Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Απάντηση ΕΤΕ στο ΒΝ: Καμία διπλοχρέωση κατόχων πιστωτικών η χρεωστικών καρτών

Απάντηση ΕΤΕ στο ΒΝ: Καμία διπλοχρέωση κατόχων πιστωτικών η χρεωστικών καρτών
ΕΤΕ: Ενημέρωση αναφορικά με μη έγκαιρα  εκκαθαρισμένες χρεώσεις συναλλαγών καρτών
Αναφορικά με δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν με την χρήση καρτών και δεν χρεωθήκαν έγκαιρα η Εθνική Τράπεζα επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:
Κατά τη διαδικασία αναβάθμισης των συστημάτων της τράπεζας, σε σχέση με το συναλλακτικό κύκλωμα των μηχανημάτων αποδοχής καρτών (POS), εντοπίστηκε ένα μικρό ποσοστό συναλλαγών καρτών, οι οποίες δεν αναγνωρίσθηκαν από τα συστήματα εκκαθάρισης της τράπεζας με αποτέλεσμα να μη γίνει έγκαιρα η επεξεργασία των στοιχείων των συγκεκριμένων συναλλαγών.
Από την αρρυθμία αυτή η Εθνική Τράπεζα τονίζει ότι δεν υπήρξε καμία υπερχρέωση ή διπλοχρέωση των κατόχων πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας που πραγματοποίησαν συναλλαγές εκείνο το διάστημα.
Το αποτέλεσμα ήταν απλά ο κάτοχος της κάρτας να μη δει άμεσα στο λογαριασμό του τη συναλλαγή που πραγματοποίησε και αυτή να χρεωθεί με καθυστέρηση, μετά από μικρό χρονικό διάστημα.
Η Εθνική Τράπεζα επισημαίνει δε ότι
-Το ύψος των συναλλαγών είναι στην πλειοψηφία τους μικρό, με μέσο όρο συναλλαγής τα 20 ευρώ.
-Το ποσοστό των συναλλαγών που έχουν επηρεαστεί από την εξαιρετικά περιορισμένη   δυσλειτουργία αφορά  λιγότερο από  το 0,01% επί του συνόλου των συναλλαγών που έχουν πραγματοποιηθεί από την αρχή του έτους στο κύκλωμα των POS σε ετήσια βάση.
Η Εθνική Τράπεζα διαβεβαιώνει το κοινό ότι έχει ήδη έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία του συναλλακτικού κυκλώματος καρτών σε όλες του τις διαστάσεις.  
Στα νέα στοιχεία και στις εξελίξεις που αφορούν την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα αναφέρθηκε στην καθιερωμένη ενημέρωση της Τρίτης ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, παρουσιάζοντας το έργο και τις δράσεις του ΕΟΔΥ. 

Τί έγραφε το ΒΝ την Τρίτη 24/11/2020 - 22:56

Κομφούζιο από τα στοιχεία της Εθνικής για συναλλαγές με κάρτες που δεν χρεώθηκαν στους πελάτες και την διαφορετική στρατηγική των τραπεζών

Με καθυστέρηση πέντε ημερών η Εθνική Τράπεζα απέστειλε χθες 24/11/2020 αργά το απόγευμα αρχεία συναλλαγών μέσω των POS της τα οποία είχαν ζητηθεί από τις υπόλοιπες τράπεζες προκειμένου να διαπιστωθεί η έκταση του προβλήματος συναλλαγών που έχουν πραγματοποιηθεί και δεν έχουν χρεωθεί στους λογαριασμούς των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών τους προηγούμενους τουλάχιστον δώδεκα μήνες.

Σοκ

Τα στοιχεία που έλαβαν οι τράπεζες αφορούν στο διάστημα από 1ης Αυγούστου έως και 21 Νοεμβρίου και η πρώτη επεξεργασία τους οδηγεί σε απογοητευτικά αποτελέσματα καθώς προκύπτει πολύ μεγάλος όγκος συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν και δεν χρεώθηκαν στις χρεωστικές κάρτες και κατ επέκταση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πελατών των τραπεζών.
Το μέγεθος από πλευράς αξίας συναλλαγών δεν μπορεί ακόμα να προσδιοριστεί όπως δεν μπορεί να είναι βέβαιο αν υπάρχουν και άλλες συναλλαγές που δεν καταγράφηκαν αλλά και άτοκες δόσεις που δεν έχουν χρεωθεί.
Πηγές της Εθνικής πάντως κάνουν λόγο για 6,5 εκ ευρώ χωρίς αυτό να έχει ακόμα επιβεβαιωθεί και από τα στοιχεία των υπολοίπων τραπεζών.

Βαρύ κλίμα

Η κατάσταση που διαμορφώνεται θα συζητηθεί σήμερα 25/11 σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών με τη συμμετοχή των επικεφαλής των Τομέων Καρτών. Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα που διαμορφώνεται πριν τη συνάντηση είναι βαρύ καθώς αναμένεται να τεθεί θέμα απορρόφησης από την Εθνική όλων των μη χρεωθεισών συναλλαγών.
Πάντως οι τράπεζες μέχρι σήμερα ακολουθούν διαφορετική πολιτική στο ζήτημα καθώς ορισμένες όπως η Alpha έχουν ήδη προχωρήσει στη χρέωση των μεταχρονολογημένων άτοκων δόσεων στα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών.
Ωστόσο όλες δεσμεύονται ότι θα ανακοινώσουν συνολική λύση του ζητήματος που έχει ανακύψει χωρίς να είναι σε θέση να την περιγράψουν.

Θεσμική απουσία ΥΠΑΝ - ΤτΕ

Φαίνεται ότι και στη λύση κάποιες τράπεζες θα … δυσκολευτούν καθώς κάποιες έχουν υπογράψει ασφαλιστήρια συμβόλαια που καλύπτουν τέτοιες περιπτώσεις και άλλες όχι με συνέπεια να καλούνται οι ίδιες να επωμιστούν το όποιο κόστος.
Εν τω μεταξύ εντύπωση προκαλεί η ακινησία που εμφανίζεται να υπάρχει τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος η οποία έχει ως υποχρέωση να εποπτεύει εκ της θέσης της μεταξύ άλλων τη διαφάνεια των διαδικασιών και των όρων των συναλλαγών των τραπεζών αλλά και το Υπουργείο Ανάπτυξης.
Το bankingnews έθεσε ερώτημα στον κο Άδωνι Γεωργιάδη να έχει προβεί σε κάποια ενέργεια για το ζήτημα αλλά μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε λάβει καμία απολύτως απάντηση.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης