Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπό του μηδενός η απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς ομολόγου

Υπό του μηδενός η απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς ομολόγου
Σε ιστορικά χαμηλά κινείται το πορτογαλικό δεκαετές
Σε ιστορικά χαμηλά κινείται το πορτογαλικό δεκαετές, με την απόδοσή του την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου να κινείται πλέον υπό του μηδενός, σε περιοχή με αρνητικό πρόσημο.
Αυτό, φυσικά, οφείλεται στην προσδοκία ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει τις πράξεις ανοικτής αγοράς.
Ειδικότερα, οι επενδυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα παρατείνει το πανδημικό πρόγραμμα ύψους 1,35 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά τη συνάντηση νομισματικής πολιτικής τον Δεκέμβριο του 2020, καθώς επιδιώκει να μειώσει τις οικονομικές επιπτώσεις του δεύτερου κύματος κρουσμάτων.
Σύμφωνα με τα πρακτικά του Οκτωβρίου της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, επιβεβαιώνεται η ανησυχία των υπευθύνων χάραξης πολιτικής σχετικά με την εξασθένηση των οικονομικών προοπτικών, οπότε απαιτείται ενίσχυση του QE.
Αυτή η προοπτική περαιτέρω τόνωσης έχει ενισχύσει τα κρατικά ομόλογα σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, ιδίως εκείνα που προσφέρουν σημαντική επιπλέον απόδοση - ή διασπορά - πέρα από το χρέος της Γερμανίας που αποφέρει εξαιρετικά αρνητική απόδοση.
Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία της Tradeweb, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς της Πορτογαλίας «έφτασε» οριακά σε αρνητική επικράτεια, κάτι που σημαίνει ότι οι επενδυτές είναι, στην πραγματικότητα, έτοιμοι να πληρώσουν τη Λισαβόνα για να τη δανείσουν.
«Δεν υπάρχει κανένα νόημα να προσπαθήσει κάποιο να αντιμετωπίσει αυτή την κίνηση.
Η αγορά θεωρεί πως η ΕΚΤ θα εξαφανίσει το ευρωπαϊκό χρέος» δήλωσε Ludovic Colin της Vontobel Asset Management.
Σημειώνεται πως η πορτογαλική οικονομία (ΒΒΒ) χτυπήθηκε πολύ σκληρά από την πανδημική κρίση, με τη Fitch να εκτιμά συρρίκνωση του ΑΕΠ της χώρας κατά 8,8% - κάτι που θα ανεβάσει το πορτογαλικό χρέος στο 136%.
Line chart of 10-year Portuguese bond yield showing Portugal joins the negative yield club
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης