Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σκυλακάκης (αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ): Πολύ δύσκολη εξέλιξη για την οικονομία ένα ενδεχόμενο τρίτο lockdown

Σκυλακάκης (αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ): Πολύ δύσκολη εξέλιξη για την οικονομία ένα ενδεχόμενο τρίτο lockdown
Δεν πρέπει να μας ξεφύγει η πορεία των δημοσιονομικών υποστήριξε ο αναπληρωτής υπ.Οικονομικών
Τη θέση ότι ένα ενδεχόμενο τρίτο lockdown θα είναι μια πολύ δύσκολη εξέλιξη και για την οικονομία και για τα δημοσιονομικά και θα πρέπει να το αποφύγουμε καθώς θα είναι μια πολύ δύσκολη και δυσάρεστη εξέλιξη διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης.
Σε δηλώσεις του στο Παραπολιτικά Fm ο κ.Σκυλακάκης είπε πως «δεν πρέπει να μας ξεφύγει η πορεία των δημοσιονομικών», σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση έχει πορευτεί με ικανοποιητικό τρόπο και το ίδιο θα γίνει και το 2021».
«Ο σχεδιασμός μας είναι για να μπορέσουμε να βγούμε καθαροί από αυτή την κρίση.
Θέλει προσοχή γιατί είναι μια κρίση που είναι διαρκώς απρόβλεπτη.
Δεν είναι εύκολο να προβλέψεις τι θα συμβεί, όχι μόνο στην υγειονομική κρίση, υπάρχει και ο περίγυρος ο διεθνής ο οικονομικός που κι εκεί θέλει προσοχή να δεις τι θα γίνει και δεν πρέπει με τίποτε να μας ξεφύγει η πορεία των δημοσιονομικών.
Ως τώρα έχουμε πορευτεί με ικανοποιητικό τρόπο κατά τη γνώμη μου, το βλέπουν αυτό και οι αγορές και οι εταίροι, και νομίζω ότι και μέσα στο ’21 θα πορευτούμε με τον ίδιο τρόπο διατηρώντας την αξιοπιστία μας.
Γιατί αυτό είναι το κλειδί του ταμείου, η αξιοπιστία μας», ανέφερε ο κ.Σκυλακάκης.

Συντηρητικές οι προβλέψεις μας για το 2021

Ερωτηθείς τι τον κάνει να αισιοδοξεί ότι το πρώτο εξάμηνο του 2021 το δημοσιονομικό περιθώριο δεν θα είναι ασφυκτικό, ο κ.Σκυλακάκης είπε ότι «το 2021 θα έχουμε προφανώς μια ανάκαμψη το μέγεθος της οποίας εμείς το προβλέπουμε με συντηρητικό τρόπο στον προϋπολογισμό».
«Δηλαδή δεν έχουμε βάλει καθόλου την πιθανότητα να υπάρχει μεγάλη αλλαγή στην ψυχολογία, που είναι μια κατά τη γνώμη μου ισχυρή πιθανότητα θετική αλλαγή στην ψυχολογία.
Η αλλαγή στην ψυχολογία έρχεται με το κλείσιμο της κρίσης.
Μια πολύ μεγάλη κρίση όταν τελειώνει ιδίως όταν είναι εξωγενής δημιουργεί μια αλλαγή θετική στην ψυχολογία, αυτή δεν την έχουμε προϋπολογίσει γιατί έχει μια αβεβαιότητα» τόνισε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ.
Σε ερώτηση για το πώς θα φτάσουν στους πολίτες τα χρήματα από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο κ.Σκυλακάκης απάντησε με τρεις τρόπους.
«Θα φτάσουν με τρεις τρόπους, ο πρώτος είναι από τους δεκάδες χιλιάδες δουλειές που θα δημιουργηθούν.
Μετά υπάρχει η βοήθεια που θα πάρουν οι ελληνικές επιχειρήσεις που θα κάνουν τις επενδύσεις αυτές.
Μιλάμε για χιλιάδες επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν και λέω το σλόγκαν ότι αυτή τη φορά θα δώσουμε χρήματα σε αυτούς που θέλουν να κάνουν επενδύσεις όχι σε αυτούς που θέλουν να πάρουν επιδοτήσεις.
Για να είμαστε καθαροί από την αρχή» τόνισε ο κ.Σκυλακάκης.

Για επενδύσεις η επιδότηση

«Η επιδότηση είναι για επενδύσεις.
Αυτός που μπορεί να κάνει επενδύσεις είναι αυτός που θα πάρει μέρος από αυτά τα χρήματα διότι το Ταμείο αυτό χρηματοδοτεί επενδύσεις, δεν χρηματοδοτεί βοήθεια, αυτό το κάνουν άλλα εργαλεία. Βοήθεια για την πανδημία θα δοθεί και στις επιχειρήσεις μέχρι να τελειώσει η πανδημία, αυτό εδώ είναι για επενδύσεις.
Όλοι όσοι μπορούν να κάνουν επενδύσεις στους τομείς που είναι επιλέξιμοι, που είναι ενεργειακή αναβάθμιση, είναι οτιδήποτε ψηφιακή μετάβαση και οργανωτική τέτοια μετάβαση, είναι εξωστρέφεια, είναι καινοτομία, είναι συνεργασίες και συγχωνεύσεις.
Οι συνεργασίες είναι πολύ σημαντικές γιατί μια επιχείρηση ενδεχομένως από μόνη της δεν μπορεί γιατί έχει πληγεί αλλά αν συνεργαστούν πολλές μαζί ναι, τότε μπορούν να προχωρήσουν σε κάτι.
Αυτό αφορά κυρίως τις μικρές και μεσαίες.
Αυτό είναι η μια πτυχή των επενδύσεων, από εκεί και πέρα όλες οι επιχειρήσεις και όλοι οι πολίτες θα δουν μια τεράστια αλλαγή στο κράτος από την μαζική επένδυση την ψηφιοποίηση του που θα γίνει μαζί με μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε η ψηφιοποίηση να μην είναι ότι απλώς κάνεις ψηφιακά αυτό που έκανες σε χαρτί, να συνοδεύεται από δομικές αλλαγές στην αποτελεσματικότητα και την ποιότητα των κρατικών υπηρεσιών», απάντησε ο κ. Σκυλακάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης