Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπορεί η 74χρονη Janet Yellen να αναστήσει την αμερικανική οικονομία;

tags :
Μπορεί η 74χρονη Janet Yellen να αναστήσει την αμερικανική οικονομία;
Η πρώην πρόεδρος της Fed θα έχει να αντιμετωπίσει μυριάδες προβλήματα σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο
Πολλά είναι τα κρίσιμα ερωτήματα που συνοδεύουν την εκλογή της πρώην προέδρου της Fed, Janet Yellen, ως νέας υπουργού Οικονομικών, με κρισιμότερο από αυτά αν μπορεί να αναγεννήσει την αμερικανική οικονομία, η οποία –η αλήθεια είναι– βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι.
Ένα από τους πιο δύσκολους άθλους του Ηρακλή ήταν ο καθαρισμός της κόπρου του Αυγεία,
Τα κακά νέα για τη Yellen είναι πως η αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας και κανονικότητας στις ΗΠΑ θα είναι για αυτή τόσο εύκολη όσο ήταν για τον Ηρακλή ο άθλος του.
Τα καλά νέα, από την άλλη, είναι ότι ο Joe Biden είχε αρκετή σοφία ώστε να την επιλέξει ως νέα υπουργό Οικονομικών, η οποία έχει και προσόντα και εμπειρία για να κάνει τη δουλειά.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η πρώην πρόεδρος της Fed θα έχει να αντιμετωπίσει μυριάδες προβλήματα σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο.
Το χαρτοφυλάκιο της θεωρείται ακόμα πιο απαιτητικό, από τη στιγμή που οι Ρεπουμπλικανοί θα έχουν την πλειοψηφία στη Γερουσία.
Ως εκ τούτου, είναι πιθανό να αντιμετωπίσει μεγάλη αντίσταση στην προσπάθειά της να περάσει μια σειρά από νομοσχέδια.
Επίσης, δεν πρόκειται να διευκολυνθεί ούτε από τους Δημοκρατικούς και ιδιαίτερα από την προοδευτική πτέρυγα με επικεφαλής την Cortez, η οποία θεωρεί πως η Yellen έχει εφαρμόσει κατά το παρελθόν οικονομικές πολιτικές που έβλαψαν τη χώρα.
Ωστόσο, μεταξύ των πιο δύσκολων έργων που είχε ήταν να βγάλει τις ΗΠΑ από τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση το 2008.
Το ίδιο καθήκον έχει και τώρα.
Αυτό το έργο πιθανότατα θα γίνει ακόμη πιο περίπλοκο υπό την τρέχουσα συγκυρία της πανδημικής κρίσης του κορωνοϊού, η οποία έχει αναγκάσει πολλές πολιτείες να αναστείλουν τις οικονομικές δραστηριότητές τους και να επιβάλουν δρακόντεια περιοριστικά μέτρα.
Σύμφωνα με την JP Morgan, αυτή η ενίσχυση των περιορισμών ενδέχεται να οδηγήσει σε μια άλλη κάμψη της οικονομίας των ΗΠΑ το α’ τρίμηνο του 2021.
Ακόμα και αν τα εμβόλια προσφέρουν μια κάποια ανακούφιση, η κυρία Yellen θα πρέπει να αντιμετωπίσει το μετατραυματικό σοκ που θα έχει προκαλέσει η πανδημία.
Για παράδειγμα, ένα κύμα πτωχεύσεων και χρεοκοπιών και οι σοβαρές προκλήσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα απειλούν την οικονομική δραστηριότητα.
Αυτές οι πτωχεύσεις, με τη σειρά τους, είναι πιθανό να επιφέρουν μια συνεχιζόμενη οικονομική αδυναμία και τη διατήρηση της τάσης προς μια ψηφιακοποιημένη οικονομία, στην οποία περισσότερες εταιρείες αναγκάζουν τους υπαλλήλους τους να εργάζονται εξ αποστάσεως.
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να μπουν τα δημόσια οικονομικά σε μια τάξη.
Επισημαίνεται πως το χρέος των ΗΠΑ ξεπερνά τα 27 τρισεκ. δολ.
Η Yellen θα πρέπει να βρει κάποιον τρόπο για να μειώσει τους δασμούς χάλυβα και αλουμινίου που έχουν επιβληθεί στους συμμάχους της χώρας, καθώς και για να εξομαλύνει τις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα.
Στα διεθνή ζητήματα, πρέπει να δει πως θα αντιμετωπίσει το τσουνάμι πτωχεύσεων που έρχονται στις αναδυόμενες αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης