Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεννηματά: Γιατί πήγε στη Βουλή ο Μητσοτάκης; - Ήρθε σε επαφή με κρούσμα, δεν έπρεπε να μπει σε καραντίνα;

Γεννηματά: Γιατί πήγε στη Βουλή ο Μητσοτάκης; - Ήρθε σε επαφή με κρούσμα, δεν έπρεπε να μπει σε καραντίνα;
Ψηφίσαμε παρών στο νομοσχέδιο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών γιατί δεν ήταν ολοκληρωμένο είπε η κα.Γεννηματά
Αιχμές για τη χθεσινή παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή άφησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, η οποία υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός από τη στιγμή που ήρθε σε επαφή με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο θα έπρεπε να είναι σε καραντίνα 14 ημερών.
«Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή.
Δέχομαι τηλέφωνα από πάρα πολλούς πολίτες, διότι εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός να μιλήσει στο Κοινοβούλιο, ενώ στις 14 Νοεμβρίου είχε έρθει σε επαφή με τον αρχιεπίσκοπο, δηλαδή, ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Και με ρωτούν όλοι αν είχαν περάσει οι ημέρες καραντίνας για τον Πρωθυπουργό.
 Ή τελικά, υπάρχουν πολλά μέτρα και σταθμά για το πώς εφαρμόζονται τα μέτρα στην Ελλάδα.
Πρέπει να σας πω ότι όταν αντιμετώπισα ένα κρούσμα στην οικογένειά μου και μίλησα δημόσια γι’ αυτό, με δύο αρνητικά τεστ, επικοινώνησα με τον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος μου είπε πως σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ - καθώς ζήτησε πρώτα τις οδηγίες και μετά μου απάντησε - θα έπρεπε να μείνω 14 ημέρες σε καραντίνα και μετά να εμφανιστώ στην Βουλή.
Με ρωτούν πολλοί αν τελικώς η κυβέρνηση εφαρμόζει τα μέτρα που η ίδια αποφασίζει.
Ανεξάρτητα τι είχε απαντήσει τότε το Μαξίμου, το θέμα επανέρχεται στη Βουλή και έχει προκαλέσει ερωτηματικά και θα πρέπει να δοθεί μία απάντηση, γιατί το μήνυμα που δίνεται είναι ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους πολίτες και για κάποιους πολιτικούς.
Εγώ είμαι απέναντι σε αυτή τη λογική.
Ή υπάρχουν μέτρα που τα τηρούμε όλοι ή όχι.
Η συζήτηση προφανώς μπορούσε να εξελιχθεί χωρίς την παρουσία του Πρωθυπουργού, που είχε έρθει σε επαφή με βεβαιωμένο κρούσμα.
Όλοι πρέπει να περιφρουρήσουμε τη λειτουργία της Βουλής και όλοι πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι τηρούνται τα μέτρα που αποφασίζονται» είπε μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό Open η κα.Γεννηματά.

Προτάσεις για το άνοιγμα της αγοράς

Η κα. Γεννηματά αναφέρθηκε και στην πρόταση του ΚΙΝΑΛ για το πώς πιστεύει ότι πρέπει να γίνει το άνοιγμα της χώρας.
«Είναι αισιόδοξη νότα το γεγονός ότι είμαστε κοντά στο να έρθει το εμβόλιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας αδρανοποιήσει.
Φαίνεται πως ο ιός θα εμφανίζεται κατά κύματα το επόμενο διάστημα.
Θεωρούμε ότι είναι καταστροφικό να έχουμε οριζόντια μέτρα, καθολικά μέτρα στη χώρα και πως το ασφαλές άνοιγμα θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής.
Παρουσιάσαμε χθες ένα διαφορετικό μοντέλο για το τι σημαίνει ασφαλές άνοιγμα.
Ένα μοντέλο που στηρίζεται σε μαζικά τεστ στον πληθυσμό, στη σωστή ιχνηλάτηση που μπορεί να οδηγήσει σε στεγανοποίηση συγκριμένων περιοχών και σε διαφορετική αντιμετώπιση του κάθε νομού και της κάθε περιφέρειας με βάση τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και το φορτίο που παρουσιάζει η κάθε περιοχή.
Ξεκάθαρα να απαγορεύεται η μετακίνηση ιδιαίτερα στις περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο, αυστηρή τήρηση των μέτρων στις περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο και συστηματικά μαζικά τεστ στον πληθυσμό έτσι ώστε να γνωρίζουμε περιοχές  που δεν αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα και μπορούμε να τις στεγανοποιήσουμε.
Οι επισκέψεις σε αυτές τις περιοχές να απαιτούν αρνητικό τεστ δύο ημερών, έτσι ώστε να έχουμε διαφορετική αντιμετώπιση στην Κρήτη, στη Ρόδο, στην Κω, στη Χίο σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη, που προφανώς δεν είναι ίδιες οι συνθήκες.
Το πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε στο προηγούμενο διάστημα ήταν ότι ενώ η κυβέρνηση έβλεπε ότι υπάρχουν ορφανά κρούσματα που αυξάνονται, άρα χανόταν ο έλεγχος της πανδημίας,  δεν γίνονταν τα απαραίτητα τεστ και η σωστή ιχνηλάτηση σε όλη τη χώρα με αποτέλεσμα, να έχουμε το χάρτη και να τον παρακολουθούμε από πράσινος να μετατρέπεται σε κόκκινος.
Η διαφορά της δικής μας πρότασης είναι ότι υπάρχει η προϋπόθεση των μαζικών τεστ, των δειγματοληπτικών ελέγχων, των ελέγχων στις ομάδες υψηλού κινδύνου, στο υγειονομικό προσωπικό, στα γηροκομεία, στους εκπαιδευτικούς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στις δομές μεταναστών στις κοινωνικές δομές και μαζικά τεστ στον πληθυσμό, έτσι ώστε να έχουμε την εικόνα, επαναλαμβανόμενα τεστ, κάθε 20 ημέρες για να μπορούμε να ελέγχουμε πραγματικά το επιδημιολογικό φορτίο. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις μπορούν να ανοίξουν περιοχές που επιδημιολογικά είναι ασφαλείς.
Για να μην έχουμε οριζόντιες και καθολικές πολιτικές σε όλη την Ελλάδα» είπε η κα.Γεννηματά, η οποία ανέφερε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντέχει χάρη στο φιλότιμο των ανθρώπων, οι οποίοι όμως έχουν αρχίσει και νοσούν οι ίδιοι.
Επανέλαβε πως θα έπρεπε να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού εδώ και πάρα πολύ καιρό και μίλησε για το πώς θα στηριχθεί το ΕΣΥ.

Γιατί ψηφίσαμε παρών για τις ασφαλιστικές εισφορές

Η κα.Γεννηματά εξήγησε πως το Κίνημα Αλλαγής ψήφισε χθες παρών στη ρύθμιση για την μείωση των εισφορών προς τον ΟΑΕΔ επειδή δεν ήταν μία ολοκληρωμένη ρύθμιση.
«Ήταν μία δική μας πρόταση αυτή στις συναντήσεις που κάναμε με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων.
Είναι μία πρόταση που την παλεύουμε και ήδη έχουμε καταφέρει να κάνει η κυβέρνηση ένα βήμα πίσω σε σχέση με τις αρχικές της τοποθετήσεις.
Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το μέτρο αυτό τελικώς δεν θα εφαρμοστεί σε βάρος των προγραμμάτων για να την ανεργία.
Αυτή είναι η θέση μας και είναι παρά πολύ καθαρή» τόνισε η κα.Γεννηματά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης