Διεθνή

Hahn (Κομισιόν): Κατευνασμός Πολωνίας – Ουγγαρίας για την εφαρμογή των κανόνων του κράτους δικαίου

Hahn (Κομισιόν): Κατευνασμός Πολωνίας – Ουγγαρίας για την εφαρμογή των κανόνων του κράτους δικαίου
«Δεν θα υπάρχουν στοιχεία αυθαιρεσίας» δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος  αρμόδιος για τον προϋπολογισμό Johannes Hahn
Τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδιώκουν να καθησυχάσουν την Πολωνία και την Ουγγαρία σχετικά με την εφαρμογή του μηχανισμού ο οποίος συνδέει την πρόσβαση σε κονδύλια της ΕΕ με το σεβασμό στις αρχές κράτους δικαίου, ώστε οι δύο χώρες να άρουν το veto τους στο χρηματοδοτικό σχέδιο ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων της ΕΕ (που αφορά τον επταετή κοινοτικό προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης), όπως μεταδίδει το Reuters.
Η Βαρσοβία και η Βουδαπέστη τελούν υπό έρευνα εκ μέρους της ΕΕ για την υπονόμευση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, των μέσων ενημέρωσης και των μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Άσκησαν veto στο πακέτο του προϋπολογισμού της ΕΕ ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ 2021-2027 και του σχεδίου ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων επειδή, με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς, κινδυνεύουν να χάσουν την πρόσβαση σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από κοινοτικούς πόρους τα επόμενα 7 χρόνια.

Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

«Εργαζόμαστε προς έναν συμβιβασμό...
Θα επιχειρήσουμε να δοθεί η κατάλληλη ερμηνεία του τρόπου με τον οποίο θα εφαρμοσθεί αυτός ο μηχανισμός», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τον Προϋπολογισμό Johannes Hahn στις 25 Νοεμβρίου.
«(Εξηγώντας) πώς θα εφαρμοσθεί στο μέλλον μεθοδολογία επιβεβαιώνω ότι κάθε για είδους απόφαση θα είναι δυνατή η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Συνεπώς κάθε απόφαση που λαμβάνεται από την Επιτροπή και επικυρώνεται από τα κράτη-μέλη θα μπορεί να προσβάλλεται με δικαστικά μέσα» υπογράμμισε.
«Αυτό πρέπει να δώσει σε όλους τη ασφάλεια ότι δεν θα υπάρχει αυθαίρετο στοιχείο στη διαδικασία της κρίσης, αλλά ότι θα αποτελεί μια ορθή διαδικαστικά, αντικειμενική διαδικασία», δήλωσε ο Hahn.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις της Ursula von der Leyen για το θέμα της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Το BN μετέδωσε στις 25 Νοεμβρίου: 

Κομισιόν: Ας προσφύγουν στα δικαστήρια η Ουγγαρία και η Πολωνία για προϋπολογισμό

Η Πολωνία και η Ουγγαρία θα πρέπει να ζητήσουν από το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αξιολογήσει τη σχέση μεταξύ της πρόσβασης στα κονδύλια της ΕΕ και της τήρησης του κράτους δικαίου, αντί να μπλοκάρει τον προϋπολογισμό και το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ, δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η πρόταση της Ursula von der Leyen είναι ένας από τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους οι αξιωματούχοι της ΕΕ συζητούν ανεπίσημα για τον τερματισμό των βέτο της Βαρσοβίας και της Βουδαπέστης που κρατούν 1,8 τρισ. ευρώ κονδυλίων της ΕΕ για την στήριξης της οικονομίας των 27.
Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Von der Leyen τόνισε ότι ο κανόνας της ΕΕ ότι τα κεφάλαια μπορούν να αποστέλλονται μόνο σε κυβερνήσεις που τους κανόνες του κράτους δικαίου θα εφαρμόζεται μόνο για την προστασία των κονδυλίων του προϋπολογισμού της ΕΕ.
«Μιλάμε εδώ για παραβιάσεις του κράτους δικαίου που απειλούν τον προϋπολογισμό της ΕΕ και μόνο αυτό», είπε.
«Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς την Ευρώπη να είναι αντίθετη με αυτήν την αρχή».
Η Πολωνία και η Ουγγαρία, οι οποίες βρίσκονται υπό επίσημη έρευνα της ΕΕ για υπονόμευση της ανεξαρτησίας των δικαστηρίων, των μέσων ενημέρωσης και των μη κυβερνητικών οργανώσεων, φοβούνται ότι κινδυνεύουν να χάσουν την πρόσβαση σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα επτά χρόνια.
«Όποιος εξακολουθεί να έχει αμφιβολίες έχει σαφή πορεία.
Μπορούν να πάνε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να επιτρέψουν τη δοκιμή των νέων κανόνων εκεί», είπε η von der Leyen.
«Αυτό είναι το μέρος όπου οι διαφορές απόψεων σχετικά με τα νομοθετικά κείμενα συνήθως διευθετούνται και δεν γίνεται εις βάρος εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών που περιμένουν επειγόντως τη βοήθειά μας», είπε.
Η επίλυση του ζητήματος είναι επίσης προς το συμφέρον της Πολωνίας και της Ουγγαρίας που θα λάβουν ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ποσά από την ΕΕ, που χρειάζονται για να βοηθήσουν τις οικονομίες τους να ξεπεράσουν τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας COVID-19.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης