιβώτιο μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Σανγκάης.
Ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων μειώθηκε σε 8, από 10 την προηγουμένη.
Άλλοι 15 άνθρωποι κρίθηκε ότι αποθεραπεύτηκαν και τους δόθηκαν εξιτήρια από κινεζικές δομές υγείας.
Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 322 ασθενείς, οι έξι σε πολύ σοβαρή κατάσταση.
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 86.464 μολύνσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης