Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Αισιόδοξη για την παγκόσμια ανάκαμψη το 2021 - Οι 2 βασικοί κίνδυνοι

Deutsche Bank: Αισιόδοξη για την παγκόσμια ανάκαμψη το 2021 - Οι 2 βασικοί κίνδυνοι
Αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για το 2021 η Deutsche Bank
Aισιόδοξη για την παγκόσμια ανάκαμψη το 2021 δηλώνει η DeutscheBank, προειδοποιεί ωστόσο ότι ελλοχεύουν δύο βασικοί κίνδυνοι.
Οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας αναβάθμισαν τις εκτιμήσεις για την ανάκαμψη της παγκόσμιας το 2021, προειδοποιούν ωστόσο ότι οι πιθανές καθυστερήσεις στον εμβολιασμό και το ενδεχόμενο μίας οικονομικής αναστάτωσης, απειλούν το outlook.

Πολύ θετικά νέα από το μέτωπο των εμβολίων

Στην τελευταία έκθεση της τράπεζας- με τίτλο «Ελπίδα στον ορίζοντα» - οι ερευνητές της Deutsche Bank κάνουν λόγο για  «τα απίστευτα θετικά» νέα για το εμβόλιο κορωνοϊού τις τελευταίες εβδομάδες, από τους φαρμακευτικούς κολοσσούς Pfizer, Moderna και AstraZeneca.
«Με τα ποσοστά αποτελεσματικότητας να ξεπερνούν τις προσδοκίες, ανοίγει ο δρόμος για πολύ ταχύτερη επιστροφή στην κανονικότητα», σημείωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ομίλου Deutsche Bank, David Folkerts-Landau.
«Μέχρι το τέλος του 2021 ενδεχομένως η πανδημία να μην έχει πλέον μεγάλο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή», σημειώνει.
Με ένα εμβόλιο στον ορίζοντα, η Deutsche Bank αναφέρει ότι «είναι πιθανό το παγκόσμιο ΑΕΠ να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα κατά το β΄τρίμηνο του 2021.
Η Deutsche Bank εκτιμά ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 3,7% το 2020, με τις ΗΠΑ στο -3,6%, την Ευρωζώνη στο -7,4% και την Κίνα στο +2,2%.
Για το 2021, η αμερικανική οικονομία αναμένεται να ανακάμψει με ρυθμό +4%, η Ευρωζώνη +5,6% και η Κίνα +9,5%.

Οι δύο βασικοί κίνδυνοι

Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ελλοχεύουν δύο βασικοί κίνδυνοι, οι οποίοι ενδέχεται να ανατρέψουν τα δεδομένα.
Ο πρώτος κίνδυνος είναι οι προκλήσεις για την εξομάλυνση της καμπύλης του ιού, καθώς ο χειμώνας προελαύνει και είναι πιθανές οι καθυστερήσεις στην παραγωγή, διανομή και αποδοχή των εμβολίων από το κοινό - δεδομένης της αύξησης του αντιεμβολιαστικού κινήματος και της λανθασμένης ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια.
Η Deutsche Bank αναμένει ότι ο εκτεταμένος εμβολιασμός θα ξεκινήσει έως το πρώτο τρίμηνο του 2021 στις προηγμένες οικονομίες και στη συνέχεια θα συνεχιστεί ευρύτερα το δεύτερο τρίμηνο.
Ωστόσο, «ο άγνωστος Χ είναι εάν ο πληθυσμός θα δεχτεί να εμβολιαστεί και εάν το εμβόλιο μπορεί να καταστεί υποχρεωτικό».
Ο δεύτερος βασικός κίνδυνος προέρχεται από την πιθανή χρηματοοικονομική αναστάτωση, δεδομένου ότι «οι κεντρικές τράπεζες και οι φορολογικές αρχές έχουν προχωρήσει σε επιθετικές ενέργειες, ειδικά στις ΗΠΑ και την Ευρώπη» για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκαλείται από την πανδημία.
«Βλέπουμε έναν αυξανόμενο κίνδυνο οικονομικής αναστάτωσης που οφείλεται στην αυξανόμενη υπερτίμηση των περιουσιακών στοιχείων και στην εκτόξευση του δημοσίου χρέους».
Η γερμανική τράπεζα διατηρεί αμετάβλητες τιις εκτιμήσεις της για τις αγορές, σημειώνοντας ότι ο S&P 500 είναι πλήρως αποτιμημένος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης